Blur makkelijk je huis op Google Street View

Je kunt tegenwoordig alles vinden op het internet. Google Street View is hier een goed voorbeeld van. Deze dienst van Google brengt het straatbeeld van een groot deel van de wereld in kaart. Maar dat je eigen woning óók door iedereen bekeken kan worden, is misschien een minder prettig idee. Gelukkig kun je gemakkelijk je huis onzichtbaar maken. We leggen je graag uit hoe.

Gemakkelijk je huis blurren op Google Street View!

Google Street View werd in 2007 geïntroduceerd ter aanvulling op Google Maps en Google Earth. Met Google Street View kun je digitaal door dorpen en steden wandelen. Dit begon oorspronkelijk met een aantal straten in de Verenigde Staten, maar inmiddels kun je bijna de hele wereld vanachter je computer bekijken. 

Inbreuk op privacy? 

Het privacyaspect van Google Street View is al sinds de introductie ervan een veelbesproken onderwerp. Personen kunnen namelijk vastgelegd worden op momenten die ze liever niet met de rest van de wereld delen. Bijvoorbeeld bij het verlaten van een stripclub of tijdens het zonnebaden. Om personen minder herkenbaar in beeld te brengen, werd daarom in 2008 al de resolutie van de foto’s verlaagd. 

De dienst is volledig openbaar. Hierdoor hebben ook personen met minder goede intenties toegang tot de data. Criminelen zouden Google Street View kunnen gebruiken voor het plannen van bijvoorbeeld een inbraak. Vanwege deze reden zijn verschillende locaties ook niet beschikbaar, zoals legerbasissen en bepaalde overheidsgebouwen.

Meer over online veiligheid en privacy
Een veilige online omgeving creëer je zelf. Controleer bijvoorbeeld de privacyinstellingen binnen Facebook, stel twee-factor-authenticatie (2FA) in voor je accounts en maak je website veiliger met een CSP.

Zo blur je jouw huis 

Woningen worden daarentegen niet standaard onzichtbaar gemaakt. Gelukkig kun je zelf een aanvraag indienen bij Google Street View voor het blurren van je huis. We doorlopen de stappen aan de hand van het adres van Antagonist. 

1. Zoek je adres op binnen Google Maps.

Zoek je adres op in Google Maps.

2. Ga naar de Google Street View modus. Je doet dit door het gele poppetje (rechts onderin) te verslepen naar de gewenste locatie op de map. 

Schakel over naar de Google Street View modus.

3. Klik bovenin naast het adres op de drie puntjes. Kies hier vervolgens voor de optie ‘Een probleem melden‘.

Een probleem melden bij Google Street View.

4. Je komt nu bij een formulier terecht. Vul hier de gevraagde gegevens in. Zorg dat het rode vak in de juiste positie staat en geef aan dat het om je huis gaat. 

Een verzoek tot vervaging indienen bij Google Street View.

Na het indienen ontvang je een bevestigingsmail. Google gaat vervolgens aan de slag met het beoordelen van de aanvraag. Wanneer deze goedgekeurd en opgelost is, krijg je hier een bericht over. Google kan contact opnemen als de aanvraag niet specifiek genoeg is. Je herhaalt dan bovenstaande stappen, maakt het te vervagen gebied specifieker en dient de aanvraag opnieuw in. 

Gezicht en auto blurren 

Naast je huis, kun je ook ander dingen blurren binnen Google Street View. Zo kun je deze manier gebruiken als jouw gezicht of auto ongevraagd in het straatbeeld terecht is gekomen. Doorloop hiervoor dezelfde stappen en benoem bij ‘Vervaging aanvragen’ waar het precies om gaat.

Succes met blurren!

Toch blijft het af en toe leuk om digitaal de wereld te verkennen via Google Street View. Je kunt er namelijk de meest bizarre dingen tegenkomen. Ook worden er soms bij toeval hele bruikbare beelden vastgelegd. Zo kon er bijvoorbeeld een Britse winkeldief geïdentificeerd worden. Het heeft dus zijn voor- en nadelen. We wensen je hoe dan ook veel succes met blurren!  

P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Twitter, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!

Deel App Tweet Mail Deel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *