We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Fase 1: het opbouwen van een redundante ring

Gisteren schreven we over de uitbreiding naar datacenter Previder te Hengelo. In de komende twee maanden gaan we drie fases door, waarvan we in deze blogpost de eerste fase beschrijven. Tussen het datacenter in Enschede (ENS1) en het datacenter in Hengelo (HNG1) hebben we twee fysiek gescheiden glasvezelkabels liggen. De kabels lopen ook via een volledig ander pad, zodat het risico op een gelijktijdige kabelbreuk nihil is. Met deze kabels bouwen wij een redundante ring op tussen ENS1 en HNG1.

Lees verder voor een overzicht van het stappenplan.

Stap 1: Ring activeren
Voor de ring maken we gebruik van separate netwerkapparatuur van Juniper. Voor de technisch onderlegden: wij laten layer-3-apparatuur (routers) alleen layer-3-werk doen. Doordat de layer-2-functionaliteit (transport) door aparte apparatuur afgehandeld wordt behouden we optimale flexibiliteit. Een schematisch overzicht:


Zoals je kunt zien is het volledig dubbel ingericht, dus bij uitval van een switch of glasvezelkabel zal de verbinding gewoon in stand blijven. Natuurlijk hebben we ook vervangende apparatuur op voorraad. Het activeren van de ring is inmiddels voltooid, maar draait nog los van ons productienetwerk in ENS1.

Stap 2: Ring koppelen aan productienetwerk ENS1
Nadat de ring uitvoerig getest is, koppelen we het aan ons productienetwerk in ENS1. We koppelen als het ware een tweede netwerk aan de het bestaande netwerk; samen wordt het één groot netwerk. Dit staat voor aankomende maandag op de planning. Omdat er tijdens deze werkzaamheden aan het productienetwerk gewerkt wordt, zal dit in de vroege ochtenduren plaatsvinden.

Stap 3: Backupverkeer over de ring
Vervolgens verplaatsen we de backupservers naar HNG1. Op die manier kunnen we grote hoeveelheden verkeer over de ring laten lopen en eventueel nog zaken bijstellen indien nodig. Ervan uitgaande dat dat allemaal verloopt volgens plan, kunnen we dan de ring “productiewaardig” verklaren.

Tot slot
Nadat we de voorgenoemde stappen doorgelopen hebben, is de eerste fase succesvol afgerond. Er draait een stabiele en redundante ring tussen ENS1 en HNG1, zodat we de volgende fase uit kunnen voeren: het verplaatsen van één van de core-routers naar HNG1. Meer daarover in een volgende blogpost!

Deel dit blog
Wouter de Vries
Wouter de Vries

Wouter de Vries richtte in 2004 Antagonist op, de tegenspeler op de hostingmarkt. Het bedrijf staat voor eenvoud, transparantie en uitstekende klantenservice. Inmiddels heeft Antagonist meer dan 70.000 tevreden klanten mogen bedienen.

Artikelen: 33

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100