We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

hCaptcha instellen in WordPress: alternatief voor Google’s reCAPTCHA!

Bots misbruiken websiteformulieren vaak om spam te versturen. Daarom is een bekend advies om een reCAPTCHA in te stellen. Deze door Google aangeboden beveiligingsmaatregel maakt het spammers lastiger, zonder normale bezoekers te hinderen. Maar wat als je liever geen dienst van Google gebruikt? Gelukkig zijn er alternatieven die privacyvriendelijker zijn, zoals hCaptcha. Lees hoe je de gratis versie instelt binnen je WordPress-website!

hCaptcha instellen in WordPress: alternatief voor Google's reCAPTCHA!

Wat is hCaptcha?

hCaptcha is een CAPTCHA-service, net als Google’s reCAPTCHA. CAPTCHA is de afkorting voor Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart. Zo’n service legt specifieke uitdagingen voor aan bezoekers van je website, zoals puzzels. Deze tests zijn gemakkelijk op te lossen voor mensen, maar lastig voor geautomatiseerde bots. Dat is precies waarom je een hCaptcha of reCAPTCHA op je website wilt integreren, met name op pagina’s met formulieren. Zo voorkom je dat bots ongewenste acties uitvoeren, terwijl menselijke gebruikers ongestoord verder kunnen.

Start met WordPress

Wil jij ook een WordPress-website? Met WordPress voorgeïnstalleerd, gratis SSL en automatische backups kies je bij Antagonist voor een compleet pakket!

Bekijk WordPress-hosting →

hCaptcha instellen in WordPress

Het integreren van hCaptcha in WordPress is gelukkig eenvoudig. Log eerst in op het dashboard van je WordPress-website en volg de stappen hieronder.

1. Ga links in het menu naar PluginNieuwe plugin. Zoek op ‘hCaptcha’ en klik bij de plugin ‘hCaptcha for WordPress’ op Nu installeren.

hCaptcha-plugin installeren in WordPress.

2. Nadat de installatie klaar is, klik je op Activeren om de plugin in te schakelen.

Activeer de hCaptcha-plugin.

3. Je komt nu vanzelf uit op het venster met aanwezige plugins. Klik bij de hCaptcha-plugin op Instellingen.

Ga naar de instellingen van de hCaptcha-plugin.

4. Je krijgt een melding dat je sitesleutels nodig hebt om hCaptcha in te stellen.

Venster die aangeeft dat je sitesleutels nodig hebt voor hCaptcha.

Maak daarom een account aan op hun website. Nadat je dit hebt gedaan, kun je de sleutels opvragen.

Maak een hCaptcha-account aan.

5. Na het aanmaken van je hCaptcha-account krijg je te zien dat een eerste sitesleutel al is aangemaakt.

Beginnen met hCaptcha.

6. Kopieer deze sleutel en vul het in het binnen de plugin-instellingen in WordPress. Klik daarna bij Secret op de knop Generate. Kopieer ook deze sleutel en vul het in bij Geheime sleutel binnen de plugin-instellingen.

Venster om je hCaptcha-sleutels in te stellen.

7. Scroll naar beneden en pas onder Weergave waar wenselijk aan hoe de hCaptcha eruit ziet. Denk aan de grootte, het thema en de taal. Merk op dat je in de gratis versie minder vrijheid hebt om dit aan te passen.

Venster met instellingen om de visuele weergave van je hCaptcha aan te passen.

8. Kijk ook de instellingen na onder Andere. Zo kun je bijvoorbeeld voor ingelogde gebruikers de hCaptcha uitschakelen. Als alles naar wens staat, klik je onderaan op Wijzigingen opslaan.

Overige instellingen in de hCaptcha-plugin voor WordPress.

9. Je kunt nu bepalen wanneer de hCaptcha zich moet tonen. Klik hiervoor binnen de instellingen van de plugin bovenaan op Integraties.

Venster die mogelijke hCaptcha-integraties weergeeft.

10. Kies de gewenste locaties en klik onderaan op Wijzigingen opslaan. Je hCaptcha is nu actief!

Contactformulier met een hCaptcha.

Sitesleutels beheren

1. Je kunt in je hCaptcha-account onder Sites je sitesleutels beheren. Klik daar in het overzicht op de aangemaakte sleutel.

Sitesleutels beheren in je hCaptcha-account.

2. Bij Sitekey Settings kun je waar wenselijk een naam opgeven voor je sleutel, bijvoorbeeld je domein. Dit is alleen ter referentie en wordt niet gezien door gebruikers.

Sitekey Settings binnen je hCaptcha-account.

3. Onder General information vind je nog meer instellingen voor je hCaptcha. Loop ze gerust na. Als alles naar wens staat, klik je bovenaan op Save.

Algemene instellingen voor je hCaptche-sitesleutel.
  • General Information
    Voeg de URL toe van elke site waarop je hCaptcha wilt activeren.
  • hCaptcha Behavior
    De standaardoptie is Always Challenge. Hiermee toont een CAPTCHA-uitdaging, voordat gebruikers een formulier op je website indienen. De andere opties zijn tegen betaling.
  • Passing Treshold
    Hier kies je de hCaptcha-moeilijkheidsgraad binnen je formulieren. Deze instelling kun je op Auto zetten, zodat het varieert op basis van het gebruikersgedrag op je website.

Weer jezelf tegen spam

Hopelijk ben je met behulp van deze stappen erin geslaagd om je website beter te beveiligen. Een hCaptacha of reCAPTCHA is een essentiele beveiligingsmaatregel. Wanneer je formulieren op je site plaatst, is het slechts een kwestie van tijd voordat een bot ze vindt. Stel dus een CAPTCHA in en weer jezelf tegen spam!

P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, X, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!

Deel dit blog
Hiranthi Herlaar
Hiranthi Herlaar

Gedreven autodidact met een vergaande passie voor alles wat met HTML, PHP en WordPress te maken heeft. Zet graag haar kennis in om je zo goed mogelijk te helpen!

Artikelen: 16

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100