We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Domeinnaam verhuizen? Check hoe je dit eenvoudig en snel kunt doen!

Een domeinnaam verhuizen? Bij Antagonist kun je kiezen uit populaire domeinnaam-extensies, zoals .NL, .COM of .ORG. Je kunt het als nieuw domein registreren of naar Antagonist verhuizen, als je deze elders hebt ondergebracht. Graag leg ik je uit hoe een verhuisprocedure precies in elkaar steekt en wat per extensie de verschillen zijn. 

Domeinnaam verhuizen: alles wat je moet weten!

Dat procedures afwijken, komt doordat niet elke extensie door dezelfde organisatie wordt uitgegeven. SIDN, de toezichthouder van .NL doet het anders dan bijvoorbeeld DNS Belgium, de beheerder van het .BE-domein.

.NL-domeinnamen verhuizen

We beginnen gemakkelijk met .NL. De verhuizing van .NL-domeinnamen wordt geverifiëerd door een verhuiscode – ook wel autorisatiecode of verhuistoken genoemd. Voordat je een domein verhuist, kun je deze verhuiscode opvragen bij de huidige provider (registrar) van waar de domeinnaam op dat moment geregistreerd staat.

Goed om te weten
Je zult alleen een verhuiscode kunnen bemachtigen als jij kunt aantonen dat jij de eigenaar bent van een domein.

Wanneer je een domeinnaam naar Antagonist wilt verhuizen, dan zal deze in het bestelproces op ‘verhuisbaar’ staan. Zodra de bestelling is afgerond vragen wij je via e-mail om een verhuiscode. Als we deze hebben ontvangen, dan wordt het domein binnen enkele minuten verhuisd.

Domeinnaam verhuizen: logo SIDNErvan uitgaande dat het een .NL-extensie is, duurt het enkele uren (maximaal 6) voordat het domein daadwerkelijk correct werkt. Dit heeft te maken met de zone-update die door SIDN (de verstrekker van het .NL-domein) wordt uitgevoerd, zij voeren dit om de 2 uur uit. Vervolgens moeten de wijzigingen actief worden op het internet, daarvoor moet de oude DNS-cache worden ververst. Afhankelijk per internetaanbieder gebeurt dat vrij snel tot aan maximaal 4 uur.

TIP!
Nieuwsgierig bij welke provider een domeinnaam geregistreerd staat? Gebruik een WHOIS-checker om de gegevens hiervan op te vragen.

Een verhuiscode opvragen

Per registrar werkt het opvragen van een verhuiscode verschillend. Vaak moet een aanvraag telefonisch of via e-mail in worden gediend en duurt het even voordat je deze ontvangt. Het is wettelijk verplicht dat een provider een verhuiscode afgeeft aan de houder van een domein als hij of zij daar om vraagt. Echter, mag een registrar er vijf dagen over doen om aan een dergelijk verzoek te voldoen. Best lang dus, als je direct verder wilt.

Check snel je domeinnaam →

Om dit te voorkomen, kun je bij Antagonist zelf eenvoudig een verhuiscode opvragen via ons het administratief beheersysteem Mijn Antagonist. Is het niet raar om het zo gemakkelijk te maken? Natuurlijk willen we liever niet dat je weggaat, maar je bent uiteraard vrij in de keuze waar jij je domeinnaam wilt onderbrengen en dat respecteren we. Zodoende kiezen we ervoor om ook dat stukje dienstverlening netjes te laten verlopen, want van onplezierig uit elkaar gaan wordt niemand beter. Je kunt dus zelfstandig de verhuiscode opvragen en hoeft niet te wachten op een reactie.

.EU-domeinnamen verhuizen

Domeinnaam verhuizen: logo EURidBij .EU-domeinnamen werkt de procedure hetzelfde als bij .NL-domeinnamen. De verhuiscode wordt opgegeven en de verhuizing wordt bij een juiste verhuiscode binnen enkele minuten voltooid. Voor het actief worden van .eu-domeinnamen geldt dezelfde doorlooptijd als voor nl.-domeinnamen, dus maximaal 6 uur.

TIP!
Momenteel kun je bij Antagonist een .eu-domein bestellen met 50% korting! Dit geldt voor alle .eu-domeinnamen die nieuw worden geregistreerd of worden verhuisd naar Antagonist. Profiteer nu van deze actie en registreer jouw .eu-domein direct met 50% korting!

.BE-domeinnamen verhuizen

Domeinnaam verhuizen: logo DNS BelgiumVoor een .BE-domein werkt de verhuizing een beetje anders. Er wordt namelijk een e-mail gestuurd naar de huidige domeinhouder met de verhuiscode. Deze is dus niet via een systeem op te vragen, maar wordt direct door DNS Belgium, de overkoepelende organisatie van .BE-domeinen, verstrekt. Het is ook mogelijk om direct via dns.be de verhuiscode op te vragen. Na het invullen van de verhuiscode in Mijn Antagonist wordt de verhuizing in gang gezet. Voor het actief worden van een .BE-domeinnam geldt ook doorlooptijd van maximaal 6 uur.

.COM-, .NET-, .ORG-, .INFO- en .BIZ-domeinnamen verhuizen

Domeinnaam verhuizen: logo ICANNDe verhuisprocedure rondom deze internationale domeinen is iets ingewikkelder en bestaat uit meerdere stappen. Ook hier is het nodig om een juiste verhuiscode in te geven. Daarnaast wordt een e-mail met een bevestigingslink gestuurd naar de huidige administratieve contactpersoon. Wie dat is, kun je terugvinden in de WHOIS van de domeinnaam. Nadat erop de bevestigingslink is geklikt, wordt er een e-mail ter akkoord gestuurd naar de huidige provider. Deze heeft dan vijf dagen de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen deze verhuizing, bijvoorbeeld bij een achterstallige betaling. Als er geen bezwaar wordt aangetekend, wordt de verhuizing in gang gezet.

Wanneer een domein net verlengd of geregistreerd is, kan de verhuizing niet worden gestart. De reden is dat de ICANN, overkoepelende organisatie van internationale domeinen, voor 60 dagen een ‘lock’ op de domeinnaam zet. Ze willen hiermee voorkomen dat domeinennamen snel van eigenaar kunnen wisselen en dat de verhuismarkt vluchtig wordt. Je moet dus deze periode afwachten (maximaal 60 dagen) en kan pas daarna het domein verhuizen. Een verhuizing van een internationale domeinnaam zonder lock duurt meestal ongeveer een week, maar kan met lock een week plus de 60 dagen duren.

.DE domeinnamen verhuizen

Domeinnaam verhuizen: logo DENICHet registreren van een .DE-domein is ook mogelijk bij Antagonist. Dit kan echter niet via onze website. Bestellingen voor een .DE-domein dienen we namelijk handmatig aan te maken en te verwerken. Als je een .DE-domein wilt bestellen, is er een belangrijke eis waaraan voldaan moet worden. DENIC, de overkoepelende instantie die de uitgave van .DE-domeinnamen beheert, vindt namelijk dat alle .DE-domein-houders over een Duits adres moeten beschikken. Het is dus nodig om een contactpersoon met een Duits adres aan te maken in Mijn Antagonist, voordat we dit domein kunnen verhuizen. Verder werkt de verhuizing hetzelfde als een .NL-domein.

Een domeinnaam verhuizen, alles op een rijtje

Voor .NL, .EU en .DE geldt:

  • Nodig voor verhuizing: verhuiscode, op te vragen via huidige registar.
  • Uitvoer: direct of binnen enkele minuten.
  • Duur totdat het domein actief wordt: 4 tot 6 uur.

Voor .BE geldt:

  • Nodig voor verhuizing: verhuiscode, deze wordt per e-mail gestuurd naar de huidige houder van het domein.
  • Uitvoer: direct of binnen enkele minuten.
  • Duur totdat het domein actief wordt: 4 tot 6 uur.

Voor .COM, .NET, .ORG, .INFO en .BIZ geldt:

  • Nodig voor verhuizing: verhuiscode op te vragen via huidige registrar, bevestiging via huidig administratief contactpersoon, geen bezwaar huidige registrar.
  • Uitvoer: nadat de bovenstaande stappen doorlopen zijn, meestal ongeveer een week.
  • Duur totdat het domein actief wordt: minimaal vijf werkdagen plus een DNS-vertraging van 4 uur.

Alvast aan de slag met je website?

Het is mogelijk om alvast met je webhostingpakket aan de slag te gaan, voordat de domeinnaam is verhuisd. Je kunt ‘alvast online’ door bij de bestelling geen verhuiscode op te geven. Wanneer je via de website de bestelling plaatst, dan vragen we de verhuiscode pas na de bestelling via een e-mail. Hier hoef je dan niet op te reageren. De verhuizing wordt dan niet uitgevoerd, maar het webhostingpakket wordt wel aangemaakt. Dit geeft je de mogelijkheid om de website eerst te verplaatsen, voordat je het domein naar Antagonist laat verwijzen. We hebben hiervoor een uitgebreide handleiding.

Het testen van de werking van je website kun je doen door je domeinnaam in te vullen op www.alvast-online.nl. Dit werkt helaas niet voor alle contentmanagementsystemen (CMS’en), bijvoorbeeld voor WordPress werkt deze methode niet goed. De reden hiervoor is dat WordPress gebruikmaakt van de domeinnaam, die gekoppeld is aan je pakket, in de configuratie. Hierdoor kun je niet de alvast-online-methode gebruiken, omdat er dan een afwijkende domeinnaam wordt gebruikt. Het alternatief hiervoor is om gebruik te maken van hostfiles.

Werkt je domein niet direct? Geen paniek!

Wanneer een verhuizing van een domeinnaam is voltooid, werkt het domein meestal niet direct. De verhuizing is dan wel voltooid, maar de DNS-server van jouw internetprovider is nog niet bijgewerkt.

Domeinnaam verhuizen: geen paniek!

DNS vertaalt alle domeinnamen naar IP-adressen, waarmee onze servers gevonden kunnen worden. Bij een verhuizing moeten de DNS-gegevens uiteraard worden bijgewerkt en dit gebeurt volledig automatisch, maar met enige vertraging. Hoe groot deze vertraging is, is afhankelijk van je provider en hier kunnen we helaas geen invloed op uitoefenen. Met een paar uur zou dit vanzelf goed moeten komen te staan. Mocht dit niet het geval zijn, stuur dan gerust een e-mail naar support@antagonist.nl. We kijken dan graag voor je na waarom het nog niet naar wens werkt.

Wil je nu je domein verhuizen? Dat kan!

Je kan op elk gewenst moment je domeinnaam verhuizen. Dit proces is geheel geautomatiseerd zodat je voor .NL, .BE en .EU-domeinnamen meteen aan de slag kan! Wil je jouw domein verhuizen en daarbij meteen aan de gang met je hostingpakket? Dan kun je hier jouw bestelling plaatsen. Je ontvangt dan vanzelf een e-mail waar je de verhuiscode kunt opgeven, houd je e-mail dus in de gaten. Als je nog vragen hebt over het plaatsen van je bestelling of kom je er met de verhuizing toch niet helemaal uit? Stuur dan gerust een e-mail naar support@antagonist.nl. Wij helpen je graag verder!

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken van onze Facebook-pagina of het volgen op Twitter.

Deel dit blog
Marjolein Schuring
Marjolein Schuring

Marjolein is Projectmanager bij Antagonist. Ze is een kei in plannen en het motiveren van collega’s, zodat een zo goed mogelijke dienstverlening wordt verstrekt. Met een sterk en gemotiveerd team kan de klant namelijk het beste worden geholpen.

Artikelen: 19

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100