We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Een backup maken op 4 manieren!

World Backup Day (31 maart) is net achter de rug. Een mooi moment om te kijken of je jouw backups voor elkaar hebt. Immers, werkt je website na een update niet meer of je hebt per ongeluk een map verwijderd, dan is het wel zo fijn om een backup achter de hand te hebben. Daarom laten wij hier zien hoe jij altijd van een backup bent verzekerd.

Een backup maken op vier manieren!

Backups maken en terugzetten kan bij ons op meerdere manieren. Graag leg ik er vier uit. Gaat er onverwachts iets mis, dan heb je altijd een herstelpunt.

 1. Antagonist Backups (aanbevolen)
 2. Installatron Backups
 3. DirectAdmin Backups
 4. Dataherstel als premium dienst

#1. Antagonist Backups (aanbevolen)

Heb je een Slim-, Plus- of Pro-pakket, dan zijn de Antagonist Backups je eerste en beste optie. We maken proactief backups van het gehele hostingpakket, dus ook de aanwezige e-mailaccounts worden hierin meegenomen! Op deze pakketten gebruik je ze kosteloos en je hoeft er zelf niets voor in te stellen.

Deze backups kun je op elk gewenst moment terugzetten. Dit gaat via de optie ‘Antagonist Backups’ in DirectAdmin, de technische beheeromgeving van je hostingpakket. Wil je rustig bekijken hoe het allemaal werkt, raadpleeg dan zeker even onze handleiding. Zo weet je precies wat je moet doen!

Antagonist Backups in DirectAdmin.

Afhankelijk van het type pakket kun je tot vier weken terug. Stel, je merkt om 12:00 uur op dat je website ineens niet meer werkt. Heb je bijvoorbeeld een Plus-pakket, dan kun je een backup van 10:00 uur terugzetten.

 • Slim | Tot 7 dagen terug. Over de laatste 24 uur, iedere 4 uur een beschikbaar herstelpunt.
 • Plus | Tot 14 dagen terug. Over de laatste 24 uur, iedere 2 uur een beschikbaar herstelpunt.
 • Pro | Tot 28 dagen terug. Over de laatste 24 uur, ieder uur een beschikbaar herstelpunt.

Aan de slag met webhosting

Zelf eenvoudig een website maken? Dat kan! De webhosting van Antagonist is dan ideaal. Gratis SSL, backups gaan vanzelf en je hebt altijd de nieuwste PHP-versie tot je beschikking. Vergelijk, kies en ga aan de slag!

Bekijk hostingpakketten →


#2. Installatron Backups

We bieden binnen al onze hostingpakketten Installatron aan. Hiermee kun je eenvoudig applicaties als Joomla of WordPress installeren. Maar je kunt er meer mee dan dat! Automatisch backups maken bijvoorbeeld. Heeft je pakket Antagonist Backups, dan hoef je dit eigenlijk niet te gebruiken.

Heb je echter je geen Slim-, Plus- of Pro-pakket of wil je een fysieke kopie van je backup hebben, dan is dit je beste optie. De backups die Installatron maakt, worden op een gescheiden backupsysteem opgeslagen. Het gaat dus verder niet van je eigen opslagruimte af.

Wel is het een vereiste dat je website in Installatron staat. Als je jouw applicatie met Installatron hebt geïnstalleerd, dan hoef je hier niets voor te doen. Heb je handmatig een WordPress-installatie uitgevoerd? Importeer dan eerst je applicatie naar Installatron. Volg deze stappen en je hebt dat zo voor elkaar.

Goed om te weten
Een applicatie moet in Installatron beschikbaar zijn om het er naar te kunnen importeren. Klik in DirectAdmin bij ‘Featured Applications’ op ‘view more’ voor een overzicht.

Automatische backups instellen

Wil je met Installatron automatisch backups maken, volg dan de onderstaande stappen. Als backupscherma adviseren wij: 0 daily – 1 weekly – 1 monthly. Zo heb je een backup van een week en een maand terug tot je beschikking.

 • Log in op DirectAdmin en scroll omlaag naar ‘Web Applications’.
 • Klik onder ‘My Applications’ op de installatie waarvoor je graag automatische backups wilt instellen.

Automatisch een backup maken met installatron: kies de applicatie waarvoor je dit wilt.

 • Scroll naar beneden totdat je de optie ‘Automatic Backup’ ziet en kies het geadviseerde backupschema.

Automatisch een backup maken met installatron: een backupschema instellen.

 • Klik op ‘Save All’ om de instellingen op te slaan. De eerstvolgende dag wordt er een automatische backup gemaakt en is je schema actief.

Je kunt ook instellen dat er een backup moet worden gemaakt, voordat er een (automatische) update plaatsvindt. Kies bij ‘Automatic Update Backup’ voor ‘Create a backup and automatically restore the backup if the update fails’. Handig als blijkt dat de website na een update niet meer werkt 🙂

#3. DirectAdmin Backups

Als derde optie is er de ingebakken backupfunctie van DirectAdmin. Op ieder pakket kun je onder ‘Geavanceerde functies’ naar de optie ‘Backups exporteren’ gaan. Via daar kun je handmatig van alle aanwezige bestanden, databases en e-mailadressen een backup maken. Is een backup voltooid, dan krijg je bij ‘Berichten’ in DirectAdmin daar een melding van.

Backups exporteren in DirectAdmin.

Dit type backup is niet bedoeld om langdurig op je hostingpakket te bewaren, maar om lokaal op je PC op te slaan. Download daarom de backup, nadat die is gemaakt en verwijder het van je pakket. Alle backups die je zo maakt, zijn in de backups-map op je pakket te vinden. Je kunt met de File Manager van DirectAdmin daar naartoe navigeren om de backup te downloaden.

Gelukt? Je kunt dan de backup van je hostingpakket verwijderen om weer ruimte vrij te maken. Wil je op een later moment de betreffende backup herstellen, dan kun je het bestand simpelweg weer naar de backups-map uploaden en een herstel starten.

#4. Dataherstel als premium dienst

Geen backups gemaakt via Installatron of DirectAdmin en heb je een pakket zonder Antagonist Backups? Als laatste redmiddel bieden we ook dataherstel als premium dienst aan. Op jouw verzoek raadplegen we onze serverbackups om te kijken of we de door jou gewenste data handmatig kunnen herstellen. Voor het terugplaatsen van jouw data rekenen wij eenmalig € 49,99 excl. btw.

TIP!
Heb je een Alles-in-1 pakket en wil je data laten herstellen? Het is mogelijk voordeliger om naar ander hostingpakket met Antagonist Backups te upgraden! Neem gerust even contact op voor advies.

Voordat wij een dataherstel kunnen uitvoeren, hebben we wat informatie van je nodig. Denk bijvoorbeeld aan de datum en het tijdstip van wanneer de gegevens moeten worden teruggeplaatst. Ook is het goed om te weten om welke data het precies gaat. Hoe specifieker, des te beter.

Wil je hiervan gebruikmaken, dan kun je ons het beste even een e-mail sturen. Geef je gelijk de bovenstaande gegevens door, dan controleren wij direct of er een backup van is. Zo ja, dan maken wij de bestelling voor je aan. Na betaling herstellen wij de desbetreffende data zo snel mogelijk voor je!

En backup plugins?

Voor bijvoorbeeld WordPress zijn er ook plugins waarmee je (automatisch) backups van je website kunt maken. Wij raden het gebruik van dit soort plugins af. Hoofdzakelijk omdat je al vier ingebouwde manieren hebt om makkelijk backups te kunnen maken.

Daarnaast vergen deze plugins vaak veel rekenkracht op het moment dat ze een backup maken. Dat kan je website vertragen of in het ergste geval zelfs onbereikbaar maken. En is je website niet te bereiken, dan biedt herstellen via zo’n backup plugin vaak geen uitkomst. Je hebt immers toegang tot je CMS nodig om dat te kunnen starten.

Tot slot

Zoals je ziet, zijn er voldoende mogelijkheden om te voorkomen dat je zonder een backup komt te zitten. Met weinig of helemaal geen moeite. Wil je altijd over een recente backup beschikken, dan biedt Antagonist Backups uitkomst. Kijk dus gerust eens naar onze hostingpakketten als dat is wat je zoekt!

P.S. Op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die op ons blog verschijnen? Volg ons via Facebook, Twitter, Instagram, RSS en e-mail!

Deel dit blog
Dennis Scholing
Dennis Scholing

Sinds april 2017 werkzaam op de afdeling Support van Antagonist. Door zijn vergaande interesse in IT heeft hij veel ervaring opgedaan met webhosting. Helpt graag iedereen met zijn of haar vragen!

Artikelen: 12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100