We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

WordPress-tutorial: in 3 stappen je eigen nieuwsbrief versturen!

Een nieuwsbrief is een effectief middel om gemakkelijk in contact te blijven met je bezoekers. Gebruik het om ze bijvoorbeeld op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en nieuwe producten. Of voor het delen van kennis. Graag leg ik je daarom uit hoe je binnen je WordPress-website een nieuwsbrief verstuurt met behulp van een plugin.

Een nieuwsbrief opzetten, kan op meerdere manieren. In dit artikel focus ik me op hoe je met behulp van een plugin binnen je WordPress-website snel een nieuwsbrief die je in eigen beheer hebt kunt versturen. 

  1. Installeer de Newsletter-plugin
  2. Installeer de SMTP-plugin
  3. Stel de SMTP-server in

Stap 1. Installeer de Newsletter-plugin 

Het aanbod aan nieuwsbrief-plugins is groot. In dit stappenplan kies ik ervoor om de plugin Newsletter te gebruiken, omdat ik die op Support vaak voorbij zie komen. Je kunt deze plugin gratis downloaden in WordPress. 

1. Log als admin in op WordPress en kies links in het menu voor Plugins.  

2. Klik op Nieuwe plugin en zoek vervolgens bovenaan in de zoekbalk op ‘Newsletter’. De plugin zal dan verschijnen in de zoekresultaten. Klik daar op Nu installeren en activeer vervolgens de plugin. 

Installeer de plugin Nieuwsbrief binnen WordPress.

3. Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, dien je enkele stappen te doorlopen. Vul de gevraagde gegevens in, zoals je naam en e-mailadres. 

Stel de Nieuwsbrief-plugin in.

Stap 2. Installeer de SMTP-plugin

Naast de Newsletter-plugin, heb je ook de plugin WP-Mail-SMTP nodig. Je kunt deze gratis downloaden in WordPress. We gebruiken de plugin voor het instellen van de SMTP-server. Daarnaast helpt deze om te voorkomen dat je e-mail bij een ontvanger in de spam beland. 

1. Je hebt voor de volgende stappen een e-mailadres nodig die gebaseerd is op je domeinnaam. Deze ga je gebruiken voor het verzenden van je nieuwsbrief. Je kunt hiervoor een bestaand adres gebruiken of een nieuwe aanmaken

2. Download en installeer de plugin ‘WP-Mail-SMTP’. Je doet dit op dezelfde manier als bij stap 1. Ga naar Plugins, klik op Nieuwe plugin en zoek. Klik hierna op Nu installeren

Installeer de plugin WP-Mail-SMTP binnen WordPress.

Stap 3. Stel de SMTP-server in

1. Activeer de plugin en doorloop de stappen. Wanneer je bij het onderdeel ‘Kies je SMTP-mailer’ komt, kies je voor de optie Andere SMTP-service

Kies je SMTP-mailer binnen de plugin.

2. Je dient nu de SMTP-server in te stellen met de onderstaande gegevens.

  • SMTP-Host: mail.antagonist.nl
  • Versleuteling: TLS
  • SMTP-Poort: 587
  • Authenticatie: inschakelen
  • SMTP-Gebruikersnaam: je e-mailadres
  • SMTP-Wachtwoord: je wachtwoord voor het e-mailadres
Stel de SMTP-server in binnen de plugin.

Rond de activatie af. Je hebt nu alles ingesteld en kunt aan de slag met het maken en versturen van je nieuwsbrief!

Haal meer uit je e-mail

Ga aan de slag met e-mailmarketing. Bekijk de basisstappen en ontdek hoe e-mail je kan helpen bij het bereiken van je doelgroep!

Meer over e-mailmarketing →

Let op de hoeveelheid ontvangers

Het aantal e-mails dat je per dag kunt versturen, verschilt per pakket. Houd hierbij rekening dat dit je totaal aantal te verzenden e-mails zijn. Dit omvat dus je privé en zakelijke mail, maar ook de nieuwsbrieven.

Groeit je mailinglijst?

Het kan voorkomen dat je lijst groeit en dat je graag naar meer mensen wilt mailen. Hier komt de plugin WP-Mail-SMTP wederom van pas. Je kunt hier bijvoorbeeld Gmail, Outlook of een externe SMTP-service aan toevoegen. Op deze manier worden je nieuwsbrieven niet meer verzonden via de mailservers van Antagonist, maar via die van een derde partij.

Tot slot

Het versturen van een nieuwsbrief met deze plugin is ideaal voor kleine tot middelgrote WordPress-websites. Het is gratis en je kunt vaak gemakkelijk binnen de marges van je webhosting blijven. Voor grotere websites en klanten die veel nieuwsbrieven versturen, raad ik aan om een service zoals Mailchimp te gebruiken. Daar heb je meer gerichte mogelijkheden. Veel succes met het opzetten van je nieuwsbrief! 

P.S. Op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die op ons blog verschijnen? Volg ons via Facebook, Twitter, Instagram, RSS en e-mail

Deel dit blog
Roy
Roy

Roy heeft een passie voor alles wat met websites te maken heeft, vooral als ze met WordPress zijn gebouwd. Hij zet zijn kennis in om jouw vragen over webhosting zo goed mogelijk te beantwoorden.

Artikelen: 3

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100