We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Van Blogger naar WordPress, zo geregeld!

Bloggen is een leuke bezigheid en wordt alsmaar populairder. Bedrijven en organisaties implementeren steeds vaker online strategieën, zoals content marketing, waar bloggen een grote rol speelt. Maar ook particulieren, personen als jij en ik, nemen graag deel aan deze groeiende ontwikkeling. Naast het consumeren van media, mogen wij mensen het ook graag creëren. Een blog is het perfecte medium waar we onze creativiteit in kwijt kunnen. Van beautyblog tot lifehacker of online diary tot reisverslag, voor wie van stukjes schrijven houdt is een blog het perfecte medium.

Van Blogger naar WordPress: in een paar stappen naar een professioneel blog!

Om te beginnen lijkt Blogger (of Blogspot) een geschikte keuze, omdat het kinderlijk eenvoudig is. Toch zijn er naar verloop van tijd vele bloggers die verlangen naar meer mogelijkheden, een professionelere look en zelf graag het beheer willen voeren. Kortom, een succesvol blog wil je in eigen beheer. Een overstap van Blogger naar WordPress lijkt dan logisch, want er kleven immers nogal wat nadelen aan Blogger. Hieronder vind je een lijstje met de grootste nadelen.

De 10 grootste nadelen van Blogger

 • Gadgets en widgets zijn gelimiteerd.
 • URL’s zijn niet aanpasbaar en gelimiteerd tot 35 karakters.
 • Er zijn weinig tot geen hulpmiddelen.
 • Je kunt beperkt pagina’s toevoegen, het is voornamelijk je blog.
 • Je inhoud wordt eigendom van Google, lees de voorwaarden.
 • Google kan zonder inspraak op elk moment je blog verwijderen.
 • Je kunt geen downloads aanbieden.
 • Geen eigen domeinnaam, maar een .blogspot-adres.
 • Beperkte mogelijkheden voor SEO.
 • Geen extra mogelijkheden voor bijvoorbeeld een webshop.

Je hoeft niet bang te zijn

Toch zijn sommige Blogspot-gebruikers huiverig voor een overstap naar WordPress. Ze zijn bang dat het erg veel werk is, hun inhoud iets overkomt, WordPress veel moeilijker is of dat ze hun reacties kwijtraken bij het overzetten van Blogger naar WordPress. Maar niet is minder waar! De angst hiervoor is veelal onterecht. De overstap van Blogger naar WordPress kan in slechts enkele minuten worden uitgevoerd. Hoe? Dat leg ik hieronder stap-voor-stap uit.

De 10 grootste voordelen van WordPress bij Antagonist

 • Jij houdt de controle, dus je hebt veel meer mogelijkheden.
 • De inhoud van je blog blijft jouw eigendom.
 • Betrouwbaar, ons gehele platform is ‘high available’.
 • Beveiligingslekken worden automatisch gedetecteerd en gerepareerd.
 • Geen vervelende reclame of pop-ups, zoals bij gratis webhosting.
 • Razendsnelle en excellente ondersteuning.
 • Er zijn veel gratis thema’s en plug-ins.
 • Je website is goed vindbaar voor Google.
 • WordPress is het meestgebruikte platform ter wereld.
 • Er komen regelmatig updates en verbeteringen.

Voorbereiding

Erg belangrijk, maak een back-up van Blogger voordat je aan de slag gaat. Ook al is het risico, dat er inhoud verloren gaat bij het overzetten van Blogger naar WordPress, erg klein, het is altijd verstandig om zelf een back-up te maken.

Back-up van sjabloon

Allereerst maak je een back-up van je sjabloon, de weergave van je blog, en dat gaat als volgt:

 1. login op je Blogger-account;
 2. kies uit het menu ‘Sjabloon’;
 3. klik rechts bovenin voor ‘Back-up/herstellen’ » ‘De volledige sjabloon downloaden’ en sla het bestand op.

Van Blogger naar WordPress: back-up maken

Back-up van je inhoud

Naast de weergaven kun je ook al je berichten, reacties etc. downloaden als back-up en dat gaat als volgt:

 1. login op je Blogger-account;
 2. kies uit het menu ‘Instellingen’ » ‘Overig’ » ‘Blog exporteren’;
 3. klik vervolgens op ‘Blog downloaden’ en sla het bestand op.

Van Blogger naar WordPress: Inhoud van Blogger downloaden

Webhosting

Een WordPress-blog in eigen beheer kent veruit de grootste voordelen. Het geeft jou de volledige controle over je blog, en nog belangrijker: het is en blijft je eigendom! Daarnaast oogt het een stuk professioneler, met een eigen domeinnaam, en zijn er ongekend veel mogelijkheden die je helpen bij het inrichten van je blog. Zo kun je volledig naar eigen stijl en smaak een écht uniek blog creëren.

De webhosting van Antagonist is zeer geschikt voor een WordPress-blog in eigen beheer. Naast een eigen domeinnaam en de gebruikelijke benodigdheden die je krijgt voor het hosten van een blog, kun je WordPress letterlijk met één druk op de knop installeren. Daarnaast biedt Antagonist een wijd scala aan tips, trucs, handleidingen en gratis extra’s om van je blog een succes te maken.

Voordat je kunt overstappen van Blogger naar WordPress heb je dus webhosting nodig met een WordPress-installatie. In een eerder artikel heb ik stap-voor-stap beschreven hoe je binnen 5 minuten een blog online zet met WordPress op een eigen webhostingpakket.

Tips voor WordPress

Voor zowel beginners als gevorderden is WordPress ideaal. De technische mogelijkheden lopen uiteen van simpel tot zeer uitgebreid. Nadat je WordPress heb geïnstalleerd zijn er vele mogelijkheden die je helpen bij het succesvol maken van je blog. Hieronder heb ik een aantal waardevolle tips en handleidingen toegevoegd, die wellicht interessant voor je zijn.

Importeren exporteren, van Blogger naar WordPress

Nu je op de hoogte bent van de mogelijkheden van WordPress, is het tijd om daadwerkelijk de overstap te maken van Blogger naar WordPress. Het exporteren en importeren van je blog, het klinkt misschien erg ingewikkeld, maar dat is het niet. WordPress heeft namelijk een handige plug-in die dit nagenoeg automatisch voor je doet.

Met de plug-in Blogger Importer is het niet veel meer dan een simpele druk op de knop en dat gaat als volgt:

 1. login op je WordPress-blog;
 2. kies uit het menu links voor ‘Plugins’ » ‘Add New’;
 3. typ in het zoekveld ‘Blogger Importer’, en installeer en activeer deze.

Van Blogger naar WordPress: Blogger Importer installeren

Zodra de plug-in is geïnstalleerd, kun je direct de inhoud van Blogger overzetten naar WordPress en dat gaat als volgt:

 1. kies uit het menu links voor ‘Tools’ » ‘Import’ » ‘Blogger’;
 2. klik op ‘Authorize’ en geef WordPress vervolgens toestemming;
 3. klik op ‘Import’ en al je berichten en reacties worden in WordPress gezet.

Van Blogger naar WordPress: Blogger importeren in WordPress

Alle content is nu van Blogspot.com naar je nieuwe WordPress-blog geplaatst. Niet alleen de artikelen worden meegenomen, maar ook de gebruikte tags en afbeeldingen. Tevens neemt Blogger Importer de oude URL’s over.

Joomla: let op!UPDATE 15-06-2015: vanwege wijzigingen die Blogger heeft doorgevoerd, kun je het beste deze plug-in gebruiken. Een uitgebreide uitleg over de stappen die je moet doorlopen, kun je hier vinden.

Redirect naar je nieuwe blog

Wanneer je nieuwe WordPress-blog het overneemt, dan is het tijd om bezoekers die nog je oude blog bezoeken door te sturen. Verwijder je oude blog dus niet. Hiervoor stel je een redirect in (een 301), deze leidt bezoekers automatisch naar je nieuwe blog. Ook voor het instellen van een redirect is een handige plug-in beschikbaar, namelijk SEO Blogger to WordPress 301 Redirection. Installeer deze plug-in op dezelfde wijze als eerder.

Van Blogger naar WordPress: redirection-script genereren

Vervolgens gaat het instellen van een redirect als volgt:

 1. als je de plug-in hebt geïnstalleerd en geactiveerd, dan verschijnt er in het menu links, onder ‘Tools’, de optie ‘SEO Blogger to WordPress’, klik daarop;
 2. controleer de URL en klik op ‘Generate’;
 3. kopieer de gegenereerde tekst uit het tekstvak beneden;
 4. login op je Blogger-account;
 5. kies uit het menu links voor ‘Sjabloon’ en helemaal onderaan de pagina voor ‘Terugkeren naar klassieke sjablonen’;
 6. plak de gekopieerde tekst in het vak bij ‘HTML voor sjabloon bewerken’ en klik op ‘Sjabloon opslaan’.

Van Blogger naar WordPress: redirection toepassen in Blogger

Wanneer je nu naar de URL van je oude blog gaat, wordt je automatisch doorverwezen naar je nieuwe blog in WordPress.

RSS-volgers overzetten

Vergeet niet om de RSS-feed voor je RSS-lezers om te zetten naar je nieuwe blog, mocht je hiervan gebruik maken. Met behulp van FeedBurner kun je de oude RSS-feed eenvoudig aanpassen naar de de nieuwe. Zo vervang je alle oude feeds in één keer.

Bloglovin’-volgers overzetten

Mocht je gebruik maken van Bloglovin’ dan wil je natuurlijk wel je volgers meenemen naar je nieuwe blog in WordPress. Dit kun je doen door Bloglovin’ op de hoogte te stellen van de verhuizing naar je eigen domein. Bloglovin’ zorgt ervoor dat je volgers keurig over worden geplaatst. Via de helppagina van Bloglovin’ kun je lezen hoe dat moet en de aanvraag plaatsen.

Veel succes

Wanneer de overstap van Blogger naar WordPress is voltooid, is het natuurlijk verstandig om te controleren of alles naar behoren werkt. Net als bij het verhuizen naar een nieuw huis, kan er ook hier soms iets misgaan. Meestal kunnen wijzigingen of aanpassingen eenvoudig worden gedaan. Mocht er iets van je webhostingpakket niet werken en je komt er niet uit, dan zit de afdeling Support van Antagonist voor je klaar, zij helpen je graag verder!

Tot zover het overstappen van Blogger naar WordPress. Je kunt nu naar hartenlust verder met je blog. Installeer nieuwe thema’s en plug-ins, de mogelijkheden zijn ongekend en er is een heleboel te vinden, waarmee jij je blog kunt laten groeien tot een ongekend succes. Wat inspiratie nodig? Een collega van mij schreef eerder over de basis voor een succesvol blog. Ik wens je veel succes!

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken van onze Facebook-pagina of het volgen op Twitter.

Deel dit blog
Jeroen Wolsink
Jeroen Wolsink

Jeroen ondersteunt het Antagonist-team op het gebied van marketing, communicatie en strategie. Het bedenken en uitwerken van concepten met behulp van creatieve strategieën is wat Jeroen graag doet. Marketing en communicatie spelen daarbij een belangrijke rol.

Artikelen: 73

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100