Help, spamberichten op m’n website! Geen paniek, er zijn diverse oplossingen

Spamberichten: The amount of comment spam is too damn highEen weblog, forum of gastenboek geeft bezoekers veelal de mogelijkheid om een bericht achter te laten op je website. Helaas wordt deze functionaliteit soms misbruikt voor het plaatsen van spamberichten. Je kent het wel, je hebt net een nieuw artikel op je weblog geplaatst en kort daarna staat er opeens niet gerelateerd commentaar bij. Een vervelend probleem, maar gelukkig zijn er diverse oplossingen!

Spamberichten blokkeren

Dit soort spamberichten worden vaak door automatische programma’s geplaatst. Doordat bij veelgebruikte software, zoals WordPress, het plaatsen van commentaar vrijwel altijd op dezelfde manier gaat, zijn dit soort automatische programma’s vrij simplistisch en daarmee ook eenvoudig te blokkeren. Een veel gebruikte manier hiervoor is een captcha-beveiliging.

Captcha instellen

Je bent vast al eens een ‘captcha’ tegen gekomen. Dit is een test om te verifiëren dat jij een mens bent, vaak is dit een afbeelding met een vervormd woord dat herhaald moet worden in een tekstveld. Een geautomatiseerd script zal dit woord niet kunnen lezen en daardoor geen bericht kunnen plaatsen op je website.

Spamberichten: Google recaptcha

De geautomatiseerde programma’s worden steeds beter in het ontcijferen van captcha-afbeeldingen. Het is daarom belangrijk dat voor het beveiligen van een reactie systeem een goede captcha wordt gekozen. Een veelgebruikte captcha is reCAPTCHA van Google.

Verplichte registratie

Een andere methode om spamberichten tegen te gaan is door in te stellen dat enkel geregistreerde gebruikers berichten kunnen plaatsen. Deze beveiliging kunnen automatische programma’s omzeilen door zich ook automatisch te registreren. Dit is wat bijvoorbeeld veel gebeurd op een forum, waarbij een registratie vrijwel altijd verplicht is, maar spamberichten toch ook voor komen. De registratie kan opnieuw beveiligd worden met behulp van een captcha, maar er is een tweede mogelijkheid: het initiatief Stopforumspam.

Stopforumspam

Er wordt een database bijgehouden door Stopforumspam van gebruikersnamen, e-mailadressen en IP-adressen die veel worden gebruikt door geautomatiseerde programma’s tijdens de registratie. Via een plugin kan deze database ook worden gebruikt binnen jouw forum om registraties die gebruik maken van deze bekende gegevens te stoppen. Dit is een effectieve manier om de registratie te beveiligen zonder je gewenste bezoekers op te zadelen met een soms wat te ingewikkelde captcha.

Spamberichten: Stopforumspam

Voor de meeste forum-software zijn er een plugins beschikbaar die je hier kunt vinden en downloaden; voor bijvoorbeeld WordPress kun je dus via deze website een plugin downloaden die spam tegengaat.

Spamberichten filteren

Naast de eerder genoemde methoden op spam tegen te gaan, is het ook nog mogelijk om spam te filteren. Je laat hierbij wel toe dat de berichten worden verstuurd, maar ze worden vervolgens op de achtergrond gefilterd en niet op je website geplaatst. Een bekend voorbeeld van dit soort filter-software is Akismet, gemaakt voor WordPress, maar ook beschikbaar voor andere systemen.

Spamberichten: Spambots everywhere

Het handmatig verwijderen van die vervelende spamberichten is dus écht niet nodig. Beveilig je website tegen automatische programma’s en voorkom daarmee spam in z’n geheel! Een goede captcha is voor elke website effectief en er zijn een hoop varianten die er een leuke toevoegen voor je website van maken, neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Areyouahuman.com, waar een aantal leuke variaties beschikbaar zijn.

Ik hoop dat ik je met dit artikel een eindje verder op weg heb geholpen in de strijd tegen spamberichten. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, plaats ze dan als reactie, wellicht kan ik je verder helpen en mijn uitleg toelichten. Maar niet gaan spammen 😉 in de comments. In ieder geval veel succes!

Deel App Tweet Mail Deel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *