De afgelopen jaren is het computer- en internetgebruik flink gestegen. Steeds meer mensen hebben hierdoor talloze accounts. Denk aan je e-mailadres, cloudopslag, social media en andere internetdiensten. Je hebt daarnaast vaak veel foto’s en documenten op je smartphone of computer staan. Bij elkaar is dat een hoop digitaal nalatenschap… Waarom is het handig hier eens bij stil te staan en waaraan kun je denken?
Je digitale erfenis is niet het leukste onderwerp. Daar zijn genoeg logische redenen voor te bedenken. Heel begrijpelijk wanneer je er daarom nog niet echt over hebt nagedacht. Toch is het belangrijk om eens stil te staan bij wat je online achterlaat en wat je daarmee wilt. Wanneer het noodlot toeslaat of je plotseling ernstig ziek wordt, komt er al een hoop af op je naasten. Door vooraf heldere afspraken te maken, kan bijvoorbeeld het opheffen van accounts een stuk minder frustrerend zijn.
Waarom nadenken over je digitale nalatenschap?
Wanneer je niets vastlegt, kunnen je naasten voor moeilijke beslissingen komen te staan. Wat moet worden opgeheven en wat moet intact blijven? Als ze hierover überhaupt kunnen beslissen… Want weet diegene precies waar jij overal een account hebt? Alleen al gerelateerd aan webhosting zijn er genoeg situaties te bedenken. Zo kun je een webshop hebben. Waarschijnlijk wil je dan dat in elk geval openstaande bestellingen worden afgehandeld. Ook wanneer je als reseller hosting doorverkoopt, wil je niet dat je klanten ineens in de kou komen te staan. Om niemand op te zadelen met veel vragen en weinig antwoorden, kun je daarom beter wat afspraken op papier zetten.
Gebruik een wachtwoordmanager
Dit is zonder twijfel één van de belangrijkste dingen die het beheren van je digitale nalatenschap vereenvoudigt. Hiermee kun je iemand toegang geven tot essentiële accounts in geval van nood. Bekende wachtwoordmanagers zijn Bitwarden, 1Password en LastPass. Laatstgenoemde heeft bijvoorbeeld een zogeheten Emergency Access. Daarmee kun je een contactpersoon instellen die toegang tot je kluis kan vragen. Als jij na een door jou gekozen periode dat verzoek niet hebt geweigerd, kan je vertrouwenspersoon bij je wachtwoorden. Bij 1Password heb je een Emergency Kit – een document met daarop gegevens om toegang te verkrijgen tot je account. Je kunt dan laten opnemen in je testament wie dat document moet krijgen na overlijden.
Laat heldere instructies achter
Laat voor je vertrouwenspersoon heldere instructies achter. Leg vast welke producten je bij Antagonist hebt en wat ermee moet gebeuren. Moet bijvoorbeeld een domeinnaam of website in de familie blijven of mag het vervallen? Houd hierbij rekening met de levensloop van een domein. Zet ook je accountgegevens in een wachtwoordmanager en regel noodtoegang daarvoor. Je vertrouwenspersoon kan dan gemakkelijker de door jou vastgelegde administratieve aanpassingen doen. Als reseller of eigenaar van een webshop wil je – wanneer je dat al niet had gedaan – afspreken wie je dienstverlening erft en het operationele gedeelte kan overnemen. Die kun je helpen door bijvoorbeeld een document te maken met uitleg over vaste taken.
Wat je als vertrouwenspersoon kunt doen
Het kan voorkomen dat iemand na overlijden actieve producten heeft bij Antagonist. Wat hiermee gebeurt en wat je daarvoor kunt regelen, verschilt per situatie. Zo is een factor of je een particulier of zakelijk account hebt. We spreken van een particuliere klant als het account op naam staat van een persoon. Staat het account op naam van een organisatie, dan ben je een zakelijke klant. De betreffende organisatie en niet een particulier persoon is dan de eigenaar van de producten. Dit onderscheid wordt vooral belangrijk wanneer je als vertrouwenspersoon geen toegang hebt tot Mijn Antagonist. Dat is onze beheeromgeving waar je adminstratieve taken verricht.
Heb je toegang tot Mijn Antagonist, dan kun je inloggen en zo de gewenste zaken regelen. Denk aan een verlenging stopzetten, de persoonsgegevens aanpassen of het rekeningnummer wijzigen. Wanneer je geen toegang hebt, stuur dan een e-mail naar Support. Vertel hierbij wat je wel weet, zoals het domein of het klantnummer. We bekijken dan gericht welke procedure er in jouw geval van toepassing is. Ook leggen we dan graag uit wat nodig is om te laten zien dat je handelt uit naam van de rechtmatige eigenaar.
Iedere situatie is uniek
Hoewel er richtlijnen zijn, is elke situatie natuurlijk uniek. Niet alles kun je van tevoren bedenken. Heb je vragen over je digitale nalatenschap bij Antagonist of moet je juist voor iemand anders iets bij ons regelen? Neem in zulke gevallen gerust contact op met Support. Het handigst is om een e-mail te sturen waarin je de situatie uitlegt. We denken dan graag met je mee en bekijken wat met betrekking tot de producten bij Antagonist mogelijk is.
P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, X, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!
Goed artikel over een belangrijk onderwerp! Persoonlijk heb ik voor een DiceKey gekozen als “backup” voor-het-geval-dat. Een soort van “boggle” doos met een combinatie van letters die als master paswoord gebruikt kan worden.
Dit is een veilige manier ook om paswoorden te genereren die je dan eenvoudig terug kan vinden.
https://dicekeys.com/