Na 20 tips voor je webshop blijven we in de e-commerce hangen. Eerder bespraken we hoe je eenvoudig Magento kunt installeren op een pakket bij Antagonist. Inmiddels hebben de ontwikkelaars van Magento versie 2 van hun welbekende e-commerce-applicatie uitgebracht. Laten we kijken wat deze nieuwe versie met zich meebrengt!
MySQL vs. MariaDB
Zowel Magento 1 als 2 was al beschikbaar bij ons binnen Installatron. Versie 2 werd echter tot nu toe nog niet volledig ondersteund op ons platform. Deze nieuwe versie stelt namelijk als systeemeis dat MySQL 5.6 draait op de server.
Natuurlijk willen we ook jou graag in de gelegenheid stellen om Magento 2 te gebruiken. Recentelijk hebben we daarom MariaDB 10.0 uitgerold op al onze servers. Versie 10.0 van MariaDB komt overeen met de eisen van MySQL 5.6. Sterker nog, deze is zelfs beter. Kortom, goed nieuws! Je kunt nu aan de slag met versie 2.
Waar moet ik bij Magento 2 installeren op letten?
Wanneer je Magento 2 via Installatron op je pakket wilt installeren, dien je te zorgen dat je in de PHP-selector een tweetal instellingen correct hebt staan:
2. De memory_limit dient in ieder geval op 128M te staan. Dit staat standaard op 96M. Magento adviseert zelf minmaal 768M.
Doe je dit niet, dan zal Installatron tijdens de installatie de volgende twee foutmeldingen teruggeven:
2. php-memory-limit 128MB (detected: 96MB)
Je vindt de PHP-selector onder de categorie ‘Extra functies’ in DirectAdmin. Je kunt daar de modules bcmath, intl en mbstring aanvinken en bij ‘Show PHP Settings’ de memory_limit ophogen. Vergeet niet de wijzigingen op te slaan. Met betrekking tot de PHP-versie zelf, voor Magento 2 adviseren we PHP 7.
Elasticsearch sinds versie 2.4
Magento geeft In hun documentatie aan dat Elastisearch sinds versie 2.4 een vereiste is. Zoals ze uitleggen, wordt Elasticsearch niet vanzelf toegevoegd. Hierdoor wordt dit ook niet gedaan vanuit Installatron. Je dient dit dus handmatig te doen. Op de gelinkte pagina’s vind je meer informatie over hoe je Elasticsearch installeert en integreert binnen je Magento-website. Voor configuratie kun je ook dit artikel raadplegen. Merk op dat Elasticsearch niet beschikbaar is binnen ons platform. Je dient er daarom een externe service voor te gebruiken. Denk aan de officiële cloudvariant van Elasticsearch.
Wat is er nieuw?
Nu hebben we het technische gedeelte gehad. Over de op vraag wat deze versie nu daadwerkelijk voor jou brengt, de gebruiker. Moet je nu over naar versie 2 wanneer je nog een versie uit de 1.x-tak draait? Allereerst een greep uit de grote hoeveelheid vernieuwingen.
Performance- en designverbeteringen
Meer snelheid, dat willen willen we allemaal. De performance is erop vooruit gegaan, onder andere dankzij de introductie van een afzonderlijke database voor orderafhandeling. Daarnaast zijn er verbeteringen doorgevoerd als een betere compressie van afbeeldingen, toegenomen browser rendering, de toevoeging van een nieuwe framework library en eenvoudiger modulebeheer.
Vernieuwde interface
Het dashboard is vernieuwd en dat komt de gebruiksvriendelijkheid ervan flink ten goede. Er is een duidelijke splitsing tussen het shop- en systeembeheer. Bij shopbeheer kun je denken aan onderdelen als ‘Producten’, ‘Klanten’ en ‘Marketing’. Bij systeembeheer vind je verdere configuratieopties en kun je bijvoorbeeld belastingregels importeren.
Een gestroomlijnder afrekenproces
Een soepel afrekenproces bij een webshop is erg belangrijk. Iedere seconde langer, kost je 7% conversie. Het moet zo eenvoudig mogelijk zijn voor de klant. Het afrekenproces in Magento 2 gaat er standaard van uit, dat je als ‘gast’ afrekent. Ben je een bestaande klant, dan kun je inloggen zonder dat je jouw wachtwoord hoeft te onthouden. Hinderlijke punten zoals het kiezen van het type creditcard zijn weggehaald. Voor een computer is het namelijk eenvoudig om op basis van de eerste drie cijfers te bepalen welk type het is.
Moet ik van Magento 1 naar Magento 2 migreren?
Goede vraag! Dat er een nieuwe versie van Magento uit is, betekent niet dat je per definitie gelijk móét migreren naar versie 2. Aangezien er grote verschillen tussen beide versies zitten, wordt er van een migratie in plaats van een update gesproken. Een migratie als deze, waar Magento de Data Migration Guide voor beschikbaar heeft gesteld, kan nogal wat voeten in de aarde hebben.
Denk aan compatibiliteit. Zo kan het zijn dat er een extensie of thema dat je gebruikt niet goed werkt met versie 2. Bepaal verder wat de minst kritieke periode is voor de verkoop. Denk hierbij aan het laagseizoen of een periode waarin je gebruikelijk geen marketingactiviteiten doorvoert.
Magento 1 zal vanaf 18 november 2018 niet meer worden ondersteund. De overstap hoeft dus niet gelijk, maar tot het laatste moment afwachten is niet aan te raden. Neem en gebruik de tijd om je eerst goed in te lezen, zodat je een migratie naar de nieuwe versie planmatig en stapsgewijs kunt aanpakken.
Met een Magento-webshop starten
Begin je met een nieuwe Magento-webshop, dan is het wel te adviseren om gelijk met versie 2 aan de slag te gaan. De laatste versie is altijd te downloaden via de Magento-website of kun je via Installatron op je pakket installeren. Hulp nodig bij het installeren van Magento? Lees de gedetailleerde uitleg.
Zoals eerder aangegeven, stelt Magento hoge eisen met betrekking tot PHP-geheugenverbruik. Wil je Magento zonder problemen draaien, dan is een Pro-pakket daarin je beste keuze. Nieuwsgierig geworden naar een pakket voor je Magento-webshop?
Bekijk onze hostingpakketten →
P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, X, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!