We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Hoe groen is webhosting eigenlijk?

Onlangs vroeg een klant van ons, Viastory Creative Agency (zij zijn een gecertificeerd B Corporation, een bedrijf dat vrijwillig de hoogste standaarden op sociale en ecologische prestaties, verantwoordelijkheid en transparantie nastreeft), hoe groen Antagonist eigenlijk is. Dat zette ons aan het denken om er weer eens wat over te te schrijven. Het vorige artikel hierover is namelijk van even geleden. Tijd om daarom in de pen te klimmen, want er valt genoeg over te vertellen. Bekijk wat we doen om onze diensten zo duurzaam mogelijk aan te bieden.

Hoe groen is webhosting eigenlijk?

Even de servers een paar uur uitzetten om stroom te besparen, zou voor veel klanten onacceptabel zijn. Je website of webshop moet immers altijd online zijn. Toch kun je als webhoster alsnog best een aantal duurzame keuzes maken. Laten we beginnen met het datacenter, daar waar de servers hangen.

Stroomverbruik in datacenters

Volgens een in Science gepubliceerd onderzoek in 2020 zijn datacenters goed voor 1% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Ook onze servers hangen in een datacenter. Je hebt als webhoster een enorme hoeveelheid elektrische apparaten draaien, daar kun je gewoonweg niet omheen. De CO2-voetafdruk van een hostingbedrijf bestaat dan ook vooral uit het energieverbruik van deze apparaten en de benodigde koeling ervoor. Hier kun je het onderscheid maken, want de keuzes die je op dit vlak maakt hebben daadwerkelijk impact.

Niet voor niets stellen veel organisaties en overheden hoge eisen aan hoe datacenters met energie omgaan. Meestal wordt dan gekeken naar de PUE-waarde. Dat zegt iets over de hoeveelheid energie die wordt gebruikt voor ondersteunende systemen als koeling en UPS (noodstroomvoeding). Bij een PUE-waarde van 1,25 wordt op elke 100 watt stroomverbruik van een server slechts 25 watt gebruikt voor koeling. Oudere datacenters hebben vaak een PUE-waarde van 1,8 tot 2,0. De nieuwe generatie haalt vaak rond de 1,1 tot 1,3.

Datacenters van Antagonist

We maken gebruik van twee datacenters op geografisch gescheiden locaties. Dat zijn Previder (PDC2) in Hengelo en Equinix (EN1) in Enschede. Previder meldt dat voor PDC1 de PUE-waarde 1,16 is en voor PDC2 is dit 1,25. Previder en Equinix gebruiken uitsluitend groene stroom en kunnen dit aantonen met een groencertificaat. Daarop wordt de herkomst van de energie vermeld. Bij Previder is het vanaf 2017 zelfs uitsluitend donkergroene stroom, afkomstig van windmolens en zonnepanelen.

Garantie voor duurzaam opwekken
Verkoop je groene stroom, dan moet je beschikken over een Garantie van Oorsprong (GvO). Alleen daarmee mag je stroom groen noemen.

Investeren in energiezuinige oplossingen

Zowel Previder als Equinix investeren continu in energiezuinige oplossingen. Dit zijn een paar noemenswaardige technieken die worden toegepast.

  • Om het energieverbruik te verminderen, gebruiken ze al jaren free-to-air koeling. Dankzij de koude buitenlucht wordt geen energie verbruikt voor aanvullende koeling (tot een buitentemperatuur van 16 °C).
  • Ze gebruiken beiden afgesloten koude gangen in het datacenter, ook wel Cold Aisle Containment genoemd. Hierdoor kan de koude lucht van de geperforeerde vloertegels naar de luchtinlaten van de serverapparatuur worden geleid. Dit voorkomt dat koude lucht zich vermengt met warme lucht of wordt belemmerd door omringende apparatuur voordat deze de te koelen servers bereikt.
  • Previder gebruikt de restwarmte van het het datacenter voor de verwarming en koeling van het pand. Daarmee lopen ze vooruit op het wetsvoorstel voor de Wet collectieve warmtevoorziening.
  • Previder wekt sinds 2016 zelf stroom op met eigen zonnepanelen.
Het gebruik van groene stroom in datacenters.

Overigens hangt de keuze voor een datacenter naast duurzaamheid van meer variabelen af. Denk aan keuzevrijheid in carriers en koppelingen, garanties, continuïteit, keurmerken en certificeringen, en groeimogelijkheden. Daarnaast maakt de locatie waar de servers staan ook een groot verschil. Voor ons zijn Previder en Equinix perfect. Ze hebben alles wat een modern datacenter te bieden heeft en zijn ontworpen volgens de laatste standaarden. Ook zitten we er vlakbij, dus bij ernstige calamiteiten zijn we er binnen een paar minuten.

Stroomverbruik van servers

Waar de PUE-waarde van een datacenter niets over zegt, is de efficiëntie van de apparatuur die er hangt. Het datacenter heeft daar immers minimale invloed op. Nu gaan oude servers inefficiënter met stroom om dan nieuwe. Aan de andere kant kost het ook energie en grondstoffen om een server te maken. Daar dien je een balans in te vinden. Daar letten we dan ook zeker op bij de aanschaf van nieuwe servers. Performance per watt is daarbij een zeer belangrijk selectiecriterium. Door de slimme keuzes die wij daarin maken, krijg je als klant bovengemiddeld veel waar voor je geld.

Alle kleine beetjes helpen

Zoals gezegd, is welk datacenter je kiest en wat je daar ophangt belangrijk. Toch geven denk ik ook de kleinere zaken de mentaliteit van een organisatie goed weer. Een betere wereld begint immers bij jezelf! Daarom som ik graag nog een aantal zaken op waar we rekening mee houden.

  • Onze dienstverlening was voor het noodzakelijke thuiswerken vanwege corona hier al op ingericht. Enkelen werken zelfs altijd thuis, vanwege de afstand tot kantoor. Minder reisbewegingen betekent minder uitstoot.
  • Onze reiskostenvergoeding geldt ook als je met de fiets of lopend naar kantoor gaat, want juist dat willen we stimuleren. Voor medewerkers die dichterbij wonen is bijvoorbeeld de fietssnelweg F35 een mooi alternatief voor het autoritje.
  • We werken op laptops in tegenstelling tot desktops. Dat is handig voor thuiswerken, maar ook milieuvriendelijker. Volgens milieucentraal.nl zijn laptops ruim 70% zuiniger in het energieverbruik en vereisen ze 75% minder materialen en grondstoffen
  • Sinds 2019 zorgt mileuvriendelijke zonwerende folie op de ruiten van ons kantoor ervoor dat we naast weinig schermreflectie ook lage stook- en koelkosten hebben. Sindsdien heeft de airco nagenoeg niet aangestaan.
  • In 2020 maakte de TL-verlichting in ons kantoorpand plaats voor ledpanelen. Die geven beter licht en zijn flink zuiniger.
De planten op het kantoor van Antagonist.
  • Onze werkplekken op kantoor zijn letterlijk groen door een grote hoeveelheid hydrocultuurplanten.
  • In kleine elektronica werken we met oplaadbare Panasonic Eneloop-batterijen. Deze staan bekend om het hoge aantal keren dat je ze weer kunt opladen, voordat ze aan vervanging toe zijn. 
  • Ook in de keuken dragen we een steentje bij. De koffie en thee zijn voorzien van eerlijke keurmerken. Tevens zijn er nog een flink aantal glazen en mokken in gebruik die stammen uit de studententijd van Antagonist. Geen plastic bekertjes of wegwerpbestek dus.
  • We voeren sinds begin af aan een papierloos kantoor. De printer wordt alleen incidenteel gebruikt wanneer er echt geen digitaal alternatief is.
  • Voor domeinregistraties anders dan .NL werken we met OpenProvider samen. Zij maken voor hun servers gebruik van 100% groene energie, opgewekt door windmolens. Verder moedigen ze digitalisering aan (en verminderen ze papierverbruik) door op alle contracten en formulieren eSign aan te bieden.

Op naar een duurzame toekomst

Hopelijk heb ik je zo een beetje meer inzicht gegeven in welke stappen wij nemen voor duurzame hosting. Mocht je het leuk vinden om je webbezoekers te tonen dat je website groen wordt gehost, dan kun je een green web check doen bij The Green Web Foundation en een badge genereren. Ben of ken je iemand die gebaat is bij de beste hosting die ook nog eens groen is, bekijk dan onze webhostingpakketten!

P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, X, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!

Deel dit blog
Ben Wilbers
Ben Wilbers

Ben heeft een passie voor zorgvuldige planning en het motiveren van collega's. Zijn streven is om de service en klantenondersteuning naar een nóg hoger niveau te tillen.

Artikelen: 3

7 reacties

  1. Top dat jullie hier zo transparant over zijn en het vervolgens ook daadwerkelijk doorvoeren in jullie hele bedrijf. Bedankt voor dit leerzame bericht!

  2. Bedankt voor dit artikel. Fijn om te weten dat jullie zo bezig zijn met duurzaamheid. Nog meer reden om blij te zijn met Antagonist als onze hostprovider.

  3. Bedankt voor het volledige overzicht van hoe “groen” web hosting bij Antagonist is!

    Naast de hosting kan men via de website zelf ook bijdragen tot een “groen web” door het volgen van de “Sustainable Web Design” principes. Hier kan je je site testen: https://www.websitecarbon.com/

  4. Echt super tof dat jullie hier aan denken!
    Je mag wel de bar iets hoger leggen; wat denk je aan het meehelpen met planten van bos of CO2 houdende projecten. Zo geef je ook iets terug aan de natuur en aan onze toekomstige generaties ipv alleen maar te denken aan de eigen afdruk. Er zijn talloze mooie projecten in Afrika bijvoorbeeld die steun kunnen gebruiken. Misschien 1% van je winst?

    Maar ik waardeer zeer dat jullie hieraan denken, daarom stappen wij ook met wat andere projecten over naar antagonist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100