We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Rekenkracht doneren aan Folding@home

Zit je thuis achter je PC en heb je wat rekenkracht over? Zet je videokaart of processor aan het werk en draag bij aan medisch onderzoek. Dit kan door je met behulp van Folding@home bij een enorm computernetwerk aan te sluiten. De rekenkracht die je doneert, zetten zij in om complexe berekeningen uit te voeren die waardevol zijn voor wetenschappers. Het helpt ze meer inzicht te krijgen in ziektes, waaronder het coronavirus. We leggen je graag uit hoe dit precies werkt en hoe je zelf meedoet.

Rekenkracht doneren aan Folding@home.

De tweede week thuiswerken

Twee weken geleden stapten we vollledig over op thuiswerken. Een week erna deelden we het verloop hiervan, de impact die het op ons had en de nodige aanpassingen die we moesten doen. We zijn opnieuw een week verder en nu iedereen wat meer aan het thuiswerken gewend is, zit de routine er goed in.

Ook de sfeer, onderlinge praatjes en bedrijfscultuur vinden hun weg over de digitale kanalen. Zo ervaren we het thuiswerken langzaamaan steeds prettiger en groeit het teamgevoel, zelfs op afstand. Bijvoorbeeld een fanatiek potje Drawful tijdens onze eerste digitale vrijdagmiddagborrel droeg hier aan bij.

Ondanks dat we niet bij elkaar zitten, lijkt het erop dat juist in deze tijd ook mooie ideeën ontstaan. Onderling worden er allerlei tips en initiatieven uitgewisseld. Van het Antagonist Racing Team, tot tips voor bordspellen en een online pubquiz. Dat is erg leuk, want een beetje ontspanning en afleiding zijn welkom, en ook erg belangrijk als je de hele dag thuis zit.

Digitale vrijdagmiddagborrel

Daarnaast zijn er ook wat meer serieuze voorstellen, zoals het meedoen met Folding@home. Naast het naleven van de richtlijnen van de Rijksoverheid, kun je hiermee bijdragen aan de strijd tegen het coronavirus. Met Folding@home doneer je namelijk rekenkracht aan onderzoek naar ziektes, zoals COVID-19.

Wat is Folding@home?

Folding@home is een gedistribueerd computerproject dat sinds 2000 bestaat. De naam komt weg van eiwitvouwing, de manier waarop menselijke eiwitten zich in cellen vouwen, waaruit je lichaam bestaat. Eiwitten zorgen dat je gezond blijft en stellen zich samen door te vouwen. Vouwen ze echter verkeerd, dan kan dit serieuze gevolgen hebben voor iemands gezondheid. Het is waardevol om dit te onderzoeken, omdat de hiermee verkregen inzichten tot potentiële behandelingen of zelfs genezing kunnen leiden.

De specialiteit van Folding@home is om met behulp van computersimulaties inzicht te krijgen in bewegende delen van eiwitten. Deze simulaties vereisen echter complexe berekeningen die enorm veel rekenkracht kosten. Dit is waar jij om de hoek komt kijken. Door rekenkracht te bundelen, kost het minder tijd om tot zo’n simulatie te komen. Hoe meer simulaties, hoe beter. Vergelijk het met een loterij. Heb je veel loten, dan maak je meer kans op de jackpot.

Folding@home

De software is al gebruikt voor onderzoek naar ziektes als kanker, Parkinson, Huntington en griep. Recentelijk besloot Folding@home ook COVID-19 te gaan onderzoeken. Dit heeft al gezorgd voor een enorme toename aan rekenkracht, waardoor de mijlpaal van 1 exaflops werd bereikt.

Hoe Folding@home werkt

Als je de software van Folding@home installeert, dan draait het programma op de achtergrond. Heeft je CPU of GPU even niets te doen, dan zet het die vrijgekomen rekenkracht in om taken uit te voeren – zogeheten work units. Je computer werkt zo gelijktijdig met honderdduizenden andere computers samen om de complexe berekeningen uit te voeren.

Simpel gezegd kun jij je CPU of GPU aan het werk zetten om wetenschappers te helpen meer inzicht te krijgen in ziektes, waaronder COVID-19. Wij vinden dit een tof initiatief. Met een aantal van onze medewerkers vouwen we daarom met privéhardware mee in een eigen team. Ook jij kunt meedoen! Individueel, in ons Antagonist Folding Team of met een team van een ander – dat is niet belangrijk. Dit kan zowel anoniem of middels een gebruikersnaam.

Voor je start met vouwen
In feite doneer je rekenkracht aan een goed doel. Wat dit precies kost, is van veel variabelen afhankelijk. Denk hier aan je computerconfiguratie en stroomkosten. Raadpleeg hun forum voor meer informatie hierover.

Zet je CPU of GPU aan het werk!

Om mee te doen, moet je eerst Folding@home downloaden en installeren. Folding@home ondersteunt de GPU’s van NVIDIA en AMD via OpenCL op Windows en Linux. De CPU’s worden ondersteund op Windows, Linux en macOS. Wij laten hier zien hoe het op Windows werkt.

1. Download Folding@home voor jouw besturingsyssteem.

2. Open het Installatiebestand en klik op ‘Next’.

Open het installatiebestand van Folding@home.

3. Ga akkoord met de voorwaarden door op ‘I Agree’ te klikken.

Accepteer de voorwaarden van Folding@home door op 'I Agree' te klikken.

4. Kies voor de aanbevolen ‘Express install’ en klik vervolgens op ‘Next’.

Kies 'Express install (Recommended)' en klik op 'Next'.

5. Wacht tot de installatie klaar is. Laat daarna bij ‘Start Folding@home’ het vinkje staan en klik op ‘Finish’.

Wacht tot de installatie van Folding@home is afgerond en klik op 'Finish'.

6. Sta eventueel het programma in je firewall toe verbinding te maken door op ‘Toegang toestaan’ te klikken.

Sta eventueel toe dat Folding@home niet wordt geblokkeerd door de firewall.

7. Er opent een website. Vanuit daar kun je het programma beheren.

8. Je kunt anoniem meedoen of met een gebruikersnaam. Je kunt je daarna aansluiten bij een team of individueel verdergaan. Wij kiezen ervoor om mee te doen met het Antagonist Folding Team (248934). Wil jij daar ook aan meedoen, klik dan op ‘Set up an identity’ en daarna op ‘Start Folding’.

Kies of je anoniem of namens een team wilt meedoen.

9. Vul een naam in bij ‘Name’ en 248934 bij ‘Team Number’ (het nummer van het Antagonist Folding Team). Het is optioneel om een passkey in te vullen. Je kunt dat overslaan. We raden echter aan om er een aan te maken, zodat op persoonlijk niveau en gekoppeld aan je e-mailadres resultaten worden bijhouden. Klik daarna op ‘Save’.

Vul je naam, teamnummer en passkey in.

10. Je kunt nu het programma instellen. Controleer of bij ‘I Support research fighting’ de optie ‘Any disease’ staat, zodat COVID-19 bij de ziektes hoort waar je rekenkracht aan doneert.

Bepaal de instellingen die jij voor Folding@home wilt gebruiken.

11. Kies welke instellingen je wilt gebruiken en begin met vouwen!

Zie je niet direct activiteit?
Sinds het project meldde rekenkracht in te gaan zetten voor onderzoek naar het coronavirus, groeide de bekendheid en hebben de servers het enorm druk gekregen. Hierdoor kan het zijn dat je niet direct activiteit ziet. Ze werken er hard aan om dit op te lossen.

Wacht in de tussentijd rustig af en laat het programma draaien. Daarvoor hoef je niets te doen. Via de webclient (deze wordt ook bij stap 7 geactiveerd) kun je in de gaten houden of er een taak wordt uitgevoerd, maar je hoeft dit niet per se open te blijven houden.

Instellingen bepalen

Bij de standaardinstellingen belast het programma je computer continue. Wij willen graag flink bijdragen, maar als we de computer gebruiken hiervan geen hinder ondervinden. We kiezen daarom voor ‘Full’ bij ‘Power’ en ‘Only when idle’ bij ‘When’. Dit betreft dan een desktop met relatief krachtige hardware en een goede airflow. Misschien heb jij andere apparatuur en voorkeuren, kies daarom instellingen die daar bij passen.

Meedoen met meerdere computers

Je kunt op één account meedoen met verschillende computers. De resultaten worden dan bij elkaar opgeteld. Doorloop hiervoor op een andere computer opnieuw dezelfde stappen als hierboven beschreven. Let op dat je bij stap 9 dezelfde ‘Name’, ‘Team Number’ en ‘Passkey’ invult.

Folding@home verwijderen

Besluit je dat je liever niet meer wilt deelnemen, klik dan op ‘Stop Folding’ in het beheerpaneel. Kies vervolgens of je eventueel lopende taken eerst wilt afmaken of dat je direct wilt stoppen. Vervolgens kun je in Windows bij ‘Apps en onderdelen’ de applicatie ‘FAHClient’ verwijderen.

Succes met vouwen!

Hopelijk heb je met behulp van deze stappen Folding@home succesvol aan het draaien gekregen! Anoniem of bij een team naar wens. Zo heb je ook de Dutch Power Cows, het team van Tweakers.net voor distrubed computing. Zij starten in april een zogeheten stampede om zoveel mogelijk rekenkracht voor een project te verzamelen. Dit jaar doen ze dat voor een soortgelijk initiatief, Rosetta@home. Daarbij aansluiten, kan dus ook.

Mocht je veel rekenkracht overhebben, dan kun je overwegen gelijktijdig beide projecten te steunen. Rosetta@home maakt namelijk uitsluitend gebruik van de CPU. Zo kun je de GPU in inzetten voor work units van Folding@home en een aantal CPU-cores voor die van Rosetta@home.

P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Twitter, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!

Deel dit blog
Antagonist
Antagonist

De vertrouwde thuisbasis voor meer dan 100.000 websites. Eenvoud, kwaliteit en service. Complete webhosting, waarin je alles vindt voor de start van jouw online succes!

Artikelen: 55

5 reacties

  1. Leuk om eindelijk in een team te zitten waar ik zoiezo al lid van ben door de hosting! FF alles mooi omhoog duwen bij jullie 😛

    • Ha, dat ben jij dus! We waren al benieuwd wie er met zijn monstercomputer work units afronde alsof het niet was… Mooi om te zien, tof dat jij je bij ons team hebt aangesloten!

  2. onduidelijk is of ik mijn pc aan kan laten staan. Bijv ’s nachts terwijl ik er niet op werk. Immers meestal gaat ze uit na een bepaalde tijd.

    • Dat is mogelijk. De Folding@home-service die op de achtergrond draait, voorkomt dat de PC in slaapstand gaat. Wellicht dat dit wel per besturingssysteem verschilt. Je kunt voor de zekerheid de automatische slaapstand op je PC uitschakelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100