We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Benut je resources voor een snelle website!

Uniek aan ons hostingplatform is dat we altijd een bepaalde hoeveelheid rekenkracht en werkgeheugen voor je reserveren. Zo werkt je website snel binnen de geboden resources van je hostingpakket. Graag licht ik toe waarom je webhosting op basis van gegarandeerde resources wilt, wat het betekent en hoe je in het gebruik meer inzicht hebt!

Je webhosting met gegarandeerde resources optimaal benutten!

Waarom je eigen resources wilt

Bij traditionele shared webhosting delen klanten een server met elkaar. Dat is goedkoper, omdat je ook samen de kosten deelt. Alleen, gebruik je dezelfde rekenkracht, dan heeft dat een negatieve impact op de laadsnelheid. Is een website van een andere klant overbelast, dan merk je dat direct in de snelheid van je eigen website. Wij vonden dat dit beter kon en schakelden over naar een nieuwe technologie.

Dankzij containerisatie heeft elk hostingpakket bij Antagonist zijn ‘eigen stukje computer’ die je niet hoeft te delen. Geen last meer van je misdragende buurman op de server én extra veel snelheid. Zo heb je bij Antagonist een Intel Xeon CPU core (of zelfs meerdere) beschikbaar voor rekenkracht en een bepaalde hoeveelheid werkgeheugen (RAM). Bij ons krijg je zo de snelheid van een VPS met de eenvoud en lage kosten van normale shared webhosting.

Het verschil tussen traditionele shared webhosting en containerisatie.

Nog een bijkomend voordeel van containerisatie is dat processen en data van andere klanten op geen enkele manier inzichtelijk zijn. Bij shared hosting is het nog wel eens mogelijk via ‘trucs’ in processen en zelfs data van andere klanten te neuzen… Dat kan bij ons dus niet! Zoek je dus veilige, snelle webhosting op een razendsnel platform, bekijk dan zeker eens onze pakketten.

Kies je hostingpakket →

Welke resources zijn er?

Zoals ik benoemde, heb je bij onze pakketten een eigen snel stukje computer beschikbaar. Hier komen enkele termen bij kijken die je ook vaak ziet als je zelf een computer of laptop aanschaft. Hieronder staan de resources die helpen je website snel te houden.

  • CPU (Central Processing Unit): de rekenkracht die de processen van jouw website gebruiken.
  • RAM (Random Access Memory): het werkgeheugen die de processen van je website gebruikt om tijdelijk gegevens te onthouden.
  • I/O (Input/Output): de data die processen van je website over en weer schrijven naar de SSD-opslag.

Natuurlijk hoef je hier niet constant zelf naar te kijken en in te verdiepen. Onze proactieve monitoring houdt namelijk het resourcesgebruik van je website in de gaten, zodat jij dat niet hoeft te doen. Wanneer er iets wordt geconstateerd, ontvang je bij ons automatisch een e-mail met tips om het te verbeteren.

Meer inzicht met LVE Stats 2
Wil je het in detail bekijken, dan bieden we zeer uitgebreide grafieken en meetdata. Daarmee controleer je of jouw website nog goed draait binnen de geboden resources die hierboven zijn beschreven.

Overigens heb je ook nog Entry Processes. Hoewel belangrijk, valt dat eigenlijk niet echt daadwerkelijke onder resources. Het is een buffer voor nieuwe bezoekers die pieken opvangt als je volledig je CPU, RAM of I/O gebruikt of je website ergens anders op wacht.

Reageert je website binnen de geboden resources snel, dan zie je in de praktijk dat Entry Processen vaak niet oplopen. Gebeurt dit toch, dan betekent dit dat bezoekers onnodig lang moeten wachten tot je website reageert en weet je dat er iets mis is.

Benut resources optimaal

Wat je wilt, is dat je website zo min mogelijk rekenkracht en andere resources per bezoeker gebruikt. Hierdoor heb je meer capaciteit en zullen bezoekers ook ervaren dat je website sneller en betrouwbaarder reageert. Concreet gesteld zijn er vier punten waardoor websites flink efficiënter met resources omgaan. Pak deze dus eerst aan en je zult zien dat je website sneller wordt.

  1. Caching instellen
    • CPU CPU ↓  RAM RAM ↓  SSD I/O ↓
  2. Je PHP-versie ophogen
    • CPU CPU ↓  RAM RAM ↓  SSD I/O =
  3. Je database optimaliseren
    • CPU CPU ↓  RAM RAM =  SSD I/O ↓
  4. Trage plugins verwijderen
    • CPU CPU ↓  RAM RAM ↓  SSD I/O ↓

Zoals je ziet, zorgt bijvoorbeeld caching instellen en trage plugins verwijderen ervoor dat je efficiënter met CPU, RAM en I/O omgaat. Een recente PHP-versie gebruiken, verlaagt het CPU- en RAM-gebruik, maar heeft vaak weinig impact op I/O. Je database optimaliseren, zorgt voor efficiënter CPU-gebruik en een lagere I/O, maar heeft weinig tot geen effect op het RAM.

Boost je website met Redis
Deze geavanceerde cachingtechniek slaat veelgebruikte data op in het snelle RAM. Je website wordt zo nog sneller! Lees hoe →

Meer resources nodig?

Ondanks dat je website volledig is geoptimaliseerd, kan het zijn dat je toe bent aan meer resources. Ontvang je meer bezoekers, dan kun je dankzij de opzet van ons platform doorschalen naar een pakket met meer rekenkracht en werkgeheugen. Hierdoor ben je er niet meer op aangewezen om zelf een complexe en dure server aan te schaffen.

Merk op dat een hostingpakket upgraden niet altijd de oplossing is. Een proces of onderdeel van een website kan zich ook misdragen, waardoor deze onnodig veel resources gebruikt. Dat lost zich niet op met meer resources en maskeert het hoogstens. Belangrijk is daarom dat je eerst de genoemde vier punten hebt uitgevoerd, dat scheelt vaak veel technisch zoekwerk.

Resourcegebruik onderzoeken

Heb je de optimalisaties gedaan en is het gebruik nog hoog, kijk dan eens bij ‘Resource Usage’ in DirectAdmin om te zien wat er exact misgaat. Check of er pieken zijn die periodiek plaatsvinden. Is dat bijvoorbeeld ieder uur of iedere dag op hetzelfde moment, dan weet je dat een taak van je website of een script van een cronjob de oorzaak is. Je lost het probleem dan op door deze taak of het achterliggende script aan te passen en te optimaliseren.

Als de nacht valt…
Voer cronjobs en taken bij voorkeur ‘s nachts uit. Je website heeft dan vaak de minste bezoekers. Hierdoor merken ze zo min mogelijk van de onderhoudstaken van je website.

Als de pieken zeer grillig zijn, dan is een goed beginpunt om verder in de logboeken te duiken. Daar kijk je wat je website op dat moment doet. Vaak kun je het herleiden tot een bepaald PHP-script die met een POST-request wordt aangeroepen. Ter controle kun je dan de betreffende functionaliteit die je hebt gevonden (tijdelijk) uitschakelen. Als je het resourcegebruik dan ziet dalen, dan weet je waar de ‘rotte appel’ in je website zit.

Je resourcegebruik bekijken in DirectAdmin.

Zodra je de oorzaak hebt herleid, is het belangrijk om af te vragen of de functionaliteit nuttig is. Met schrappen, haal je de snelste winst. Zo niet, dan kun je het beste (samen met de makers) de functionaliteit van je website verder optimaliseren, zodat deze wel goed gaat functioneren.

Gegarandeerde rekenkracht

Hopelijk heb je zo een goed beeld gekregen waarom een website niet meer zonder eigen resources kan en hoe je daar het maximale uithaalt! Heb je er vragen over, stuur dan gerust een e-mail naar support@antagonist.nl en we kijken graag met je mee.

P.S. Op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die op ons blog verschijnen? Volg ons via Facebook, Twitter, Instagram, RSS en e-mail!

Deel dit blog
Joris de Leeuw
Joris de Leeuw

Van jongs af aan ben ik bezig met webhosting. Als hobby, maar ook vanuit de Vereniging Campus Kabel waar ik veel met IPTV-servers bezig ben. Ik ondersteun de helpdesk van Antagonist, waar ik vooral de technische vragen op mij neem.

Artikelen: 18

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100