We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

3 snelle WordPress-alternatieven met NoSQL!

Bijna iedereen bouwt tegenwoordig een website met WordPress. Logisch, want het is een superhandig systeem. Je zou bijna vergeten dat er ook andere mogelijkheden zijn. Daarom aandacht voor drie lichtgewicht NoSQL-alternatieven: Grav, Typesetter en GetSimple. En ze zijn sneller ook, want in tegenstelling tot WordPress gebruiken ze alledrie geen database!

WordPress is het meestgebruikte CMS ter wereld, ongeveer 30% van de websites ter wereld gebruikt het. Bij Antagonist ligt dit percentage zelfs nog hoger. Zo’n 70% van al onze klanten heeft een website dat is gebouwd met dit systeem. Wat ooit een systeem was voor het beheren van een simpel blog is uitgegroeid tot een enorm krachtig en divers CMS.

Of het nu gaat om een webshop, de webstek van een bedrijf of een persoonlijk project: vaak zul je zien dat de website op WordPress draait. Dit komt onder andere, omdat er voor WordPress meer dan 55.000 plugins beschikbaar zijn. Je kunt je site zo gemakkelijk naar wens uitbreiden met functionaliteit, bijvoorbeeld met een webwinkel-plugin.

WordPress-alternatieven zonder database

Al is WordPress een fantastisch CMS, het kan door gebruik van vele extensies ook traag en zwaar worden. Als je geen caching toevoegt en veel plugins gebruikt, dan merk je al snel dat een pagina er een seconde over kan doen om te laden. Dat komt bezoekerservaring natuurlijk niet ten goede.

Door zijn uitgebreidheid hoeft WordPress daarom lang niet altijd de directe keuze te zijn voor het opzetten van een simpele en kleinschalige website. Vandaar dat je de afgelopen tijd ook nieuwe alternatieven ziet verschijnen. Vaak met de onderscheidende eigenschap dat ze geen MySQL-database gebruiken. Wat is daar het nut van?

Voordelen van NoSQL

De meeste CMS’en zijn gebaseerd op gebruik van PHP en een achterliggende database. Het voordeel hiervan is dat je veel gestructureerde data kan bijhouden voor een website. Echter, bij een simpele website is het gebruik van een MySQL-database vaak overbodig. Daarom heb je ook systemen die gebruik maken van NoSQL, oftewel geen SQL.

Bij NoSQL worden gegevens van het CMS direct op de achterliggende opslag van je hostingpakket gezet. Dit biedt snelheidswinst en minder complexiteit, doordat er geen database-acties nodig zijn. Hierdoor kun je snel een nieuwe website opzetten. Laten we drie systemen bekijken die zo werken.

#1. Grav

Bij Grav is duidelijk te zien dat dit CMS door ontwerpers is gemaakt. Grav kun je daardoor goed gebruiken als je een strakke en frisse website wenst op te zetten. Naast de voorkant van het CMS ziet ook het beheergedeelte er visueel aantrekkelijk uit. Niet onbelangrijk, het is relatief gemakkelijk in gebruik.

WordPress-alternatieven met NoSQL: Grav.

Ondanks dat het systeem geen database gebruikt, kun je wel een groot aantal plugins toevoegen. Daardoor biedt Grav meer dan voldoende functionaliteit. Bijvoorbeeld een contactformulier of plattegrond heb je dan ook zo toegevoegd. Dit systeem is een waardig alternatief voor WordPress, zeker als je snel resultaat wenst voor een nieuwe en mooie website.

Hoe installeer je Grav?

  1. Download Grav, inclusief de Admin-plugin.
  2. Pak de download uit op je computer.
  3. Upload nu de bestanden naar de map /public_html/ van je hostingpakket. Dat kan met  een FTP-programma of via de File Manager in DirectAdmin.
  4. Ga nu in een webbrowser naar je domeinnaam en volg de instructies van Grav om met je nieuwe website te starten.

#2. GetSimple CMS

GetSimple CMS is een kleinschalig systeem voor het opbouwen van een informatieve website. Het standaardontwerp ziet er iets gedateerd uit, maar gelukkig biedt GetSimple CMS ook een groot aantal andere ontwerpen. Voordeel van dit CMS is dat je het direct kunt installeren via Installatron.

WordPress-alternatieven met NoSQL: GetSimple CMS.

Het heeft een relatief simpele WYSIWYG-editor, zodat je tijdens het bewerken direct ziet hoe je pagina aan bezoekers zal worden getoond. Een nadeel van GetSimple CMS is dat je plugins en thema’s handmatig moet uploaden. Je kunt zo wat minder snel testen of een plugin of thema bij je website past.

Hoe installeer je GetSimple CMS?

GetSimple kun je eenvoudig via Installatron installeren. Het kan ook met de hand. Als je dat wilt, dan gaat dat als volgt:

  1. Download GetSimple CMS.
  2. Pak de download uit op je computer.
  3. Upload nu de bestanden naar de map /public_html/ van je hostingpakket. Dat kan met een FTP-programma of via de File Manager in DirectAdmin.
  4. Ga nu in een webbrowser naar je domeinnaam en volg de instructies van GetSimple CMS om aan de slag te gaan.

#3. Typesetter CMS

Het grootste voordeel, is dat dit CMS een zeer goede WYSIWYG-editor heeft. Dit komt er op neer dat wat je in de editor ziet je ook als bezoeker te zien krijgt. Je hoeft hierdoor bijvoorbeeld geen opmaakcodes uit je hoofd te leren om tekst aan te passen, zoals met de andere CMS’en wel het geval kan zijn.

WordPress-alternatieven met NoSQL: Typesetter CMS.

Ook kun je als beheerder direct bij Prestaties inzien hoe licht een pagina is om te laden. Daar benadrukt het CMS weer eens duidelijk hoe snel het werkt. Persoonlijk vind ik een nadeel van Typesetter CMS dat het wat beheer betreft net iets minder intuïtiever werkt in vergelijking met de andere twee systemen.

Hoe installeer je Typsetter CMS?

  1. Download Typesetter CMS.
  2. Pak de download uit op je computer.
  3. Upload nu de bestanden naar de map /public_html/ van je hostingpakket. Dat kan met een FTP-programma of via de File Manager in DirectAdmin.
  4. Ga nu in een webbrowser naar je domeinnaam en volg de instructies van Typesetter CMS om aan de slag te gaan.

Aan de slag met NoSQL of WordPress?

Nieuwsgierig geworden om aan de slag te gaan met een systeem die geen database nodig heeft? Of toch liever je website bouwen met WordPress? In beide gevallen zit je bij Antagonist goed! Neem gerust eens een kijkje bij onze hostingpakketten en start je online succes.

Kies je webhostingpakket →

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken op Facebook, het +1’en op Google+ of het volgen op Twitter.

Deel dit blog
Joris de Leeuw
Joris de Leeuw

Van jongs af aan ben ik bezig met webhosting. Als hobby, maar ook vanuit de Vereniging Campus Kabel waar ik veel met IPTV-servers bezig ben. Ik ondersteun de helpdesk van Antagonist, waar ik vooral de technische vragen op mij neem.

Artikelen: 18

2 reacties

  1. Interessant om te lezen!

    “Vroeger” ooit met Pivot CMS gewerkt.

    Ik zag dat de GetSimple site zelf geen SSL heeft, lijkt me dat ze dan ook geen plugin hebben voor SSL installatie?

    • Hi Tiemen, bedankt voor je vraag! Volgens hun documentatie is SSL wel mogelijk. Dat vereist geen plugin. De ‘Website Base URL’ moet ingesteld worden met https:// ervoor. Zojuist even getest op een hostingpakket bij ons en een nieuwe installatie gaat automatisch over SSL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100