De politie heeft een online database beschikbaar gesteld, gevuld met informatie die ze hebben verzameld bij het oprollen van ‘botnets’. Onder botnets verstaan we malafide netwerken die bestaan uit gehackte en kwetsbare computers. Via de checkfunctie van de politie kun je controleren of je eigen e-mailadres hierin voorkomt. Erg handig als je wilt weten of je inloggegevens in verkeerde handen zijn gevallen!
Om te controleren of er gegevens van je zijn achterhaald, hoef je enkel je e-mailadres in te vullen op deze specifieke pagina van de politie. Is je e-mailadres opgenomen, dan ontvang je een e-mail van de politie waarin dit wordt bevestigd. Ontvang je geen e-mail, dan komt je e-mailadres niet voor in de database. Gezien de eenvoud van de controle raden wij je dan ook absoluut aan om dit even uit te voeren
Waarom ontvang je de e-mail niet proactief?
Je moet zelf eerst je e-mailadres in de checkfunctie invoeren. Adressen die in de database voorkomen, worden dus niet proactief benaderd. De politie stelt dat het daarmee de privacywetgeving zou overtreden. De database is ook niet publiekelijk inzichtelijk. Enkel de daadwerkelijke eigenaar van een e-mailadres kan zien of het e-mailadres is opgenomen. Zou dit publiekelijk worden getoond, dan zou hier eenvoudig misbruik van gemaakt kunnen worden door kwaadwillenden.
Aanvullende checkfunctie: haveibeenpwned.com
Naast de checkfunctie van de politie zijn er meer manieren om te weten of er gegevens van je zijn achterhaald. Zo heb je ook haveibeenpwned.com. Je kunt daar controleren of je e-mailadres voorkomt in gelekte lijsten met e-mailaccounts. Bijvoorbeeld, in 2012 werd bekendgemaakt dat hackers toegang hadden tot privacygevoelige gegevens bij Dropbox. Via deze tool ontdek je of je e-mailadres destijds bij de gelekte gegevens zat.
Wat als je in de database voorkomt?
Naast inhoudelijke informatie vind je in de e-mail die van je van de politie ontvangt tips en adviezen om het probleem aan te pakken. Wanneer je e-mailadres in de genoemde databases is opgenomen, dan is de kans namelijk groot dat criminelen beschikken over de inloggegevens van je e-mailadres of andere privacygevoelige gegevens.
Er zijn ook aantal Antagonist-specifieke maatregelen die je kunt treffen. Door de volgende stappen doorlopen, zorg je dat verkregen wachtwoorden onbruikbaar zijn voor kwaadwillenden:
- Wijzig het wachtwoord van je e-mailaccount(s)
- Herstel het wachtwoord van Mijn Antagonist
- Reset het wachtwoord van DirectAdmin
- Wijzig het wachtwoord van je cms
Handig om te weten
Je kunt ook binnen Mijn Antagonist eenvoudig het wachtwoord ervan aanpassen. Ga hiervoor eerst naar ‘Administratie’. Klik vervolgens op ‘Wijzig wachtwoord’ en stel een nieuw, sterk wachtwoord in.
Tips om misbruik te voorkomen
- Wellicht de meest voor de hand liggende tip, maar wel een bijzonder belangrijke: wijzig regelmatig je wachtwoorden en zorg dat je bij ieder bedrijf of dienst een andere gebruikt.
- Gebruik een wachtwoordbeheerder, zoals als LastPass, 1Password of Bitwarden. Daarmee genereer je eenvoudig sterke wachtwoorden die je zelf niet hoeft te onthouden.
- Maak waar het kan gebruik van twee-factor-authenticatie (2FA). Naast invoer van je wachtwoord is er dan een tweede stap vereist bij het inloggen. Enkel een wachtwoord weten is dan niet voldoende.
- Laat privacygevoelige gegevens niet zomaar achter op iedere website. Er worden tegenwoordig veel phishingwebsites ingezet om gegevens in handen te krijgen.
- Vul je een contactformulier in, controleer dan eerst of de pagina over een veilige HTTPS-verbinding loopt. Je kunt dit herkennen aan het groene slotje in de adresbalk.
- Klik niet zomaar op hyperlinks die je per e-mail of WhatsApp ontvangt. Bezoek alleen pagina’s, waarvan je volledig zeker weet dat ze veilig en betrouwbaar zijn.
- Overweeg om een alternatief e-mailadres aan te maken, die je specifiek voor websites en accounts gebruikt die je minder vertrouwt. Zo hoef je daar je primaire e-mailadres niet voor te gebruiken.
- Update de software op je PC consequent. Je kunt hierbij denken aan updates van Windows, macOS of Linux, maar ook aan alle aanvullende software die je op je PC gebruikt.
- Zorg ten slotte ook voor een goede virusscanner op je PC, die het liefst ook malwaredetectie en een firewall heeft.
Tot slot
Heb jij de check al gedaan? Wij zien de handige checkfunctie van de politie in ieder geval als een mooie stap om iedereen weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit. Zit je met vragen naar aanleiding van dit artikel, dan kun je natuurlijk via support@antagonist.nl contact met ons opnemen. We helpen je graag verder! Ook aanvullende tips zijn altijd welkom.
P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, X, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!