We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Snel Joomla installeren? Je eigen website maken bij Antagonist

Ga snel aan de gang met dit veelgeprezen contentmanagementsysteem, waarmee je relatief eenvoudig een website kunt bouwen. Joomla is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Als beginner zet je gemakkelijk en snel een website online. Echter, ben je in een meer gevorderd stadium en beschik je over wat technische kennis, dan kun je er ook uitgebreide online applicaties mee maken.

Joomla: het logo van Joomla!

De eenvoud, het gebruiksgemak en de vele uitbreidingsmogelijkheden hebben ervoor gezorgd dat Joomla bij het grote publiek een zeer populair softwarepakket is, voor het maken en beheren van websites. Doordat Joomla door een brede doelgroep wordt gedragen, blijven er regelmatig nieuwe versies en functies bijkomen. Tevens heeft dit als voordeel dat er een ruim aanbod is aan informatie en uitbreidingsmogelijkheden (extensies). Kortom, een prima pakket om snel mee aan de slag te gaan!

Wat is Joomla?

Net als WordPress is Joomla één van de eenvoudigste en meestgebruikte CMS-pakketten ter wereld voor het realiseren van een website. Het is software om gemakkelijk een website mee in te richten en online te zetten. Zodoende is het gericht op eenvoud, webstandaarden en gebruiksgemak. Het grote voordeel van Joomla is dat je het geheel gratis kunt gebruiken, evenals de vele extensies (met extra functionaliteit voor je website) die ervoor beschikbaar zijn.

Joomla: het logo van GNU General Public License

Joomla is een zogenaamd open source contentmanagementsysteem (CMS) dat is vrijgegeven onder de GNU General Public License. Dit betekent dat je met de software mag doen wat je wilt (inclusief aanpassen en verkopen), mits je dat recht ook doorgeeft aan anderen en de auteur(s) van de software vermeldt. Zodoende zijn er wereldwijd een heleboel ontwikkelaars die bijdragen aan verbeteringen van Joomla. Voor de eindgebruiker, dus degene die er zijn website mee wil maken, betekent het dat de software gratis is en ook gratis blijft.

Online Joomla Demo

Nieuwsgierig hoe een standaard Joomla-installatie eruitziet en wat je er in de basis mee kunt? Er is een online Joomla Demo (gebruikersnaam en wachtwoord vind je bovenin, naast het Installatron-logo) beschikbaar, zodat je een kijkje kunt nemen in de interface van zowel de front-end (voor kleine aanpassing direct in het design van de website) als de back-end (voor uitgebreide instellingen) van de software. Voor beide geldt ook hier: de gebruikersnaam en het wachtwoord vind je bovenin naast het Installatron-logo. Het geeft een beetje de indruk van hoe dit pakket werkt.

Waarom een website maken met Joomla?

 • Het is gratis, en dat blijft het ook!
 • Erg gemakkelijk in gebruik.
 • Er zijn veel gratis extensies.
 • Een zeer uitgebreide en overzichtelijke beheeromgeving.
 • De standaard meegeleverde templates zien er goed uit.
 • Veel ontwikkelaars die Joomla blijven verbeteren.
 • Minimale technische kennis nodig.
 • Stabiele, betrouwbare en krachtige software.

Wat kan ik met Joomla?

 • Gebruiksgemak; je kunt kosteloos zelf je website bijhouden en beheren, zonder al teveel kennis te hebben van HTML, CSS of PHP.
 • Gebruikersbeheer; met meerdere gebruikers één website beheren, maar wél met verschillende rechten per gebruiker!
 • Taalinstellingen; standaard worden er veel talen ondersteund en wil je het beheergedeelte in een andere taal dan de website, dan kan dat ook.
 • Peilingen (polls); wil je weten wat jouw bezoekers ergens van vinden? Eenpeiling maken is zeer eenvoudig.
 • Het maken van inhoud voor je site is erg eenvoudig in de WYSIWYG-editor (What You See Is What You Get). Een gemiddelde gebruiker kan hier eenvoudig tekst en afbeeldingen in een visueel aantrekkelijke manier combineren.
 • Voor Joomla zijn er bijzonder veel extra’s beschikbaar. Momenteel telt de officiële Joomla Extensions Directory meer dan 8.000 extensies. Deze bieden extra functionaliteiten, zoals een nieuwsbrief, webshop, fotogalerij, slider, gastenboek, etc. Joomla is dus zeer flexibele software en groeit mee jouw wensen en behoeften.

De voordelen van Joomla hosting bij Antagonist

Kortom, genoeg redenen te bedenken die je helpen om van jouw website een succes te maken. Echter, nu is het de hoogste tijd om aan de slag te gaan en Joomla te installeren. Volg de vier stappen die hieronder zijn beschreven en je hebt je website in een handomdraai up-and-running!

Stap 1: Joomla hosting afsluiten bij Antagonist

Voordat je Joomla kunt installeren heb je een webhostingpakket nodig. Heb je al een webhostingpakket? Dan kun je deze stap overslaan. Zo niet, is de complete webhosting van Antagonist alles wat je nodig hebt. Met het Basic-pakket krijg je 3 GB schijfruimte, 60 GB dataverkeer, 25 e-mailadressen en een eigen domeinnaam voor slechts € 35,40 per jaar (en zelfs extra korting als je direct voor meerdere jaren bestelt).

Wat is het verschil tussen Joomla hosting en andere webhosting?
Joomla hosting is niet anders dan normale webhosting. Het pakket blijft hetzelfde, alleen geeft Antagonist je standaard de mogelijkheid om Joomla te installeren via Installatron. Hierdoor kun je jouw Joomla website installeren binnen een aantal klikken. Je website staat binnen vijf minuten online.

Heb je geen zin om na te denken over limieten? Of ben je van plan om een (wat grotere) website op te zetten, die je ongestoord wilt laten groeien? Dan is het Unlimited-pakket de beste keus waar opslagruimte, bandbreedte en e-mailadressen onbeperkt zijn! Unlimited heb je voor € 83,40 per jaar inclusief een gratis domeinnaam. Ook hier krijg je een flinke korting als je voor meerdere jaren bestelt.

Joomla: webhosting van Antagonist

Bedenk een mooie domeinnaam of verhuis het domein dat je al hebt, kies een pakket en plaats je bestelling!

Stap 2: Joomla installeren

Je webhostingpakket wordt na ontvangst van de betaling binnen enkele minuten geactiveerd. Zodra je de beschikking hebt over je inloggegevens kun je aan de slag met het installeren van Joomla, dat zeer gemakkelijk via Installatron gebeurt.

Installatron is een onderdeel binnen DirectAdmin, waarmee je met een aantal eenvoudige stappen een applicatie op jouw hostingpakket kunt installeren. Meer informatie over Installatron is hier te vinden.

Als je al een handmatige installatie van een webapplicatie hebt uitgevoerd of een installatie van een andere server wilt importeren, kijk dan in onze handleiding ‘Hoe importeer ik een applicatie in Installatron?

Stap 3: Nieuwe website? Bekijk nu de onderstaande Joomla handleiding.

 • Log in op DirectAdmin.
 • Scroll naar beneden, naar het kopje ‘Web Applications.

Joomla: installeren met behulp van Installatron

 • Klik op ‘view more (achter ‘Featured Applications) om naar de complete lijst met applicaties te gaan en klik op de applicatie die je wilt installeren, in dit geval dus Joomla. Je kunt ook meteen op de applicatie naar keuze klikken, als deze in het overzicht staat.

Joomla: featured applications

 • Klik op de knop ‘Install this application.

Joomla: op installeren klikken

Geef nu de instellingen op die voor Joomla van toepassing zijn:

 1. Domain: het domein waarop je de installatie wilt uitvoeren. Als je eerst een subdomein hebt aangemaakt, staat die ook in het overzicht. Ook kun je hier kiezen om de installatie via SSL (https://) bereikbaar te maken.
 2. Directory (Optional): als je hier iets invult, dan wordt de installatie in deze map geplaatst. Let op! Om de installatie meteen onder jouw domeinnaam te plaatsen, laat je dit veld leeg.
 3. Version: kies de meest recente versie van Joomla (deze is het meest stabiel en veilig), tenzij dit écht niet anders kan! De meest recente versie is standaard geselecteerd.
 4. Language: je kunt een andere taal te selecteren, bijvoorbeeld Nederlands in plaats van Engels. Kiest wat jij het fijnst vindt.
 5. Automatic Update: je kunt hier instellen of Installatron automatisch updates moet uitvoeren als deze beschikbaar zijn. We raden je dit aan, zo blijft je installatie up-to-date en beschermt. Kies dus voor de optie met ‘Recommended erachter.
 6. Advanced Settings Management: kies hier voor ‘Automatically manage advanced settings for me, tenzij je handmatig de database-instellingen wilt opgeven.

Joomla: instellingen voor Joomla

Je kunt er eventueel voor kiezen om de naam van het administrator-account te wijzigen en zelf een wachtwoord te kiezen. Als alle instellingen correct zijn ingevoerd, dan klik je op ‘Install.De installatie wordt nu uitgevoerd. Je kunt de voortgang ervan in beeld zien.

Joomla: de applicatie wordt geïnstalleerd

De installatie van Joomla wordt nu afgerond! Het installeren valt dus best mee. Je kunt nu aan de slag met het inrichten van je website en het vullen ervan.

Joomla: let op!Let op! Als je wilt inloggen op het administratie gedeelte van Joomla en je krijgt de foutmelding ‘Error Your host needs to disable magic_quotes_gpc to run this version of Joomla!, neem dan contact op met onze supportafdeling.

We zullen je hiermee zo snel mogelijk helpen. Voor Joomla is deze technische wijziging soms vereist. Deze aanpassing is zo gemaakt, en de techneuten zullen het wellicht zelf kunnen, maar voor de beginner doen wij graag!

Als de installatie is voltooid, dan kun je om de applicatie in Installatron te zien op ‘Home klikken en daarna op de link ‘View more achter de tekst ‘My Applications (onderaan de pagina na de blauwe kop ‘Web Applications) hier wordt de applicatie in het overzicht getoond en kun je op de getoonde link klikken voor het bekijken van de gloednieuwe website!

Joomla: de applicatie bekijken

Stap 4: Controleren en aan de slag!

Net als bij de bouw van een nieuw huis, gaat er soms ook wel eens iets mis bij het maken van een nieuwe website. Het is daarom aan te raden om na de installatie van Joomla te controleren of je website op de gewenste wijze functioneert. In de meeste gevallen gaat alles in één keer goed. Echter, een korte check kan nooit kwaad. Voorkomen is immers beter dan genezen. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan horen we het graag en helpen we je verder!

Ga aan de slag en maak je website met Joomla!

Nu je Joomla hebt geïnstalleerd is het tijd voor de inrichting. Ga aan de slag met je website en plaats je inhoud. Tevens zijn er verschillende Joomla extensies waarmee je extra functionaliteit kunt toevoegen. Kortom, Antagonist is de juist thuisbasis voor elke Joomla-website! Wacht niet langer en start ook.

Succes met je website!

Joomla: succes met je website!Tot zover het installeren van Joomla. Je kunt nu naar aan de gang om je website verder te ontwikkelen. Installeer nieuwe extensies die je website extra functionaliteit geven. De mogelijkheden zijn ongekend en er is een heleboel te vinden, waarmee jij je website kunt laten groeien tot een succesvol online platform. We wensen je veel succes!

Pro tip!: Mocht je nou na de installatie eerst rustig je website willen bouwen en vullen zonder dat iedereen deze in de tussentijd kan bezoeken? Zet dan je site tijdelijk ‘offline’. Dit doe je door in de ‘Joomla Adminstration op ‘Global Configuration te klikken en vervolgens bij de optie ‘Site Offline en ‘Yes te selecteren. Zo kun je rustig aan je website werken en pas als je hem helemaal af vindt voor het grote publiek openstellen.

Joomla: site tijdelijk offline zetten

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken van onze Facebook-pagina of het volgen op Twitter.

Deel dit blog
Harald Brouwers
Harald Brouwers

De achtergrond van Harald is erg breed, van computertechnologie en multimedia tot webdevelopment en sales. Per 1 februari 2014 ondersteunt Harald het Customer Service-team.

Artikelen: 7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100