We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Aan de slag! – De basis voor het starten van je website: een eenvoudige handleiding

Je kunt jouw domeinnaam en de webruimte bij Antagonist gebruiken voor het aanmaken van e-mailaccounts met je eigen unieke naam en voor de opslag ervan. In eerdere artikelen is uitgelegd hoe je hier optimaal gebruik van kunt maken. Het wordt echter nog professioneler als je ook een eigen website hebt. Wat voor website je wilt beginnen, is geheel aan jou. Misschien vind je het leuk om artikelen te schijven en te plaatsen op een persoonlijk weblog, toon je graag jouw werk in een online portfolio of heb je iets te verkopen in je eigen webwinkeltje. Het is allemaal mogelijk bij Antagonist.

Starten van je website: GO!

Zodra je bestelling van het webhostingpakket bij Antagonist is afgerond, kun je direct aan de slag met het starten van je website. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk dat je site bereikbaar is via het internet, zodat je de eerste bezoekers kunt ontvangen. In deze handleiding wordt er in het kort uitgelegd hoe jij kunt starten met je website.

Kies een optie die het beste bij je past

Als je een eigen website wilt starten, dan zijn er verschillende mogelijkheden om dat te doen. Voor het gemak hebben wij deze samengevat in drie opties.

  1. Je maakt je website met behulp van CMS-software, zoals WordPress. Hiermee kun je eenvoudig online artikelen toevoegen en heb je eigenlijk geen omkijken naar de werking van de website.
  2. Je maakt je website zelf met behulp van talen als HTML, JavaScript, PHP, Perl en Flash. Je bent veel vrijer in het ontwerp van je website, maar je moet wel enige computerkennis in huis hebben.
  3. Je laat je website maken. Dit is de beste keuze voor digibeten, maar vaak ook de duurste. Je kunt je website laten maken door een professioneel designbedrijf, maar de ‘buurjongen’ kan dit meestal ook en vaak voor een lagere prijs.

Het starten van je website met CMS-software

De eenvoudigste manier om je website op te zetten, is om deze online te bouwen. Dat kun je doen door een zogenaamd ‘Content Management System’ (of CMS) te installeren. Een CMS biedt je de mogelijkheid om je website online te beheren door artikelen toe te voegen, menustructuren te creëren en stijlen (templates) te installeren. Veel websites maken gebruik van een CMS om de inhoud te beheren.

Starten van je website: CMS-software

Je website maken op basis van een CMS vereist nog steeds enige computerkennis, maar kan in principe ook door een leek worden.gedaan Een probleem hierbij is, dat sommige foutmeldingen nogal cryptisch kunnen zijn. Als je voor deze optie kiest, raden we je aan om eerst een aantal handleidingen over het softwarepakket door te lezen, die meestal ook in het Nederlands beschikbaar zijn. Zelf hebben we een algemene handleiding online staan met uitleg over het installeren van software op je webhostingpakket.

De keuze welke CMS-software jij wilt gebruiken is uiteraard geheel aan jou; verdiep je in de verschillende pakketten en kies degene die het beste bij je past. Het is ook mogelijk om te combineren, zodat je een eigen weblog maakt met behulp van WordPress en een eigen forum met behulp van phpBB. Voor iedere categorie zijn er meerdere producten beschikbaar. Bij Antagonist krijg je 75 gratis apps, die je met één klik kunt installeren op je webhostingpakket!

Je kunt het softwarepakket installeren met behulp van Installatron, te vinden onder ‘Advanced Features’ in DirectAdmin. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om zelf het pakket te installeren door het pakket te downloaden van de website van de maker, deze uit te pakken op je computer en vervolgens te uploaden via FTP naar (eventueel een submap van) de map ‘public_html’. Meestal moet je dan ook nog een bestand genaamd config.php (of iets dergelijks) aanpassen en een database aanmaken.

Na de installatie zul je moeten inloggen op het administratiepaneel van de applicatie die je hebt geïnstalleerd. Dat gaat dus niet via Mijn Antagonist of DirectAdmin; de inloggegevens van dit paneel zullen ook anders zijn. Waar je het administratiepaneel kunt vinden, is afhankelijk van de applicatie. Het administratiepaneel van WordPress kun je bijvoorbeeld vinden op jedomein.nl/wp-admin (of jedomein.nl/submap/wp-admin).

De basis om zelf een website te maken

Als je enig verstand hebt van webdevelopment, is er ook de mogelijkheid om je website zelf te maken. Je kunt kiezen voor een eenvoudige pagina met daarin enkele linkjes en foto’s, maar ook voor een uitgebreide website met een inlogsysteem en dergelijke.

Starten van je website: HTML

Als je geen verstand hebt van HTML is dit niet de meest handige optie als je snel een website online wilt hebben. Een website maken is namelijk meer dan een kwestie van de juiste bestanden in de juiste mapjes slepen; voor iedere pagina moet er HTML-code worden gemaakt, waarin je de verschillende elementen en de inhoud van de pagina definieert. Daarnaast kun je met behulp van een CSS-bestand de opmaak van de pagina en het uiterlijk en de positie van de elementen bepalen.

Je zult je website moeten maken in de map ‘public_html’. Hier kun je bijkomen via FTP, maar ook via de File Manager van DirectAdmin. Hier maak je dan een nieuw bestand aan genaamd ‘index.html’ (als deze al bestaat kun je deze overschrijven) en in dat bestand plaats je HTML-code.

Een voorbeeld van HTML-code ziet er zo uit:

<html>
 <head>
  <title>Simpele website van Antagonist</title>
 </head>
 <body>
  <p>Hier staat een kort stukje tekst.</p>
  <img src="/images/plaatje.jpg" alt="Plaatje" />
  <p>Dat is een <strong>vet</strong> plaatje, dus ik word er helemaal <em>schuin</em> van.</p>
 </body>
</html>

In dit voorbeeld wordt het plaatje ‘/images/plaatje.jpg’ gebruikt. Om ervoor te zorgen dat deze afbeelding werkt, moet je ervoor zorgen dat in de map public_html de submap ‘images’ bestaat, waarin je de afbeelding ‘plaatje.jpg’ hebt geüpload.

Als je geïnteresseerd bent in de uitleg van bovenstaande code en er meer over wilt leren, dan raden we je aan om op het internet een cursus HTML te volgen via bijvoorbeeld www.handleidinghtml.nl. Veel succes met het starten van je website!

P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, X, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!

Deel dit blog
Jeroen Wolsink
Jeroen Wolsink

Jeroen ondersteunt het Antagonist-team op het gebied van marketing, communicatie en strategie. Het bedenken en uitwerken van concepten met behulp van creatieve strategieën is wat Jeroen graag doet. Marketing en communicatie spelen daarbij een belangrijke rol.

Artikelen: 73

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100