We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Domeinnaam registreren voor je kind: leuk voor nu en later?

Afgelopen jaar werd ik voor de tweede keer moeder. Daardoor was een website maken niet mijn allereerste prioriteit. De luiers verschonen zich immers niet vanzelf… Toch zette een gesprek tijdens de lunch me aan het denken. Het ging over een domein registreren voor je kind. Ah natuurlijk, dat kun je ook doen! Maar waarom? Ik besloot erin te duiken en de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Graag deel ik dit, zodat jij hierin een weldoordachte keuze kunt maken.

Baby met fles afgebeeld naast een internet-icoontje.

Je online privacy

Tijd voor het maken van een leuke website of mamablog zag ik dus niet echt. Desondanks schoot ook de twijfel door mijn hoofd. Is dit een keuze die mijn kroost zelf moet maken, zodra ze daar oud genoeg voor zijn? Daarna bedacht ik me dat je ook prima digitaal aan de slag kunt, zonder direct de naam van je baby openbaar te maken. Je hoeft er immers geen website achter te plaatsen. Zo registreer je wel alvast een domeinnaam voor je kind, maar leg je de bal bij hem of haar neer als de tijd rijp is.

Verder weet ik niet hoe sterk de digitale identiteit van de komende generatie zal zijn. Voor mij zijn die twee werelden nog erg gescheiden, maar mogelijk voelt dat voor hen niet zo. Misschien nemen ze het me daarom zelfs kwalijk, dat ik niet hun domein vastlegde toen dat nog kon. Het online goed vindbaar zijn weegt echter niet voor iedereen op tegen privacy. Zo herinnert de huidige generatie ouders meestal nog wel de wereld die niet met het internet verweven was. En zij hebben vaak genoeg gehoord: “Zodra het op het internet staat, komt het er niet meer vanaf.”

Invloed van je eigen online vindbaarheid

Sta je zelf in de online schijnwerpers? Wellicht wil je dan voorkomen dat je kind daarmee gelinkt wordt. Zelf vind ik het niet erg wanneer mijn kinderen worden geassocieerd met mijn blogartikelen van Antagonist. Echter, bij een meer maatschappijkritische functie kan dat anders liggen. Mogelijk voorkom je dan liever dat informatie te vinden op het internet impact heeft op je nageslacht.

Merk ook op dat de uitgevers van domeinen een zogeheten publiekelijke Whois bijhouden. Zo kun je voor .nl-domeinnamen via SIDN het e-mailadres van de administratieve en technische contactpersoon opvragen is. Door een e-mailadres te gebruiken waarin geen achternaam vermeld wordt, voorkom je dat er bij de domeinnaam een achternaam getoond wordt die weer naar je kind te herleiden is.

Mand met verscheidene kraamcadeaus.

Wat doe je met de domeinnaam?

Goed, online privacy besproken. Nu waarom je eigenlijk domeinnaam voor je kind zou willen. Je hebt tal van opties. Sommige hiervan zijn leuk voor jou als ouder om nu zelf uit te voeren. Anderen zijn een mooie invulling voor later, wanneer je kind oud genoeg is om er zelf mee aan de slag te gaan.

Website maken

Wellicht vind je het tof om een website te maken met daarop alle mijlpalen en leuke uitstapjes. Een moderne versie van het klassieke fotoalbum. Plaats het blog in een map met wachtwoordbescherming om zelf in de hand te houden wie hiernaar kunnen kijken. Na het invullen van een gebruikersnaam en wachtwoord krijg je dan de pagina te zien.

Vergeet in dat geval niet om de afbeeldingen te optimaliseren. Een website met veel, grote en hoge kwaliteit foto’s heeft langer nodig om te laden. Dat maakt hem minder fijn om te bezoeken. Bovendien vult de beschikbare opslagruimte van een pakket zich sneller. Wil je veel foto’s en video’s kunnen delen en is het niet van groot belang om hier een verhaal bij te vertellen? Dan is online opslag een betere keuze. Daarover hieronder meer.

Online opslag voor dierbare momenten

Je kunt foto’s en video’s delen door gebruik te maken van online opslag. In tegenstelling tot een blog, hoef je hierbij niet zelf teksten te schrijven of veel tijd te besteden aan het selecteren van die perfecte foto. Je ‘dumpt’ alles gewoon op je cloudopslag. Zelf krijg ik regelmatig verzoekjes van opa’s en oma’s voor leuke foto’s. Door die in een gedeelde map te zetten die automatisch synchroniseert met mijn online opslag, scheelt dit tijd die ik als werkende moeder hard kan gebruiken.

Een mooie extra functie hiervan is dat ik de gedeelde mappen bescherm met een wachtwoord. Op die manier kunnen familie en vrienden altijd deze bestanden bekijken, zonder dat deze toegankelijk zijn voor buitenstaanders. Uiteraard is dit ook meteen een backup voor alle dierbare herinneringen.

Online visitekaartje

Uitslagen van een sportclub uit 2012, een krantenartikel van Boomfeestdag met groep 7 en dat ene blogartikel van je stage waarin je co-auteur was. Weleens gegoogeld op jezelf of je naasten? Het is je dan vast opgevallen dat hier irrelevante informatie bij naar boven komt. Soms gaat het niet eens over de persoon waar je naar zocht! Bij deze pagina’s kies je bovendien zelf de context en inhoud niet.

Door zelf informatie online te zetten in de vorm van een online visitekaartje of cv, creeër je duidelijkheid. Zo weet de bezoeker of de tekst die ze over ‘Tom de Jong’ of ‘Anna Jansen’ lezen wel of niet over jouw kleine gaat. We weten niet wat de toekomst brengt, maar op een persoonlijke pagina uitkomen na het intypen van de naam van je kind heeft een grote meerwaarde als deze op het internet gevonden wil worden.

Zakelijke website (voor later)

Regelmatig verzoeken klanten om een domeinnaam met hun eigen naam te registreren voor hun onderneming. Het ligt nog ver in de toekomst, maar het is erg prettig om die domeinnaam alvast in je bezit te hebben voor je dreumes. Door deze domeinnaam tijdig te claimen, voorkom je dat bij het opstarten van een bedrijf de domeinnaam niet meer beschikbaar is en er naar een andere naam gezocht moet worden.

Geef een origineel kraamcadeau

Wil je als oom, tante, grootouder of vriend(in) origineel uit de hoek komen? Geef een domeinnaam cadeau! Vele ouders zullen je dankbaar zijn… “Ze hebben toch al te veel speelgoed!”

Doe vrijblijvend een domeincheck →

(Persoonlijk) blog voor je kind

Een domein met een eigen naam erin is uitermate geschikt voor een blog. Je weet nu nog niet welke interesses je kind heeft zodra hij of zij kan schrijven, maar er zijn veel mogelijkheden. Het delen van kennis, creaties, ervaringen, een mening of simpelweg het uiten van emoties zijn basisonderwerpen voor een blog waar iedereen zijn eigen plek in kan vinden. Erg fijn om je eigen naam te koppelen aan hetgeen waar je gepassioneerd over bent. Daarnaast geef je jouw kind hiermee ook alvast een plek om online te ‘spelen’ met het maken van websites. Handig voor een webbouwer in de dop!

E-mail voor je kleine

Wil je bij de domeinnaam (nog) geen website maken, maar wel dat je kleine te bereiken is? Kies dan voor een e-mailpakket. Is je kroost nog jong? Uiteraard, beheer je de e-mailadressen dan nog zelf. Daarnaast kun je e-mails doorsturen naar een van je eigen inboxen.

Parkeren of doorsturen

Ten slotte kun je een domein ook alleen parkeren of doorsturen. Je redirect een losse domeinnaam makkelijk door naar een profiel op Instagram of Facebook. Erg handig als je alleen de domeinnaam in de webbrowser invult en niet zelf hoeft te navigeren. Ook voor de opa’s en oma’s die misschien niet heel bekend zijn met de werking van social media.

Welke domeinnaam kies ik?

Voordat je een domein voor je kind registreert, denk je daar natuurlijk eerst over na. Wat moet het dan precies worden? Het gebruik van de voor- en achternaam met de gewenste extensie ligt het meest voor de hand. Om te beginnen is dit herkenbaar en makkelijk te onthouden. Ook is de kans groter dat de domeinnaam met de combinatie van die twee namen nog vrij is.

Groeiende baby's afgebeeld voor een zoekbalk.

Een roepnaam in het domein kun je bovendien in alle levensfasen inzetten, zonder dat dit te volwassen of onprofessioneel overkomt. Wanneer je vaak een bijnaam voor je kind gebruikt, kun je voor een domein kiezen met dit erin verwerkt. Zo zorg je voor anonimiteit, maar houd je het toch persoonlijk. Kan dat professioneel gezien ook? Dat ligt natuurlijk erg aan de koosnaam. Misschien spint je kind het wel naar een mooi ontstaansverhaal voor zijn of haar bedrijf.

Welke extensie kies ik?

Binnen Nederland komt de .nl-domeinnaam het meeste voor. Met goede reden! Dit is herkenbaar, makkelijk te onthouden en wekt vertrouwen op. Met de populariteit van .nl is niet elk domein dat je bedenkt nog beschikbaar. Wil je per se een bepaald domein hebben, dan dan kun je een andere extensie overwegen. Op onze website vind je een omvangrijke lijst met alle extensies die je bij Antagonist kunt registreren.

Naast de standaard tekst met een extensie, lenen sommige achternamen zich voor een creatieve domeinnaam. Denk hierbij aan vand.am, vandervel.de, post.ma, debru.in of in mijn geval sp.it. Zo heb je een originele, maar ook persoonlijke domeinnaam in handen. Eindigt de voornaam op een ‘a’? Dan kun je deze zelfs samenvoegen in een e-mailadres zoals ann@debru.in. Houd ook rekening met de houdbaarheid van de extensie. Kleine kindjes worden groot, dus de extensie .baby is niet meer relevant na het derde levensjaar.

Domeinnaam is al bezet

Is de domeinnaam die je wenst voor je kleine al geregistreerd en wil je liever niet een andere extensie gebruiken? Kies dan voor een domein met de tweede voornaam of initiaal erin. Het willekeurige voorbeeld samdevries.nl is al in gebruik. Echter, kies je voor samjohandevries.nl of samjdevries.nl, dan zijn deze nog wel vrij.

Wat wanneer de gewenste domeinnaam wel geregistreerd is, maar deze geen website toont? Bij .nl-domeinnamen kun je via sidn.nl opzoeken en nagaan of er contactgegevens beschikbaar zijn. Daarmee neem je contact op om te vragen of je de domeinnaam kunt overnemen of kopen. Niet geschoten is altijd mis en je probeert in dit geval wel een domein te bemachtigen die een leven lang meegaat!

Een tweede domeinnaam

Daarnaast is het vastleggen van een tweede domeinnaam voor je dreumes handig bij een naam die gevoelig is voor spelfouten. Spelt een bezoeker de naam verkeerd, dan stuur je ze gemakkelijk door naar de juiste. Wellicht heeft je kind een naam die makkelijker te lezen is met een koppelteken ertussen. Bij de bekende Belgische goedeleliekens.be is met een koppelteken veel makkelijker op te maken wat haar naam precies is; goedele-liekens.be en niet goede-lelie-kens.be.

Veel (toekomstig) online succes

Hopelijk heb je zo een beetje een beeld gekregen van de mogelijkheden! Wat je persoonlijke voorkeuren hierin ook zijn, informeer jezelf en houd de digitale dialoog met je kleine open – in verschillende fasen van het opgroeien. Zelf neem ik het in ieder geval mee als onderdeel van de opvoeding. Af en toe eens nadenken over je digitale nalatenschap kan immers geen kwaad.

P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, X, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!

Deel dit blog
Alia Spit
Alia Spit

Alia is expert op gebied van klantondersteuning. Bij Antagonist zet ze haar soft IT-skills in om jou te helpen. Altijd positief, meedenkend en persoonlijk.

Artikelen: 8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100