We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Versterk je online aanwezigheid: 7 stappen om aan te denken!

Consumenten kopen steeds vaker en liever online. Niet voor niets is e-commerce wereldwijd nu een industrie van 26,7 miljard dollar. COVID-19 heeft daar zeker aan bijgedragen. Zo meldt Shopify – een populaire keuze voor het bouwen van webshops – dat aan het begin van de pandemie hun platform met maar liefst 62% is gegroeid. Onderneem je zelf nog vooral offline, dan is het tijd om je online aanwezigheid te versterken. Deze tips helpen je op weg!

Je online aanwezigheid versterken: 7 stappen om aan te denken!

Met zulke cijfers is het geen wonder dat veel verkopers zich beginnen te realiseren dat ze hun vindbaarheid online moeten verbeteren. Dat heeft immers veel voordelen. Dit zijn er slechts een paar:

  • Online is je bereik veel groter dan bij alleen een fysieke winkel.
  • Groter bereik betekent ook grotere kansen op conversies en verkoop.
  • Je bedrijf zit minder vast aan openingstijden. Bestellingen kun je online immers het hele jaar door 24 uur per dag plaatsen.
  • Een online bedrijf kan regelmatiger en gerichter in contact blijven met zijn klanten dan een typisch offline bedrijf.

Het nut van deze voordelen inzien is snel gedaan. Daadwerkelijk de overgang maken en je aanwezigheid versterken, kost natuurlijk meer tijd. Deze checklist is daarom gemaakt om je aan het denken te zetten en hiermee te helpen!

Stap 1. Vind de juiste domeinnaam

Online werkt een domeinnaam eigenlijk precies zoals een uithangbord voor een fysieke winkel. Het is wat je klanten als eerste zien. Dat creëert een indruk die helpt om je winkel te onthouden. Een sterk domein is dus een van de grootste factoren voor je online succes. Houd daarom rekening met de onderstaande punten als je op zoek gaat naar het perfecte domein:

  • Houd je domeinnaam kort.
  • Zorg dat je domein makkelijk is te onthouden.
  • Vermijd koppeltekens en cijfers in je domeinnaam.
  • Zorg dat je domein gemakkelijk valt te typen en uit te spreken.
  • Houd de gebruikelijke schrijfwijze van woorden aan (bijvoorbeeld ‘sk8’ in plaats van ‘skate’ of ‘kapperz’ in plaats van ‘kappers’).

Doe een domeincheck

Sterk domeinnaam bedacht? Ontdek met onze domeinchecker eenvoudig en vrijblijvend of je gewenste adres nog beschikbaar is.

Naar de domeincheck →

Val op met een nieuwe domeinextensie

De extensies .nl en .com zijn tegenwoordig eigenlijk een standaardkeuze. Iedereen kent ze en dat gaat gepaard met vertrouwen. Het nadeel hiervan is beschikbaarheid. Betreed je als nieuwe speler de markt, dan is het vinden van een vrije domeinnaam soms heel moeilijk. De kans is groot dat iemand precies jouw idee met .nl of .com al heeft vastgelegd.

Gelukkig bestaan er ook een hele hoop nieuwe extensies, zoals .shop of .store. Die lossen niet alleen dit beschikbaarheidsprobleem op, maar passen soms ook beter bij bepaalde type bedrijven. Dat ze unieker en minder bekend zijn dan .nl, is mogelijk ook een nadeel. Hieronder vind je enkele redenen waarom je een nieuwe extensie wilt overwegen:

  • Nieuwe extensies helpen om kortere domeinen te creëren.
    Wat een rampzalig lang domein had kunnen zijn, wordt veel korter en pakkender met een nieuwe extensie. Denk aan tuinbenodigdheden.online in plaats van kooptuinbenodighedenonline.nl.
  • Je neemt makkelijker trefwoorden op in je domein.
    Mensen zoeken intuïtief op internet met termen als “dierenwinkel in de buurt” of “Engelse les online”. Met een extensie zoals .store of .online kun je zo’n trefwoord rechtstreeks opnemen in je domein. Voor je site krijg je zo een doeltreffend adres als hondenbrokken.store of engelsleren.online.
  • Je maakt sneller duidelijk wat je doet.
    Domeinextensies zoals .tech maken het voor potentiële bezoekers duidelijk op wat voor soort website ze komen. Denk aan een start-up die aan innovatieve hoorapparatentechnologie werkt en daarom kiest voor innovativehearing.tech.

Stap 2. Kies hosting en bouw je website

Bij de stap naar online hoort uiteraard ook webhosting kiezen en een website maken. De webhosting is de ruimte waarop je website staat. Op je site zelf toon je wat je aanbiedt en maak je reclame voor je dienstverlening. Heb je een shop, dan is dit ook waar de verkoop elke dag opnieuw zal plaatsvinden. Voor het bouwen van je website heb je grofweg twee keuzes.

Welk hostingpakket past bij jou?

A. Schakel een professionele webdesigner in

Een professionele webdesigner helpt je bij het maken van een website die zowel esthetisch als functioneel is. Op jouw verzoek kan diegene de functies implementeren die je nodigt hebt. Denk aan een webshop, betalingssysteem en bezoekersstatistieken. Voordelen van deze optie zijn dat je niet zelf in de code hoeft te duiken en het je minder tijd kost. Nadelen zijn dat je op zoek moet naar een betrouwbare partner en de bijkomende kosten. Een solide partij vinden is belangrijk, vooral vanwege onderhoud op de lange termijn.

B. Maak zelf je website

Je kunt ook zelf aan de slag gaan en je eigen website maken. Misschien schrikt dat je af, maar tegenwoordig zijn er tal van opties die je dit heel gemakkelijk maken. Een veelgekozen optie is bijvoorbeeld WordPress samen met WooCommerce – populair vanwege de gebruiksvriendelijkheid en tal van gratis plugins en thema’s. Als je wilt, kun je direct beginnen met dit systeem al klaargezet. Andere opties zijn Prestashop en Magento. Het voordeel van zelf maken, is dat je alles in eigen handen hebt en je kosten bespaart. Het nadeel is dat je er tijd en energie in moet steken.

Kies het juiste hostingpakket

Neem je twijfel weg met onze handige keuzehulp. Zo heb je in een paar klikken advies op maat en ontdek je welk pakket bij je past.

Naar de keuzehulp →

Stap 3. Denk na over verzendopties

Overweeg je om een webshop te beginnen? Verzendopties uitzoeken is dan van belang. Mensen willen gemak en dus hun pakketje thuisbezorgd. Onderzoek daarom hoe je jouw producten gaat verzenden naar klanten. Denk na over bijvoorbeeld het gewicht van het pakket, retourkosten en wel of geen Track & Trace. Verkoop je vooral lokaal, dan kan een koeriersbedrijf in de buurt een oplossing zijn. Richt je je op een breder publiek, dan kom je al snel uit bij vervoerders zoals PostNL, DHL, UPS en DPD.

Stap 4. Laat weten dat je online bent

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk bestaande klanten op de hoogte brengt, wanneer je de website voor je bedrijf lanceert. Veelal zijn dit mensen die al overtuigd zijn van je kwaliteit. In deze fase moet je het juist daar van hebben! Hun enthousiasme voor jouw dienst of product kan je online aanwezigheid enorm versterken. Denk aan reviews op onafhankelijke beoordelingssites en mond-tot-mondreclame op social media.

10 tips om sneller en efficiënter te zoeken op het internet!

Stap 5. Benut inzichten en statistieken

Online gaan geeft je toegang tot kennis die je eerder niet had. Zo kun je zien waar je websiteverkeer vandaan komt, wat goed verkoopt en ga zo maar door. Waarschijnlijk ken je Google Analytics, maar je hebt meer opties zoals Plausible en Matomo. Website-statistieken helpen je om inzichtelijk te krijgen wat wel werkt en wat niet. Je kunt bijvoorbeeld het gebruik van een kortingscode geanonimiseerd bijhouden. Dit helpt je beslissen over het wel of niet uitvoeren van een soortgelijke campagne in de toekomst.

Stap 6. Blijf je website bijwerken

Hoe je fysieke winkel eruit ziet, verandert en evolueert. Online is dit niet anders. Feedback van klanten en seizoensgebonden activiteiten zorgen dat je altijd blijft werken aan je website. Vergelijk dit met een verfbeurt voor grote schoonmaak voor je winkel. Het houdt de zaak fris! Door regelmatig nieuwe functies toe te voegen en je ontwerp bij te houden, blijf je online actueel en relevant voor je publiek.

Houd je WordPress-we bsite snel en schoon: 5 handige tips!

Stap 7. Breid je online aanwezigheid nog verder uit

Alleen een website is niet meer niet genoeg in de huidige concurrerende markt. Ook op andere plekken is werken aan je aanwezigheid online belangrijk. Hieronder staan een aantal punten waaraan je kunt denken. Uiteraard hoeft dit niet meteen, want dit kost tijd en waarschijnlijk ook hulp van derden. Zie het vooral als doelen om geleidelijk aan te werken.

  1. Maak en onderhoud accounts op alle prominente social media die passen bij je bedrijfsvoering.
  2. Creëer digitale reclamecampagnes die je publiek laten weten dat ze direct online bij jouw winkel kunnen kopen.
  3. Werk samen met lokale apps en online netwerkgroepen, zodat je hen kunt laten weten dat jouw bedrijf ook online bestaat.
  4. Maak gebruik van e-mailmarketing om nieuwe producten aan te kondigen, korting aan te bieden, relaties met klanten op te bouwen en verkoop te stimuleren.
  5. Schrijf blogs die mensen relevante informatie geven over je bedrijf en producten. Dit helpt je autoriteit op te bouwen en verkeer naar je website te drijven.
  6. Maak een plan voor marketing en SEO. Daarmee creëer je online meer zichtbaarheid voor je bedrijf en zorg je dat mensen je kunnen vinden via zoekmachines.

Veel online succes!

Laat je door de overgang van offline naar online niet ontmoedigen. Natuurlijk, het gaat niet vanzelf. Maar gewapend met de juiste kennis, begeleiding en mensen is het echt haalbaar. Alles hoeft niet in één keer. Knip het op en begin met een website als eerste stap. Hopelijk heeft deze checklist je in elk geval aan het denken gezet. Vergeet niet om dit blog te bookmarken. Zo kun je het altijd makkelijk terugvinden op het moment dat je er zelf mee bezig gaat!

P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, X, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!

Deel dit blog
Rebecca Scott
Rebecca Scott

Rebecca is marketingspecialist bij Radix, de partij achter succesvolle nieuwe extensies als .online en .tech. Ze heeft een passie voor content en online marketing en deelt graag haar kennis daarvan.

Artikelen: 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100