We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Meer websites met Plus en Pro: haal het meeste uit je webhosting!

Met de komst van onze nieuwe webhostingpakketten maakten wij een grote stap richting meer vrijheid voor de klant. Plus- en Pro-pakketten worden niet beperkt op het aantal websites. In plaats daarvan worden er eigen resources voor je gereserveerd. Dat kan, dankzij ons nieuwe platform. Ieder pakket wordt in een afgeschermde container geplaatst, waaraan gegarandeerde rekenkracht van de server wordt toegekend. Zo kan je dus meer websites hosten met Plus en Pro!

Meer websites: de pakketten van Antagonist

Deze resources bieden meer vrijheid, waardoor we niet langer hoeven te limiteren op het aantal websites dat je op één pakket kunt hosten. Je bent vrij om de capaciteit van je pakket volledig te gebruiken. Zo mag je, binnen de resources van je pakket, een onbeperkt aantal websites hosten. Afhankelijk van de ‘zwaarte’ van een website, kunnen dat er één of heel veel zijn. En blijkt het dat je meer resources nodig hebt, dan kun je vlekkeloos opschalen.

We bouwen dit jaar door op de stevige schouders van ons nieuwe platform. Zo was er de introductie van SSH-toegang om het beheer nog gemakkelijker te maken. Daarnaast hebben we een aantal andere verbeteringen in de pijplijn zitten voor 2016, maar daarover later meer 😉

Nieuwe mogelijkheden bij Antagonist

Met deze toegenomen vrijheid is het beheer echter ook iets ingewikkelder. Opvallend is bijvoorbeeld dat de mogelijkheid om meerdere domeinnamen en websites in eenzelfde hostingpakket onder te brengen in sommige gevallen nog niet optimaal wordt benut. Daarom zullen we in dit artikel nader ingaan op het beheer van meerdere domeinen en websites, zoals dit binnen het Plus- en Pro-pakket mogelijk is.

Daarnaast hebben we het genoegen om weer een nieuwe toegevoegde mogelijkheid te introduceren: de mogelijkheid om SSL-certificaten toe te voegen voor andere domeinen dan het hoofddomein.

Meer websites hosten!

De eerste website op een Plus- of Pro-pakket is nog vrij eenvoudig, maar veel gebruikers lopen tegen vragen aan op het moment dat het tijd is om een tweede website toe te voegen.

Wanneer je een nieuwe domeinnaam wilt toevoegen aan een Plus- of Pro-pakket, en hiermee een nieuwe website wilt opzetten, dan zal de eerste stap het bestellen van de domeinnaam zijn. Dit kan eenvoudig via Mijn Antagonist, door naar ‘Bestellen’ te gaan en het proces te doorlopen voor de gewenste domeinnaam. Bij ‘STAP 2: KIES HET PAKKET’ kun je dan aangeven dat het domein aan een bestaand webhostingpakket gekoppeld dient te worden. Zie ook deze handleiding.

Vervolgens wordt het nieuw geregistreerde domein automatisch aan het webhostingpakket gekoppeld als ‘Alias’ – een ‘Domain Pointer’ in DirectAdmin die dezelfde inhoud toont als het hoofddomein.

Wil je van dit domein een losstaande website op het pakket maken, dan kun je dit doen door in DirectAdmin in te loggen. Ga vervolgens naar het hoofddomein, en dan naar ‘Domain Pointers’. Hier kun je de nieuw bestelde domeinnaam verwijderen.

Meer websites: DirectAdmin pointer delete

De volgende stap is het toevoegen van het domein als volwaardige website. Dit kun je doen door in DirectAdmin naar ‘Domain Setup’ te gaan en dan de optie ‘Add Another Domain’ te kiezen. Hier kun je de domeinnaam dan toevoegen zodat deze als losse website naast het hoofddomein komt te staan. Dit proces wordt ook toegelicht in deze handleiding.

Het beheren van meer websites in DirectAdmin

Wanneer je twee of meer ‘Domains’ hebt aangemaakt in DirectAdmin, dan kun je tussen deze domeinnamen wisselen via een overzichtspagina. Deze pagina krijg je standaard te zien na inloggen, zodat je kunt kiezen voor welke domeinnaam je op dat moment het beheer wilt voeren.

Meer websites: DirectAdmin multidomains

Tevens kun je vanuit deze pagina naar “Domain Administration” om bestaande domeinnamen te beheren of te verwijderen, of nieuwe domeinnamen toe te voegen.

Als je op de overzichtspagina op een dan de domeinnamen klikt, kom je vervolgens op de traditionele beheeropties in DirectAdmin uit voor specifiek dat domein. Zo kun je bijvoorbeeld via ‘Site Summary / Statistics / Logs’  de logbestanden voor het domein controleren of via ‘E-mail Accounts’ de e-mailadressen voor het domein instellen.

Wel zijn er ook een aantal beheerzaken die, ongeacht welk domein je in het overzicht selecteert, gedeeld worden over alle websites op het pakket. Bijvoorbeeld:

De File Manager

Wanneer je in DirectAdmin bovenin het menu naar de ‘File Manager’ gaat, om de bestanden op jouw hostingpakket te beheren, dan wordt hierin niet per definitie onderscheid gemaakt tussen de domeinnamen. Anders gezegd, je komt niet automatisch uit bij de bestanden voor het domein dat je eerder geselecteerd had.

Meer websites: DirectAdmin filemanager domains

Verschillende ‘Domains’ – websites – op eenzelfde hostingpakket zijn in de File Manager (en bijvoorbeeld via FTP) terug te vinden in de /domains/ map. Hierin staat voor iedere afzonderlijke website op het hostingpakket een eigen map. Wil je vervolgens de website-bestanden voor een dergelijke website opzoeken of uploaden, dan kan dit in de map /domains/<domeinnaam>/public_html/.

Let overigens op; de ‘symlink’ (map met het rode pijltje) die in de hoofdmap van het pakket staat, zal altijd naar de public_html map van het hoofddomein van het pakket wijzen. Wil je zeker weten dat je het juiste pad hebt voor een domein of website, gebruik dan het volledige /domains/<naamvanhetdomein>/public_html/ pad.

Installatron applicaties

Een ander onderdeel dat gedeeld wordt in het beheeroverzicht, zijn de applicaties die je in Installatron hebt staan. Wanneer je een installatie via Installatron installeert of importeert, komt deze in het overzicht onderaan de DirectAdmin hoofdpagina onder ‘Web Applications’ te staan.

Voor dit voorbeeld heb ik hiervoor op twee verschillende domeinnamen een lege WordPress- applicatie geïnstalleerd. Zie ook de schermafbeelding hieronder:

Meer websites: Installatron multi apps

Een voornaam kritiekpunt hierbij is dat je in de standaardsituatie niet gemakkelijk kunt zien welke WordPress-applicatie bij welke website hoort. Tenzij je onthoudt welk ‘(nummer)’ aan een site gekoppeld is, zal je op de applicatie moeten klikken om zeker te zijn welke installatie het daadwerkelijk betreft.

Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen door voor de applicatie de titel aan te passen. Dit kan door de applicatie te selecteren en het ‘Title’ veld te bewerken.

Meer websites: Installatron title rename

Als je hier een titel invult die je direct laat weten bij welke website de applicatie hoort, bijvoorbeeld door de domeinnaam die hieraan gekoppeld is te gebruiken of te vermelden, maakt dit het beheer van verschillende applicaties een stuk overzichtelijker.

Nieuw: SSL en secundaire domeinnamen

Voorheen kon je niet een SSL-certificaat voor een ander domein dan het ‘hoofddomein’ van een webhostingpakket bestellen. Dit kwam, omdat het vanuit Mijn Antagonist en DirectAdmin niet mogelijk was om bij te houden hoe welke domeinnamen aan een hostingpakket waren verbonden.

Hierdoor kon het systeem dat een SSL-certificaat automatisch op het hostingpakket instelt dit enkel voor het hoofddomein doen. En dus niet voor eventuele andere domeinen die via ‘Domain Setup’ op het pakket werden gehost.

Inmiddels hebben onze ontwikkelaars hier een oplossing voor gebouwd. Daardoor is het ook mogelijk om vanuit Mijn Antagonist voor andere domeinnamen op een pakket een SSL-certificaat te bestellen.

Meer websites: SSL bestellen via Mijn Antagonist

Dit doe je door een domeinnaam die als ‘Domain’ op het hostingpakket is aangemaakt op te zoeken in het productoverzicht in Mijn Antagonist. Daar kun je dan de optie ‘SSL-certificaat toevoegen’ kiezen. Het verdere bestelproces wordt tevens beschreven in deze handleiding.

Zoek je meer informatie over SSL-certificaten in het algemeen of bij Antagonist, dan kun je ook deze uitgebreide handleiding bekijken.

Meer websites op één hostingpakket, dat wil ik!

Wil je meerdere websites bij Antagonist onderbrengen en deze eenvoudig vanuit één omgeving beheren? Zit je erover te denken om een tweede website te beginnen? Is het tijd voor een nieuwe webshop en wil je deze ook graag met een SSL-certificaat beveiligen? In dat geval is het Plus- of Pro-pakket een geschikte keuze. Als nieuwe klant kun je via onze webhostingpagina onze Plus- en Pro-pakketten terugvinden en bestellen.

Bekijk hostingpakketten →

He heb je een Slim-pakket, dan kun je eenvoudig naar het Plus- of Pro-pakket upgraden. Lees hoe in onze upgrade-handleiding. Upgrade nu en beheer eenvoudig meerdere websites vanuit jouw DirectAdmin-omgeving!

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken op Facebook, het +1’en op Google+ of het volgen op Twitter.

Deel dit blog
Bart Mekkes
Bart Mekkes

Bart werkt al geruime tijd op de afdeling Customer Support, waar hij zich vooral met derdelijns tickets bezig houdt. Dankzij zijn afgeronde studie psychologie en zijn affiniteit met technologie is Bart een waardevolle aanvulling op het Antagonist-team.

Artikelen: 11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100