Het is alweer bijna een jaar geleden dat PHP 7.1 is uitgebracht en zelfs al bijna twee jaar sinds dit voor PHP 7.0 gebeurde. Omdat PHP releases tegenwoordig met een tussenperiode van een jaar worden uitgebracht, is het dus binnenkort tijd voor PHP 7.2. En het mooie, jij kunt er bij ons al mee aan gang!
De oplettende lezer denkt nu: “Binnenkort tijd? Maar in de titel zeg je dat PHP 7.2 al beschikbaar is.” Goed opgemerkt, dat is ook zo. Je kunt bij ons al aan de slag met de zogeheten ‘Release Canditate’, afgekort ‘RC’. Je kunt dit zien als de laatste fase in het ontwikkelingsproces van software, voordat het publiekelijk wordt gelanceerd. Het helpt ontwikkelaars om de laatste bugs eruit te halen.
Deze Release Candidates worden volgens een vast schema uitgebracht: vanaf 31 augustus komt er elke twee weken een RC uit, van RC1 tot en met RC6. Fouten die in een RC worden gevonden, worden dus opgelost in de RC die erop volgt. Drie weken daarna komt de zogeheten General Availability Release (GA). Dit is de eerste versie die voor productiedoeleinden geschikt zal zijn. Als je mee hebt geteld, dan weet je dat het 30 november zo ver is!
Waarom dan nu al beschikbaar?
Omdat het kan. Daarnaast kunnen we op deze manier zelf goed bekijken of er nog zaken zijn die aandacht nodig hebben, zodat we zeker weten dat we zonder problemen de eerste GA kunnen aanbieden. Voor onze klanten is mogelijk om vrij tussen PHP-versies te schakelen. Door PHP 7.2 nu al beschikbaar te stellen, bieden we ook jullie de mogelijkheid om te testen, zonder dat hier risico’s aan vastzitten.
TIP!
Wil je dus zelf al controleren of je website correct werkt met PHP 7.2, dan kun je dat meteen doen met behulp van onze PHP-selector.
Wat is er nieuw in PHP 7.2?
In PHP 7.2 is de ‘mcrypt-module’ verdwenen. Als je die gebruikt, dan kun je dus beter op zoek naar een alternatief. Daarnaast zijn er een heel aantal zaken als ‘deprecated’ gemarkeerd, functies die in PHP 8.0 definitief zullen worden verwijderd. Voor jouw gemak maakt het PHP-project bij elke release hier een overzichtelijke lijst van. Gebruik je features die daar staan genoemd, dan kán je ze nog gebruiken, maar is het verstandiger om je code er op aan te passen.
Gebruik je een CMS als WordPress, Joomla of Drupal? Of wellicht een ander pakket, zoals Magento? In dat geval hoef je zelf natuurlijk geen code aan te passen, dat zullen de ontwikkelaars van deze cms’en voor je doen. Zij zullen een update publiceren en daarbij benoemen of het ondersteuning biedt voor de meest recente PHP-versie. Je CMS updaten en daarna de PHP-versie ophogen in DirectAdmin is dan het enige wat je hoeft te doen.
Focus op snelheid
Toen twee jaar geleden PHP 7.0 uitkwam, was de enorme snelheidswinst die het meebracht een groot voordeel. Met PHP 7.1 hebben ze de focus op snelheid vastgehouden. En nu, met PHP 7.2, is wederom een goede stap vooruit gezet. Hiermee is PHP 7.2 bijna 250% sneller dan PHP 5.3, zoals in onderstaande grafiek is te zien. Als je nu nog PHP 5.3 draait, dan valt er dus bijzonder veel snelheidswinst te behalen door over te schakelen.
Verschillende versies
Bij Antagonist bieden we verschillende versies van PHP aan. Op dit moment alle versies vanaf PHP 5.3 t/m 7.2. Je zou daardoor kunnen verwachten dat het ons niet uitmaakt welke versies door klanten worden gebruikt. Toch heb je wellicht gemerkt dat wij aan de informatievoorziening betreft de mogelijkheid tot het updaten van je PHP-versie aardig wat aandacht besteden. Hier zijn verscheidene redenen voor.
- Meer snelheid — Nieuwere versies zijn sneller. Wij steken zeer veel tijd en moeite in het optimaliseren van onze platformen. Vergelijk het resultaat daarvan met een Formule 1 circuit. Iemand die met een oude Lada (PHP 5.3) over de baan rijdt, zal wellicht opmerken dat hij niet de snelste rondetijd gaat neerzetten. Zou diezelfde persoon het met een Formule 1 auto (PHP 7.1) hebben geprobeerd, dan zou daar een hele andere belevenis tegenover hebben gestaan. Nieuwere PHP-versies staan dus vaak gelijk aan blijere klanten.
- Meer efficiëntie — Nieuwere versies vragen minder resources. Dit is één van de redenen voor de hogere snelheid, maar het zorgt ook voor minder belasting van onze servers. Nieuwere PHP-versies staan dus vaak gelijk aan blijere systeembeheerders.
- Meer features — Nieuwere versies hebben meer features. Bij elke versie van PHP wordt nieuwe functionaliteit toegevoegd. Nieuwere PHP-versies staan dus vaak gelijk aan blijere developers, omdat ze meer mogelijkheden hebben.
- Meer veiligheid — Nieuwere versies zijn veiliger. Sinds PHP 5.3 in 2009 is uitgebracht, is de kijk op security behoorlijk veranderd. Dit zie je ook terug in latere versies, waardoor het gemakkelijker is om een veilige applicatie te schrijven. Nieuwere PHP-versies staan dus vaak gelijk aan minder gehackte websites. Dit zorgt voor blijere klanten, blijere systeembeheerders én blijere developers.
Het is dus duidelijk, iedereen wordt blij van nieuwe PHP-versies. Toch gebruikt nog steeds een groot deel van onze klanten PHP 5.3. Tot voor kort was dit zelfs de PHP-versie met het hoogste gebruik binnen ons platform. Gelukkig is dit niet meer het geval: op maandag 9 oktober om 13.04 uur heeft PHP 7.1 het stokje overgenomen. Daar worden wij blij van!
Alvast testen?
Handig om te weten als je alvast PHP 7.2 gaat uitproberen: als je via ‘Select PHP version’ in DirectAdmin de PHP-versie aanpast, dan geldt die versie voor alle websites op je pakket. Je kunt ook gerichter de PHP-versie aanpassen, zodat het niet direct consequenties heeft voor websites die je liever niet voor testdoeleinden gebruikt.
Stel, je hebt een submap op je pakket waar een testinstallatie staat. Je kunt dan ook specifiek die submap van PHP 7.2 gebruik laten maken, zodat je kunt kijken hoe je testwebsite ermee omspringt. Dit kan eenvoudig door in deze map een bestand met de naam .htaccess op te nemen en daarin de volgende regel te plaatsen:
AddType application/x-lsphp72 .php5 .php4 .php .php3 .php2 .phtml
Zet het in je agenda!
Wil je niet meteen overstappen naar PHP 7.2? Heel begrijpelijk, het is immers nog niet rijp voor productie. Je kunt er daarom ook voor kiezen om eerst de kat uit de boom te kijken. Houdt dan ergens in december een plekje in je agenda vrij, om snel even die overstap te maken 🙂
Ben je op zoek naar webhosting, waarbij jij zelf de vrijheid hebt om te bepalen welke PHP-versie je graag draait? Bij Antagonist kun je direct aan de slag! Je krijgt een compleet pakket dat alles bevat voor een succesvolle online start, inclusief domeinnaam en gratis SSL.
P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, X, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!