We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Kies PHP 7.1 en pak die snelheidswinst!

Draai jij PHP 5.6 of ouder? Je laat dan onnodig snelheid liggen. Zo is PHP 5.3 al sinds 14 augustus 2014 ‘end of life’ verklaard en krijgt het geen beveiligingsupdates meer. PHP 7 is flink sneller, stabieler en veiliger. Kies daarom voor een nieuwere versie. En dat kan gewoon, de beste PHP-versie is bij ons beschikbaar. Pak die snelheidswinst!

Kies PHP 7.1 en pak die snelheidswinst!

Welke PHP-versie gebruik ik?

Je kunt dit het gemakkelijkst via de PHP-selector controleren. Dit is een onderdeel in DirectAdmin, de technische beheeromgeving van je pakket, waarmee je snel en eenvoudig tussen PHP-versies kunt schakelen. De geavanceerde gebruikers kunnen er ook specifieke PHP-modules aan- en uitzetten, als ze wensen.

Stap 1: inloggen

Log in op DirectAdmin van je hostingpakket en klik op ‘Select PHP version’. Achter ‘Current PHP version’ vind je terug welke versie op jouw pakket actief is. Als dat een versie die ouder is dan 5.6, dan is het tijd voor actie. Ook als je 5.6 of 7.0 draait, is het interessant om naar PHP 7.1 te kijken. Hoe nieuwer de versie die je kunt draaien, hoe beter.

Stap 2: andere versie kiezen

Als je in DirectAdmin op ‘Select PHP version’ hebt geklikt, dan ben je in de PHP-selector aangekomen. Daar kun je de versie aanpassen. Dit doe je door achter ‘PHP Version’ de gewenste versie te selecteren, op ‘Set as current’ te klikken en ten slotte op ‘Save’ te drukken. Dat is het, meer is het niet.

Schakel snel en eenvoudig over naar PHP 7.1

Stap 3: controleren

In verreweg de meeste gevallen kun je een nieuwere PHP-versie kiezen, zonder dat je zelf iets binnen jouw website hoeft te wijzigen. Zeker als je een actief ontwikkeld CMS gebruikt, zoals WordPress. Overschakelen kan dan vaak probleemloos. Wel zijn er een aantal punten die je eerst kunt nakijken om de overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Controleer voordat je overschakelt eerst of je CMS ondersteuning biedt voor de laatste PHP-versie. Sommige websites en cms’en kunnen namelijk niet goed overweg met nieuwere versies en zijn afhankelijk van verouderde functies binnen PHP. Zorg ook dat je CMS, plugins en thema’s volledig up-to-date zijn, maar dat deed je toch al vanwege de veiligheid 😉

Hoe schakel ik over naar de beste versie?
Welke versie kun jij het beste kiezen? Check ons advies. Op de website van de ontwikkelaar van je CMS vind je ook vaak terug welke versie wordt geadviseerd. Check ook ons gemakkelijke stappenplan hoe je overschakelt naar de nieuwste versie!

Help, ik krijg een foutmelding?!

Heb je een nieuwere PHP-versie gekozen en werkt je website niet? Raak dan allereerst niet in paniek. Dit is niet nodig, je kunt namelijk direct weer terugschakelen naar de PHP-versie die je eerder gebruikte. Als je dat hebt gedaan, dan zul je zien dat je website weer precies zoals voorheen werkt.

Wel kun je dan de conclusie trekken dat er iets binnen je website niet fijn overweg kan met een andere PHP-versie. Dat kan het CMS zelf zijn, maar ook een thema of plugin dat het gebruikt. Hoe kom je er dan achter waar het precies misgaat? Hier is waar de ‘error log’ je te hulp schiet.

Het controleren van de error log in DirectAdmin

De error log is een foutenlogboek die je via DirectAdmin kunt bekijken, waarin opgetreden problemen binnen je website worden gelogd. Als je een andere versie hebt gekozen en iets werkt niet meer, dan is daar in de error log dus informatie over te vinden. Vaak wordt specifiek de regel binnen een script aangegeven waar het misgaat, zodat je het gericht kunt oplossen.

Een goede manier om te achterhalen waar jouw website minimaal mee overweg kan, is om dit versie voor versie te bekijken. Stel, je draait nu nog PHP 5.3. Schakel je over naar PHP 7.1 en werkt je website niet goed? Kijk dan eerst of het onder PHP 7.0 wel werkt. Werkt ook dat niet? Kies PHP 5.6. Iedere versie die nieuwer is, is een stap in de goede richting.

Gebruik je geen kant-en-klare webapplicatie?
Het PHP-project biedt uitgebreide documentatie, waarin staat welke functies er per versie verwijderd zijn en hoe je kunt migreren. Als je een ‘deprecated’ functie gebruikt, dan zul je jouw code iets moeten wijzigen, zodat het overweg kan met nieuwere PHP-versies.

Waarom wijzigen jullie dit niet proactief?

Je weet nu dat laatste PHP-versie veel voordelen met zich meebrengt. Het is veiliger, je website wordt er sneller van en daarnaast gaat het ook nog eens een stuk efficiënter om met beschikbare rekenkracht. Ofwel, het is een essentieel onderdeel van een goed geoptimaliseerde website. Waarom wijzigen wij dit dan niet voor jou?

Geloof ons, we willen niets liever dat iedereen de meest recente versie gebruikt. Het is zonde om onnodig snelheidswinst te laten liggen. Precies de reden waarom nieuw bestelde hostingpakketten standaard de meest recente en stabiele PHP-versie draaien. Bij pakketten die met een oudere versie zijn opgeleverd, wijzigen we dit echter bewust niet proactief.

Proactief in één keer overal de PHP-versie wijzigen

De praktijk is dat het niet realistisch is om iedereen in één keer en zonder overleg over te zetten naar de laatste PHP-versie. Iedere website zit anders in elkaar. En de inhoudelijke werking, die kent de ontwikkelaar ervan het best. Het is goed mogelijk dat die er bewust voor kiest om een oudere versie te gebruiken, omdat bepaalde functionaliteit ervan afhankelijk is.

Als wij het proactief zouden wijzigen, dan zou dat resulteren in talrijke websites die deels of in zijn geheel niet meer functioneren. Het aanpassen zal in veel gevallen probleemloos gaan en het is ook eenvoudig terug te draaien, maar het is belangrijk dat het gecontroleerd gebeurt door de eigenaar van de website. Er kan zo gelijk ingegrepen worden waar nodig.

PHP 7.2

Softwareontwikkeling staat nooit stil. Zo is de eerste ‘Release Candidate’ van PHP 7.2 onlangs uitgekomen. Gelukkig hoef je niet dagelijks in de gaten te houden of er een nieuwe PHP-versie is. Er zit namelijk veel meer tijd tussen releases van PHP-versies in vergelijking met bijvoorbeeld updates voor WordPress-plugins of -thema’s.

De ontwikkelaars van PHP brengen eerst meerdere bèta’s uit. Dit geeft de gelegenheid om eerst uitgebreid te testen, zodat de definitieve versie zo bugvrij mogelijk wordt opgeleverd. Wel is het nuttig om de ontwikkelingen met een schuin oog in de gaten te houden, zodat je niet onnodig een verouderde PHP-versie gebruikt.

UPDATE
Goed nieuws: PHP 7.2 is nu beschikbaar bij Antagonist! Is jouw website er al helemaal klaar voor? Check de details →

Pak die snelheidswinst

Wat PHP betreft is er geen verschil tussen onze verschillende pakketten. Je kunt op elk pakket ieder mogelijke PHP-versie kiezen. Het wijzigen ervan kost niets, behalve een paar minuten om het aan te passen. Die investering is het dubbel en dwars waard.

Wil jij graag overschakelen naar een nieuwere PHP-versie, maar zit je na het doorlezen van dit artikel nog met vragen? Weet dat je altijd vrij bent om via support@antagonist.nl contact met ons op te nemen. We helpen je graag om het maximale uit je website te halen.

Kies de beste PHP-versie →

P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, X, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!

Deel dit blog
Elmar Besselink
Elmar Besselink

Elmar ondersteunt Antagonist op het gebied van marketing en communicatie. Bedenkt graag structurele verbeteringen en is geïnteresseerd in alles wat met taal en technologie te maken heeft.

Artikelen: 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100