We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

E-sports met het Antagonist Racing Team

We houden bij Antagonist van snelheid, dat is niet bepaald een geheim. Snelle servers, websites, laadtijden – noem het maar op. Bij mij gaat dat een stapje verder. Zo was ik dit jaar bij de testdagen van de Formule 1 op het Circuit de Barcelona-Catalunya te Spanje. Naast racefanaat, karter en autosportkenner ben ik veel actief in de online racewereld. Dat zette me aan het denken: waarom geen e-sports met Antagonist?

E-sports met het Antagonist Racing Team

Loopbaan richting iRacing

Al van jongs af aan speel ik op de computer racespellen. Mogelijk ken je Grand Prix 2 of F1 2000 nog? Vergeleken met de techniek van nu stak dat eenvoudig in elkaar. Ik reed mijn eerste races met toetsenbord, maar ontdekte al snel dat dit voor snelle rondetijden zachtst gezegd niet ideaal was. Al gauw kocht ik een stuur en zo bleef mijn passie voor F1-games groeien.

Enkele jaren geleden ging ik de andere kant op. De interesse in arcade-racers (F1-series) werd minder en ik begon de echte simulatieracers leuker te vinden. Niet alleen maar F1 meer dus, maar ook GT3, GTE en F3. Goed om even een beeld bij te krijgen: arcade is echt voor je plezier. Het racen wordt je vaak wat gemakkelijker gemaakt en een realistische ervaring is niet het doel.

Bij een simulatiegame zit alles veel dichter bij de werkelijkheid. Je moet meer nadenken over je setup, druk op de remmen en bandenslijtage. Na wat tijd in Assetto Corsa ging mijn interesse vervolgens naar iRacing. Daar ben ik op dit moment dan ook het vaakst op te vinden!

Wat is iRacing?

IRacing is een op abonnementsbasis gebaseerde racesimulatie. De game is ontwikkeld en uitgebracht door iRacing.com Motorsport Simulations en is sinds 2008 te spelen. Naast een abonnement, moet je voor deelname aan races eerst een digitale racelicentie behalen. Hiermee wordt gezorgd dat je een zeker niveau hebt, voordat je aan races kunt meedoen. Net als in het echt!

Verder simuleert de game echte auto’s, circuits, autosportevenementen. Zo worden bijvoorbeeld auto’s en circuits met lasers gescand en op basis daarvan volledig nagebouwd in de game zelf. Ook worden de werkelijke gedragsregels uit de autosport gehandhaafd. Volg je deze regels niet of veroorzaak je (met opzet) crashes, dan lig je eruit. Welkom in de e-motorsport.

De geboorte van het Antagonist Racing Team.

iRacing werkt met seizoenen. Een seizoen bestaat uit dertien weken. Bij de meeste series rij je elke week op een ander circuit. Je hebt ook de endurance series, waarbij er vaak om de twee weken wordt gereden. Dit soort wedstrijden duren 3 of 6 uur, afhankelijk van de serie. Ook organiseert iRacing regelmatig zogenaamde Special Events, waarbij de wat grotere events uit het echte leven worden nagebootst. Denk bijvoorbeeld aan de 24h van Le mans.

Wat zijn e-sports?

De term electronic sport – afgekort e-sport of esport – wordt gebruikt voor het competitief spelen van computerspellen op een zeker (professioneel) niveau. Meestal gaat het om een online competitie die in de multiplayermodus van een computergame wordt gespeeld. De regels en speelwijze van een wedstrijd worden bepaald door het spel. Dit is in de code van de software vastgelegd. Er kunnen daarnaast aanvullende reglementen zijn die door de organisator van de wedstrijd worden gehandhaafd.

Deelnemers hieraan worden e-sporters genoemd. Veel verschillende genres van computergames lenen zich hiervoor. Enkele populaire categorieën zijn shooters, strategy en racing. E-sports wordt steeds populairder. Vrijwel elk F1-team heeft tegenwoordig ook een eigen e-sports team. Spelontwikkelaars beginnen zich daar ook steeds meer op te focussen, waardoor het een steeds grotere doelgroep aantrekt. De hardware, zoals een stuur en een goede set pedalen, wordt ook beter en zijn vaak qua werking met het echt te vergelijken!

Ontstaan van het team

Na flink oefenen lukte het me om binnen iRacing mijn racelicentie te halen. Niet veel later richtte ik samen met medecoureur Melvin een team op. Zo konden ook wij mee gaan doen aan endurance races. Die duren 3 uur of langer, waarbij je in teamverband rijdt. Na een stint (het leegrijden van de tank) wissel je en neemt je teamgenoot het (virtuele) stuur over.

Een livery van het Antagonist Racing Team.

Begin dit jaar kwam ik tijdens een solo-race Lando Norris tegen, een bekende F1-coureur. Vol trots meldde ik dat bij mijn collega Jeroen en die zei meteen: “Waarom doen wij niet met Antagonist mee?” En ja, waarom niet… Heel tof voor het team zelf, omdat we dan voor een écht bedrijf rijden. Vrij snel hierna besloten we daarom het team om te dopen naar het Antagonist Racing Team!

Antagonist Racing Team

Het Antagonist Racing Team bestaat inmiddels uit 9 coureurs. Naast dat wij recentelijk hebben meegedaan aan de beroemde 24 uur van Le Mans, zijn er al leuke resultaten behaald!

  • 24h van Le Mans: P8 en P12 (2 auto’s in 2 verschillende klassen)
  • 24h van Nürburgring: P1 met de Mercedes AMG GT3
  • 12h van Sebring: P1 en P12 (gereden met 2 auto’s)

Elk coureur heeft daarbij thuis zijn eigen simulator-setup. Sommigen gaan daarin ver door met drie beeldschermen of een vaste rig te rijden. Anderen houden het nog bescheiden met enkel een stuur en een set pedalen. Wij communiceren verder als team via Discord, een platform waarbij we door middels van tekst- en voice-communicatie met elkaar in contact staan.

Een rig voor het Antagonist Racing Team.

Buiten het schrijven van dit blog pak ik en de rest van het team dit allemaal in onze vrije tijd op. Denk bijvoorbeeld aan het trainen voor de grotere events, maar ook het ontwerpen van de auto’s, planning, het bouwen en bijhouden van de website. Het is dus zeker niet alleen maar racen, daar komt meer bij kijken! Bij zo’n auto-ontwerp is hogere wiskunde er soms niets bij… 😉


Actief in iRacing?

Doe je aan iRacing en wil je het Antagonist Racing Team komen versterken? Meld je aan! Wie weet race jij binnenkort mee in één van onze digitale bolides.

Aanmelden voor het team →


Als ik namens het team mag spreken, doen we dit allemaal met enorm veel plezier en dat is ook het belangrijkst. Er zijn verder geen harde verplichtingen. Uiteraard is een goed resultaat leuk, maar plezier hebben is binnen het team waar het om draait. Daarbij ontstaan er vriendschappen en houden wij er leuke avonden aan over!

Puur uit enthousiasme

Het Antagonist Racing Team is puur vanuit eigen enthousiasme en interesse in e-sports ontstaan. De populariteit van e-sports wordt steeds groter. Ook op iRacing groeien de aantal registraties gestaag door. Dat is mooi om te zien en wij als Antagonist houden hier wel van. Een leuke hobby voor in de vrije tijd. Snelle webhosting en nu zelfs snelle digitale auto’s!

P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Twitter, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!

Deel dit blog
Dennis Scholing
Dennis Scholing

Sinds april 2017 werkzaam op de afdeling Support van Antagonist. Door zijn vergaande interesse in IT heeft hij veel ervaring opgedaan met webhosting. Helpt graag iedereen met zijn of haar vragen!

Artikelen: 12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100