In mijn omgeving zie ik veel mensen hun wachtwoorden hergebruiken. Zelfs bij directe collega’s (in de ICT!) viel me dit op. Daarom heb ik al de nodige blogartikelen geschreven over het belang van unieke en sterke wachtwoorden. Zo’n blog heeft natuurlijk ook maar een beperkt bereik. Onlangs besloot ik daarom het over een andere boeg te gooien…
Even voorstellen
Patrick Mackaaij is al jaren een enthousiaste klant van Antagonist. Op zijn eigen blog deelt hij onder andere kennis over het voordeel van een eigen domeinnaam, de dienstverlening van Antagonist en WordPress.
Over een andere boeg
Om meer mensen te bereiken, speelde ik al een tijdje met het idee om een boek uit te geven. Dat vereist vanzelfsprekend de nodige voorbereiding. Iemands gedrag veranderen, doe je immers niet zomaar. Ik begon daarom met een vooronderzoek. Na wat persoonlijke interviews bleken de meesten het algemene advies wel te kennen: gebruik een wachtwoordmanager. Ook wisten ze dat je daarmee voor iedere website of app die je gebruikt een sterk wachtwoord kunt laten bedenken en onthouden. Het inschakelen van tweestapsaanmelding waar beschikbaar werd tevens genoemd. Als ze dit allemaal wisten, waarom deden ze het dan zelf niet?
Mensen zagen er de noodzaak niet van in. Het ontbrak hen aan inzicht in de risico’s. Daarnaast voelt het ingewikkeld om overal unieke wachtwoorden te gebruiken. Dat, terwijl een wachtwoordmanager in het dagelijks leven juist makkelijker is dan een handjevol wachtwoorden hergebruiken. Mensen hebben behoefte aan concrete begeleiding bij de inrichting. Daarom schenk ik in het boek ‘Pas op je passwords‘ expliciet aandacht aan het waarom en hoe.
Waarom moet je unieke wachtwoorden gebruiken?
Helaas doen de meeste mensen die een app of website maken er niet alles aan om veilig met wachtwoorden om te gaan. In 2019 is onderzoek gedaan door IT-freelancers te vragen de registratie van een sociaal netwerk te verzorgen. Dat zijn de ontwikkelaars die aan de basis van online diensten staan. Veiligheid kreeg pas aandacht als het expliciet onderdeel was van de opdracht. Technisch ging het dan nog vaak mis, doordat wachtwoorden eenvoudig te ontsleutelen waren. Voor ontwikkelaars is Salted Password Hashing – Doing it Right een goed startpunt.
Tijdens het intypen van een wachtwoord zie je meestal sterretjes of puntjes. Dat beschermt je enkel tegen mensen die met je meelezen – over je schouder of tijdens ondersteuning op afstand. Je verstuurt het wachtwoord vaak echter ook een-op-een naar een website of app. Als je hetzelfde wachtwoord elders hergebruikt, kunnen derden met dat gestolen wachtwoord op je andere account(s) inloggen. De inlognaam is immers bijna altijd overal hetzelfde – je e-mailadres. Als daarentegen één uniek, sterk wachtwoord uitlekt, dan kun je die gemakkelijk weer veranderen.
Hoe gebruik je eenvoudig sterke wachtwoorden?
Het is al jaren eenvoudig om overal met unieke en sterke wachtwoorden te werken. Wachtwoordmanagers zorgen ervoor dat je je wachtwoorden op ieder apparaat (smartphone, tablet, laptop en PC) en in iedere webbrowser (Apple Safari, Mozilla Firefox, Google Chrome en Microsoft Edge) bij de hand hebt. Je kunt uit tal van verschillende wachtwoordmanagers kiezen en welke je gebruikt, maakt me eigenlijk niet uit.
Juist dat is alleen een factor, waardoor jij misschien afhaakt. Waarschijnlijk heb je helemaal geen zin om al die managers met elkaar te vergelijken. Ik zadel je daarom niet op met een keuzeproces en gebruik Bitwarden als voorbeeld. Deze opensourcesofware is gebruiksvriendelijk en heeft hele fijne support. Zelf was ik er zo enthousiast over dat ik afscheid nam van het populaire LastPass. Alleen de Nederlandse vertalingen stonden in de weg om Bitwarden in het boek aan te raden. Termen waren te moeilijk en werden niet consistent gebruikt. Daarom heb ik samen met Stephan Paternotte als vrijwilliger de Nederlandse vertaling van Bitwarden verbeterd.
Wil jij het boek gratis hebben?
Vanuit Antagonist adviseren we je regelmatig om veilige wachtwoorden en twee-factor-authenticatie te gebruiken. Dit boek van Patrick legt in klare taal het belang daarvan uit en brengen we daarom graag bij je onder de aandacht. Van de uitgever Van Duuren Media mogen we vijf exemplaren van het boek ‘Pas op je passwords’ verloten. Wil je daar kans op maken, laat dan hieronder voor 31 maart een reactie achter. We kiezen daarna willekeurig vijf winnaars.
Deze winactie is verlopen
Reageren kon tot 31 maart 2021. De winnaars zijn benaderd.
Voor jezelf of een ander
Het boek is geschikt voor beginnende computergebruikers, bevestigde NBD Biblion in de recensie. “Prettig leesbare en overzichtelijke handleiding over gebruik, beheer en noodzaak van wachtwoorden.” Ontvang je het boek, help er dan gerust ook een ander mee! Heb je eenmaal zelf je wachtwoorden op orde, dan kun je het doorgeven aan een vriend, kennis of collega.
P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, X, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!
Interessant topic ja! Ik wil wel zo’n boek winnen.
Bij organisaties als Lastpass heb ik altijd zo iets gehad van… Je geeft wel alles uit handen aan 1 bedrijf… Is dat wel zo verstandig? Waar werkt dat bedrijf mee samen?
De open Source variant Bitwarden spreekt me dan meer aan.
Hartegroet,
Pauluz
Ik gebruik al jaren test123 en qwerty
Hoe moeilijk kan het zijn!
Dat raden ze nooit want iedereen denkt dat niemand meer zo dom is….
Ik geef het advies aan mijn klanten om sterke wachtwoorden te gebruiken.
Heb regelmatig een wachtwoord van hun nodig om bij inlog gegevens te komen en zie dan dat er hele eenvoudige wachtwoorden worden gebruikt.
Criminelen gebruiken steeds geavanceerde software.
Waauw, schitterend initiatief. Want inderdaad, ooooveral vind je dezelfde paswoorden (en usernames).
De sketch van Michael McIntyre spreekt boekdelen. Het grappige is meteen ook het serieuze, net daar waar het zo vaak foutloopt: https://youtu.be/aHaBH4LqGsI
Iets anders, enig idee hoeveel wordpress websites er zijn met “admin” als username met administrator rights? Of de naam van de intagrator?
Ik gebruik zelf LastPass, maar vooral in functie van de “security checks”.
Om nog meer inzicht te krijgen in het leven van paswoorden, ik ben benieuwd naar de inhoud van je boek!
Bij mij heeft het ook even ( 5 jaar) geduurd voordat ik complexere en unieke wachtwoorden ging gebruiken. Ik heb Firefox als browser, open source, die haar klanten verschrikkelijk goed begeleid naar veiliger internetgebruik. Dit boek zal ook een welkome aanvulling daarop zijn.
Groet,
Wim Mulder
Het is belangrijk om passwords af en toe aan te passen.
Ook om meerdere passwords te gebruiken…
Hoi,
Ik doe graag mee in de loterij om het boek!
Alvast bedankt!
Dat boek zou voor mijn echtgenoot en mij erg handig zijn. Wij zijn 70+ en 75+, doen erg ons best alles goed bij te houden. Maar die wachtwoorden onthouden is wel een dingetje.
Wat je ook doet of MOET doen op internet, overal is een wachtwoord voor nodig. En altijd wordt er gezegd dat je nooit hetzelfde wachtwoord moet gebruiken. En ook beslist niet in een boekje je wachtwoorden op moet slaan! Maar hoe onthoud ik ze dan? Met Lastpass en soortgelijke bedrijven vraag ik me altijd af wie daar achter zit en hoe veilig mijn wachtwoorden dan zijn. Dit boek kan daar hopelijk bij helpen om een juiste oplossing te vinden voor al dit gedoe.
Interessant onderwerp! Dit boek wil ik graag winnen.
Een mooi blog over wachtwoorden. Ik ben zelf ook iemand doe te gemakkelijk een wachtwoord herbruikt. Lekker simpel!
Maar eindelijk is er iemand die daar een boek daarover schrijft en hopelijk met mij en vele anderen aan om beter met onze wachtwoorden en dus de privacy om te gaan.
Een boek voor levensverbeteraars.
Om een goed en veilig gevoel tijdens het gebruik van internet te hebben/houden is dit zeker een mooi aanbod.
Dank voor deze aanreiking.
Ja, leuk een keer alles op een rijtje over wachtwoorden.
Hiermee kan ik klanten nog beter duidelijk maken wat het belang van unieke wachtwoorden is. En hoe je daarmee omgaat.
Ik ben benieuwd en heb er zin in het te lezen!
Een veilig wachtwoord staat misschien wel gelijk met het vergelijken, kiezen en afsluiten van een inboedelverzekering. Het kost wat moeite en de kans dát je er aanspraak op moet maken, is klein, maar áls je de verzekering nodig hebt ben je helemaal happy de peppy. Een veilig wachtwoord is ook tegen diefstal. Maar, de beloning komt niet zichtbaar: als het goed is beveiligt een veilig wachtwoord onmerkbaar tegen ‘inbraak’.
Een goed idee een boek hiervoor want ook ik werkzaam in een it bedrijf merk dat het een lastig onderwerp is.
Ik begin er steeds meer van overtuigt te raken dat een wachtwoordkluis een must is, maar weet er nog te weinig vanaf. Ben dan ook erg geïnteresseerd in het lezen van het boek “Pas op je Passwords” en de info daarin over Bitwarden.
Dit is ook een goed boek van tech-journalist Daniël Verlaan.
Laagdrempelig geschreven met goede tips!
https://dasmag.nl/shop/daniel-verlaan-ik-weet-je-wachtwoord
Interessant. Bedankt voor de tip, Niels!