We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Een blog beginnen om er blij van te worden!

Een blog beginnen lastig? Welnee, het is vooral hartstikke leuk! Bloggen is een manier om je creativiteit kwijt te kunnen, je ervaringen te delen en contact met anderen aan te gaan. Je kunt er heel veel plezier aan beleven. Graag geef ik je 9 tips om je op weg te helpen. Lees ze door en start met bloggen!

Succesvol een eigen blog beginnen!

#1. Blijf dicht bij jezelf

Een blog is eigenlijk een online dagboek. Het is jouw plek op het internet waar je jouw eigen ervaringen en gedachten kunt delen. Probeer daarom ook te schrijven over onderwerpen die jou goed liggen. Je hoeft niet mee te doen aan trends en hypes. Wees jezelf en zoek inspiratie in je eigen leven. Ook kan het leuk zijn om persoonlijke anekdotes aan artikelen toe te voegen. Je lezers komen voor jou. Ze zijn waarschijnlijk benieuwd hoe jij iets hebt ervaren. De persoonlijke anekdotes maken jouw blog anders dan alle andere.

#2. Let op je privacy

Better safe than sorry! Je weet helaas nooit wie er meeleest op je blog. Het zou zomaar kunnen dat ook je voormalige schoonmoeder een oogje in het zeil houdt en jouw website regelmatig bezoekt. Je mag best openhartig zijn, maar let wel op dat je geen dingen deelt die tegen je kunnen werken. Laat desnoods iemand je artikelen proeflezen, voordat je een gevoelig onderwerp aansnijdt. Wat ook kan helpen, is om jezelf bij het plaatsen van artikelen af te vragen: “Vind ik het erg als een recruiter dit van mij weet?” Als het antwoord ‘ja’ is, dan is het misschien handiger om het artikel niet te plaatsen.

#3. Ga de interactie aan met andere bloggers

Je bent zeker niet de enige met een eigen blog. Dat is nu juist zo leuk! Ga het contact aan met mede-bloggers, lees hun artikelen voor wat inspiratie of spreek desnoods eens in het echt af om jullie ervaringen uit te wisselen. Wie weet kent iemand handige plugins die jij nog niet hebt geïnstalleerd. Bovendien kan contact met andere bloggers je zomaar leuke vriendschappen opleveren. Jullie hebben in ieder geval al één passie gemeen: bloggen.

#4. Kijk niet alleen naar je statistieken

Misschien volg je zelf bloggers die tienduizenden bezoekers per maand hebben. Jouw blog daarmee vergelijken, is snel gebeurd. Het plezier dat je aan je eigen blog beleeft, is echter veel belangrijker dan je bezoekersaantallen. Natuurlijk is het interessant om zo nu en dan een blik op Google Analytics te werpen, maar laat de statistieken niet je blogplezier beïnvloeden. Bloggen is veel meer dan cijfertjes. Het gaat vooral om het plezier dat jij eruit haalt.

#5. Investeer in goede hosting

Als je een blog start, dan wil je natuurlijk dat het goed beschermd wordt tegen aanvallen. En dat je altijd op een backup kunt terugvallen, mocht er iets fout gaan. In goede hosting investeren, is het geld meer dan waard. Bij Antagonist kun je voor een klein bedrag per jaar een hostingpakket afsluiten. Met genoeg opslag om lange tijd mee vooruit te kunnen!

Bekijk hostingpakketten →

WordPress installeren is zo gedaan. En groeit je blog in razend tempo, dan kun je eenvoudig jouw hostingpakket met je mee laten groeien. Upgraden naar een pakket met nog meer rekenkracht kan namelijk naadloos. Ook kun je bij Antagonist altijd terecht voor ondersteuning en helpt Support je graag met al je vragen over webhosting en domeinen.

#6. Durf te experimenteren

Juist als je net begint met bloggen, kun je nog alle kanten op. Introduceer een nieuwe rubriek op je blog, snijd eens een ander onderwerp aan dan anders of ga op een andere manier buiten je comfortzone. Het zal je blogplezier waarschijnlijk alleen maar vergroten. Weet dat je oorspronkelijke blogconcept niet in beton gegoten is. Je kunt er altijd nog van afwijken als je iets anders toch leuker blijkt te vinden of een andere kant op wilt gaan.

Je eigen blog beginnen: durf te experimenteren.

#7. Wees kritisch bij blogsamenwerkingen

Het zal je vast niet zijn ontgaan: met bloggen kun je soms een zakcentje bijverdienen. Bij een beginnend blog zullen de samenwerkingsverzoeken alleen niet zomaar binnenstromen. Krijg je nou wel een verzoek binnen, wees dan vooral kritisch. Het is zonde als je een bedrijf een plek op je blog verkoopt in ruil voor bijvoorbeeld een onderzetter die je niet eens mooi vindt. Ga samenwerkingen aan waar jij blij van wordt en die bij jou passen. Spreekt het idee van samenwerken je niet aan? Doe het dan vooral niet. Ook dat is prima!

#8. Verdiep je in SEO

SEO, oftewel Search Engine Optimization, staat voor zoekmachinebestendig schrijven. Dat helpt je om je blog beter vindbaar te maken in Google. Als beginnende blogger lijkt het misschien eerst abracadabra, maar de plugin Yoast SEO kan hierbij je redder in nood zijn. Deze plugin helpt je om je teksten SEO-proof te schrijven. Juist als je beginnend blogger bent, kan dat je soms veel bezoekers opleveren. Je kunt er heel wat mensen mee trekken naar bijvoorbeeld een boekrecensie of een artikel met tips.

#9. Leg de lat niet te hoog

Ten slotte, begin gewoon ergens en leg je lat niet meteen torenhoog als je gaat beginnen met bloggen. Gun jezelf de tijd om te groeien en geniet er ook vooral van. Blog op een manier die bij jou past en die jij leuk vindt. Je kunt bijvoorbeeld dagelijks bloggen, maar ook één keer per week een artikel publiceren is helemaal prima. Leg jezelf vooral geen druk op en kijk vooral naar waar jij plezier uit haalt. Want bloggen is en blijft hartstikke leuk!

P.S. Op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die op ons blog verschijnen? Volg ons via Facebook, Twitter, Instagram, RSS en e-mail!

Deel dit blog
Romy Veul
Romy Veul

Ik ben een enthousiasteling, tekstschrijver en eigenaresse van Vaker Vrolijk. Hier schrijf ik regelmatig met veel liefde en passie artikelen over alles wat me inspireert. Blije lijstjes, hersenspinsels, kleurrijke outfits en tips!

Artikelen: 1

3 reacties

  1. Ik ben getalenteerde vrouw in diverse kunstvormen en vraag me af of het zinvol is. Dit omdat ik tevens WAO afgekeurd ben.
    Baat het niet, schaadt het niet?

    Vriendelijke groet, Sandra v.d. Zaken

  2. Blogging is one of the best jobs you can take on for your happiness. It helps you connect to other people, get your knowledge out there where it can benefit others, and contribute to other people’s lives in a positive way.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100