Het internet is een bron van informatie. Als je weet waar je moet zoeken, kun je bijna alles vinden. Zoekmachines helpen hier veel bij, maar soms kom je net even niet op die ene term. Het is al frustrerend genoeg als je een foutmelding krijgt bij het bouwen van je website. Vind je ook nog eens alleen maar onnutige resultaten, dan haalt dat de lol er wel snel af. Gelukkig zijn er genoeg trucs om je zoekervaring makkelijker te maken. Met de volgende tips word je koning(in) van de zoekmachines!
Inhoudsopgave
- Tip 1. Gebruik steekwoorden
- Tip 2. Benut extra zoekopties
- Tip 3. Een spelfoutje kan gebeuren
- Tip 4. Breid je zoekopdracht langzaam uit
- Tip 5. Laat je een handje helpen
- Tip 6. Probeer verschillende zoekmachines
- Tip 7. Vermijd verkleinwoorden
- Tip 8. Houd rekening met advertenties en SEO
- Tip 9. Zoek geavanceerd binnen Google
- Tip 10. Doe meer dan alleen zoeken
Tip 1. Gebruik steekwoorden
Binnen enkele seconden speurt een zoekmachine websites af over de hele wereld. Dat is gigantisch veel data om door te spitten. Zonder voorbereiding lukt zoiets niet binnen een paar seconden. Daarom indexeren zoekmachines websites van tevoren. Dit houdt in dat er steekwoorden van deze website in een centrale database worden gezet.
Zoekmachines zijn… machines. Hoewel de achterliggende algoritmes steeds beter worden, zijn machines niet altijd goed in begrijpend lezen. Je beste gok is om op woorden te zoeken die meer kans hebben om in de centrale database voor te komen. De volgende zoekopdracht zal je zeker resultaten opleveren:
Echter, een zoekopdracht zoals deze zal accurater zijn:
In de tweede zoekopdracht hoeft de zoekmachine niet te kijken naar woorden zoals “maar het lukt niet om”. Hij hoeft enkel belangrijke steekwoorden te bestuderen. Veel van deze woorden worden al automatisch gefilterd, zoals ‘en’, ‘de’ en ‘van’. Wil je jezelf een aantal toetsaanslagen besparen, dan kun je deze woorden dus gelijk weglaten. Misschien krijg je alsnog te veel resultaten. In dat geval verfijn je de zoektermen met de volgende tip.
Tip 2. Benut extra zoekopties
Soms krijg je een hele lijst aan resultaten, maar staat er eigenlijk niet tussen wat je zoekt. Om de zoekresultaten nog verder naar je hand te zetten, kun je gebruikmaken van leestekens in je zoekopdracht.
Aanhalingstekens
Met aanhalingstekens geef je de zoekmachine aan dat je alleen resultaten zoekt die specifiek deze zin bevatten. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld een foutmelding tegenkomt. Met deze zoektechniek filter je alle pagina’s eruit waarop slechts een aantal woorden voorkomen van de zoekopdracht.
Min- en plusteken
Krijg je voornamelijk resultaten van websites die niet de informatie bevatten die je zoekt? Je kunt dan websites die een bepaald woord bevatten eruit filteren. Handig als je op zoek bent naar bijvoorbeeld een alternatieve plugin en die ene populaire plugin je zoekresultaten volledig overneemt.
Andersom bestaat ook de +inclusief-functie. Daarmee geef je aan dat deze zoekterm aanwezig moet zijn in je zoekresultaten.
Dubbele punt
Verwerk je in een zoekopdracht een domeinnaam met een dubbele punt ervoor, dan krijg je enkel de resultaten te zien van die specifieke website. Erg handig als je weet dat de informatie die je zoekt sowieso op deze website staat, maar niet weet precies waar. Persoonlijk gebruik ik deze functionaliteit graag om gericht te zoeken op stackoverflow.com.
Asterisk
Het toevoegen van een asterisk kun je zien als een joker voor je zoekopdracht. Dit is wellicht een wat minder leesbare zoekopdracht voor ons als mens, maar zoekmachines weten precies wat je bedoelt. Met een asterisk geef je aan dat het niet uitmaakt wat er op deze plek staat. Tussen twee termen kan slechts een spatie staan, maar ook een hele paragraaf van bijvoorbeeld een blog. Dit is een handige functie wanneer je te weinig resultaten te zien krijgt.
Link:
Het is mogelijk om link: voor een domeinnaam te zetten in je zoekopdracht. Je krijgt dan alleen zoekresultaten te zien waar een link naar deze specifieke website aanwezig is. Leuk om eens te proberen met je eigen domeinnaam. Zo zie je welke andere websites naar jouw website linken.
Dit zijn de opties die ik zelf erg handig vind. Nu zijn er meer leestekens die invloed hebben op het gedrag van je zoekmachine. Wil je graag weten hoe je zoekopdrachten nog verder verfijnt, dan weet je die na het lezen van dit blog natuurlijk supersnel te vinden 😉
Webhosting gevonden…
Misschien zoek je een snel, veilig en betrouwbaar onderkomen voor je website. Dat vind je bij Antagonist! Neem gerust eens een kijkje.
Tip 3. Een spelfoutje kan gebeuren
Iedereen maakt weleens een spelfout. Jouw spelfout is ongetwijfeld al eens gemaakt door iemand anders. Deze gegevens worden bijgehouden om de zoekmachine context te leren. Vul je bijvoorbeeld in:
Dan wordt dit moeiteloos vertaald naar:
Je krijgt dan zelfs de zoekresultaten te zien van de variant zonder spelfouten. Het is daarom vaak sneller om gewoon op ‘Enter’ te drukken en het verbeteren van die spelfouten te laten doen. Wat leven we soms toch in een makkelijke wereld. Er zit natuurlijk wel een limiet op tot hoever je kunt gaan. Hoe meer spelfouten je maakt, hoe minder accuraat de automatische correctie is.
Tip 4. Breid je zoekopdracht langzaam uit
Google’s eerste tip voor het zoeken is om te starten met de basis. Zelf ben ik schuldig aan het niet volgen van deze stap. Meestal begin ik met een lange zoekopdracht, om vervolgens steeds meer woorden uit de zoekopdracht te verwijderen. Niet altijd handig… Doe je dit andersom, dan zul je sneller de resultaten vinden die je zoekt. Begin dus met één woord en voeg waar nodig zoekwoorden toe.
Stel, je bent op zoek naar een specifiek product, zoals een televisie. Bewust of niet, ongetwijfeld heb je daar wel wat eisen aan gesteld. Je kunt meteen gaan zoeken op:
Dit levert vast wat resultaten op, maar mogelijk sluit je ook goede opties direct al uit. Je kunt dan beter zoeken op bijvoorbeeld:
Door geleidelijk aan meer zoektermen toe te voegen, kun je wellicht iets bruikbaars vinden. Denk aan de “55 inch 4K OLED TV 120Hz met gratis soundbar” die je in je eerste zoekopdracht nooit hebt gezien.
Tip 5. Laat je een handje helpen
Soms kun je gewoon echt niet meer op een term komen. In dat geval kun je ook zoekmachines gebruiken om je hierbij te helpen. “Hoe heette die vertraging ook alweer wanneer ik mijn DNS-records wijzig?” Even googelen:
In de resultaten komen genoeg steekwoorden naar boven. Hopelijk vind je zo ook die ene zoekterm. In dit geval bijvoorbeeld time-to-live (TTL) en DNS-propagatie. Vervolgens voer je met die termen gerichtere zoekopdrachten uit om de beste uitleg te vinden.
Tip 6. Probeer verschillende zoekmachines
Iedereen kent Google, maar heb je ook weleens gehoord van DuckDuckGo of SearchEncrypt? Elke zoekmachine heeft zijn eigen algoritme, waarmee ze door alle data op het internet heen spitten. Daarom krijg je bij elke zoekmachine een andere lijst met resultaten te zien.
Vergeet daarbij ook niet om de verschillende tabbladen te gebruiken waarmee je filtert op het type resultaat. Zo kun je zoeken op specifiek afbeeldingen of video’s. Misschien staat de gouden tip voor jouw website wel in een video op YouTube of op een afbeelding op een socialmediaplatform.
Je kunt vaak nog veel meer zoekwensen aangeven. Je kunt bijvoorbeeld alleen resultaten laten zien die in de afgelopen 30 dagen zijn geplaatst, op kleur zoeken voor een afbeelding of alleen websites in een bepaalde taal. Gebruik je deze opties meestal niet, dan raad ik aan om er eens een kijkje naar te nemen.
Tip 7. Vermijd verkleinwoorden
Specifiek iets voor het Nederlands is het verkleinen van een woord door er ‘-je’ of ‘-tje’ achter te plaatsen. Hoewel wij wel weten dat een jasje een kleine jas is, is dit voor computers lastiger te begrijpen. Door te zoeken op ‘jasje’ zul je dan ook minder relevante resultaten krijgen in vergelijking met ‘jas’.
Tip 8. Houd rekening met advertenties en SEO
Dat een website bovenaan komt in de resultaten, betekent niet direct dat dit voor jou het beste resultaat is. Een hoge positie kan ook komen, doordat er voor wordt betaald (bijvoorbeeld Google Ads) of door Search Engine Optimization (SEO). Er bestaan fulltime functies als SEO-specialist, waar je alleen bezig bent om een website hoger in de lijst met zoekresultaten te krijgen. Hier ga ik niet te diep op in, want dit is een op zichzelfstaand onderwerp. Echter, het is wel goed om je hier bewust van te zijn.
Tip 9. Zoek geavanceerd binnen Google
Heb je een specifieke zoekopdracht, maar je weet niet meer precies welke leestekens je ook alweer nodig hebt? Geavanceerd zoeken binnen Google biedt dan uitkomst. In plaats van een zoekopdracht vol met leestekens vul je een formulier in. Bij elk veld wordt duidelijk aangegeven wat het veld precies betekent. Dit maakt het opstellen van een zoekopdracht een stuk leesbaarder en dus makkelijker.
Tip 10. Doe meer dan alleen zoeken
Waar je vroeger eigenlijk alleen maar kon zoeken door websites, hebben veel zoekmachines allerlei widgets geïmplementeerd die je snel en makkelijk kunt gebruiken. Zoek maar eens op het volgende:
Binnen mum van tijd heb je het antwoord in een rekenmachine op je scherm. Zo krijg je ook direct een weersverwachting te zien voor de komende dagen als je ‘weer’ intypt. Zoek je op ‘Waar ligt Amsterdam’, dan wordt er meteen een kaart van van Amsterdam getoond.
Zoek je op ‘kruisje nulletje’, dan kun je met je zoekmachine een potje Boter-kaas-en-eieren spelen. Ooit zal ik winnen van de machine, let maar op!
Koning(in) van de zoekmachines
Hopelijk heeft het internet met deze tips geen geheimen meer voor jou. Als je altijd al hebt afgevraagd hoe je nu echt goede lasagne maakt of gewoon zin hebt in een spelletje, dan weet je nu hoe je dat kunt vinden. Heb je zelf nog leuke weetjes of handige trucs, deel ze dan gerust. Veel zoekplezier!
P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, X, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!
hey Jochem dat is een mooi stuk wat je geschreven hebt ,
hier kan ik ook nog wat van leren .
ziet er netjes uit knap werk.