We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Alvast Online: hoe werkt het eigenlijk?

Je wilt je website verhuizen. Het is dan wel zo fijn dat je eerst kunt testen of alles goed is overgezet, voordat jouw bezoekers gelijk op de verhuisde website komen. Testen is ook prettig als je voor een nog te verhuizen domeinnaam een nieuwe website wil opzetten. Met Alvast Online van Antagonist kan dit! Hoe werkt dat nou eigenlijk?

Alvast Online: hoe werkt het eigenlijk?

Je domein moet bekend zijn

Hier bedoel ik niet per se beroemd of ontelbare volgers op social media. Wil je met Alvast Online aan de slag, dan is het allereerst van belang dat het domein bij ons binnen het platform bekend is. Ofwel, de domeinnaam moet op een hostingpakket bij ons zijn ingesteld. Dat gebeurt vanzelf als je bijvoorbeeld het domein samen met een nieuw hostingpakket bestelt.

Let op
Bestel je een nieuw domein bij een bestaand pakket, dan wordt dat een alias van je hoofddomein. Wil je er een afzonderlijke website voor maken, volg dan deze stappen of voeg voor het bestellen het domein al toe.

Zodra je domeinnaam in een hostingpakket staat ingesteld, wordt automatisch het Alvast Online-adres van dat domein bereikbaar. De eigenlijke domeinnaam wordt herschreven naar een subdomein van alvast-online.nl. Zo krijg je voor het domein antagonist.nl of www.antagonist.nl deze Alvast Online-adressen.

antagonist-d-o-t-nl.alvast-online.nl
www-d-o-t-antagonist-d-o-t-nl.alvast-online.nl

Wat doet Alvast Online?

Alvast Online geeft je een tijdelijk adres om je website in te kunnen richten en te testen. Het eigenlijke domein is altijd verwerkt in de URL van Alvast Online. Hierdoor is het voor Alvast Online ook herleidbaar voor welke domeinnaam er een aanvraag gedaan wordt.

Wat Alvast Online achter de schermen doet.

Wanneer je een Alvast Online-adres in je adresbalk opent, zet Alvast Online het herschreven subdomein weer om naar het eigenlijke (sub)domein. Dat wordt gebruikt om het opgevraagde (sub)domein in ons platform op te zoeken. Het gaat dan specifiek om de DNS-records die voor dat domein in DirectAdmin staan ingesteld.

Binnen Alvast Online wordt dan voor het opgevraagde (sub)domein het IP-adres opgezocht. Daarna wordt er een aanvraag naar dat IP-adres voor het eigenlijke (sub)domein gedaan. De data die daarop teruggegeven wordt, wordt weergegeven in je browser.


Je eigen website bouwen of een bestaande verhuizen? Neem gerust eens een kijkje bij onze pakketten! Inclusief domeinnaam, gratis SSL en e-mail.

Bekijk onze hostingpakketten →


Het omzetten van URL’s

Alvast Online gebruiken is erg gemakkelijk, maar de achterliggende werking is behoorlijk complex. Achter de schermen komt er bij een pagina-aanvraag een hoop kijken. Iedere pagina wordt opgebouwd uit meerdere ‘bouwstenen’. Die bouwstenen zijn de afbeeldingen, stylesheets en JavaScript-bestanden die worden ingeladen om de geladen pagina als geheel te krijgen.

Alvast Online probeert alle URLs van die bouwstenen in de broncode om te zetten naar het Alvast Online-adres. Het eigenlijke domein wordt dus omgezet naar een tijdelijk adres. Per bouwsteen gaat er dan weer een aanvraag naar Alvast Online om het eigenlijke domein binnen ons platform op te zoeken, het juiste IP-adres te vinden en daarmee de gevraagde inhoud weer te geven.

Langere laadtijd?
De laadtijden van via Alvast Online opgevraagde pagina’s zijn niet representatief. Er zijn immers veel meer achterliggende verwerkingen actief die met het eigen domein niet uitgevoerd hoeven worden.

Help, het werkt niet?!

Er zijn een aantal aandachtspunten, bijvoorbeeld bij het gebruik van diensten die aan je domeinnaam zijn gebonden. Graag vertel ik waar je op kunt letten.

Domeingebonden diensten gebruiken

Om diensten als reCAPTCHA van Google te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat je het Alvast Online-domein ook opgeeft als geverifieerd domein voor die dienst. Wanneer je dat niet doet, zal het domein waarmee de website wordt opgevraagd niet overeenkomen met het daadwerkelijke domein. De dienst kan dan niet gebruikt worden tijdens het testen of opzetten van de website.

Het kan ook voorkomen dat er content in de website wordt gebruikt die domeingebonden is. Denk daarbij aan licenties die op een specifiek domein worden geactiveerd. Of het Alvast Online-domein van de website aan die licentie toegevoegd kan worden, is volledig afhankelijk van hoe de betreffende partij het licenseren ingericht heeft. Je kunt daarvoor dan het best contact opnemen met de maker van de premium content.

Troubleshooting met Alvast Online.Het adres herschrijven lukt niet

Soms krijgt Alvast Online het niet voor elkaar om het eigenlijke domein om te zetten naar het Alvast Online-adres. Vaak komt dit doordat er in de stylesheets of JavaScript-bestanden volledige URLs in plaats van relatieve paden worden gebruikt. Zie het voorbeeld hieronder ter verduidelijking.

Volledige URL: https://www.voorbeeld.nl/afbeelding.jpg
Relatief pad: /afbeelding.jpg

Alvast Online kan die URL’s niet herschrijven, omdat ze niet in de rechtstreekse broncode van de pagina staan. Dit betekent dat een deel van de bouwstenen bij de eigenlijke domeinnaam opgevraagd blijft worden. Als je een website aan het verhuizen bent, dan kan dat een vertekend beeld geven. Je hebt dan geen zekerheid dat echt alle benodigde bouwstenen voor de pagina’s goed bij de verhuizing zijn meegenomen.

Bij nieuwe websites op een nog niet verhuisd domein kan dit ervoor zorgen dat bepaalde onderdelen niet ingeladen worden. Dit wordt veroorzaakt, doordat de betreffende bouwsteen niet bij de huidige provider bestaat. Bij verhuisde websites waarvan de huidige provider geen HTTPS ondersteunt, worden wellicht opgevraagde bouwstenen door de browser geblokkeerd. Het kan ook zijn dan de aanvraag niet bij de HTTP-bouwsteen uitkomt, vanwege het ontbreken van een koppeling met HTTPS.

Testen met de hosts file

Loop je met het testen via Alvast Online tegen problemen aan, dan is er gelukkig ook nog een andere manier. Je kunt de actieve DNS-records van een domeinnaam namelijk (tijdelijk) overschrijven voor jouw computer door de hosts file te wijzigen. Merk op dat dit een geavanceerde wijziging is die je naderhand ook weer moet terugdraaien.

Nadat je die wijziging doorgevoerd hebt, kun je de website op het pakket bij ons bereiken met de daadwerkelijke domeinnaam. Domeingebonden zaken (zoals reCAPTCHA) zullen daardoor ook werken, zoals ze bedoeld zijn. Ook alle bouwstenen voor de pagina’s zullen vanaf de juiste plek worden ingeladen. Zo heb je alsnog de zekerheid die bij een website verhuizen prettig is.

P.S. Op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die op ons blog verschijnen? Volg ons via Facebook, Twitter, Instagram, RSS en e-mail!

Deel dit blog
Hiranthi Herlaar
Hiranthi Herlaar

Gedreven autodidact met een vergaande passie voor alles wat met HTML, PHP en WordPress te maken heeft. Zet graag haar kennis in om je zo goed mogelijk te helpen!

Artikelen: 16

11 reacties

  1. Het blijkt dat sites op alvast-online.nl al terugvindbaar zijn met Google en andere zoekmachines. Voor eigenaren van nieuwe websites is het misschien helemaal niet wenselijk om in een testfase al vindbaar te zijn.

  2. Hallo! Klopt het dat ik geen WordPress pagina’s kan bewerken in de Alvast online modus? Het laadt niet. Zowel de standaard Gutenberg editor als Elementor page builder niet. Hoor het graag!

  3. Superhandige idee, maar het werkt echt te traag en met te veel foutmeldingen voor een WordPress installatie. De Media-library kan bijvoorbeeld niet geladen worden. Plugins installeren gaat stroef.

    Zijn er andere oplossingen voor tijdelijk bouwen?

    • Wanneer je tegen problemen aanloopt, kun je het alternatief proberen. Doorloop hiervoor de stappen die uitgelegd staan onder ‘Testen met de hosts file’. Succes met de uitvoering, Ron!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100