We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Browser kiezen? The battle of the internet browsers!

Fighting browser kidsLaatst kwam het al even voorbij op Facebook: de strijd der browsers! De afbeelding hiernaast was een grappige toevoeging op ons eerdere bericht ook op Facebook, waarin de meningen nogal uiteen liepen ten opzichte van het artikel. In dit artikel worden drie van de grootste internet browsers op dit moment kort en globaal met elkaar vergeleken.

Internet Explorer, of zo als deze officieel begon als Microsoft Internet Explorer, is de browser waarmee het internet in een stroomversnelling raakte. De browser werd ontwikkeld door Microsoft voor het besturingsprogramma Windows 95. Sinds jaar en dag is Internet Explorer al de meestgebruikte browser. Vanaf 1999 stond Internet Explorer bovenaan de top, ten opzichte van de concurrentie. In die tijden gebruikten maarliefst 95% van alle bezoekers op het internet deze browser.

Browser: logo MyBeeTegenwoordig hebben we echter een breed scala aan keuzes, een aantal bekende en een groot aantal minder bekende. Zo is er zelfs een browser speciaal gemaakt voor kinderen: MyBee. MyBee is een browser die je als ouder zijnde makkelijk kan inrichten, zodat je zeker weet dat je kinderen afgeschermd en veilig op het internet kunnen surfen.

De meestegebruikte browsers zijn natuurlijk erg anders. De bekendste zijn: Safari, Firefox, Chrome, Opera en zoals eerder gezegd Internet Explorer, maar wat is eigenlijk het grote verschil tussen deze webbrowsers? Zijn ze allemaal even veilig? Gaat het allemaal even snel? Welke is het meest gebruiksvriendelijk? Welke is de beste? Op deze vragen probeer ik je meer duidelijkheid te geven in dit artikel. Om het overzichtelijk te houden heb ik er voor gekozen om Firefox, Chrome en Internet Explorer onder de loep te nemen. Een vlotte globale en simpele kijk om je favoriete browser te bepalen.

Internet browser #1: Google Chrome

Browser: logo Google ChromeOm te beginnen kijken we naar Chrome: de browser ontwikkeld door Google. Google zou makkelijk een link op hun veelgebruikte zoekpagina kunnen plaatsen, maar dit hebben ze niet gedaan. Een bewuste keuze die aangeeft dat Google vertrouwen heeft in zijn marketingstrategie en dat de kwaliteit van de webbrowser sterk genoeg is om mensen aan te trekken. Chrome staat bekend om zijn vele updates. Vaak gaat het om updates tegen beveiligingslekken, waar Google zicht constant tegen wapend. Met grote regelmaat worden ontstane beveiligingslekken gedicht. De vele updates kunnen natuurlijk als negatief ervaren wordt, maar juist door het systeem van Chrome up-to-date te houden, zorgt Google ervoor dat je veilig bent op het wereldwijde web.

Maar hoe worden deze lekken eigenlijk ontdekt? Het team achter Chrome is dagelijks bezig met het zoeken naar en testen van lekken. De manier die Google ontworpen heeft is erg bijzonder. Op het moment dat je een website openend worden er verschillende processen op de achtergrond gestart. Deze zorgen ervoor dat het laden van de pagina in een specifiek proces/onderdeel gebeurd. Op deze manier kan isoleert Chrome bepaalde delen van de website waardoor deze, maar beperkte toegang hebben tot je computer. Daarnaast beloont Google ‘hackers’ voor het aantonen van lekken in hun beveiliging. Het vinden van zo’n beveiligingslek kan een oplopen tot een beloning van wel € 5.000,-.

Browser: can your chrome do this

En hoe zit het dan met de snelheid? De opstartsnelheid van Chrome ligt bij de eerste keer opstarten op ongeveer 3,3 seconden. Bij elke volgende keer is dat slechts 1,5 seconde. Het laden van een pagina duurt bij Chrome gemiddeld 236 ms (milliseconde).

Helaas laat de gebruiksvriendelijkheid soms wat te wensen over. De browser is gericht op gebruikers die goed overweg kunnen met hun computer. Instellingen aanpassen is niet eenvoudig, omdat deze verborgen zijn achter een aantal omslachtige termen.

Om een duidelijk beeld te geven van mijn score voor Chrome geef ik een 8,5 als rapportcijfer, de reden hiervoor zal ik kort toelichten. Waarom zo’n hoog cijfer voor een browser waarvan de gebruiksvriendelijk minder is? Chrome werkt snel, efficiënt en is verreweg de veiligste browser van dit moment. Mede door de unieke manier van gebruiken van processen. Ook de extra extensies uit de Chrome Web Store zijn erg handig in gebruik, zoals bijvoorbeeld een ‘adblocker’ voor het tegegaan van reclame op websites die je bezoekt. De uitstraling van Chrome is erg herkenbaar en niet te vergelijken met andere browsers.

Webbrowser #2: Internet Explorer

Browser: logo Internet ExplorerInternet Explorer is een veel besproken webbrowser en omdat deze al zo lang mee gaat, zou je verwachten dat de ontwikkelaars inmiddels de perfecte browser gecreëerd hebben. Maar is dat ook gelukt? Werkt het allemaal zo goed als je zou verwachten? Ik denk van niet.

De veiligheid van Internet Explorer laat met enige regelmaat te wensen over. Het dichten van beveiligingslekken gebeurt erg langzaam. Updates worden laat verwerkt en lekken die er zijn worden pas laat gemeld. Een dik minpunt als je puur en alleen naar de veiligheid kijkt.

Voor Internet Explorer geldt dat de opstartsnelheid het beste is van alle browsers. Deze is 3,0 seconden voor de eerste keer en de tweede keer 1,5 seconden. Kortom de snelheidswedstrijd qua opstarten wordt in de meeste gevallen gewonnen door Internet Explorer. De laadsnelheid van een blanco pagina is 260 ms.

De gebruiksvriendelijkheid van Internet Explorer is oké. Ben je Windows gewend dan zit alles op de juiste plek. Ben je Apple-gebruiker dan ga je gillend naar huis. Net als in Chrome zijn de termen soms vaag en onduidelijk. Bij Internet Explorer zijn we dit echter gewend, het is een gevolg van de jarenlange monopoly van Microsoft onder de internet browsers.

De beoordeling? In mijn ogen verdient Internet Explorer een 6,5 als rapportcijfer. Microsoft loopt al jaren achter de feiten aan in “The battle of the browsers”. Vooral met het oog op de veiligheid scoren ze een dikke onvoldoende. Het gebruik is puur gebaseerd op de jarenlange ervaring die we ermee hebben. De reden dat er toch een voldoende staat is, omdat het idee achter Internet Explorer grotendeels hetzelfde is gebleven. Zowel bij de sterke als bij de zwakke punten.

Browser #3: Mozilla Firefox

Browser: logo Mozilla FirefoxFirefox zou je de tegenhanger van Internet Explorer kunnen noemen. Qua uiterlijk lijken ze erg op elkaar. Firefox maakt gebruik van ‘add-ons’ om bepaalde websites te kunnen laden. Zo heb je bijvoorbeeld voor bepaalde filmpjes en afbeeldingen, die buiten de standaard vallen, add-ons nodig.

De veiligheid van Firefox is niet altijd optimaal. Met enige regelmaat worden kleine bugs misbruikt, maar omdat het slechts kleine bugs zijn kan de echte belangrijke informatie niet achterhaald worden. Firefox voert binnen redelijke tijd updates uit, hierdoor wordt een ontdekte bug relatief snel aangepakt. Het risico ligt bij Firefox vooral in het gebruik van de add-ons. Deze worden niet altijd automatisch geüpdatet. Het updaten van deze add-ons is namelijk afhankelijk van de ontwikkelaar. Hierdoor heeft Firefox soms geen invloed op bepaalde beveiligingsissues.

Het opstarten van Firefox is niet zo snel als je van andere browsers gewend bent. Bij een ‘koude’ opstart duurt het gemiddeld ongeveer 4 seconden, bij een volgende keer duurt het nog maar 1,6 seconden. Het laden van een pagina duurt gemiddeld 265 ms.

De duidelijkheid in de lay-out en interface, evenals de gebruiksvriendelijkheid van Firefox zijn erg hoog. Wil je iets veranderen, dan is dat goed te vinden. Browsergeschiedenis? Geen probleem. Het aanpassen van de downloadlocatie? Zo gedaan. Gebruiksvriendelijker wordt het niet, vandaag de dag.

Mijn rapportcijfer voor Firefox is een 8. Over het algemeen is Firefox een goede browser, eventuele gebreken worden snel opgelost. Wil je gelijksoortige lay-out als Internet Explorer dan is Firefox je beste alternatief.

De conclusie: Wat is de beste browser?

Ga je voor veiligheid dan kies je voor Chrome. Wil je toch liever een browser die gebruiksvriendelijker is? Dan is Firefox je browser. Een ding is zeker, Internet Explorer is helaas niet meer de browser die het ooit geweest is. Uiteindelijk is de strijd om de beste browser gebaseerd op jouw persoonlijke voorkeur, je moet zelf kiezen welke webbrowser je prettig vindt en je bent vrij om een eigen internet browser te kiezen. Elke browser zorgt op zijn eigen manier voor een snelle, veilige en gebruiksvriendelijke manier van surfen op het web. Een goede tip is om twee verschillende webbrowsers naast elkaar te gebruiken. Zo weet je zeker dat pagina’s altijd goed te bereiken zijn en kan je snel je eigen voorkeur bepalen.

Browser: alle browsers bij elkaar

Ik hoop je hiermee wat meer inzicht te hebben gegeven in deze drie grote browsers. Vragen of opmerkingen kun je uiteraard kwijt in de comments. En wil je graag jouw specifieke keuze voor een browser toelichten, dan ben ik zeer benieuwd!

Deel dit blog
Wiebe Nijkamp
Wiebe Nijkamp

Sinds de zomer van 2013 maakt Wiebe deel uit van de afdeling Customer Support. Hij houdt zich vooral bezig met spoedzaken en tweedelijns tickets. Z'n affiniteit met techniek en websites, evenals zijn eerdere werkzaamheden in de telecom maken hem een waardevolle aanvulling op het team.

Artikelen: 10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100