We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Een backup maken, simpel en snel, om ongelukkige foutjes te herstellen!

Het zal je maar gebeuren, het per ongeluk verwijderen van je weblog of website, ineens is alles weg. Je website waar je zoveel tijd en energie in hebt gestoken, helemaal verdwenen. Al je artikelen, reacties, likes, etc. door een kleine fout weg. “Dat gebeurt mij toch niet, want ik let goed op en verwijder nooit zomaar wat”, zul je denken. “Ik heb geen backup nodig”, en juist daar schuilt het gevaar.

Backup maken: website per ongeluk verwijderd

Iedereen maakt fouten!

Een foutje zit namelijk in een klein hoekje, iedereen maakt ze en dat is ook helemaal niet erg. Met enige regelmaat zien we dat er toch per ongeluk ongewenst inhoud van een website wordt verwijderd, of een update die misgaat, of een aanpassing die niet meer te herstellen is. Hoe kan je voorkomen dat je geheel opnieuw moet beginnen en hoe doe je dit zo snel mogelijk?

Een backup maken kan op twee manieren

Binnen onze pakketten bestaan er twee mogelijkheden om backups te maken en ervoor te zorgen dat er een backup teruggezet kan worden, mocht er per ongeluk iets misgaan. Veel van onze klanten maken gebruik van de mogelijkheden om via Installatron een CMS te installeren voor het eenvoudig maken en beheren van een website. Eén van de meest gebruikte pakketten is bijvoorbeeld WordPress, maar ook Joomla en Drupal zijn populair. Wat velen niet weten is dat binnen Installatron de mogelijkheid bestaat om eenvoudig een automatische backup in te stellen, en wanneer nodig deze snel en makkelijk terug is te plaatsen.

Op het moment dat je een applicatie updatet via Installatron wordt er automatisch een backup gemaakt. Het is echter ook mogelijk om zelf automatische backups in te plannen via Installatron. Zo voorkom je dat je het vergeet, heb je altijd iets om op terug te vallen en verklein je het risico van onnodig veel werk.

Automatische backup maken

Maar hoe gaat het instellen van het automatisch backups maken precies in z’n werk? Allereerst moet je ervoor zorgen dat de applicatie zichtbaar is binnen de omgeving van Installatron. Heb je bijvoorbeeld WordPress handmatig geïnstalleerd, dan kun je de installatie heel eenvoudig importeren via Installatron. Hoe je dit doet kun je terugvinden in de handleiding die we hiervoor hebben geschreven. Als de applicatie eenmaal zichtbaar is dan kun je aan de slag!

In een paar stappen ingesteld!

Stap 1: ga naar je DirectAdmin-account en zoek de installatie op binnen Installatron.

Stap 2: open je applicatie en ga naar ‘Automatic Backup’.

Stap 3: selecteer de optie met hoe vaak je een backup wilt laten uitvoeren. De eerste optie is sterk aan te raden. Een wekelijkse en maandelijkse backup zorgen ervoor dat je genoeg ruimte binnen je pakket overhoudt.

Backup maken: in een handomdraai geregeld via Installatron

Stap 4: vervolgens klik je op ‘Save All’.

Stap 5: het instellen van een automatisch backup maken is gelukt. Nu kun je met een gerust hart verder bloggen, of werken aan je website!

Waar kan ik de backups terugvinden?

De backups worden op je webhostingpakket opgeslagen. En in dit geval kun je ze terugvinden via Installatron onder het tabje ‘My Backups’. Hier staat ook een schema van de geplande backups. In dit overzicht heb je de controle over alle gemaakte backups. Je kunt oude backups verwijderen, en zonodig weer terugzetten.

Backup maken: waar kan ik m'n backup terugvinden?

Hoe zet ik een backup terug?

Mocht er iets misgaan, dan kun je dus een backup terugzetten. Voor het terugzetten van een backup hebben we een aan de hand van een stappenplan een duidelijke handleiding geschreven. Door het maken van backups heb je de mogelijkheid om het een en ander te testen zonder dat deze wijzigingen niet meer zijn terug te draaien.

Een backup van hele pakket

Een andere mogelijkheid dan een backup via Installatron is dat er één van je gehele pakket wordt gemaakt. Als je een backup van je pakket maakt, dat wordt er ook daadwerkelijk van alles dat op je pakket staat een backup gemaakt. Dus ook van al je e-mails die zijn opgeslagen op de server, mocht je dit ingesteld hebben. Je zult begrijpen, dat deze backups veel meer ruimte innemen en ietsje ingewikkelder zijn. Hoe je op deze wijze een backup maakt kun je in deze handleiding vinden.

Tot slot

Zoals je ziet is het maken van een backup zo gedaan, evenals het terugplaatsen ervan. Wees je altijd bewust van het feit dat er je per ongeluk toch een fout kunt maken. Met een backup zorg je er ervoor dat je de kans hierop enorm verkleint. Ook hoef je door middel van Installatron geen ingewikkelde constructies te gebruiken voor het automatisch maken van een backup. Kortom je kunt doen wat je het liefste doet, onbezorgd verder met je website of weblog!

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken van onze Facebook-pagina of het volgen op Twitter.

Deel dit blog
Wiebe Nijkamp
Wiebe Nijkamp

Sinds de zomer van 2013 maakt Wiebe deel uit van de afdeling Customer Support. Hij houdt zich vooral bezig met spoedzaken en tweedelijns tickets. Z'n affiniteit met techniek en websites, evenals zijn eerdere werkzaamheden in de telecom maken hem een waardevolle aanvulling op het team.

Artikelen: 10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100