Direct je e-mail instellen? Gebruik IMAP of POP via Antagonist!

Na je geïnformeerd te hebben over het weren van spam en het gebruik van Google Apps en Office 365, is het nu tijd om weer aan de slag te gaan met e-mail; en wel je e-mailprogramma instellen. Welke gegevens moet je gebruiken? Hoe kun je e-mail bekijken via webmail? En wat is het verschil tussen POP en IMAP? Tevens vind je onderaan dit artikel een lijst met de bekendste e-mailprogramma’s, waarvan we een handleiding hebben voor het instellen ervan (incl. screenshots).

We beginnen met een overzicht van de verschillende instellingen die je kunt doen in je e-mailprogramma om e-mail te versturen via Antagonist.

E-mailinstellingen voor POP of IMAP door ons aanbevolen

De gegevens die door ons worden aanbevolen vind je hieronder. Kies bij twijfel over het servertype voor IMAP. Vervang hier voorbeeld.nl met je eigen domeinnaam en account met de naam die jij het account hebt gegeven (e.g. info, contact, sales, enzovoorts).

Gebruikersnaam account@voorbeeld.nl
Wachtwoord Het bijbehorende wachtwoord
Servertype IMAP POP
Inkomende server mail.antagonist.nl mail.antagonist.nl
SSL ingeschakeld Ja Ja
Poort 993 995
Uitgaande server mail.antagonist.nl
SSL ingeschakeld Ja
Poort 587 (alternatief: 465)
Authenticatie Ja

Alternatieve instellingen voor POP en IMAP

De alternatieve instellingen staan hieronder. Wij raden je echter aan om altijd de hierboven vermelde aanbevolen instellingen te gebruiken! Gebruik je de onderstaande instellingen, vervang dan voorbeeld.nl met je eigen domein.

Gebruikersnaam account@voorbeeld.nl
Wachtwoord Het bijbehorende wachtwoord
Inkomende server mail.voorbeeld.nl
Servertype IMAP SSL Ja Poort 993
Servertype IMAP SSL Nee Poort 143
Servertype POP3 SSL Ja Poort 995
Servertype POP3 SSL Nee Poort 110
Uitgaande server mail.voorbeeld.nl
Beveiliging SSL Poort 465
Beveiliging STARTTLS (TLS) Poort 587
Beveiliging Plain (geen) Poort 25
Authenticatie Ja

Hoewel we het niet aanraden, kun je ook de uitgaande mailserver van je provider gebruiken. De overige instellingen die bij deze mailserver horen kun je verkrijgen bij je provider.

Kan ik mijn e-mail ook via webmail bekijken?

Je kunt de webmail bekijken via https://mail.antagonist.nl/. Via de webmail kun je overal ter wereld je e-mail lezen, zonder dat je een e-mailprogramma in hoeft te stellen. Bovendien kun je hier je accountinstellingen controleren zonder je e-mailprogramma opnieuw te hoeven configureren. Inloggen doe je met het e-mailadres en wachtwoord dat je hebt aangemaakt.

E-mailprogramma instellen: Webmail Antagonist

Als je vragen hebt over de webmailapplicatie, dan kun je de handleiding van de applicatie erop nakijken. Mocht je er dan nog niet uitkomen, dan kun je terecht op ons forum.

TIP!
We adviseren om één van de e-mailapplicaties te gebruiken die onderaan dit artikel staan genoteerd. Dat kun je (ook) over meerdere gebruikers delen als je IMAP gebruikt.

Wat is het verschil tussen POP en IMAP?

Antagonist biedt twee manieren om je e-mail op te halen: POP en IMAP. Het grote verschil tussen deze twee is dat bij POP alle e-mail wordt gedownload van de mailserver en bij IMAP de mail juist op de server blijft staan.

Welk protocol de voorkeur geniet, ligt volledig aan jou. Als je je e-mail op meerdere locaties wilt kunnen lezen, je e-mail veilig wilt bewaren of schijfruimte op je harde schijf wilt besparen, dan kun je het beste kiezen voor IMAP. Wil je echter graag alle e-mail zelf archiveren, schijfruimte op je webserver besparen of heb je geen constante verbinding met internet, dan is POP vaak een betere keuze.

E-mailprogramma instellen: IMAP Vs. POP

De voor- en nadelen van POP en IMAP

Het POP-protocol heeft als voordeel dat het aantal berichten dat je op kunt slaan gelijk is aan de capaciteit van je computer. Maar het lezen van je e-mail op verschillende computers of e-mailprogramma’s zal voor problemen zorgen. Bovendien zal je al je e-mail kwijtraken als je computer crasht.

IMAP lost de nadelen van POP op: je kunt meerdere applicaties gebruiken om dezelfde inbox te benaderen en je e-mail blijft bewaard als je computer crasht. Echter is het iets lastiger om je e-mail offline te lezen, omdat de e-mail op de server staat. Bovendien gebruikt e-mail opslagruimte van je webruimte bij Antagonist.

Wat zijn de richtlijnen voor POP en IMAP?

Jij bepaalt welk protocol je wilt gebruiken. Hieronder volgen enkele richtlijnen.

 • Gebruik POP óf IMAP. Allebei tegelijk gebruiken zal voor problemen kunnen zorgen.
 • Gebruik IMAP als je je e-mail op meer dan één computer (of apparaat) wilt kunnen lezen.
 • Als je meerdere programma’s wilt gebruiken, gebruik dan voor ieder programma IMAP.
 • Webmail werkt met IMAP. Gebruik je je webmail naast je e-mailprogramma, gebruik dan IMAP.
 • Sommige programma’s bieden de optie om bij het gebruik van POP de e-mail op de server te laten staan. Als je dit gebruikt, overweeg dan IMAP.

Een lijstje met handleidingen van e-mailclients

Tot zover de uitleg over het instellen van e-mailprogramma’s. We wensen je succes met jouw e-mailprogramma instellen. Loop je tegen problemen aan, dan kun je natuurlijk ook altijd contact opnemen met Support!

Deel App Tweet Mail Deel

4 thoughts on “Direct je e-mail instellen? Gebruik IMAP of POP via Antagonist!

 1. Gerrit Jan van Oene op zei:

  beste,
  hier g j a van oene/ fa. splendid water systems, de gebruiker van e-mail account splendidwatersystems.com. ik kan mijn e-mail account niet meer in. Bij jullie gekomen via iemand die inmiddels overleden is. Heeft het probleem daar mee te maken ?

 2. Marius Rovers op zei:

  Hallo,

  Ik moet iemand een instructie sturen over hoe e-mail in te stellen. Is die omschrijving ook in het Engels? Kun je mij die link sturen?

  Ik kan het niet vinden,

  Dank
  Marius

  • Bedankt voor je vraag, Marius! We hebben er geen Engelstalige handleiding over, maar dit zijn de benodigde gegevens. Met behulp van bijvoorbeeld Google Translate moet je zo al een eind kunnen komen. Loop je toch vast, stuur hierover dan gerust een e-mail naar support@antagonist.nl. Als je daarin benoemt om welk adres en programma het gaat, dan voorzien we je graag van de juiste stappen in het Engels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.