We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Back-up data van je pc rechtstreeks naar je online opslag!

Je zit lekker achter je computer en doet je ding. Ineens lacht een Blue Screen of Death je tegemoet. Schijf gecrasht, niets meer aan te doen. Je dierbare foto’s en video’s zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. This is fine… Gelukkig hoeft dit jou niet te gebeuren. Bekijk hoe je belangrijke data op je Windows-computer automatisch back-upt naar de online opslag van Antagonist!

Back-up data van je pc rechtstreeks naar je online opslag!

Waarom ook een back-up naar de cloud

Computers werken tegenwoordig natuurlijk best goed en betrouwbaar. Maar wat als nu toch opeens je SSD of harde schijf stuk gaat. Of erger nog, het huis afbrandt waar je computer in staat… Het komt niet vaak voor, maar het erop gokken doe je liever ook niet. Zo zou er bij mij dan voor twintig jaar aan foto’s letterlijk in rook opgaan. Gelukkig biedt onze online opslag hiervoor uitkomst. Daar heeft data-integriteit (het intact en veilig houden van je data) de hoogste prioriteit. Gebeurt het ergste en explodeert je computer, dan heb je alsnog de zekerheid dat er een kopie van je belangrijke foto’s bestaat. Veilig op onze servers in Nederland.

Foto van het datacenter.
Eén van de foto’s die ik niet wil verliezen…

Wat handig is om te back-uppen

Natuurlijk kun je gelijk de hele mikmak op je online opslag gooien. Een beetje overzicht en er geen rommeltje van maken, is alleen ook wel prettig. Zelf zou ik daarom adviseren om je online opslag echt te gebruiken voor die persoonlijke bestanden die je niet zomaar mag en wilt kwijtraken. Denk aan foto’s, video’s en documenten op je computer. Wat wil je dan liever niet meenemen in je back-up? Nou, vooral zaken die je zo opnieuw kunt downloaden of installeren. Bijvoorbeeld installatieprogramma’s, sytsteemdata, games en tijdelijke bestanden. Zo voorkom je dat je online opslag onnodig overvol raakt.

Hoe je automatische back-ups maakt

Om automatische back-ups te maken, heb je de Nextcloud-app nodig. Je kunt daarmee specifieke mappen op je computer vanzelf laten synchroniseren met je online opslag. Zo heb je altijd een kopie van voor jou belangrijke data in de cloud opgeslagen.

1. Gebruik je de Nextcloud-app nog niet, installeer deze dan eerst. Onze handleiding voor Windows gidst je stap voor stap door dat proces heen.

Nextcloud installeren op een Windows-computer.

2. Open de Nextcloud-applicatie en ga naar Instellingen.

Instellingen bekijken van de Nextcloud-app.

3. Kies daarna voor Toevoegen mapsync verbinding en klik daarna op Next.

Nextcloud-app: mapsynchronisatie toevoegen.

4. Klik op Kies … en blader naar de map die je vanaf je computer wilt synchoniseren. Klik daarna op Next.

Nextcloud-app: te synchroniseren map bepalen.

In dit voorbeeld gaat het om een map met foto’s die ik op mijn pc bewaar in H:\pictures. Op jouw computer kan het dus om een andere map gaan.

5. Nu bepalen we de locatie waar de bestanden op de online opslag moeten komen. Kies een lege map of maak deze eerst aan met de knop Maak Map. Klik dan op Next en daarna nogmaals.

Nextcloud-app: externe locatie kiezen.

Waarschuwing in het gele kader
De waarschuwing in het gele kader kun je negeren als je meerdere mappen naast elkaar laat synchroniseren.

Het synchroniseren begint nu automatisch. De Nextcloud-app zorgt er voor dat de gekozen map op je computer gekopieerd wordt naar je online opslag. De app regelt ook dat synchronisatie in de toekomst blijft doorlopen. Merk op dat onze online opslag erop is gemaakt om snel en veilig bestanden op te slaan. De eerste synchronisatie kan echter wel een tiental minuten tot meerdere uren duren. Dit is erg afhankelijk van de uploadsnelheid van je internetverbinding en om hoeveel bestanden het gaat.

Beveiligingsmelding

Blijven constant synchronisatiefouten ontstaan, dan kan het zijn dat een beveiliging nog (deels) de app hindert. Mogelijk blokkeert je virusscanner of Windows Controlled Folder Access dat de synchronisatie start. Mocht er van die beveiliging een melding tonen, dan moet je toestaan dat de Nextcloud-app (Nextcloud.exe) de actie wel mag uitvoeren.

Je data veilig gesynchroniseerd

Zo, de rust is wedergekeerd… Geen angst meer om data te verliezen. Tijdens het synchroniseren kun je rustig wat anders doen of zelfs je pc uitschakelen. Als je jouw pc weer opstart, dan gaat de synchronisatie vanzelf verder. Voeg je later nieuwe bestanden of foto’s toe aan de lokale map op je computer, dan wordt dit automatisch gesynchroniseerd naar je cloudopslag. Veel succes!

P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, X, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!

Deel dit blog
Joris de Leeuw
Joris de Leeuw

Van jongs af aan ben ik bezig met webhosting. Als hobby, maar ook vanuit de Vereniging Campus Kabel waar ik veel met IPTV-servers bezig ben. Ik ondersteun de helpdesk van Antagonist, waar ik vooral de technische vragen op mij neem.

Artikelen: 18

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100