We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Direct je e-mail instellen? Gebruik IMAP of POP via Antagonist!

Na je geïnformeerd te hebben over het weren van spam en het gebruik van Google Workspace en Microsoft 365, is het nu tijd om weer aan de slag te gaan met e-mail; en wel je e-mailprogramma instellen. Welke gegevens moet je gebruiken? Hoe kun je e-mail bekijken via webmail? En wat is het verschil tussen POP en IMAP? Tevens vind je onderaan dit artikel een lijst met de bekendste e-mailprogramma’s, waarvan we een handleiding hebben voor het instellen ervan (incl. screenshots).

We beginnen met een overzicht van de verschillende instellingen die je kunt doen in je e-mailprogramma om e-mail te versturen via Antagonist.

Aanbevolen e-mailinstellingen voor POP of IMAP

De door ons aanbevolen gegevens vind je hieronder. Kies bij twijfel over het servertype voor IMAP. Vervang hier voorbeeld.nl met je eigen domeinnaam en account met de naam die jij het account hebt gegeven (bv. info, contact, sales, enzovoorts).

Gebruikersnaamaccount@voorbeeld.nl
WachtwoordHet bijbehorende wachtwoord
ServertypeIMAPPOP
Inkomende servermail.antagonist.nlmail.antagonist.nl
SSL ingeschakeldJaJa
Poort993995
Uitgaande servermail.antagonist.nl
SSL ingeschakeldJa
Poort587 (of 465 als alternatief)
AuthenticatieJa

Kan ik mijn e-mail ook via webmail bekijken?

Je benadert onze webmail via mail.antagonist.nl. Zo kun je overal ter wereld je e-mail lezen, zonder dat je een e-mailprogramma in hoeft te stellen. Bovendien kun je hier je accountinstellingen controleren, zonder je e-mailprogramma opnieuw te hoeven configureren. Inloggen doe je met het e-mailadres en wachtwoord dat je hebt aangemaakt.

Inloggen op de Antagonist webmail.

TIP!
We adviseren om één van de e-mailapplicaties te gebruiken die onderaan dit artikel staan genoteerd. Dat kun je (ook) over meerdere gebruikers delen als je IMAP gebruikt.

Wat is het verschil tussen POP en IMAP?

Antagonist biedt twee manieren om je e-mail op te halen: POP en IMAP. Het grote verschil tussen deze twee is dat bij POP alle e-mail wordt gedownload van de mailserver en bij IMAP de mail juist op de server blijft staan.

Welk protocol de voorkeur geniet, ligt volledig aan jou. Als je je e-mail op meerdere locaties wilt kunnen lezen, je e-mail veilig wilt bewaren of schijfruimte op je harde schijf wilt besparen, dan kun je het beste kiezen voor IMAP. Wil je echter graag alle e-mail zelf archiveren, schijfruimte op je webserver besparen of heb je geen constante verbinding met internet, dan is POP vaak een betere keuze.

E-mailprogramma instellen: IMAP Vs. POP

De voor- en nadelen van POP en IMAP

Het POP-protocol heeft als voordeel dat het aantal berichten dat je op kunt slaan gelijk is aan de capaciteit van je computer. Maar het lezen van je e-mail op verschillende computers of e-mailprogramma’s zal voor problemen zorgen. Bovendien zal je al je e-mail kwijtraken als je computer crasht.

IMAP lost de nadelen van POP op: je kunt meerdere applicaties gebruiken om dezelfde inbox te benaderen en je e-mail blijft bewaard als je computer crasht. Echter is het iets lastiger om je e-mail offline te lezen, omdat de e-mail op de server staat. Bovendien gebruikt e-mail opslagruimte van je webruimte bij Antagonist.

Wat zijn de richtlijnen voor POP en IMAP?

Jij bepaalt welk protocol je wilt gebruiken. Hieronder volgen enkele richtlijnen.

 • Gebruik POP óf IMAP. Allebei tegelijk gebruiken zorgt voor problemen.
 • Gebruik IMAP als je je e-mail op meer dan één computer (of apparaat) wilt kunnen lezen.
 • Als je meerdere programma’s wilt gebruiken, gebruik dan voor ieder programma IMAP.
 • Webmail werkt met IMAP. Gebruik je je webmail naast je e-mailprogramma, gebruik dan IMAP.
 • Sommige programma’s bieden de optie om bij het gebruik van POP de e-mail op de server te laten staan. Als je dit gebruikt, overweeg dan IMAP.

Een lijstje met handleidingen van e-mailclients

Tot zover de uitleg over het instellen van e-mailprogramma’s. We wensen je succes met jouw e-mailprogramma instellen. Loop je tegen problemen aan, dan kun je natuurlijk ook altijd contact opnemen met Support!

P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, X, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!

Deel dit blog
Jeroen Wolsink
Jeroen Wolsink

Jeroen ondersteunt het Antagonist-team op het gebied van marketing, communicatie en strategie. Het bedenken en uitwerken van concepten met behulp van creatieve strategieën is wat Jeroen graag doet. Marketing en communicatie spelen daarbij een belangrijke rol.

Artikelen: 73

4 reacties

 1. beste,
  hier g j a van oene/ fa. splendid water systems, de gebruiker van e-mail account splendidwatersystems.com. ik kan mijn e-mail account niet meer in. Bij jullie gekomen via iemand die inmiddels overleden is. Heeft het probleem daar mee te maken ?

 2. Hallo,

  Ik moet iemand een instructie sturen over hoe e-mail in te stellen. Is die omschrijving ook in het Engels? Kun je mij die link sturen?

  Ik kan het niet vinden,

  Dank
  Marius

  • Bedankt voor je vraag, Marius! We hebben er geen Engelstalige handleiding over, maar dit zijn de benodigde gegevens. Met behulp van bijvoorbeeld Google Translate moet je zo al een eind kunnen komen. Loop je toch vast, stuur hierover dan gerust een e-mail naar support@antagonist.nl. Als je daarin benoemt om welk adres en programma het gaat, dan voorzien we je graag van de juiste stappen in het Engels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100