Binnen Antagonist is het wel bekend dat ik enkele 3D-printers heb. Een aantal collega’s maken daar dan ook graag gebruik van en laten mij iets printen. Ze vroegen onlangs iets wat me aan het denken zette. Waarom bouw je geen webshop waar je printopdrachten kunt indienen? Helemaal geen gek idee. Alleen, een webshop bouwen heb ik nog nooit gedaan…
Het prikkelde mij om uit te zoeken wat er allemaal bij komt kijken. Nu zit ik zelf helemaal aan het begin van dit proces. Graag neem ik je daarin mee en vertel ik hoe ik het zelf aanpak. Misschien speel jij namelijk ook wel met het idee om een webshop te bouwen. Laten we elkaar daarom helpen!
Je idee in kaart brengen
Wat wil je verkopen, welke dienst wil je gaan leveren en bestaat zoiets al? Dat zijn eigenlijk de eerste vragen die ik mezelf stelde. Het beantwoorden ervan hielp mij enorm om mijn idee af te kaderen. Ik ging daarom googelen en vond al snel enkele partijen die in opdracht 3D-objecten voor je kunnen printen. Gelukkig zat niet één daarvan in de regio waar ik woonachtig ben.
Uiteraard wil je het anders aanpakken dan die andere partijen die al bestaan. Je wilt onderscheidend zijn, iets doen wat jou uniek maakt. Dat is het proces waar ik op dit moment inzit. Om een leuk voorbeeld te geven, in Nederland zijn er genoeg hostingpartijen die… hosting aanbieden! Toch zit er onderling flink verschil in. Denk aan pakketeigenschappen en hostingtechnieken, maar ook aan de ondersteuning die je kunt verwachten.
Ontdek je dat jouw idee al bestaat, dan hoef je niet direct de handdoek in de ring te gooien. Het gaat er dan om, hoe jij het anders en het liefst zelf beter kunt aanbieden. Breng dus eerst je idee goed in kaart, ga op onderzoek uit en bekijk hoe anderen het doen. Je kunt bijvoorbeeld via Google zoeken naar termen die te maken hebben met wat je graag wilt gaan aanbieden.
Peinzen over de domeinnaam
Begin je een bedrijf, dan is bij de Kamer van Koophandel inschrijven wellicht het eerste waar je aan denkt. Bij mij begon daar het proces echter niet. Sterker nog, ik heb mezelf helemaal nog niet ingeschreven. Drukker was ik met een domeinnaam bedenken. Dat adres moet ik immers straks op alle kanalen gaan gebruiken. Hoe vervelend is het, als je bent ingeschreven en dan blijkt dat jouw merknaam in domeinvorm bezet is. Dat ging mij niet gebeuren…
Met een aantal collega’s dacht ik tijdens een pauze na over pakkende namen. Natuurlijk kwamen er eerst een aantal behoorlijk zinloze suggesties, zowel voor domeinen als slogans. “3D-prints klaar terwijl je wacht!” Van je collega’s moet je het hebben… Dat bracht het creatieve proces echter wel lekker op gang en ben ik tot een sterk domein gekomen.
Eens samen met een aantal vrienden brainstormen, kan ik daarom zeker aanbevelen. Doe dit uiteraard wel met mensen die je vertrouwt. Ze moeten er immers niet met je fantastische idee vandoor gaan. Legde ik nu eerder niet mijn volledige plan uit… Publiekelijk, op internet? Niets 3D-prints, dat was maar een voorbeeld! Ik ga theekopjes verkopen.
Maak voordelig kennis met .SHOP
Tot 12 maart 2020 registreer je .SHOP-domeinen 1 jaar voor € 3,49. Wil je iets anders dan een .NL-adres, kijk dan eens of de .SHOP-variant vrij is!
Software voor je webshop uitzoeken
Ga je een webshop bouwen, dan heb je hosting nodig. Om te bepalen welke pakket voor jou geschikt is, is het handig om eerst te weten welke software jij wilt gaan gebruiken. Een aantal populaire systemen zijn PrestaShop, Magento en WooCommerce. Bekijk de websites van deze software eens, lees ervaringen van anderen en kies wat het beste bij jou past.
In mijn geval is Magento te uitgebreid. Bij PrestaShop heb ik hetzelfde, dat systeem geeft mij te veel opties die ik in ieder geval nu nog niet nodig heb. Ik kwam dus zelf uit bij WordPress in combinatie met de WooCommerce-plugin. Dit is in basis een goede start en kan ik later uitbreiden, als ik dat zou willen. Daarnaast zijn er vele thema’s en plugins voor WordPress beschikbaar. Die maken het bouwen van mijn website een stuk makkelijker.
Webhosting vergelijken en kiezen
Hoewel ik me goed kan voorstellen dat jij misschien eerst wat providers gaat vergelijken en reviews wilt lezen, was dit voor mij een uitgemaakte zaak. Als supporter ken ik Antagonist van binnenstebuiten. Weliswaar heb ik nooit een webshop gebouwd, maar zie ik er iedere dag genoeg voorbij komen! Je kunt gerust zeggen dat ik enige affinitieit met onze pakketten heb en weet waartoe ze allemaal in staat zijn… 😉
Wil je net als ik bij Antagonist je webshop hosten, dan adviseer ik je om het Plus- of Pro-pakket te kiezen. Deze pakketten hebben flink wat rekenkracht, zodat je webshop vlot kan draaien. Wil je Magento gaan gebruiken, kies dan voor het Pro-pakket. Magento is namelijk een wat zwaarder systeem dan bijvoorbeeld WordPress in combinatie met WooCommerce.
Bij je pakketkeuze speelt de verwachte hoeveelheid bezoekers en het aantal producten dat je gaat aanbieden ook een rol. Hoe meer bezoekers en producten je hebt, hoe meer rekenkracht de website vereist. Uiteraard is voor een snelle webshop optimalisatie ook belangrijk, zoals Redis instellen. Kun je niet kiezen en ben je op zoek naar advies, neem dan contact op met Support!
Wat is 3D-printen?
Even wat achtergrondinformatie voor de nieuwsgierigen onder ons! Ik vind 3D-printen ontzettend tof en kan hier alleen al een heel artikel over schrijven. Dit is nu ongeveer drie jaar mijn hobby. Ik ben begonnen met één simpele 3D-printer, welke ik al snel verving met een beter model. Sinds kort staan er nog twee wat kleinere bij, wat het totaal nu op drie 3D-printers brengt. Het begint al aardig uit de hand te lopen 😉
Op internet kun je allerlei 3D-objecten vinden om te printen. Designs zijn veelal gratis te downloaden, maar ik steun ook enkele ontwerpers via het platform Patreon. Uiteraard kun je ook zelf 3D-objecten ontwerpen en printen. Zo heeft mijn collega Ben voor zijn computer een ontwerp gemaakt voor de tubes die gebruikt worden bij een waterkoelingssysteem in zijn PC.
Een ontwerp kun je met een zogenaamd slicerprogramma op je computer verwerken tot een bestand wat een 3D-printer kan uitlezen. Daarna is het niets anders dan de 3D-printer opstarten, het filament (plastic) in de machine laden en de print starten. De printer print dan het object laag voor laag. Bij een grote print is dan wel wat geduld vereist!
Wordt vervolgd…
Hopelijk heb je zo weer een aantal stappen weten te zetten! Waarschijnlijk heb je nog steeds een aantal vragen. Hoe start je dan een WordPress-installatie met WooCommerce en waar kan ik goede thema’s vinden? Zo heb ik er zelf ook nog wel een paar en moet ik nog het een en ander uitzoeken. Met de webshop bouwen begin ik binnenkort, dus voor nu laat ik dat achterwege. Leuk voor een deel 2 over dit onderwerp!
P.S. Op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die op ons blog verschijnen? Volg ons via Facebook, Twitter, Instagram, RSS en e-mail!