We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Nog meer back-ups! Hoe maak je een back-up van je gehele pakket?

We weten het allemaal, het is verstandig om regelmatig zelf een back-up te maken. Toch vergeten we vaak om een back-up te maken, hebben we er geen zin in of denken we dat het erg moeilijk is. We laten het dan maar voor wat het is, want wat kan er nou gebeuren? De ervaring leert echter dat back-ups van levensbelang kunnen zijn! Door een klein beetje tijd te investeren in het maken van een back-up, weet je zeker dat je veilig bent, mocht het misgaan. Het is niet moeilijk en je bespaart jezelf een hoop werk!

Back-up maken: Hoe maak ik een back-up van mijn gehele pakket?

Vooraf een back-up maken

Recentelijk was ik bezig met mijn website, want ik wilde een aantal nieuwe dingen uittesten. Tijdens het testen verwijderde ik in de vlugheid per ongeluk ook de map waarin mijn e-mails werden opgeslagen, oeps! Wat nu, dacht ik? Gelukkig was ik zo verstandig geweest om een back-up van het gehele pakket te maken, alvorens ik aan de slag ben gegaan! Alles was er dus nog, op een enkele e-mail na, die ik in de tussentijd had ontvangen.

Een back-up van je gehele pakket

In een eerder artikel heb ik beschreven hoe je (automatische) back-ups maakt via Installatron. Met Installatron kun je namelijk instellen dat er periodiek een back-up wordt gemaakt van je installatie, bijvoorbeeld als je een website hebt gemaakt met WordPress, Joomla, Drupal, etc. Tevens ben ik toen kort ingegaan op het maken van een back-up van je gehele pakket. Hoe je dat doet ga ik in dit artikel verder bespreken. Het grote voordeel van een back-up van je gehele pakket is dat je daadwerkelijk alles opslaat. Dus ook je e-mail, databases, etc.

Een back-up maken van je gehele pakket kun je dus zelf eenvoudig handmatig uitvoeren. Om te voorkomen dat er back-ups van back-ups gemaakt worden, dien je deze handeling zelf uit te voeren. Zo voorkom je dat er automatisch verkeerde back-ups worden gemaakt, waarmee de ruimte op je pakket exponentieel wordt gevuld.

Stapsgewijs een back-up maken

Het maken van een back-up is eenvoudig uit te voeren. Je kunt hiervoor de volgende stappen volgen.

 • Login op DirectAdmin (jouwdomein.nl:2223).
 • Ga vervolgens naar ‘Create/Restore back-ups’.

Back-up maken: back-up maken via DirectAdmin

 • Selecteer waar je allemaal een back-up van wilt maken.

Back-up maken: back-up maken en herstellen

 • Klik op de knop ‘Create back-up’.
 • Wacht totdat de back-up gemaakt is, dit kan een aantal minuten duren.

De back-up zal op je account worden opgeslagen in de map ‘back-ups’. Deze map kun je vinden via DirectAdmin met de Filemanager.

 • Om de back-up te downloaden en lokaal op te slaan, klik je op het bestand.

Back-up maken: back-up downloaden

Je back-up terugzetten

Op de bovenstaande wijze ben je er zeker van dat je een back-up hebt van je gehele pakket en dat je dus de situatie volledig kunt herstellen, naar het moment dat de back-up gemaakt is. Hoe kun je een back-up terugzet, gaat als volgt.

 • Ga binnen DirectAdmin naar ‘Create/Restore back-ups’

Back-up maken: back-up maken via DirectAdmin

 • Onder ‘Select a File to Restore’ kun je de back-up selecteren.

Back-up maken: back-up terugzetten

 • Vervolgens kun je selecteren wat je precies wilt terug zetten. Bijvoorbeeld alleen je e-mail, je gehele pakket of misschien enkel de database. Superhandig dus!

Back-up maken: back-up specifieke onderdelen terugzetten

 • Als je geselecteerd hebt wat je terug wilt zetten, klik je op ‘Restore Selected Items’.
 • Even geduld, het duurt even voordat de back-up is teruggezet.
 • Wanneer de back-up is teruggezet, krijg je de melding ‘Restore Complete’.

Back-ups zijn van groot belang!

Zoals je ziet is ook het maken van een back-up van het gehele pakket zo ‘gepiept’. Het allergrootste voordeel van het maken van back-ups is dat je altijd terug kan. Het is ‘zeg maar’ de uitgebreide ‘Crtl+Z’ van je website. Zeker bij het maken van grotere wijzigingen aan je website is het verstandig om vooraf een back-up te maken.

Een ander groot voordeel van het maken van back-ups is misschien iets waar je liever niet over nadenk; diefstal. Stel je voor dat je laptop waar je lokaal je back-up hebt opgeslagen, wordt gestolen! Je wilt dan niets liever dan dat al je mails ook gewoon terug te halen zijn. Ook is het maken een back-up belangrijk bij zakelijk gebruikt. Een medewerker verwijdert per ongeluk zijn mailbox en is alles kwijt. Een back-up van het pakket zorgt ervoor dat alle e-mails weer teruggehaald kunnen worden. Kortom, ik kan het niet vaak genoeg zeggen: back-ups zijn onmisbaar!

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken van onze Facebook-pagina of het volgen op Twitter.

Deel dit blog
Wiebe Nijkamp
Wiebe Nijkamp

Sinds de zomer van 2013 maakt Wiebe deel uit van de afdeling Customer Support. Hij houdt zich vooral bezig met spoedzaken en tweedelijns tickets. Z'n affiniteit met techniek en websites, evenals zijn eerdere werkzaamheden in de telecom maken hem een waardevolle aanvulling op het team.

Artikelen: 10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100