Als webbouwer blijf je graag up-to-date en wil je toegang tot de nieuwste technologieën. Een van de ontwikkelingen om naar uit te kijken, is de release van PHP 8.3. Dankzij tweaks en optimalisaties belooft het nog meer snelheid voor je website. Bij Antagonist kun je nu de bètaversie uitproberen. Ontdek alvast wat de toekomst van PHP te bieden heeft!
Inhoudsopgave
Wat is PHP?
PHP is een van de meest populaire programmeertalen voor webontwikkeling. Oorspronkelijk is de term afgeleid van Personal Home Page. Nu is het een recursief acroniem dat staat voor Hypertext Preprocessor. PHP wordt gebruikt om dynamische en interactieve websites te bouwen. Zo is ook WordPress erop gebaseerd, een veelgebruikt contentmanagementsysteem (cms). Met elke nieuwe versie maken de ontwikkelaars van PHP de taal krachtiger en efficiënter. Voor jou in de praktijk betekent dit een sneller werkende website.
Wat is er nieuw in PHP 8.3?
PHP 8.3 bouwt voort op het succes van eerdere versies en brengt talrijke verbeteringen met zich mee. Hieronder staan een paar voor ontwikkelaars interessante technische wijzigingen.
- Types voor PHP-klasseconstanten declareren
Eerder was het onmogelijk om typecompatibiliteit programmatisch af te dwingen. PHP 8.3 ondersteunt daarom nu het declareren van een type voor PHP-klasseconstanten. Dit zorgt voor typecompatibiliteit van de constanten, wanneer child classes en interface-implementaties deze overschrijven.
- Geldigheid van JSON-strings valideren
Wil je weten of een bepaalde JSON-string geldig is? Voor PHP 8.3 was decoderen en dan kijken of er fouten werden weergegeven je enige optie. Nu kun je dit gemakkelijk checken met de nieuwe functiejson_validate
. Die geefttrue
offalse
als antwoord terug, afhankelijk van de geldigheid.
- PHP CLI Lint voor meerdere bestanden tegelijk
De CLI van PHP heeft een Linting-functie die een doorgegeven bestandsnaam checkt op syntaxfouten. Zo controleer je snel een PHP-bestand of -fragment, voordat het wordt uitgevoerd. Voor PHP 8.3 was het niet mogelijk om meerdere PHP-bestanden in dezelfde aanroep te linten. Ongeacht het aantal opgegeven bestanden, lintte PHP CLI alleen het eerste bestand. Nu kan dit dus wel.
Probeer PHP 8.3 bij Antagonist
Antagonist loopt als webhostingprovider graag voorop als het gaat om het ondersteunen van de nieuwste PHP-versies. Daarom bieden we alvast de bètaversie van PHP 8.3 aan op ons platform. Zo kun je de laatste functies testen en ervoor zorgen dat je code klaar is voor de officiële release. Die staat gepland voor later dit jaar, op 23 november 2023.
Het uitproberen van PHP 8.3 bij Antagonist is eenvoudig. Dit regel je via de gebruiksvriendelijke PHP-selector in DirectAdmin. Kies versie 8.3 bij Current PHP version en klik op Apply. Je gaat op dezelfde manier terug naar een oudere versie als dat nodig is. Dit stelt je in staat om je bestaande projecten te testen en voor te bereiden op de upgrade.
Gebruik de bètaversie niet voor websites in productie
Bij een bèta kun je bugs verwachten. Uitproberen op een website die live staat, kan mogelijk resulteren in onverwachte problemen. Test daarom op een ontwikkelomgeving.
Maak je klaar voor PHP 8.3
PHP 8.3 belooft fijne nieuwe mogelijkheden voor webontwikkelaars. Bij Antagonist probeer je nu al de bètaversie uit. Het is een mooie manier om de toekomst van webontwikkeling te verkennen. Zo zorg je dat je klaar bent voor wat er komen gaat. Waar wacht je nog op? Ga naar de PHP-selector en probeer het uit!
P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, X, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!
Kan PHP 8.3 ook via .htaccess worden ingeschakeld?
AddType application/x-lsphp83 .php5 .php4 .php .php3 .php2 .phtml
Hi Mark, je kunt PHP 8.3 ook inschakelen via het .htaccess-bestand. Dit doe je met:
AddType application/x-lsphp83 .php
Echter, we adviseren om waar mogelijk de PHP-selector in DirectAdmin te gebruiken.
Geen van mijn websites in php 5 werkt meer – is er nog een compatibiliteitspiefje , ik gaat ze echt niet ombouwen
Hi Rolf, had je hierover al contact opgenomen met Support? Stuur anders gerust een e-mail met daarin om welke domeinen het precies gaat. We kunnen dan gerichter met je meedenken.