We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Koppel Google Analytics aan WordPress: met of zonder plugin!

Als je een eigen WordPress-website hebt, dan wil je natuurlijk weten hoe die presteert. Je bent geïnteresseerd in het aantal bezoekers, via welke kanalen ze binnenkomen en wat ze vervolgens doen. Google Analytics is de meest complete en accurate optie om deze info te verzamelen. We leggen je daarom graag uit hoe je het aan WordPress koppelt!

Koppel Google Analytics aan WordPress: met of zonder plugin!

Google Analytics is volledig gratis en stelt je in staat grote hoeveelheden data te analyseren, te vergelijken en ze op maat te rapporteren. Door het aan WordPress te koppelen, heb je voortaan beschikking tot al deze belangrijke informatie voor je website. Hoe pak je dit precies aan? In stappen:

  1. Zorg dat je een Google-account hebt
  2. Stel Google Analytics in
  3. Koppel Google Analytics aan WordPress
    1. Met behulp van een plugin
    2. Met behulp van een trackingcode

1. Zorg dat je een Google-account hebt

Je hebt een Google-account nodig, ongeacht hoe je de koppeling maakt. Heb je er al één, dan kun je deze stap overslaan. Heb je er geen, ga dan naar deze pagina en klik op Account aanmaken. Vul de gevraagde gegevens in en bedenk een Gmail-adres. Nadat je een account hebt, kun je op Google Analytics inloggen via: https://analytics.google.com

TIP: beveilig je account met twee-factor-authenticatie!
Online veiligheid is belangrijker dan ooit. Neem dan ook geen risico’s met je Google-account en schakel twee-factor-authenticatie in.

2. Stel Google Analytics in

Als je bent ingelogd op Google Analytics, dan moet je een property instellen. Dat is het adres, waarop je WordPress-website is te vinden. Ga naar Beheerder → Property maken. Vul de naam en URL van je WordPress-website in en klik op Tracking-ID ophalen om de property aan te maken.

Een property instellen in Google Analytics.

Een handige bonus is de mogelijkheid om een type branche te selecteren, waarbij je een standaard rapportagetemplate krijgt die daarbij past. Het is trouwens mogelijk om meerdere properties toe te voegen, zodat je niet voor elke website een eigen account hoeft aan te maken.

Voor aanvullende informatie met betrekking tot het instellen van een property kun je deze handleiding van Google raadplegen.

Sluit intern verkeer uit

Je kunt binnen Analytics gegevens vanuit verschillende standpunten bekijken. Het is aan te raden om IP-adressen van jezelf, en die van anderen die aan je website meewerken, te filteren. Je wilt namelijk niet dat je eigen bezoeken aan de website worden meegenomen. Check hier hoe je intern verkeer uitsluit.

3. Koppel Google Analytics aan WordPress

Nadat Google Analytics correct is ingesteld, kun je het koppelen aan je WordPress-website. Dit kan met een plugin of een unieke trackingcode.

A. Met behulp van een plugin

Google Analytics en WordPress kun je met behulp van een plugin koppelen. Dit is de gemakkelijkste methode en kan eenvoudig binnen het dashboard van WordPress worden uitgevoerd. Wij bespreken hier één van de populairste plugins: MonsterInsights. Daar is zowel een gratis als betaalde variant van.

Google Analytics en de plugin MonsterInsights met elkaar koppelen.

MonsterInsights installeren en activeren

Log in op je dashboard van WordPress. Ga links in het menu naar PluginsNieuwe plugin en zoek op ‘MonsterInsights’. Klik op Nu installeren en wacht tot de installatie klaar is. Klik dan op Activeren om de plugin in te schakelen.

Het installeren en activeren van de plugin MonsterInsights voor WordPress.

Analytics met MonsterInsights authenticeren

Ga in het menu links naar InsightsInstellingen. Klik daar op de knop die achter Google Authentication staat. Kies op het venster dat volgt het Google-account dat je wilt gebruiken. Klik daarna op Toestaan om MonsterInsights toegang te geven tot je Google Analytics-data.

Google Analytics met WordPress authenticeren.

Kies ten slotte de property waarmee je wilt authenticeren en klik op Complete Authentication. De koppeling is nu gemaakt. Binnen 24 uur zul je de eerste resultaten binnen het Insights-gedeelte in WordPress terug moeten zien.

B. Met behulp van een trackingcode

Bij deze methode heb je geen plugin nodig. Je maakt de koppeling door een unieke trackingcode van Google Analytics handmatig in een bestand van WordPress te plaatsen. Het voordeel hiervan is dat het zo standaard op elke pagina van je WordPress-website wordt geïmplementeerd.

Maak eerst een child theme!
Een nadeel van deze methode is dat je bij een WordPress-update de trackingcode verliest. Je moet het dan handmatig weer instellen. Maak daarom eerst een child theme. Zo blijven de aanpassingen behouden.

Kopieer de trackingcode in Google Analytics

De trackingcode vind je in Google Analytics bij Beheerder → PropertyTrackinginfo. Die code kun je vanaf daar kopiëren en ziet er als volgt uit:

De trackingscode in Google Analytics.

Let op: bij jou staat er in plaats van GA_TRACKING_ID je eigen ID.

Implementeer de trackingcode in WordPress

Als je de trackingcode hebt gekopieerd, dan log je in op het dashboard van je WordPress-website. Ga in het linkermenu naar Weergave → Editor. Daar is het mogelijk om direct in de bestanden van je website te werken.

Klik op Themafuncties (functions.php) in de kolom aan de rechterzijde. In het kader links kun je nu de onderstaande regels plaatsen, samen met de volledige trackingcode.

add_action('wp_head', 'ow_add_google_analytics');
function ow_add_google_analytics() { ?>
 
// Plak hier de trackingcode van Google Analytics 

Plaats de regels dus onder <?php en sluit met <?php } af, zoals te zien is op het screenshot hieronder. Klik dan op Bestand bijwerken om het op te slaan. 

De trackingcode van Google Analytics aan de functions.php toevoegen.

Als alles correct is uitgevoerd, dan zijn WordPress en Analytics nu aan elkaar gekoppeld. Je kunt dit verifiëren door middels een ongefilterde verbinding de website te bezoeken en de registratie hiervan in Analytics terug te zien.

WordPress bij Antagonist

Kies je voor WordPress-hosting bij Antagonist, dan kies je voor veilige hosting op razendsnelle SSD-servers! Met gratis SSL als standaard verloopt je website direct over een versleutelde verbinding. Begin daarom nog vandaag met een WordPress-website en meet je succes!

Start met WordPress →

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Via RSS, per e-mail, het liken op Facebook, het +1’en op Google+ of het volgen op Twitter.

Deel dit blog
Sebastiaan Löwik
Sebastiaan Löwik

Sebastiaan is onderdeel van het marketingteam bij Antagonist. Met zijn kennis en ervaring op het gebied van online marketing helpt hij onze webhostingdiensten nóg beter vindbaar te maken voor nieuwe gebruikers.

Artikelen: 11

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100