We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Webmail in eigen beheer met RainLoop!

Op onze hostingpakketten kun je standaard je e-mail bekijken via twee webmailprogramma’s: SquirrelMail en Roundcube. Alleen, zoveel mensen, zoveel wensen. Hierdoor krijgen wij soms de vraag of er ook een andere webmail kan worden gebruikt. En dat kan! Check hier hoe je aan de slag gaat met RainLoop, een strakke en moderne webmail client.

Webmail in eigen beheer met RainLoop!

Een webmail client maakt verbinding via IMAP. Dit mailprotocol wordt uiteraard door onze servers ondersteund. Het is hierdoor mogelijk om iedere webmail client met IMAP-ondersteuning op je hostingpakket te installeren. Eén randvoorwaarde: onze servers moeten ook voldoen aan de overige vereisten van je webmail naar keuze. Bijvoorbeeld RainLoop doet dat!

Impressie van RainLoop

RainLoop is een veelgebruikte webmail client en kies ik bewust als voorbeeld, omdat het standaard responsive is. Zo kun je de webmail ook goed op je smartphone of tablet gebruiken. Op de onderstaande afbeelding krijg je een indruk hoe het eruit kan zien. Check echter ook zeker even hun online demo!

Een impressie van hoe RainLoop eruit ziet.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Roundcube is RainLoop geen volledige opensource-software. Je hebt een gratis Community edition (uitgegeven onder de AGPLv3-licentie) en een betaalde variant. De exacte verschillen tussen beide versies vind je in deze tabel.

Hoe installeer je RainLoop?

Met RainLoop webmail kun je e-mail bekijken van je e-mailaccounts die je via DirectAdmin hebt aangemaakt. Het werkt voor zowel nieuwe als bestaande e-mailadressen. Je installeert simpelweg RainLoop op je pakket en logt dan in met de gebruikelijke gegevens van je e-mailadres. Laten we aan hand van een voorbeeld kijken hoe het werkt.

Stap 1: een subdomein aanmaken

Mijn domeinnaam is oldewening.nl en ik wil graag via webmail.oldewening.nl mijn webmail kunnen bereiken. In DirectAdmin van mijn hostingpakket maak ik daarom eerst dit subdomein aan.

Een subdomein aanmaken om RainLoop webmail op te installeren.

Ik ga naar ‘Subdomain Management’,  voer achter ‘Add Sub-Domain’ de waarde ‘webmail’ in en klik op ‘Create’. Het mooie van Antagonist is dat dit subdomein binnen uiterlijk twee uur vanzelf van gratis SSL is voorzien!

Stap 2: RainLoop downloaden

Ga naar ga https://www.rainloop.net/downloads/ en download daar de Community edition. Het bestand ‘rainloop-community-latest.zip’ wordt op je PC opgeslagen en kun je vervolgens één-op-één uploaden en uitpakken op je hostingpakket. Dit doen we met de File Manager in DirectAdmin en licht ik bij de volgende stap verder toe.

Stap 3: RainLoop uploaden en uitpakken

Log in op DirectAdmin van je hostingpakket en ga naar de ‘File Manager’. Navigeer dan naar de folder van het aangemaakte subdomein. Bijvoorbeeld:

/domains/voorbeeld.nl/public_html/webmail/

Klik op ‘Upload files to current directory’, selecteer het bestand dat je bij stap 2 hebt gedownload en klik op ‘Upload files’.

Upload RainLoop naar je pakket via de File Manager in DirectAdmin.

Als de upload klaar is, dan krijg je de melding ‘Upload successful’ te zien. Klik dan op ‘Click here to go back’.

Het uploaden van RainLoop via de File Manager is gelukt.

Vervolgens gaan we het ingepakte bestand op de server uitpakken door in het scherm op ‘Extract’ te klikken.

RainLoop uitpakken in de File Manager van DirectAdmin.In het volgende scherm klik je op ‘Extract’ – het bestand wordt nu uitgepakt op de server. Als dit is uitgevoerd, verschijnt de melding ‘File Extracted’.

RainLoop uitgepakt op de server.

Stap 4: De data-map afschermen

RainLoop is nu geïnstalleerd en kan verder worden geconfigureerd. Zo is het belangrijk om toegang tot de map ‘data’ af te schermen voor onbevoegden. Ga daarom in de File Manager naar deze map:

/domains/voorbeeld.nl/public_html/webmail/data/

Maak daar via ‘Create New File’ het bestand ‘.htaccess’ aan, zet daar deny from all in en klik op ‘Save As’ om het op te slaan.

De data-map van RainLoop afschermen via .htaccess.

Stap 5: RainLoop configureren

De verdere configuratie regel je via het beheerpaneel van RainLoop. Die is standaard te benaderen door ?admin achter de URL te plaatsen van de locatie waar je het hebt geïnstalleerd. Bijvoorbeeld:

https://voorbeeld.domein.nl/?admin

De gebruikersnaam is standaard admin en het wachtwoord 12345. Wijzig dit daarom direct na de eerste inlog naar een persoonlijke gebruikersnaam en sterk eigen wachtwoord. RainLoop zal je ook aangeven dit te doen.

Er is een wijziging vereist om de webmail voor jouw domeinnaam te kunnen gebruiken. Deze wijziging maak je onder ‘Domains’ of ‘Domeinen’, afhankelijk van de taal die je hebt ingesteld. Klik op ‘Domein toevoegen’ en vul in:

 • Naam: je domeinnaam (in mijn geval dus oldewening.nl)
 • IMAP
  • Server: mail.antagonist.nl
  • Encryptie: SSL/TLS
  • Poort: 993
 • SMTP
  • Server: mail.antagonist.nl
  • Encryptie: SSL/TLS
  • Poort: 465

Heb je alles ingevuld, dan ziet het er als op onderstaande afbeelding uit.

De benodigde instellingen voor de mailserver in RainLoop configureren.Klik daarna op ‘Toevoegen’ en je bent klaar om je webmail te gebruiken – nu volledig in eigen beheer. Zo kun je onder ‘Algemeen’ de interface en taal naar eigen wens instellen en via ‘Beveiliging’ twee-factor-authenticatie inschakelen.

Tot slot

Wil je professionele e-mailadressen die zijn gebaseerd op je domeinnaam? Je maakt op al onze hostingpakketten via DirectAdmin makkelijk je accounts aan! Jij bepaalt vervolgens welk mailprogramma je wilt gebruiken 🙂

Bekijk de pakketten →

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Via RSS, per e-mail, het liken op Facebook, het +1’en op Google+ of het volgen op Twitter.

Deel dit blog
Erik Oldewening
Erik Oldewening

Werkzaam op de afdeling Support. Door zijn hobby en baan heeft hij veel ervaring met webhosting en daar helpt hij mensen graag bij. Haalt voldoening uit hoe Antagonist ondersteuning verleent. De klant staat echt op nummer 1!

Artikelen: 12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100