Een trage WordPress-website kan veel oorzaken hebben. Er zijn dan ook flink wat instellingen die je kunt nalopen om het knelpunt te vinden. Waar je misschien niet meteen aan denkt, is dat de tool die je voor SEO gebruikt ook een vertragende factor kan zijn. Gelukkig heeft Yoast daar voor hun Yoast SEO-plugin met versie 14 wat voor gevonden: indexables! Hoe werkt het, wat zijn de voordelen en hoe voer je de update uit?
Via Support deel ik regelmatig adviezen over websites optimaliseren. Vaak zijn er een aantal zaken die je zeker wilt controleren. Denk aan de grootte van de database, de actieve PHP-versie en het inzetten van caching via WordPress of Redis. Wat sneller over het hoofd wordt gezien, is nagaan of alles up-to-date is en het gebruikte thema wel de juiste keuze is. Ook in hoeverre plugins nodig zijn of elkaar misschien tegenwerken, met langere laadtijden tot gevolg.
Sinds kort bevat mijn advies nog een tip. Een recente release van Yoast SEO zette me namelijk aan het denken. Deze populaire SEO-plugin voor WordPress introduceerde in versie 14 een compleet herschreven engine voor metadata. Met behulp van zogeheten indexables zou je website sneller moeten worden. Als WordPress-fanaat trok dit natuurlijk mijn aandacht. Hoe zit dit precies?
Opslag van metadata in WordPress
Als je eens een kijkje hebt genomen in de database van je WordPress-website, dan weet je dat alle berichten, pagina’s en Custom Post Types in de *_posts
-tabel worden opgeslagen. Alle extra informatie (metadata) die daarbij hoort, wordt in de *_postmeta
-tabel bewaard. Een deel komt bij WordPress zelf weg, maar het gros van de data in die tabel wordt door plugins opgeslagen.
Ontwikkelaars kunnen ervoor kiezen om voor iedere waarde een aparte rij in de *_postmeta
-tabel op te slaan. Moeten er meerdere waardes voor dezelfde plugin worden opgeslagen, dan is de keuze vaak om dat naar één rij samen te voegen. WordPress maakt er dan een zogeheten serialized array van. Het kan per plugin of metatag verschillen wat de meest praktische manier is om data op te slaan. Er bestaat hier daarom niet echt een eenduidige standaard voor.
Hoe meer extra informatie er per post aan de database wordt toegevoegd, hoe groter de database wordt. En ook hoe meer informatie er bij het laden van de website uit de database moet worden opgevraagd. Vergelijk dit met een boek lenen bij de bibliotheek. Ook wanneer je precies weet welk boek je zoekt, zal het uitchecken van dat boek bij een kleine bibliotheek korter duren dan bij een grote. Bij een grote bibliotheek is de afstand naar dat boek, het uitcheckpunt en de uitgang immers groter.
De manier waarop die data wordt opgeslagen en opgevraagd is natuurlijk ook van belang. Het is dus niet zo dat een grotere database per definitie betekent dat je website erg traag wordt. Net zoals je niet per se enorm veel tijd kwijt hoeft te zijn, wanneer je voor een speciaal boek naar de bibliotheek gaat. De inrichting daar is ook geoptimaliseerd voor jou als bezoeker: de boeken staan gesorteerd op genre en auteur.
Wat zijn indexables?
De indexables van Yoast SEO kun je vergelijken met de index achterin een boek. Of voor de meer ervarenen onder ons, de index-kaarten die vroeger in de bibliotheek gebruikt werden. Zoek je een specifiek stukje informatie, dan kun je het hele boek doorbladeren totdat je vindt wat je zoekt. Het is over het algemeen echter een stuk sneller om via de index de naam of het steekwoord op te zoeken en het vermelde paginanummer erbij te pakken.
De indexables van Yoast SEO zijn dus een SEO-index voor je WordPress-website. De informatie die hierin wordt opgeslagen, is eigenlijk hetzelfde als voorheen. De manier waarop dat gebeurt, is echter volledig veranderd. Het opvragen en verwerken van die informatie gaat zo vele malen praktischer. Volgens Yoast zouden zelfs je laadtijden met 5 tot 10% moeten verbeteren!
Aan de slag met WordPress
Zelf een website maken met WordPress? De webhosting van Antagonist is dan perfect. Gratis SSL wordt automatisch voor je geregeld, backups gaan vanzelf en je hebt altijd de nieuwste PHP-versie tot je beschikking.
Yoast SEO updaten naar versie 14
De hele structuur van het opslaan en verwerken van de SEO-data verandert met het updaten naar versie 14 enorm. Deze data moet na het updaten van de plugin zelf daarom gemigreerd worden naar de nieuwe opzet. Hoe meer SEO-data (en dus eigenlijk hoe groter je website), hoe langer die migratie duurt. Tijdens dit proces wordt er ook een beroep gedaan op de rekenkracht van je hostingpakket. Bereik je een limiet, dan kan het kort impact hebben op de bereikbaarheid van je website.
Het is altijd verstandig om updates door te voeren op een moment wanneer je website niet of nauwelijks bezoekers heeft. Bij een grote update als deze geldt dat zeker. Voer het daarom niet uit op een piekmoment. Weet je niet op welke momenten jouw website het minst wordt bezocht, dan raad ik je aan dit eerst na te gaan via bijvoorbeeld je statistieken in Google Analytics of DirectAdmin.
Compatibiliteit van plugins controleren
Yoast benoemt dat nog niet alle plugins van derden – die met Yoast SEO integreren – zijn bijgewerkt voor de nieuwe structuur. Informeer bij de ontwikkelaar ervan of het met Yoast SEO 14+ overweg kan.
Verzeker jezelf van een actuele backup
Met een Slim-, Plus-, of Pro-pakket heb je natuurlijk altijd de beschikking over automatische herstelpunten via Antagonist Backups. Desondanks is het wel verstandig om – voor je de Yoast SEO-plugin in jouw installatie gaat updaten naar 14.x – eerst een backup aan maken. Mocht er onverhoopt tijdens het update-proces toch iets niet goed gaan, dan weet je in ieder geval zeker dat je een actuele backup voorhanden hebt. Ook hoef je het precieze tijdstip van het doorvoeren van de update dan minder scherp in de gaten te houden.
Het gemakkelijkst is om van je WordPress-installatie een backup te maken via Installatron. Handig is wel om na te lopen of inderdaad alle van toepassing zijnde tabellen, bestanden en mappen staan aangevinkt. Er worden vanuit Installatron de standaard WordPress-zaken aangevinkt, maar wellicht dat er voor jouw installatie ook andere mappen of tabellen van belang zijn.
Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een backup via DirectAdmin te maken. Wanneer je daarvoor kiest, dan raad ik je aan om alles uit te vinken, behalve de website-bestanden en databases. Zo voorkom je dat je per abuis meer zaken dan gewenst terugzet, mocht je de backup nodig hebben.
Probeer backup-plugins te vermijden
Er zijn een hoop plugins, waarmee je backups van WordPress kunt maken. Die letten vaak echter niet op de resources van een pakket. Soms spreken deze ze juist (nagenoeg) volledig aan. Een backup maken, kan zo enorm belastend zijn voor je hostingpakket en zelfs tijdelijke onbereikbaarheid van je website tot gevolg hebben. In tegenstelling tot plugins zoals Updraft en All-in-One WP Migration, gaat het maken van backups via Installatron en DirectAdmin niet rechtstreeks via je hostingpakket. Hierdoor worden je resources nagenoeg niet aangesproken en blijft je website gewoon goed bereikbaar.
Klaar voor Yoast SEO 14
Je zit klaar op een voor je website rustig moment en hebt een actuele backup. Tijd om de update door te voeren! Ga naar het WordPress-dashboard en klik in het menu op ‘Plugins’. Heb je een oudere versie van Yoast SEO, dan zie je daar vanzelf een update klaarstaan. Werk de plugin bij. Je krijgt nu bovenaan in het dashboard een melding te zien voor het omzetten van de data.
Gebruik je een caching plugin?
Leeg eerst de volledige cache van die plugin(s). Zo weet je zeker dat er geen conflict ontstaat tussen de opgebouwde cache en de queries die Yoast SEO op de database uit moet voeren.
Nadat je op de knop ‘Click here to speed up your site now’ hebt geklikt, zal de migratie van de SEO-data gestart worden. Yoast SEO houd je mooi op de hoogte van het verloop van die migratie.
Yoast SEO 14: update voltooid!
Nadat de migratie van je SEO-data is voltooid, maakt je website gebruik van de nieuwe indexables van Yoast SEO 14. Om daar helemaal zeker van te zijn, is het belangrijk dat je (indien van toepassing) de cache van je website leegt. Voor de volledigheid raad ik je aan ook de cache van je browser te legen.
Test vervolgens je website. Je wilt immers weten of alle functionaliteit nog naar wens werkt en zelf ervaren of er sprake is van een snellere laadtijd. Bezoek daarom verschillende pagina’s van je website en test cruciale onderdelen. Doorloop bijvoorbeeld het bestelproces als je een webshop hebt. Gebruik je een op maat gemaakte plugin, dan is het verstandig ook daar naar te kijken.
Ben je na het testen geen vreemde zaken tegengekomen? Fijn, dat betekent dat je website volledig gebruik kan blijven maken van de verbeteringen die Yoast SEO 14 heeft doorgevoerd! 🥳
Er ging toch wat mis…
Merk je tijdens het testen dat er onderdelen in je website (nog) niet overweg kunnen met Yoast SEO 14, dan komt de gemaakte backup goed van pas. Heb je die via Installatron gemaakt, volg dan de herstelinstructies. Heb je een DirectAdmin-backup, dan kun je deze herstelstappen volgen. Vergeet ook niet de cache van je website te legen na het doorvoeren van het herstel.
Loop je vast met herstellen?
Neem gerust via support@antagonist.nl contact met ons op, zodat wij de data voor je kunnen herstellen. Benoem voor snelle hulp direct om welke website het gaat en op welk tijdstip je de update hebt doorgevoerd.
Bugs rapporteren
Hoewel Yoast natuurlijk grondig alles test voordat ze een update uitbrengen, is bij zo’n grote wijziging vooraf alles afvangen onmogelijk. Zo kan het probleem dat jij ervaart een randgeval zijn. Er zijn daarom sinds de initiële release van versie 14 reeds enkele updates met bug fixes uitgebracht. Wellicht is jouw probleem daarmee inmiddels verholpen. Check daarom of de versie waarnaar je hebt geüpdatet de allerlaatse is. Dit kun je zien binnen de Plugin Repository van WordPress op de Yoast SEO plugin-pagina.
Bij het Support-gedeelte van de plugin (onderdeel van WordPress.org) kun je zien, of er meer gebruikers zijn die bij het updaten naar Yoast SEO 14 dezelfde problemen hadden. Als je zo’n topic vindt, dan kun je er in een reactie laten weten dat je tegen hetzelfde issue bent aangelopen. Via de Yoast SEO repository in GitHub kun je overigens ook zien welke issues er bij hen bekend zijn en wat daar de status van is.
Kun je geen topic over het specifieke issue bij de doorgevoerde update op jouw WordPress-website vinden? Je kunt dan daar een nieuw topic aanmaken. Om het issue dat je daar dan meldt zo goed mogelijk op te kunnen pakken, wordt er vanuit Yoast wel gevraagd om eerst de regels door te nemen.
Plugins van derden
Gebruik je plugins van derden die met Yoast SEO integreren, dan is het handig om contact op te nemen met de makers daarvan. Dit bespoedigt de compatibiliteit met Yoast SEO 14.
Tijd voor ontspanning
Prettig aan deze update is dat niet alleen je bezoekers van de verbeterde laadtijden profiteren. Google houdt ook van snel geladen pagina’s en neemt dat mee in het algoritme voor je positie in de zoekresultaten. Naar Yoast SEO 14 updaten zorgt niet alleen dat je website qua SEO-data toekomstbestendig is, maar biedt ook verbeteringen voor de algehele optimalisatie van je website.
Alles klaar? Gun jezelf even een rustomentje. Ongeacht of het doorvoeren van de update gelijk helemaal is gelukt of er onverhoopt toch extra stappen nodig waren. Wil je in het thema blijven, dan is de door Yoast gemaakte comic van The Indexables in elk geval een goede plek om te beginnen!
P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, X, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!