We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Hoe verander je de URL van HTTP naar HTTPS in Google Analytics en Piwik?

Na de introductie van gratis SSL zagen we dat er massaal naar HTTPS werd overgestapt. Een mooie ontwikkeling! Om te helpen bij deze overstap, legden we al uit hoe je mixed content oplost en hoe je HTTPS forceert, zodat het groene slotje in de adresbalk zichtbaar wordt. Heb je echter ook aan Google Analytics en Piwik gedacht?

Van HTTP naar HTTPS in Piwik en Google Analytics!

Als je bent overgestapt op HTTPS en gebruikmaakt van Google Analytics of Piwik voor je websitestatistieken, dan is het ook nodig om de URL daar aan te passen. Staat daar de URL nog op HTTP, dan worden de statistieken van je website namelijk niet meer goed bijgehouden. Gelukkig valt dit voor zowel Piwik als Google Analytics gemakkelijk aan te passen!

Van HTTP naar HTTPS: Google Analytics

Als je website over is op HTTPS, dan ga je naar het beheerpaneel van Google Analytics. Nadat je bent ingelogd, klik je linksonder op ‘Beheerder’.

De optie 'Beheerder' in Google Analytics

Daar moet je de URL van je website op twee plekken aanpassen, namelijk onder ‘Property-instellingen’ en ‘Instellingen weergeven’.

Van HTTP naar HTTPS in Google Analytics

Bij ‘Property-instellingen’ zie je bij ‘Standaard-URL’ een dropdown-menu. Hier klik je op, zodat je vervolgens ‘https://’ kunt selecteren.

Het aanpassen van HTTP naar HTTPS bij de Property-instellingen

Hetzelfde geldt voor ‘Instellingen weergeven. Daar verander je bij ‘URL van website de ‘http://’ naar ‘https://’.

Het aanpassen van de URL naar HTTPS bij de instellingen van Google Analytics

Google Search Console

Als je Google Search Console gebuikt, dan is het belangrijk om ook daar de HTTPS URL toe te voegen. De HTTPS-variant moet je vervolgens als voorkeursdomein instellen. Hoe doe je dat precies? Zorg eerst dat alle varianten van jouw domein als websiteproperty zijn toegevoegd:

  • http://jouw-domeinaam.nl
  • http://www.jouw-domeinaam.nl
  • https://jouw-domeinaam.nl
  • https://www.jouw-domeinaam.nl

Heb je al een property voor de HTTP-variant, dan moet je dus een nieuwe afzonderlijke property voor HTTPS aanmaken. Het klinkt wellicht vreemd dat je voor dezelfde website afzonderlijke properties hebt, maar dat is wenselijk. Gelukkig kun je ze groeperen door een set te maken, zodat je de HTTP- en HTTPS-properties van hetzelfde domein bij elkaar hebt staan.

De URL naar HTTPS wijzigen in Google Search Console

Als de vier properties voor alle varianten van jouw domein aanwezig zijn, dan klik je op de beginpagina van Google Search Console op de HTTPS-variant waarvan je wilt dat die het voorkeursdomein wordt (bijvoorbeeld https://www.jouw-domeinnaam.nl).

Site-instellingen in Google Search Console

Klik daarna op het tandwieltje en dan op ‘Site-instellingen’. Bij de optie ‘Voorkeursdomein’ vink je aan hoe je graag wilt dat de URL’s weergeven moeten worden. Klik ten slotte op ‘Opslaan’ om de wijziging op te slaan.

Je voorkeursdomein selecteren in Google Search Console

Dat is het! Nu werken Google Analytics en Google Search Console via de HTTPS URL van je website. Hierdoor worden de statistieken weer op de juiste manier bijgehouden.

Voorkeursdomein & WordPress
Zorg in geval van WordPress dat het voorkeursdomein in Google Search Console overeenkomt met het adres dat je in jouw dashboard van WordPress bij ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ hebt staan.

De URL aanpassen in Piwik

Als je gebruikmaakt van Piwik, dan zul je ook daar de URL van HTTP naar HTTPS moeten wijzigen. Log eerst in op het beheerpaneel van je eigen Piwik-installatie (e.g. via https://www.jouw-domeinnaam.nl/statistics). Klik op het tandwieltje bovenin om naar de instellingen van Piwik te gaan.

Van HTTP naar HTTPS in Piwik

Daarna ga je naar ‘Manage’, te vinden in het menu links. Je ziet daar de naam van jouw website staan. Als je op het potloodje klikt, dan kun je de benodigde aanpassingen doen.

De URL in Piwik aanpassen via het potloodje

Onder ‘URLs’ pas je het aan naar ‘https://www.jouw-domeinnaam.nl’. In plaats van ‘jouw-domeinnaam.nl’ gebruik je uiteraard je eigen adres. Klik ten slotte op ‘Save’ om de wijzigingen op te slaan. Je hebt nu succesvol de URL in Piwik naar HTTPS aangepast!

Tot slot

Als het goed is, maak je nu zowel voor je website als de statistieken ervan optimaal gebruik van HTTPS. Het zijn enkele vrij eenvoudige aanpassingen binnen Google Analytics en Piwik, maar beide wel enorm belangrijk om er voor te zorgen dat de statistieken van je website goed werken!

Op zoek naar superveilig onderkomen voor jouw website? Neem gerust een kijkje bij onze pakketten! Je krijgt standaard gratis SSL. Zo laat jij verkeer van en naar jouw website over een versleutelde HTTPS-verbinding lopen, eenvoudig te herkennen aan het groene slotje in de adresbalk.

Webhosting + Domein + Gratis SSL →

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken op Facebook, het +1’en op Google+ of het volgen op Twitter.

Deel dit blog
Dennis Scholing
Dennis Scholing

Sinds april 2017 werkzaam op de afdeling Support van Antagonist. Door zijn vergaande interesse in IT heeft hij veel ervaring opgedaan met webhosting. Helpt graag iedereen met zijn of haar vragen!

Artikelen: 12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100