Om de sterke groei van Antagonist te faciliteren en onze bedrijfscontinuïteit te garanderen, breiden we in de komende twee maanden uit naar een tweede datacenter. Het gaat om het hypermoderne rekencentrum Previder te Hengelo.
Het is gebouwd volgens de laatste standaarden en beschikt over de allernieuwste technische snufjes. Alles dat je maar kunt bedenken is bij hen dubbel uitgevoerd: stroomvoorziening, de noodstroomvoeding, de airconditioning, et cetera.
Deze complexe uitbreiding gaat niet over één nacht ijs; het is een operatie waar we al maanden in de achtergrond op voorbereiden. Lees verder voor een overzicht van de voordelen voor jou als klant, en wat je de komende twee maanden kunt verwachten.
Het risico op een stroomstoring is significant kleiner
Eén van de grote voordelen van Previder is dat zij een volledige redundante stroomvoorziening aanbieden. Vanaf de elektriciteitsbron tot en met onze servers is alles dubbel en gescheiden ingericht. Voor de technische lezers: het unieke is dat zelfs de UPS-straat 2N uitgevoerd is, in plaats van slechts N+1. Bekijk ook eens het Previder Datacenter Leaflet voor meer technische details over het datacenter.
Dit voordeel kunnen we mooi gebruiken bij onze laatste generatie servers, die zijn namelijk uitgevoerd met twee voedingen. Daardoor is ook de laatste stap in de stroomtoevoer dubbel ingericht. Dat betekent dus dat het risico op een stroomstoring significant kleiner is dan in de huidige situatie.
Externe backups
Nu we in twee datacenters zitten, kunnen we back-ups van servers in Hengelo opslaan in Enschede en vice versa. Dit is mogelijk doordat we, middels een glasverbinding tussen de twee datacenters, één groot netwerk creëren.
De werkzaamheden
Het uitbreiden naar een tweede datacenter is een complexe operatie, bestaande uit drie belangrijke fases:
- Opbouwen netwerkring: Als eerst breiden we ons netwerk uit naar Previder. Via een glasvezelverbinding staan de twee datacenters met elkaar in verbinding. Hierdoor maakt het qua netwerk niet uit of een server in Enschede of in Hengelo staat. Dit maakt het later eenvoudiger om servers te verplaatsen.
- Verplaatsen router: Nadat de netwerkring opgebouwd is, verplaatsen we één van de twee core-routers naar Hengelo. Hierdoor wordt ons netwerk datacenter-onafhankelijk, en blijft ons netwerk zelfs online als één datacenter volledig offline gaat.
- Verplaatsen servers: Nadat de eerste twee stappen uitgevoerd zijn maakt het niet meer uit op welke locatie een server draait. Daarom zullen we dan alle servers met dubbele voedingen (+ een nog een aantal “normale” servers) gaan verplaatsen naar Previder, vanwege de eerder genoemde voordelen. Dankzij de volledige netwerktransparantie kan dit met minimale downtime.
Alleen de laatste stap kan voor jou als klant merkbaar zijn. Het gaat hierbij alleen om klanten die op server 69 en hoger staan. Omdat de server fysiek verplaatst wordt, zal de server voor een korte periode offline zijn. Zoals je van ons gewend bent vindt deze ingrijpende stap ’s nachts plaats en bereiden wij zoveel mogelijk zaken voor om de downtime tot een minimum te beperken.
Tot slot
Om het voor jou als klant zo inzichtelijk mogelijk te maken wat er precies gaat gebeuren, zullen we iedere stap nader toelichten in een losse blogpost. We nemen steeds kleine en gecontroleerde stappen en zorgen voor een gedegen voorbereiding. Tijdens alle voorgenoemde werkzaamheden is Antagonist in opperste paraatheid en rollen we bij de minste of geringste problemen terug naar de oorspronkelijke situatie.
Een duidelijke uitleg en een duidelijke vooruitgang voor de klanten. Go Antagonist!
Klinkt goed. Ik heb een presentatie over de datacenters van Previder gezien, en was onder de indruk van de redundantie op alle gebieden; beter is niet mogelijk in Nederland!
Ik ben erg benieuwd waarom jullie voor een datacenter dicht bij Enschede hebben gekozen in plaats van verder weg. Er zijn meerdere datacenters die redundante stroomvoorziening (en meer) hebben. Ook vind ik het een beetje raar dat een tweede (backup?) core-router verplaatst wordt in plaats van dat er een extra core-router aangeschaft wordt. Heeft dit geen negatieve gevolgen wanneer de core-router het begeeft en het de enige op die locatie is?
Heb zelf ook de presentatie over Previder gezien waar Johan het over heeft, was zeker indrukwekkend maar het scenario dat er een core-router uitvalt is naar mijn idee waarschijnlijker dan dat er brand uitbreekt of de stroom uitvalt en de dieselgeneratoren die in de meeste datacentra aanwezig zijn het niet over kunnen nemen.
(Begrijp me trouwens niet verkeerd, ik vind het erg leuk dat jullie gaan uitbreiden maar ik ben als iemand die zelf ook over dit soort dingen besluiten maakt benieuwd de motivatie achter jullie keuzes 😉 )
Previder heeft alles wat een modern datacenter te bieden heeft. Het is
een volledig nieuw pand, ontworpen volgens de laatste standaarden en de
nieuwste technische snufjes. We zitten er vlakbij, dus in geval van
ernstige calamiteiten zijn we er binnen een paar minuten. Voor ons dus
geen enkele reden om verder te kijken.
Datacenters die 100% redundant zijn qua stroomtoevoer zijn vrij uniek in Nederland. Eén UPS-straat met één dieselgenerator is van een heel andere graad dan twee UPS-straten en twee dieselgeneratoren zoals bij Previder. Bij de N+1 datacenters ontstaan vaak stroomstoringen door een defect in de UPS-straat; de set-up van Previder vangt dat risico af.
Het is niet vreemd dat we een core-router verplaatsen, vanuit netwerkperspectief verandert er namelijk niet zoveel. Er vindt alleen een wijziging op layer 2 plaats, die door volledig separate netwerkapparatuur verzorgd wordt. Wanneer bijvoorbeeld de core-router in Hengelo het zou begeven, wordt het verkeer automatisch via de redundante ring gerouteerd door de router in Enschede.
Zeer duidelijke uitleg! Alleen heeft nu elk datacenter maar 1 core router? Of zit ik er naast en zijn deze core routers wel redunant uitgevoerd?
Dat klopt. Zie ook de reactie van Erik Jan hieronder, m.n. vanwege de onderliggende layer-2 is dat niet nodig. Wanneer bijvoorbeeld de core-router in Hengelo het zou begeven, wordt het verkeer automatisch via de redundante ring gerouteerd door de router in Enschede. Zie ook het artikel over ‘fase 1’, daar staat het wat uitgebreider uitgelegd.
Ik denk dat we hier binnenkort ook nog een blogartikel aan zullen besteden. Het is namelijk een relatief moderne approach, waardoor het misschien als ‘raar’ overkomt.