We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Optimaliseer je database voor een nog snellere website!

Net zoals een auto heeft ook een website onderhoud nodig. Zo zorg je ervoor dat je website snel en veilig blijft werken. Naast het up-to-date houden en het configureren van caching, is database-optimalisatie erg waardevol. In het bijzonder voor grotere en complexere websites. Graag geef ik je tips hoe je dat het beste kunt aanpakken!

Maak je website nog sneller met behulp van database-optimalisatie!

Het optimaliseren van je database klinkt wellicht ingewikkeld, maar dit gaat gemakkelijker dan je denkt. Vaak bevat een CMS namelijk al een optie om je database flink op te schonen of is er een plugin beschikbaar die dat doet. Zo is er voor WordPress bijvoorbeeld de plugin ‘WP-Optimize’.

Database-optimalisatie met WP-Optimize

WP-Optimize is een plugin die je helpt om de achterliggende database van jouw WordPress-website op te ruimen en te optimaliseren. Het gebruik ervan is relatief simpel. In een paar stappen voeg je de plugin toe en maak je het klaar voor gebruik.

  • Log in op WordPress, klik op ‘Plugins’ en vervolgens op ‘Add New’.
  • Zoek op ‘WP-Optimize’ en installeer de plugin via ‘Install Now’.

Het installeren van WP-Optimize in WordPress

  • Klik na de installatie op ‘Activate’ om het direct in te schakelen.
  • In het menu aan de linkerkant zie je nu dat ‘WP-optimize’ er is bijgekomen. Via daar kun je de opties van de plugin bereiken.
  • Klik nu op ‘Run all Selected Optimizations’ om de optimalisaties aan je achterliggende database van je website uit te voeren.

Het uitvoeren van database-optimalisatie met WP-Optimize

Alle optimalisaties aan de database worden hierdoor met een druk op de knop uitgevoerd. Merk op dat het opschonen en optimaliseren van grotere websites langer kan duren.

TIP!
Het is altijd aan te raden een backup van je database en website te maken, voordat je intensieve wijzigingen gaat uitvoeren. Heb je een Slim-, Plus-, of Pro-pakket? Daar maken wij al backups voor je die je eenvoudig via Antagonist Backups kunt terugzetten.

De diepte in met database-optimalisatie

WP-Optimize is voor kleinere websites ideaal. Echter, voor zelfgebouwde websites en complexere databases is een plugin niet altijd de uitkomst. Daar moet je echt de diepte in om het nog efficiënter te maken. Als je website groter wordt, dan raad ik je aan om de onderstaande punten ook mee te pakken. Vooral bij forumsystemen en webwinkels met duizenden berichten of producten komt dit de snelheid flink ten goede.

Volle tabellen vinden

Als je website groeit met inhoud, dan zullen ook de achterliggende tabellen meegroeien. Wat je daarbij zult merken, is dat je achterliggende database ook vol raakt met irrelevante informatie. Snelheidsverlies is het gevolg.

Je kunt dit vergelijken met een magazijn dat steeds voller raakt met producten. Op een gegeven moment weet je niet meer precies wat waar staat; het vinden van het juiste product duurt daardoor steeds langer.

Hetzelfde kan ook gebeuren met een database. Als die overvol is, dan kan het inladen van pagina’s aanzienlijk langer duren. Je kunt als volgt via phpMyAdmin achterhalen of je volle tabellen in je database hebt:

  • Log via phpMyAdmin in op je database.
  • Klik aan de rechterzijde op de naam van je database.
  • Je ziet nu een overzicht van alle aanwezige tabellen.

Via phpMyAdmin controleren of er volle tabellen zijn

Via phpMyAdmin zie ik dat mijn voorbeelddatabase maar liefst 272.840 rijen aan informatie heeft in ‘wp_comments’ en dit 213 MB aan opslag gebruikt. Een belangrijk punt om naar te kijken, aangezien mijn database verder zeer klein is.

Tabellen opschonen

In dit voorbeeld is mijn database volgeraakt met ongewenste berichten die door robots zijn geplaatst. Om dit op te lossen, heb ik de spamreacties vanuit het dashboard van mijn WordPress-installatie gewist. De database was hierdoor weer op orde. De website werd zo flink sneller, omdat er geen onnodige reacties meer hoefden worden ingeladen.

Gooi overigens nooit zomaar alle informatie in één keer weg, maar kijk naar wat er daadwerkelijk in de tabel zit door op de naam ervan te klikken. Spamreacties zijn gemakkelijk te herkennen, maar het kan ook zijn dat er legitieme reacties tussenzitten die je wel wenst te bewaren.

TIP!
Voorkomen is beter dan genezen. Met een reCAPTCHA zorg je ervoor dat robots en spammers via reactie- en contactformulieren op je website geen ongewenste berichten kunnen plaatsen. Zo voorkom je dat jouw database wordt volgespamd.

Controleer of je de InnoDB-structuur gebruikt

Websites die al een tijdje bestaan, hebben vaak een database die nog gebruikmaakt van de verouderde MyISAM-structuur. Deze structuur was eerst de standaard, maar heeft een aantal behoorlijke nadelen: het is foutgevoelig en werkt trager. Soms kan het zelfs voor een hangende database zorgen, vanwege ‘table locks’ en onbetrouwbare backups.

De nadelen van MyISAM zijn dus absoluut onwenselijk. Tegenwoordig is er gelukkig een nieuwer en flink sneller alternatief: InnoDB. Deze structuur neemt de nadelen van MyISAM weg en zorgt er tevens voor dat je database sneller werkt. Graag leg ik je uit hoe je via phpMyAdmin controleert of je nog gebruikmaakt van de MyISAM-structuur:

  • Log in op phpMyAdmin.
  • Selecteer je database in het menu aan de rechterzijde.
  • Je ziet nu een overzicht van alle tabellen in je database.
  • In mijn database zie ik dat de tabel ‘wp_options’ nog gebruikmaakt van MyISAM. Dit willen we natuurlijk corrigeren.

Via phpMyAdmin controleren of de MyISAM-structuur aanwezig is

  • Klik bovenaan op ‘SQL’.
  • Voer de onderstaande opdracht in, waar je ’tabel_naam’ vervangt met de naam van de tabel die je wilt omzetten naar InnoDB:
ALTER TABLE tabel_naam ENGINE=INNODB;
  • In dit voorbeeld gaat het om de tabel ‘wp_options’ en wordt het dus:
ALTER TABLE wp_options ENGINE=INNODB;
  • Druk op ‘Start’ om de opdracht uit te voeren.

De database wordt nu omgezet naar het betrouwbaardere en snellere InnoDB-formaat. Merk op dat dit omzetten bij grotere databases erg lang kan duren. Graag raad ik je ook aan om voor het omzetten eerst een backup te maken, zodat je waar nodig daar op kan terugvallen.

Smart Index Creator
Wist je dat wij al database-optimalisatie voor je uitvoeren? Dankzij onze Smart Index Creator werken databases bij Antagonist, dus ook als je zelf niets zou doen, automatisch al een stuk sneller!

Tot slot

Dankzij database-optimalisatie kun jij jouw website efficiënter later werken. Een goed geoptimaliseerde database resulteert in meer snelheid en uiteindelijk ook in een nog hogere conversie van je bezoekers. Wel zo mooi meegenomen! Ben je overigens nog op zoek naar een onderkomen voor jouw website? Kijk gerust eens naar onze pakketten!

Webhosting + SSH + Gratis SSL →

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken op Facebook, het +1’en op Google+ of het volgen op Twitter.

Deel dit blog
Joris de Leeuw
Joris de Leeuw

Van jongs af aan ben ik bezig met webhosting. Als hobby, maar ook vanuit de Vereniging Campus Kabel waar ik veel met IPTV-servers bezig ben. Ik ondersteun de helpdesk van Antagonist, waar ik vooral de technische vragen op mij neem.

Artikelen: 18

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100