We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Groene hosting: hoe is dat mogelijk?

Tijdens mijn vakantie heb ik genoten van mooie wandelingen door de ongerepte natuur. Toen ik daarna weer aan het aan werk ging, vroeg ik mij iets af: “Wat doen wij, als Antagonist, om deze mooie natuur te behouden?” Daarna volgde de vraag of ‘groene hosting’ eigenlijk wel mogelijk is? In dit blogartikel neem ik jullie mee in deze gedachtegang en leg ik uit wat wij als Antagonist doen om onze diensten zo duurzaam mogelijk aan te bieden.

Groene hosting: is het mogelijk?

Wat is groene hosting precies?

Allereerst kun je natuurlijk afvragen of hosting überhaupt ooit wel ‘groen’ mag heten. Het zijn uiteindelijk een heleboel grote elektrische apparaten bij elkaar, die vaak dubbel zijn uitgevoerd, om jouw website te allen tijde online te houden. Daar is simpelweg nou eenmaal veel energie voor nodig om alles veilig en draaiende te houden. Een boodschap als: “Sorry, je site is offline, want we besparen vandaag stroom.”, gaat er bij de meesten namelijk niet in en dat is zeer begrijpelijk.

Gelukkig hoeft dat ook niet, want er zijn een veel factoren die een compromis mogelijk maken om betrouwbaar en veilig, en toch milieuvriendelijk te zijn. Zodoende kunnen providers zoeken naar een zo milieuvriendelijke oplossing voor het aanbieden van een veilige hostingomgeving. Er zijn namelijk een heleboel zaken die een rol spelen bij groene hosting. Deze zal ik hieronder per stuk bespreken.

Energie besparen als hostingprovider

De grootste factor bij een hostingprovider is de inrichting van het serverplatform dat gevestigd is in het datacenter. Hier staan alle servers waarop onder andere de websites van klanten worden opgeslagen. Hoe het datacenter met energie omgaat, is in het kader van groene hosting natuurlijk erg belangrijk.

Groene hosting: energiezuinige servers

Denk hierbij aan het gebruik van groene stroom, milieuvriendelijke koelingen, energiezuinige apparatuur, het rendement van energieverbruik, etc. Tevens is er de ontwikkeling van virtualisatie. Dit betekent dat er meerdere virtuele servers op één fysieke server draaien. Hierdoor zijn er minder servers nodig, wat energie bespaart.

Algemene factoren

Naast factoren die direct invloed hebben op de servers en de hostingproviders, zijn er ook factoren die algemeen gelden voor bedrijven die rekening houden met duurzaam ondernemen. In hoeverre maakt bijvoorbeeld het kantoor gebruik van groene stroom, staat de airco altijd aan en is het kantoor een paperless office. Ook deze factoren spelen een rol als het gaat om groen en duurzaam ondernemen.

Groene hosting: duurzame ICT-oplossingen

Hoe passen we duurzame ICT-oplossingen toe? Dit is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Onder andere vanwege de wens van klanten om 24 uur per dag, 7 dagen per week online te zijn. Tevens leidt de sterke groei van het online uitwisselen en opslag van data tot een hoger energieverbruik, en oefent daarmee druk uit op het milieu. Echter, door in energiezuinige technieken te investeren, kunnen veel ICT-toepassingen tot grote energiebesparingen leiden.

Investeren in duurzaam

Natuurlijk investeren datacenters in energiezuinige technieken en wordt er gebruik gemaakt van groene stroom. Helaas is groene stroom in Nederland niet altijd groen. Soms zijn energieleverancier genoodzaakt om grijze en groene stroom te mengen, doordat er niet voldoende capaciteit is om groene energie op te wekken. Zodoende vullen ze het dan aan met grijze stroom afkomstig van onder andere gas-, kern- en kolencentrales.

Duurzame hosting

Er zijn verschillende manieren om als hostingprovider te streven naar een zo groen mogelijke hosting en organisatie. Ik ben van mening dat het gebruik van hostingdiensten op korte termijn nooit de stempel ‘100% groen’ kan krijgen. Als hostingprovider kun je eigen maatregelen nemen, maar de bal ligt ook bij de overheid en de rest van de bedrijven – en vooral de grote industriëlen een miljardenomzet. Als zij ervoor kiezen om zich echt te focussen op een groenere wereld, dan kunnen we met z’n allen sneller grote stappen maken.

Hoe groen is Antagonist?

Groene hosting: logo EquinixWe nemen onze verantwoordelijkheid door bewust te kiezen voor milieuvriendelijke datacenters. We hebben onze servers bij Previder en Equinix geplaatst. Zij gebruiken uitsluitend groene stroom en werken tevens actief aan innovatieve technologieën om energieverbruik te minimaliseren en blijvend te ‘vergroenen’.

Groene hosting: logo PreviderMaar groene stroom alleen is naar onze mening niet genoeg. Daarom licht ik toe wat Previder nog meer doet aan het leveren van groene hosting. Zo gebruikt Previder al jaren speciale technieken, zoals free-to-air koeling, om het energieverlies te minimaliseren. Dankzij koude buitenlucht wordt tot een buitentemperatuur van 16 graden geen energie verbruikt voor aanvullende koeling.

Groene datacenters

Er wordt gestreefd naar een PUE-waarde (Power Usage Effectiveness) van maximaal 1.25. PUE is een waarde, waarmee datacenters bepalen hoe efficiënt het bedrijf met stroom omgaat. De meting kijkt naar het totale energieverbruik en zet dat af tegen de energie die wordt gebruikt voor de IT-middelen. Hoe hoger dit getal, hoe meer stroom er wordt verbruikt per ingezet serverpark. Met een waarde van 1,5 wordt een datacenter als zuinig gezien en waarden boven 2,0 worden inefficiënt bevonden. Met de waarde van maximaal 1.25 is Previder één van de meest energie-efficiënte datacenters van Nederland.

This website is hosted Green - checked by thegreenwebfoundation.org

Het datacenter van Previder is ten slotte het eerste BREEAM Excellent gecertificeerde datacenter ter wereld. Dit is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Om daar als datacenter gecertificeerd door te worden is een teken dat je als datacenter duurzaam bezig bent.

Ons steentje bijdragen

Buiten de datacenters om draagt Antagonist tevens bij aan de duurzaamheid door als organisatie duurzame keuzes te maken. Bijvoorbeeld door het gebruik van papier te minimaliseren, apparatuur (automatisch) uit te schakelen als het niet wordt gebruikt, eco-vriendelijke klimaatbeheersing te gebruiken, te werken met energiezuinige systemen, etc. Zo dragen we als Antagonist ook ons steentje bij aan een betere en duurzame wereld.

Groene hosting: milieubewust ondernemen

Kortom, verantwoord ondernemen is voor ons een absolute voorwaarde! Dat het nu nog niet mogelijk is om alles 100% groen en duurzaam in te zetten, is natuurlijk jammer. Echter, doen we er als Antagonist van alles aan te zorgen dat wij hier de juiste keuzes in maken. Heb jij nog ideeën en tips hoe we nog groener kunnen hosten? Stuur gerust een e-mail naar support@antagonist.nl. Wij zijn benieuwd!

P.S. Op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die op ons blog verschijnen? Volg ons via Facebook, Twitter, Instagram, RSS en e-mail!

Deel dit blog
Marjolein Schuring
Marjolein Schuring

Marjolein is Projectmanager bij Antagonist. Ze is een kei in plannen en het motiveren van collega’s, zodat een zo goed mogelijke dienstverlening wordt verstrekt. Met een sterk en gemotiveerd team kan de klant namelijk het beste worden geholpen.

Artikelen: 19

4 reacties

  1. Top dat jullie aandacht hebben voor groen hosting. We zijn nu bij zes jaar verder. Hebben jullie ondertussen nog meer geïnvesteerd in nog meer duurzame webhosting?

    • Net als de datacenters waar we gebruik van maken constant naar duurzame oplossingen op zoek zijn, letten wij bij aanschaf van nieuwe apparatuur er altijd op. Voor ons kantoor viel nog wel wat winst te behalen en daarom hebben we dat dit jaar aangepakt. Denk aan hydrocultuur en milieuvriendelijke zonwerende folie op de ramen. We hebben daardoor deze zomer – ondanks dat hitterecord na hitterecord werd verbroken en we bijna 40 graden aantikten – nagenoeg geen airco gebruikt.

  2. Goed dat jullie je bezig houden met deze ontwikkelingen. Hosting kan inderdaad nooit 100% groen zijn. Al is het wel mogelijk om de geschatte indirecte uitstoot de compenseren. Dit kan bijvoorbeeld door samen te werken met organisaties die bomen planten, zodat de uitstoot uit de lucht wordt gehaald. Hoe kijken jullie hier tegen aan?

    • We kijken daar positief tegenaan. Natuurlijk hangt het wel een beetje af van het exacte initiatief. Idealiter is het voor alle betrokkenen zo inzichtelijk mogelijk hoe het precies wordt gecompenseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100