We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Van Joomla naar WordPress, zo geregeld!

Zoals de meesten zullen weten zijn er een aantal zeer populaire en veel gebruikte CMS-pakketten: Joomla, WordPress en Drupal. Ondanks dat WordPress de populairste is van de drie, zullen velen gebruikmaken van Joomla om hun website mee te maken en te beheren. Joomla is een uitstekend CMS voor het maken van een website, maar is zeker niet geschikt voor iedereen.

Van Joomla naar WordPress: eenvoudig overzetten!

Het is dan ook mogelijk dat je per ongeluk een verkeerde keuze hebt gemaakt en alsnog over wilt stappen naar WordPress vanwege bijvoorbeeld het gebruiksgemak, de overzichtelijkheid en het enorme scala aan (gratis) thema’s en plug-ins. Natuurlijk zal je het uiterlijk niet kunnen importeren, maar gelukkig kun je de volledige inhoud wel in één keer importeren. Alles post, reacties en pagina’s kun je dus in één keer overzetten naar WordPress.

Van Joomla naar WordPress, een drempel?

Het importeren van de website lijkt een enorm karwei, maar de drempel valt best mee. Het is minder werk dan je denkt! Zo zijn er een aantal plug-ins die al het ‘moeilijke’ werk voor je doen. Er zijn echter een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, maar als je eenmaal bezig bent valt het gelukkig allemaal reuze mee.

Eerst een back-up maken

Voordat je ook maar één wijziging maakt is het verstandig om ervoor te zorgen dat je eerst een back-up hebt van je website of je pakket. Het is sowieso verstandig om regelmatig back-ups te maken van je website, mocht er onverhoopt iets misgaan. Eerder heb ik een een tweetal blogs geschreven waarin wordt uitgelegd hoe je snel en eenvoudig een back-up kunt instellen en maken. Bij Antagonist heb je namelijk twee mogelijkheden. Eén, je maakt een back-up van je gehele pakket. Twee, je stelt een (automatische) taak in om een back-up te maken van je website en dat kan voor Joomla, maar ook voor WordPress of een ander CMS dat je hebt geïnstalleerd.

Voorbereidingen

Eén van de van de zaken waarvoor je zult moeten zorgen is dat je een lege WordPress-installatie op je pakket hebt staan. Deze kan je installeren met behulp van de volgende handleiding. Let op dat je specifiek een andere map aangeeft waarin je de installatie van WordPress wilt plaatsen. Je wilt immers niet dat je huidige site wordt overschreven.

Van Joomla naar WordPress: voorbereiding

De uitvoering

Als je eenmaal voorbereid bent, dan kun je aan de slag. Voor de zekerheid nog eenmaal de volgende checks, alvorens je start:

  • Heb ik een back-up?
  • Staat er een kale WordPress installatie op het pakket?
  • Weet je de gegevens van je Joomla-database?

Tip: als je de gegevens van je Joomla-database niet weet, dan kun je in de map waar de Joomla-installatie staat zoeken naar het configuration.php’-bestand. Hier vind je de benodigde gegevens.

Op het moment dat op al deze vragen het antwoord ‘ja’ luidt, dan kun je aan de slag!

  • Login op de back-end van WordPress.

Van Joomla naar WordPress 01

  • Download de plug-in genaamd ‘FG Joomla to WordPress’ en activeer deze.

Van Joomla naar WordPress 02

  • Kies in het menu aan de linkerkant voor ‘Tools’ en klik op ‘Import’.
  • Vervolgens ga je naar Joomla’

Van Joomla naar WordPress 03

  • Als je eenmaal geklikt hebt op ‘Joomla (FG)’, dan kun je de gegevens waarom gevraagd wordt invullen. Het gaat in dit geval specifiek om de gegevens van je database. Zoals in het voorbeeld hieronder.

Van Joomla naar WordPress 04

Nadat de database-gegevens correct zijn bevonden, zullen er onderin meerdere opties beschikbaar worden.

Hier heb je de optie om een aantal specifieke instellingen te kiezen. De belangrijkste is de keuze om eventuele pagina’s te importeren als ‘blogposts’ of als ‘pagina’s’ hier zal jezelf een keuze in moeten maken wat je precies wilt.

  • Let op dat als je ook media-bestanden wilt importeren, zoals afbeelding, je een vinkje zet bij ‘Force media import. Keep unchecked except if you had previously some media download issues.’, zodat deze mee worden gekopieerd.

Van Joomla naar WordPress 05

Hou er rekening mee dat het verstandiger is om afbeeldingen opnieuw te uploaden. Dit zorgt ervoor dat ze direct het juiste pad hebben.

  • Wanneer je alles ingesteld hebt naar wens kan je klikken op ‘Save settings’.

Van Joomla naar WordPress 06

  • Nu je alles hebt ingesteld zoals je wilt begint het echte importeren. Om de import te starten klik je op ‘Import content from Joomla to WordPress’.
  • Als je de content van de database is geïmporteerd, dan zul je bovenin een aantal meldingen krijgen met wat er heeft plaatsgevonden.

Van Joomla naar WordPress 07

Als al je inhoud vanuit Joomla geïmporteerd is in WordPress, dan is de volgende stap om alle ‘kapotte’ interne links te repareren.

  • Scroll naar beneden en klik onderaan op de pagina van de plug-in Joomla (FG) op ‘Modify internal links’.

Mogelijke problemen:

  • De meest voorkomende fout is ‘Fatal error: Allowed memory size of ****** bytes exhausted’. Als deze waarde hoger is dan 100.663.296 bytes (100 MB), dan is je database helaas te groot om te importeren. Als je zeker weet dat dit niet zo is, dan is er waarschijnlijk een instelling binnen WordPress welke dit blokkeert. Op deze pagina staat beschreven hoe je dit oplost.
  • Als je ziet dat er fouten zijn met de databaseverbinding, dan kun je het beste de instellingen opnieuw controleren en om te zorgen dat de gegevens correct zijn.

We zijn er bijna!

Nadat je alles geïmporteerd hebt, zal de inhoud beschikbaar zijn op de website. Het enige wat je nog moet doen is de installatie van WordPress verplaatsen naar de gewenste map. Deze staat op dit moment nog in een andere map.

Wat je hiervoor moet doen is de gehele inhoud van de map waar de WordPress-installatie instaat, verplaatsen naar de map waar je deze in wilt hebben. Houd hierbij rekening met het feit dat de URL van WordPress ook aangepast moet worden. De installatie staat namelijk in een andere map, dan waar deze oorspronkelijk in is geïnstalleerd.

Wijzig dan ook eerst de URL in WordPress en verplaats daarna pas de installatie. Hoe je de URL van WordPress exact moet wijzigen kun je vinden in deze uitleg.

Klaar met het verplaatsen van Joomla naar WordPress

Zodra je dit helemaal uitgevoerd heb, heb je de volledige content van Joomla geïmporteerd naar je WordPress website. Je mist dan geen enkele pagina en hebt dan toch het gemak van WordPress. Natuurlijk is Joomla geen ‘slechte’ CMS en werkt dit ook erg goed en kan je hiermee de mooiste creaties maken. Ga je voor gemak dan is WordPress je beste vriend, wil je iets meer mogelijkheden kies dan voor Joomla. Bevalt Joomla niet? Geen paniek zoals je ziet, achteraf kan je alsnog de content eenvoudig over zetten naar WordPress.

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken van onze Facebook-pagina of het volgen op Twitter.

Deel dit blog
Wiebe Nijkamp
Wiebe Nijkamp

Sinds de zomer van 2013 maakt Wiebe deel uit van de afdeling Customer Support. Hij houdt zich vooral bezig met spoedzaken en tweedelijns tickets. Z'n affiniteit met techniek en websites, evenals zijn eerdere werkzaamheden in de telecom maken hem een waardevolle aanvulling op het team.

Artikelen: 10

2 reacties

    • Hi Hanneke, hierbij doel je op HikaShop? Daar hebben we zelf geen directe ervaring mee. Door erop te googelen, lijken er wel mogelijkheden te zijn om HikaShop te migreren naar WordPress. Het gaat dan doorgaans om betaalde plugins. Bijvoorbeeld de premium-versie van FG Joomla to WordPress lijkt dit te beloven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100