Resellerhosting: makkelijk doorverkopen en doorgroeien met het Resellerpakket!

Je kunt bij Antagonist naast particuliere webhosting ook resellerhosting afnemen. Dit webhostingpakket biedt een aantal unieke mogelijkheden en functies die in de andere pakketten niet aanwezig zijn. Voor velen is het echter niet meteen duidelijk wat de toegevoegde waarde van een Resellerpakket precies is. Ik leg dit daarom graag uit.

Reseller bij Antagonist: servers

De kracht van het Resellerpakket ligt in meer dan enkel de mogelijkheid om er meerdere websites onder te brengen. Resellerhosting is namelijk specifiek bedoeld voor doorverkoop. Laten we de specifieke aspecten nader bekijken.

Wat is een Resellerpakket precies?

Het Resellerpakket is een flexibel webhostingpakket dat is ingericht om onder te verdelen in afzonderlijke sub-accounts. Deze kun je vervolgens gebruiken om websites en de daaraan gerelateerde diensten, zoals subdomeinen of e-mail, aan te bieden aan andere gebruikers. Zo zet je complete hostingpakketten los van elkaar op en richt je ze in voor je klanten.

Een Resellerpakket is dus ideaal om door te verkopen, bijvoorbeeld in combinatie met extra diensten, zoals het beheer en onderhoud van websites. In principe is het een geschikte combinatie voor iedere dienstverlenging waar webhosting ook voor nodig is. Tevens kun je, door het aanmaken van afzonderlijke gebruikers, het pakket eenvoudig in losse stukjes doorverkopen. Echter, ook wanneer je het pakket enkel voor jezelf gebruikt om meerdere sites op te hosten, kan een Resellerpakket handige voordelen bieden.

Reseller bij Antagonist: inrichten

Eén van de weinige nadelen is dat, juist door de flexibiliteit en vele mogelijke configuraties, het Resellerpakket soms complex aandoet voor (beginnende) gebruikers. Aan de hand van dit artikel wordt dan ook verder ingegaan op de verschillende onderdelen van het pakket en hoe deze te gebruiken en combineren zijn. Zo weet je zeker dat je het maximale eruit haalt!

De visie achter reseller

Alvorens we dieper ingaan op de werking van resellerhosting, vertel ik graag eerst een stukje over de visie achter het Resellerpakket. Bij de intrede ervan was het idee dat een reseller voor ongeveer een tientje per jaar (excl. btw en domeinnaamregistratie) een website kon hosten voor één van zijn klanten. Dat is nog steeds zo, een Resellerpakket kun je zonder domeinnamen voor iets minder dan € 50,- (voor 5 klanten) per jaar aanschaffen.

Daarbij krijgt de reseller standaard alle extra’s die Antagonist biedt, plus de mogelijkheid tot het doorverkopen ervan. De opslagruimte en het dataverkeer is dus per klant flexibel in te stellen. Tevens kunnen uitbreidingsblokken eenvoudig worden toegevoegd. Het grote voordeel is dat als je als reseller gebruikers kunt aanmaken die allen in een eigen ‘container’ worden geplaatst. Dankzij containerisatie worden ze keurig gescheiden, wat de veiligheid, betrouwbaarheid en snelheid ten goede komt!

Reseller bij Antagonist: ons contract past op een viltjeWat krijg je?

  • 5 GB opslagruimte
  • 50 GB dataverkeer
  • Gratis domeinnaam
  • Onbeperkt e-mailaccounts
  • Onbeperkt MySQL-databases
  • Onbeperkt subdomeinen
  • Goed voor 5 websites

En wat kost het?

Het Resellerpakket inclusief één domeinnaam heb je voor € 58,22 per jaar. Het pakket kan met nog eens dezelfde hoeveelheid worden uitgebreid (5 GB opslagruimte, 50 GB dataverkeer en 5 websites). Dit doe je door er een uitbreidingsblok van € 49,17 per jaar aan te koppelen. Voor minder dan een tientje per jaar kun je dus een website voor één van je klanten hosten. Meer informatie vind je op onze resellerpagina.

Hoe werkt het Resellerpakket?

Er zijn een aantal elementen die een rol belangrijke rol spelen. Wanneer je voor het eerst gebruik maakt van een Resellerpakket, dan kom je deze direct allemaal tegelijk tegen. Dit kan een overweldigend effect hebben, waarbij je door de bomen het bos niet meer ziet. Zodoende wil ik je daar graag wat meer over vertellen. Tevens hebben we een heleboel handige handleidingen die je ook verder kunnen helpen.

Reseller- en gebruikersniveau

Het grootste verschil tussen een gewoon webhostingpakket bij Antagonist en het Resellerpakket, is dat je in DirectAdmin (het beheerpaneel van de hosting) een extra beheerniveau hebt. Het zogenaamde ‘resellerniveau’. Dit is één van de grootste voordelen van het Resellerpakket! Bij ‘normale’ webhosting heb je enkel de beschikking over een gebruikersniveau.

Reseller bij Antagonist: reseller account management

Het resellerniveau

De toevoeging die in het Resellerpakket met het resellerniveau wordt gemaakt, is dat dit je in staat stelt om losse subgebruikers aan te maken. Je kunt zelf deze subgebruikers limieten toekennen. Denk hierbij aan het bepalen hoeveel dataverkeer en schijfruimte een gebruiker mag benutten, maar ook hoeveel domeinen, pointers of e-mailaccounts deze kan aanmaken. De functies die je vindt op het resellerniveau van een Resellerpakket zijn dan ook bedoeld om de subgebruikers en websites op het pakket te beheren. Tevens vind je hier de mogelijkheid om backups te maken van gebruikers, een handige extra feature.

Het kiezen van een structuur

Als beginnende beheerder van het Resellerpakket is welke structuur je wilt gebruiken de eerste keuze die je moet maken. Binnen een Resellerpakket zonder uitbreidingsblokken (komen we later op terug) is het mogelijk om tot vijf afzonderlijke websites onder te brengen. Het betreft dan écht afzonderlijke websites met ieder een eigen ‘document root’ om een website in te plaatsen.

Reseller bij Antagonist: blueprint voor het inrichten

Je kunt echter zelf bepalen of je voor deze websites losse subgebruikers wilt aanmaken of dat je deze graag samen onder het hoofdaccount wilt laten draaien. Of zelfs een combinatie van die twee. Het is bijvoorbeeld prima mogelijk om één website onder het hoofdaccount te draaien, één website onder ‘Gebruiker A’, en drie websites onder ‘Gebruiker B’. Hoe je deze indeling maakt, bepaal je dus geheel zelf. Je bent als het ware de mini-hostingprovider van je eigen pakket. Meer informatie hierover vind je in deze handleiding.

Het aanmaken van een nieuwe gebruiker

Wellicht de eerste eerste stap die je doet na het kiezen van je inrichting, is het aanmaken van een nieuwe gebruiker. Dit is een relatief voor de hand liggend proces, waaraan voorafgaand een ‘package’ wordt aangemaakt. Een package kun je zien als de ‘mal’ of het ‘template’ aan de hand waarvan je de gebruiker aanmaakt. Wanneer je enkele standaard gebruikersvormen snel wilt kunnen aanmaken, dan is het handig om hiervoor gespecialiseerde packages aan te maken. Meer informatie hierover is te vinden in de volgende handleiding.

Vervolgens, tevens terug te vinden in bovenstaande handleiding, kun je een subgebruiker aanmaken. Deze gebruikt in eerste instantie de limieten van het gekozen package, maar je kunt deze bij het aanmaken nader configureren. Daarnaast zijn deze limieten flexibel; je kunt altijd later de limieten en mogelijkheden van de gebruiker bijstellen. Zie voor meer informatie over het aanmaken van een resellergebruiker de volgende handleiding.

Navigeren tussen domeinen en websites

Als reseller wil je natuurlijk alle websites die op jouw pakket staan kunnen beheren. Zoals hierboven ook genoemd, kunt je websites op twee manieren aanmaken binnen een Resellerpakket. Eén, als website onder het reseller-account zelf en twee, als website onder een subgebruiker.

Reseller bij Antagonist: reseller access level

Websites die aan het Resellerpakket gekoppeld zijn, kun je terugvinden door, direct na het inloggen op het Resellerpakket, rechts in beeld op ‘user level’ te klikken. Hiermee kom je in het beheerpaneel dat je wellicht kent uit de normale pakketten. Als je meerdere domeinen onder het reseller-account hebt aangemaakt, dan heb je eerst de keuze welke van deze sites je wilt beheren. Staat er slechts een enkel domein onder het account, dan word je hier direct naartoe verwezen.

Websites die aan een subgebruiker van het Resellerpakket zijn verbonden, kun je terugvinden door op ‘reseller level’ naar ‘list users’ te gaan. Deze optie doet precies wat je zou verwachten en toont een overzicht van alle aangemaakte subaccounts. Je kunt deze accounts bekijken en ook met behulp van de ‘modify user’ optie zaken als de limieten aanpassen.

Inloggen als gebruiker

Als het gaat om het beheren van een van de onderliggende websites, dan selecteer je de gebruikersnaam van het betreffende sub-account. Vervolgens kies je de optie ‘Log in as user <naam>’.

Via deze optie ben je ingelogd als gebruiker en kun je de websites of andere onderdelen van de gebruiker inrichten en beheren. Het is belangrijk om te onthouden, dat wanneer je bent ingelogd als gebruiker, je ook beperkt bent door de limieten van die gebruiker. Het kan dus voorkomen dat je eerst vanuit het resellerniveua met behulp van de ‘list users’ en met ‘modify user’ de limiet op het aantal e-mailaccounts ophoogt, waarna je inlogt als die gebruiker om een daadwerkelijk account aan te maken.

Je kunt altijd teruggaan naar het resellerniveau door ‘logout’ te gebruiken. Klik je hier eens teveel op, dan log je jezelf volledig uit. Je zult dan opnieuw moeten inloggen met de inloggegevens van jouw Resellerpakket.

Wanneer is een Resellerpakket voor mij interessant?

Zoals de naam al doet vermoeden, is het voornaamste voordeel van het Resellerpakket de mogelijkheid om losse subgebruikers aan te maken. Een logisch vervolg is dat je deze kunt doorverkopen. Het Resellerpakket is daarmee zeer geschikt voor website-bouwers of beheerders die een website opzetten en vervolgens onderhouden voor een klant. Die klant kan zelf ook toegang krijgen tot z’n eigen subgebruiker en eigen wijzigingen doorvoeren, zonder dat deze de toegang heeft tot het volledige pakket.

Ook wanneer je voornemens bent om meerdere websites voor eigen gebruik onder te brengen in één pakket, kan het Resellerpakket uitkomst bieden. Zeker wanneer het gaat om het onderbrengen van meer dan vijf websites. Dit brengt ons tot het volgende punt.

Schaalbaarheid

Los van de flexibiliteit qua inrichting kent het Resellerpakket nog een tweede groot voordeel; het pakket is eindeloos door te schalen. Een Resellerpakket an sich kent namelijk een aantal limieten. Er kunnen maximaal vijf websites op worden gehost. Het pakket kan maximaal 50 GB dataverkeer per maand verbruiken. Ten slotte beschikt het over 5 GB aan schijfruimte. Let op: deze resources kun je vrij verdelen over je gebruikers of websites.

Reseller bij Antagonist: reseller schaalbaarheid

Mocht je één van deze limieten (dreigen te) bereiken of je hebt bij uitstek al meer ruimte nodig, dan is het mogelijk om een zogenaamd Resellerblok toe te voegen. Zo’n blok heeft dezelfde prijs als een Resellerpakket zonder domeinnaamregistratie en voegt nog eens 5 GB schijfruimte, 50 GB dataverkeer en ruimte voor 5 websites toe. Hierdoor is het eindeloos mogelijk om een Resellerpakket uit te breiden en kan het pakket meegroeien (of krimpen) met de eisen en wensen van jouw of je klanten.

Tot slot

Ondanks dat het Resellerpakket ingewikkelder kan lijken dan de andere webhostingpakketten die je bij Antagonist kunt afnemen, zorgen de uitgebreide mogelijkheden en flexibiliteit ervoor dat dit pakket een sterke aanwinst is op onze productportfolio. Veel klanten gebruiken het pakket met succes om zelf uit te breiden of om diensten aan derden door te verkopen. Zo kan het Resellerpakket bijvoorbeeld doorslaggevend zijn om de hobby van het ‘website bouwen’ te laten uitgroeien naar het hosten van websites voor vrienden, kennissen of klanten.

De flexibiliteit en schaalbaarheid van het pakket, in combinatie met de razendsnelle en stabiele hardware van Antagonist, zorgen ervoor dat je pakket nooit een belemmering hoeft te zijn bij het doorgroeien van je hobby of bedrijf! Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd in het Resellerpakket of wens je meer informatie erover?

Bekijk het Resellerpakket →

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Via RSS, per e-mail, het liken op Facebook, het +1’en op Google+ of het volgen op Twitter.

Deel App Tweet Mail Deel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *