We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Installatron: 75+ gratis apps om eenvoudig een website te maken!

Kies voor WordPress, Joomla of één van de 75 andere gratis apps die je met Installatron eenvoudig installeert, beheert en updatet! Installatron is een one-click auto-installer voor blogs, fotogalerijen, forums, webshops en vele andere webapplicaties. Mede dankzij de gemakkelijke interface van Installatron kun je jouw applicaties gemakkelijk beheren. Daardoor bespaar je jezelf een hoop tijd en moeite.

Installatron: maak eenvoudig een website

Aan de slag met Installatron

Wil je van start met een website, maar heb je niet direct een idee waar je moet beginnen? Installatron is dan een goed startpunt! Met behulp van Installatron kun je eenvoudig applicaties als Joomla en WordPress op je webhostingpakket plaatsen en onderhouden.

Graag wil ik je een overzicht geven van de beste functies die Installatron biedt. De belangrijkste features zal ik toelichten en uitleggen, zodat je precies weet hoe jij het maximale uit je website kunt halen met Installatron. Verder zal ik aangeven waar je informatie kunt vinden over het gebruik van de wat meer uitgebreidere functies.

Klinkt goed, maar wat is Installatron precies?

Installatron is een stuk software dat gratis bij alle webhostingpakketten van Antagonist wordt geleverd. Je kunt Installatron zien als een verzameling van applicaties. Hieruit kun jij één of meerdere applicaties kiezen die je op jouw pakket wilt installeren. Vergelijk het met een applicatie voor je smartphone of tablet, maar dan voor een webhostingpakket. Welke applicaties via Installatron te installeren zijn, kun je op de website van Installatron terugvinden.

Installatron: het logo van Installatron

Antagonist biedt Installatron gratis aan. Dit gebeurt via een soort van plugin op onze servers. Zodoende is het geïntegreerd in onze hosting en kun jij de apps, die Installatron aanbiedt, eenvoudig installeren op je webhostingpakket. Merk op dat deze apps niet door Installatron of Antagonist zijn ontwikkeld. Het gaat hier puur om de distributie van bestaande applicaties. Heb je vragen over de inhoudelijke werking ervan, dan kun je het beste contact opnemen met de ontwikkelaars van de applicatie. Kijk voor bijvoorbeeld WordPress hier.

De plugin van Installatron vindt zijn oorsprong in 2004 en kan gezien worden als een pionier op het gebied van de automatisering voor webapplicaties. Sindsdien zijn er veel verbeteringen en uitbreidingen doorgevoerd. Inmiddels is de verscheidenheid van applicaties en het aantal functies enorm te noemen. Met name de naadloze integratie in beheeromgevingen als DirectAdmin hebben ervoor gezorgd dat het voor eindgebruikers eenvoudig te bedienen is.

Een applicatie installeren met Installatron

Wil je direct aan de gang met een applicatie zoals WordPress of Joomla, dan dien je deze eerst op je pakket te installeren. Je zou de applicatie handmatig kunnen uploaden via een FTP-programma, maar dat kost veel tijd en zorgt voor onnodig veel handelingen. Installatron maakt het installeren van een nieuwe applicatie veel gemakkelijker. Je bent daar met een paar klikken klaar.

Installatron: keuze uit tientallen gratis apps

Je klikt de gewenste applicatie aan en volgt de korte installatieprocedure. De applicatie wordt dan op je pakket geïnstalleerd, zonder tussenkomst van andere stappen. Binnen tien minuten is het klaar. Het eindresultaat is een volledig stukje software, zoals WordPress, dat direct klaar is voor gebruik. Om een beter beeld te krijgen van de installatie van een nieuwe applicatie, verwijs ik je graag naar dit handige stappenplan.

Zelf aan een website beginnen?

De webhosting van Antagonist biedt naast het gratis aanbod van Installatron nog veel meer extra’s. Je kunt ervan op aan dat je website altijd razendsnel en bereikbaar is! Bekijk onze webhostingpakketten als je nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden.

Bekijk hostingpakketten →

Wist je dat Antagonist sinds 2004 de vertrouwde thuisbasis is voor inmiddels meer dan 100.000 websites? Ruim eenderde daarvan gebruikt Installatron en naar alle tevredenheid! Zodoende beoordelen klanten Antagonist met een hoge score, waardoor we bovenaan staan in de Hosting Top 100.

Klanten beoordelen Antagonist met 5 van 5 sterren!

We zijn uiteraard erg trots op dit resultaat. Het vertrouwen van onze 60.000 tevreden klanten stimuleert en motiveert, om de heldere aanpak en uitmuntende gebruikservaring die we hanteren blijvend te verbeteren!

Een applicatie van je pakket importeren

Installatron biedt naast de handige auto-installer nog veel meer praktische functies. Denk hierbij aan automatische backups en het up-to-date houden van je pakket. Heb je software op je pakket staan dat niet geïnstalleerd is via Installatron en wil je toch gebruik maken van al deze extra features? Dat kan!

Installatron: binnen 10 minuten een website geïnstalleerd

Het is met Installatron mogelijk om bestaande applicaties te importeren die je al op je pakket hebt staan. Stel dat je WordPress via FTP op je hostingpakket hebt gezet, dan is Installatron in staat deze te detecteren. Als het eenmaal is geïmporteerd, dan kun je vervolgens automatische updates en backups instellen. In de importeer-handleiding wordt precies uitgelegd hoe je dat doet.

Let op: kies bij het importeren altijd voor de optie ‘Import existing install’ en niet de optie ‘Install this application’. De laatstgenoemde optie overschrijft je huidige website met een schone installatie en dat is natuurlijk niet gewenst!

Een applicatie verhuizen en importeren

Deze optie is voornamelijk handig wanneer je een applicatie vanaf je oude hostingprovider naar het pakket bij Antagonist wilt overbrengen. Wanneer je dit graag wilt, dan dien je zowel toegang te hebben bij het pakket van je oude provider als bij het nieuwe pakket bij Antagonist.

Installatron: makkelijk je website importeren

In de handleiding over externe applicaties importeren wordt nader ingegaan op hoe je dit het beste kunt aanpakken. Ben je van plan om je website te gaan verhuizen, dan is het verstandig om dit zorgvuldig in te plannen. Op deze pagina vindt je een duidelijk overzicht met aandachtspunten voor een verhuizing van een website.

Het updaten van je website

Wil je zeker weten dat je auto veilig is, dan dien je deze te onderhouden. Als je dit verzaakt, dan is het niet zo dat je auto per definitie direct uit elkaar valt. Het risico op mankementen wordt dan alleen wel groter.

Zo is ook onderhoud van webapplicaties belangrijk. Het komt regelmatig voor dat er door hackers en de ontwikkelaars van software een beveiligingslek wordt ontdekt. De ontwikkelaar brengt dan een patch, een zogeheten pleister op de wond, uit in de vorm van een update om het beveiligingslek te dichten. Gelukkig hebben we bij Antagonist een automatisch systeem dat je helpt dit in de gaten te houden.

Installatron: automatisch updates voor je website

Wanneer je niet ervoor kiest om de software te updaten, dan kun je achter komen te lopen in deze wedloop tussen hackers en ontwikkelaars. Het betekent dan niet dat je gelijk slachtoffer wordt van een aanval door een hacker, maar het risico dat je website wordt aangevallen is dan groter. De daadwerkelijke aanvallen worden vaak niet door hackers zelf uitgevoerd. Zij hebben automatische bots aangestuurd die in grote getalen razendsnel het web afzoeken naar websites met deze beveiligingslekken.

Het up-to-date houden van je applicaties is daarom erg belangrijk. Installatron helpt je gelukkig om jouw applicatie eenvoudig up-to-date te houden. In de handleiding over het updaten van een applicatie via Installatron leggen we uit hoe je dat doet.

Automatische updates instellen

Liever lui dan moe, wordt wel eens gezegd. Waarom zou je voortdurend in de gaten houden of een applicatie op je pakket bijgewerkt moet worden, wanneer Installatron dit automatisch voor je kan doen? Eén keer instellen en klaar!

Installatron: automatische updates instellen voor je websiteInstallatron biedt de mogelijkheid om automatisch te controleren of er een update is voor bijvoorbeeld je Joomla- of WordPress-applicatie. Als er een update is, dan wordt voorafgaand automatisch een backup gemaakt en daarna pas geüpdatet. Als de update dus lukt en bijvoorbeeld de werking van je website aantast, dan heb je altijd een backup om op terug te vallen.

Hoe je automatisch updaten kunt instellen, vind je in deze waardevolle handleiding over automatische updates via Installatron terug. Zo zorg jij ervoor dat je website altijd up-to-date en beschermd is.

Een backup van je website, zelfs automatisch!

Een ongeluk zit in een klein hoekje. In vorige blogs is er aandacht besteed aan het maken van backups. Eg belangrijk wanneer je applicaties gaat updaten of als je wijzigingen gaat aanbrengen op je website.

Waarom zijn backups zo belangrijk? Een update brengt naast bescherming tegen beveiligingslekken vaak ook nieuwe functionaliteiten met zich mee. Als blijkt dat een update bijvoorbeeld niet zo goed overweg kan met het thema dat je gebruikt, dan is het wel zo prettig dat je direct kunt terugvallen op het moment dat wel alles goed werkte.

Installatron: automatische backups instellen voor je website

Via Installatron kun je daarom op ieder gewenst moment zelf een backup maken. Of inplannen, als je wenst dit automatisch te laten gebeuren. Wil je handmatig een backup maken, dan dien je deze stappen te volgen. Voor het instellen van automatische backups komt de handleiding over automatische backups van pas.

Backups maken naar een externe locatie

Standaard slaat Installatron de backups op in de map /application_backups/ op je webhostingpakket. Wil je graag de backups op je lokale harde schijf bewaren of juist bij een clouddienst als Dropbox, dan is dat ook mogelijk om in te stellen. Installatron biedt de mogelijkheid om backups naar FTP, FTPS, SFTP / SSH, WebDAV en Dropbox te maken.

De inloggevens van je applicatie wijzigen

Twijfelen je of de inloggegevens die je gebruikt voor je applicatie juist zijn, dan is het mogelijk ook deze aan te passen via Installatron in DirectAdmin. Dat gaat als volgt:

 1. Log in op DirectAdmin.
 2. Klik onder ‘My Applications’ op de je applicatie die je wilt beheren.
 3. Voer onder ‘Administrator Password’ een nieuw wachtwoord in.
 4. Eventueel kun je onder ‘Administrator Username’ een andere gebruikersnaam invullen als je ook dit wilt wijzigen.
 5. Klik op ‘Save all’ op de wijzigingen op te slaan.

Tot slot over Installatron

Installatron: het contract van AntagonistIk hoop zo een overzicht te hebben gegeven van de functionaliteit die Installatron biedt en waar je kunt terugvinden hoe het werkt. Er is nog meer mogelijk dan dat hier beschreven staat. Installatron heeft zelf ook de nodige Engelstalige documentatie op haar website staan. Mocht je verder benieuwd zijn naar alle mogelijkheden van Installatron, dan is het zeker aan te raden hun supportpagina of forum te bezoeken.

Wil je aan de slag met een webhostingpakket bij Antagonist en heb je daarover nog vragen? Neem gerust via support@antagonist.nl contact met ons op. We helpen je graag verder!

P.S. Op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die op ons blog verschijnen? Volg ons via Facebook, Twitter, Instagram, RSS en e-mail!

Deel dit blog
Elmar Besselink
Elmar Besselink

Elmar ondersteunt Antagonist op het gebied van marketing en communicatie. Bedenkt graag structurele verbeteringen en is geïnteresseerd in alles wat met taal en technologie te maken heeft.

Artikelen: 30

4 reacties

 1. Dag Elmar,

  Haal svp even het spelfoutje uit de hyperlink (laatste zin) (improteer ipv importeer)

  Het is met Installatron mogelijk om bestaande applicaties te importeren die je al op je pakket hebt staan. Stel dat je WordPress via FTP op je webhostingpakket hebt gezet, dan is Installatron in staat deze te detecteren. Als het eenmaal is geïmporteerd, dan kun je vervolgens automatische updates en back-ups instellen. In de handleiding ‘Hoe improteer ik een applicatie in Installatron’ wordt precies uitgelegd hoe je dat doet.

  • Hoi Arne, onze webhosting is specifiek gericht op het hosten van websites en e-mail. Het is dan ook niet bedoeld voor het opzetten van een eigen cloud-omgeving. Online storage aanbieden als afzonderlijk product, vinden we overigens wel een interessant idee. Wellicht iets voor in de toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100