De top 10 meest bezochte websites!

Waaruit bestaat het internet eigenlijk? Simpel gezegd is het internet een stapel ‘pizzadozen’ die met kabeltjes en afspraken aan elkaar zijn geknutseld. Het is een wereldwijd netwerk dat gebruikers en data met elkaar verbindt; onvoorstelbare hoeveelheden informatie worden razendsnel uitgewisseld.

Bezoekers consumeren diverse vormen van media op het internet. Naast consumeren, produceren zij ook en dragen ze actief bij aan de groei van data op het internet. Denk bijvoorbeeld aan foto’s, video’s, muziek, nieuwsberichten, sociale berichten, etc. die worden geüpload. Er is een grote behoefte, die vooralsnog blijft groeien, om via internet informatie te vergaren en te delen.

Op welke websites gebeurt het? Welke websites zijn het populairst? Wat zijn de meest bezochte websites wereldwijd? In dit artikel een top 10, zoals het er half oktober voorstond. Het bereik dat bij elke website staat genoteerd, is het deel van alle internetbezoekers wereldwijd dat dagelijks de website bezoekt. De statistieken zijn verkregen via alexa.com.

Bekijk hostingpakketten →

1. Google.com – bereik 51.5%

Wie kent deze gigant niet? Google biedt unieke functies en zoektechnologie. Het is de zoekmachine die gebruikers eenvoudig laat zoeken in een wereldwijde verzamelde informatiebron van onder andere websites, afbeeldingen, video’s en meer.

Meest bezochte websites: Google.com

Met een bereik van meer dan de helft van alle internetbezoekers staat Google met haar website op nummer één van de meest bezochte websites. In Nederland is Google marktleider, niet alleen als meest bezochte website, maar ook als zoekmachine. In de Nederlandse top 10 staan ze zowel op de eerste als op tweede positie. De ‘lokale’ variant google.nl staat bovenaan en wordt gevolgd door google.com, waar ook veel Nederlandse internetbezoekers gebruik van maken.

2. Facebook.com – bereik 44,43%

Nog zo’n gigant die we allemaal kennen. Facebook is een sociale netwerkwebsite die mensen verbindt, om bij te blijven met vrienden, waar je foto’s kunt uploaden, links kunt delen en video’s kunt tonen. Naast de website facebook.com, is er voor mobiele gebruikers ook de app zeer populair.

Meest bezochte websites: Facebook.com

Het is een feit dat Facebook vriend en vijand blijft verbazen. Het bedrijf ging eerder voor miljarden dollars naar de beurs en werd op de eerste beursdag gewaardeerd op een slordige 100 miljard dollar. Ondertussen blijft het aantal gebruikers van Facebook groeien en is de grens van 1,2 miljard gebruikers gepasseerd. Facebook is de op twee na meest bezochte website van Nederland.

3. YouTube.com – bereik 30,56%

YouTube is de manier om je video’s online te krijgen. Vervolgens deel je het eenvoudig met de mensen die belangrijk voor je zijn of kies je voor het grote publiek. Video’s uploaden, taggen, delen, erop reageren etc. Het gebeurt razendsnel en wereldwijd!

Meest bezochte websites: YouTube.com

Als je de resultaten van youtube.com onder de loep neemt, dan kun je niets anders concluderen dan dat deze verbazingwekkend zijn. Per minuut worden er ongeveer 72 uur aan video’s geüpload. Dagelijks worden er ruim 4 miljard filmpjes bekeken. En wekelijks komt er nagenoeg een eeuw aan videomateriaal bij. YouTube is qua bezoekers de derde meest bezochte website ter wereld.

4. Yahoo.com – bereik 25,24%

Yahoo is een belangrijke internet-portal en service provider met een breed aanbod van diensten. Zo biedt het bedrijf onder andere een zoekmachine, chatrooms, beursstatistieken, gratis e-mail, clubs en meer.

Meest bezochte websites: Yahoo.com

Yahoo is vooral bekend vanwege de zoekmachine die ze aanbieden, daarnaast wordt de website veel als portaal gebruikt. Na zoekmachine Google staat Yahoo met zijn zoekmachine op de tweede plek. Echter, qua aantallen bezoekers komt yahoo.com bij lange na niet in de buurt van Google. De vraag is of ze dat ooit gaan halen…

5. Baidu.com – bereik 10,53%

Ook Baidu valt als website in de categorie zoekmachines. Het is een Chinese zoekmachine en in China de meest bezochte zoekmachine én website. Buiten China wordt de website nagenoeg niet bezocht.

Baidu is als zoekmachine toonaangevend met betrekking tot de Chinese taal. Het bedrijf staat omschreven als eenvoudig, betrouwbaar en is sterk in de Chinese taal en multi-media-inhoud. Zo bood Baidu als eerste in China het zoeken in onder andere MP3-muziek en films, en was het de eerste WAP en PDA-gebaseerde mobiele zoekmachine.

Meest bezochte websites: Baidu.com

Baidu staat er helaas om bekend dat zij op het gebied van zelfcensuur erg actief zijn, aldus de China Digital Times. Baidu is daarmee niet de enige; de reputatie van zoekmachines is in China op dat gebied sowieso discutabel te noemen. Aangezien het leven online in China naar verwachting verder zal uitbreiden, is het aannemelijk dat baidu.com verder groeit naar een positie hoger dan plek vijf van de meestbezochte websites ter wereld.

6. Wikipedia.org – bereik 14,88%

Een vrije encyclopedie die gezamenlijk is gebouwd, waarbij alle internetbezoekers aan mogen deelnemen met behulp van de wiki-software. Wikipedia staat ondanks het hoge bereik ‘slechts’ op de zesde positie, dat komt doordat de meerderheid van de bezoekers (53%) maar één pagina bekijkt tijdens het bezoek. In Nederland staat wikipedia.org ook op een zesde positie.

Meest bezochte websites: Wikipedia.org

Begin van 2001 kwam Wikipedia online, door oprichters Jimmy Wales en Larry Sanger. Wikipedia kan zich prima met andere, veel langer bestaande encyclopedieën meten. Destijds bestond de online encyclopedie alleen in het Engels. Echter, kort daarna ontstonden al snel versies in andere talen. Wikipedia is als encyclopedie van het internet geheel belangeloos. Auteurs schrijven op vrijwillige basis content en publiceren dit onder een vrije licentie. Dit maakt Wikipedia – naast één van de grootste en meest bezochte websites – één van de meest populaire websites van het internet!

7. QQ.com – bereik 7,28%

De grootste en meestgebruikte internet-portal van China is in handen van Tencent Inc, opgericht in november 1998. Momenteel streeft Tencent naar diverse activiteiten op gebied van ‘online leven’ en daar komen Tencent’s platformen QQ, QQ.com, QQ Games etc. om de hoek kijken. Deze hebben samen in China de grootste internetgemeenschap.

Meest bezochte websites: QQ.com

Ruim 7% van alle internetbezoekers ter wereld bezoekt dagelijks de op zes na meest bezochte website qq.com. In China is QQ.com één van de grootste Instant Messengers, zodoende komen 93% van alle internetbezoekers dan ook uit China. Toch is dat voldoende voor een positie in de top 10 meest bezochte websites ter wereld.

8. LinkedIn.com – bereik 5,98%

LinkedIn kan wellicht het beste omschreven worden als een online platform om te netwerken. Het is een plek waar je eenvoudig in contact kunt komen met bedrijven, werkgevers, werknemers, sollicitanten, experts etc. Bij een wederzijdse interesse kan er verbinding met elkaar worden gemaakt, waardoor toekomstige updates en berichten met elkaar gedeeld worden.

Meest bezochte websites: LinkedIn.com

In een tijd waar verschuivingen plaatsvinden richting online alternatieven is linkedin.com voor bedrijven, organisaties en business-to-business een reuze interessant medium. Niet alleen voor het uitwisselen van contacten, maar ook voor het delen van kennis, producten, innovaties, etc. In Nederland is LinkedIn ook erg populair en staat het zelfs op de vijfde positie.

 9. Live.com – bereik 12,08%

Live.com bevat de zoekmachine en de gratis e-maildienst (inmiddels Outlook.com) van Microsoft. Tevens biedt zijn er diverse andere online diensten die het bedrijf via Live.com aanbiedt. De website staat op de zevende plaats van meest bezochte websites ter wereld.

Meest bezochte websites: Live.com

Ondanks dat het percentage van bereik bij Live.com iets lager is, bekijken de bezoekers van live.com een veel hoger aantal pagina’s dan bij een gemiddelde website; dit staat namelijk op 6,4 pagina’s per bezoek. In Nederland doet de zoekmachine van Microsoft het iets beter in de top 10 van meest bezochte websites, daar staat Live.com namelijk op een achtste positie.

10. Twitter.com – bereik 11,68%

Twitter werd in 2006 opgericht en is in amper zeven jaar tijd uitgegroeid tot één van de top 10 van meest bezochte websites ter wereld. Daarnaast is twitter.com wereldwijd één van de meest bekende sociale netwerken. De populariteit van Twitter is mede te danken aan de nieuwswaarde die het microblog weet te bieden. Zo heeft Twitter in de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld als nieuwsbron.

Over de gehele wereld worden tweets gebruikt om bijvoorbeeld in crisis- en oorlogsgebieden verslag te geven aan de rest van de wereld. Zo speelde Twitter, tijdens de opstand in Egypte tegen Mubarak, een belangrijke rol in het delen van informatie naar de buitenwereld.

Meest bezochte websites: Twitter.com

Trending topics van Twitter is een erg interessante functionaliteit. Er wordt een lijst van woorden en hashtags gegenereerd, waarover op dat moment het meest getweet wordt op Twitter. Dit zijn dus de meest besproken onderwerpen van het moment. Vaak is het nieuws, zijn het actuele gebeurtenissen of gaat het over bekende personen. Vanaf 2010 kunnen deze lijsten ook per stad of per land worden bekeken.

De top 10 meest bezochte websites in Nederland

Bovenstaand is een overzicht van meest bezochte websites wereldwijd, maar hoe zit het in Nederland? Ter vergelijking hieronder de Nederlandse top 10.

1. Google.nl

Er kan er maar één de grootste zijn en op het internet is dat Google. In Nederland staat Google zelfs op de eerste en tweede positie met google.nl en google.com.

2. Google.com

Zie de nummer één.

3. Facebook.com

Het grootste sociale netwerk in de wereld is Facebook. Met rond de 7 miljoen Nederlandse gebruikers is Facebook ook de grootste sociale netwerk-website van Nederland.

4. YouTube.com

Het is moeilijk te geloven dat de videosite youtube.com pas sinds 2005 bestaat. Ondertussen is het de op twee na meest bezochte website in de wereld en de bezoekersaantallen zijn alleen maar stijgende.

5. LinkedIn.com

De zakelijk sociale netwerk-website LinkedIn is zeer populair in Nederland. Wereldwijd staat LinkedIn op een achtste positie van meest bezochte websites, maar in Nederland dus vijf.

6. Wikipedia.org

De grootste Encyclopedie op het internet (en erbuiten) staat op plaats zes. Zeker ook omdat Google bijna altijd pagina’s van Wikipedia toont in de top 3 van de zoekresultaten.

7. Nu.nl

Nu.nl is sinds 2007 de grootste nieuws-website van Nederland. Ook subpagina’s als nusport.nl en nuzakelijk.nl worden steeds populairder.

Meest bezochte websites: Nu.nl

8. Live.com

De collectieve websites van de vele diensten van Microsoft op het internet. Op subdomeinen als mail.live.com en skydrive.live.com zijn alle populaire diensten te vinden.

9. Marktplaats.nl

De grootste advertentiesite van Nederland is marktplaats.nl. Opgericht in 1999 en al snel populair. In 2010 werden er meer dan 250.000 nieuwe advertenties per dag geplaatst en waren er ongeveer 6 miljoen advertenties op de website te vinden.

Meest bezochte websites: Marktplaats.nl

10. Telegraaf.nl

De internet-editie van de landelijke krant De Telegraaf. De website biedt voorpaginanieuws, specials, opinie, strips en meer.

Meest bezochte websites: telegraaf.nl

Kortom

Het is interessant om te zien dat vrijwel iedereen dezelfde sociale netwerken en portals gebruikt, behalve de Chinezen. Wat betreft ons Nederlanders, we vertrouwen kennelijk voor al onze informatiebehoeften op internationale websites. Behalve als het om nieuws gaat, dan kiezen we voor Nu.nl of Telegraaf.nl.

Voor de meesten zullen hier geen grote verrassingen instaan, toch is een actuele lijst met meest bezochte websites zo nu en dan interessant om door te lopen. Het geeft een duidelijk inzicht in hoe machtig sommige bedrijven zijn.

Wil je deze successen evenaren heb je zelf een leuk, creatief of nieuw idee voor een website? Daar hoort natuurlijk een sterke domeinnaam bij! Kijk snel of die van jou nog vrij is en leg hem vast.

Doe een domeincheck →

P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Twitter, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!

Deel dit blog
Jeroen Wolsink
Jeroen Wolsink

Jeroen ondersteunt het Antagonist-team op het gebied van marketing, communicatie en strategie. Het bedenken en uitwerken van concepten met behulp van creatieve strategieën is wat Jeroen graag doet. Marketing en communicatie spelen daarbij een belangrijke rol.

Artikelen: 74

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100