We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Waar koop je de beste Joomla templates?

Met een template geef jij jouw website gemakkelijk een nieuwe look. Je kunt zo’n thema zelf ontwerpen of laten maken. De meest gebruikte én eenvoudige manier, is echter een kant-en-klaar template. We leggen je graag uit wat de meerwaarde is van een betaald thema en waar je het beste Joomla templates kunt kopen.

Waar koop je de beste Joomla templates?

Voor het populaire WordPress schreven we al eerder een handig artikel over het kopen van templates. Naast WordPress, is ook Joomla een veelgebruikt CMS. Hoog tijd dus om onze Joomla-gebruikers op weg te helpen bij de keuze voor een template. 

Gratis versus betaalde Joomla templates 

Hoewel gratis templates in eerste instantie verleidelijk lijken, raden wij toch aan om voor een betaald thema te kiezen. We hebben een aantal verschillen voor je op een rij gezet.

  • Bij gratis templates vindt geen tot weinig kwaliteitscontrole plaats. De gegeven informatie is meestal beperkt en je hebt doorgaans geen inzicht in onafhankelijke gebruikerservaringen. Je weet dus niet wat je precies installeert. De kans op een goed template zonder bijwerkingen is hierdoor een stuk kleiner.
  • Gratis templates bieden meestal geen extra ondersteuning. Vaak sta je er bij problemen alleen voor, omdat je geen contact kunt opnemen met de ontwikkelaar. Betaalde templates bieden in veel gevallen wél dit soort extra services aan, bijvoorbeeld in de vorm van een helpdesk. 
  • Gratis betekent niet altijd écht gratis. Zo kunnen bepaalde functies na verloop van tijd geblokkeerd worden. Je kunt deze dan weer gebruiken, wanneer je voor het thema hebt betaald.      
  • Net zoals Joomla zelf, heeft jouw template ook updates nodig om veilig en up-to-date te blijven. Je kunt je voorstellen dat een ontwikkelaar meer gemotiveerd is om zijn thema te onderhouden, wanneer het hem of haar ook wat oplevert. Is het thema gratis en maakt iemand het in zijn vrije tijd, dan zijn updates zeker geen vanzelfsprekendheid. Hierdoor blijven bijvoorbeeld nieuwe functies meestal uit en bugs of beveiligingsproblemen onopgelost. 

Joomla templates installeren

Nadat je een mooi template hebt gevonden, moet je deze natuurlijk ook installeren en up-to-date houden. Hoe pak je dit precies aan?

Bekijk het stappenplan →

De beste Joomla templates kopen

Je kunt op verscheidene plekken Joomla templates kopen. Sommige templates worden rechtstreeks vanuit de ontwikkelaar aangeboden, andere aanbieders zijn ingericht als een soort marktplaats. Op deze marktplaatsen vind je thema’s van veel verschillende ontwikkelaars. Vaak kun je er onafhankelijke reviews en eerlijke gebruikerservaringen lezen. We raden je daarom aan om je zoektocht hier te beginnen. We hebben een aantal aanbieders geselecteerd die een bezoekje waard zijn. Deze websites staan hieronder in willekeurige volgorde.   

#1. ThemeForest 

ThemeForest biedt meer dan 1.000 Joomla templates aan. Er is door dit grote aanbod voor ieder wat wils. De prijzen variëren van € 11,- tot € 156,-. Je kunt het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt, maar gemiddeld ben je bij deze aanbieder tussen de € 30,- tot € 50,- kwijt aan een goed template. 

Joomla templates: Themeforest

Binnen ThemeForest heb je zoekfuncties die je helpen om een goed template te vinden. Zo kun je de resultaten filteren op type website, zoals ‘bedrijf’, ‘blog’ of ‘retail’. Ook kun je het aanbod makkelijk sorteren op basis van beoordeling. Je ziet hierbij gelijk hoeveel gebruikers een beoordeling achtergelaten hebben en hoe vaak het template verkocht is. Let hierbij wel op: een template met één beoordeling van 5 sterren is natuurlijk minder interessant dan een template met 4,5 sterren en 300 beoordelingen.

#2. TemplateMonster 

TemplateMonster is een soortgelijke marktplaats als ThemeForest. Ook hier vind je meer dan 1.000 Joomla templates. De startprijzen liggen hier echter wat hoger. De templates kosten namelijk tussen de € 55,- en € 63,-. 

Joomla templates: Templatemonster

Deze aanbieder biedt een uitgebreide zoekfunctie. Je kunt hier ook filteren op basis van bijvoorbeeld stijl of de mogelijkheid tot webformulieren. Denk aan een ‘contactformulier’ of ‘aanmelding nieuwsbrief’. Ook op Templatemonster vind je beoordelingen in de vorm van sterren en het aantal verkopen terug. Een nadeel is dat je niet meteen ziet hoeveel gebruikers een review hebben geplaatst. Dit vind je pas wanneer je naar de pagina van het template gaat. 

#3. Zign

Zign is een Nederlandse marktplaats voor CMS templates. Op hun website bieden zij meer dan 600 verschillende Joomla templates aan. De prijzen zijn vergelijkbaar met die van TemplateMonster. Je betaalt hier gemiddeld € 57,- voor een template. 

Joomla templates kopen bij Zign

De zoekfuncties zijn minder uitgebreid in vergelijking met ThemeForest en TemplateMonster. Daarnaast zie je niet gelijk wat een template kost en staan er geen gebruikerservaringen op de pagina. Een groot voordeel van Zign is daarentegen dat zij een premium supportdienst aanbieden. 

Je kunt kiezen om het template direct bij de ontwikkelaar aan te schaffen of om deze via Zign te kopen. Wanneer je het via Zign aanschaft, fungeren zij als tussenpersoon tussen gebruiker en ontwikkelaar. Met de supportdienst kun je vervolgens gebruikmaken van hun Nederlandstalige klantenservice en worden je vragen binnen een werkdag beantwoord. Zign is dus het overwegen waard wanneer je de voorkeur geeft aan een Nederlands aanspreekpunt. 

Succes met kiezen!

Het uiterlijk van je website is het eerste wat je bezoekers zien. Het juiste template vinden, is dan ook zeker de investering waard. Kijk echter verder dan alleen het uiterlijk. Een goede ontwikkelaar en fijne ondersteuning zijn even belangrijk. Wij wensen je veel succes bij het vinden van jouw perfecte Joomla template. Heb je zelf nog toevoegingen voor onze lijst? Laat het weten! 

P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Twitter, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!

Deel dit blog
Kim van Rijn
Kim van Rijn

Kim ondersteunt Antagonist op het gebied van marketing en communicatie. Met een passie voor het digitale, houdt zij zich vooral bezig met contentmarketing en -strategie.

Artikelen: 8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100