Aan de slag met Magento 2!

Vorige week 20 tips voor je webshop, deze week blijven we in de e-commerce hangen. Eerder bespraken we hoe je Magento eenvoudig op een pakket bij ons kan installeren. Inmiddels hebben de ontwikkelaars van Magento versie 2 van hun welbekende e-commerce-applicatie uitgebracht. Laten we daarom eens kijken wat deze nieuwe versie met zich meebrengt!

Aan de slag met Magento 2: haal het maximale uit je webshop!

MySQL vs. MariaDB

Zowel Magento 1 als 2 was al beschikbaar bij ons binnen Installatron. Echter, versie 2 werd tot nu toe nog niet volledig ondersteund op ons platform. Deze nieuwe versie stelt namelijk als systeemeis dat MySQL 5.6 draait op de server.

Natuurlijk willen we ook jou graag in de gelegenheid stellen om Magento 2 te gebruiken. Recentelijk hebben we daarom MariaDB 10.0 op al onze servers uitgerold. Versie 10.0 van MariaDB komt overeen met de eisen van MySQL 5.6; sterker nog, deze is zelfs beter. Simpel gezegd, goed nieuws! Je kan nu aan de slag kan met versie 2.

Aan de slag met Magento 2: MariaDB Vs. MySQL

Waar moet ik bij Magento 2 installeren op letten?

Wanneer je Magento 2 via Installatron op je pakket wilt installeren, dien je te zorgen dat je in de PHP-selector een tweetal instellingen correct hebt staan:

1. De modules bcmath, intl en mbstring moeten zijn aangevinkt.
2. De memory_limit dient in ieder geval op 128M te staan. Dit staat standaard op 96M. Magento adviseert zelf minmaal 768M.

Doe je dit niet, dan zal Installatron tijdens de installatie de volgende twee foutmeldingen teruggeven:

1. php-intl-version-minimum v1 (detected: OFF)
2. php-memory-limit 128MB (detected: 96MB)

Je kan de PHP-selector in DirectAdmin onder de categorie ‘Advanced Features’ terugvinden. Daar kun je de modules bcmath, intl en mbstring aanvinken en bij Show PHP Settings de memory_limit ophogen. Vergeet niet de wijzigingen op te slaan door op Save te klikken. Met betrekking tot de PHP-versie zelf, voor Magento 2 adviseren we PHP 7.

Wat is er nieuw?

Nu we het technische gedeelte hebben gehad, over de op vraag wat deze versie nu daadwerkelijk voor jou brengt, de gebruiker. Moet je nu over naar versie 2 wanneer je nog een versie uit de 1.x-tak draait? Allereerst een greep uit deze de grote hoeveelheid vernieuwingen.

Performance- en designverbeteringen

Meer snelheid, dat willen willen we allemaal. De performance is erop vooruit gegaan, onder andere dankzij de introductie van een afzonderlijke database voor orderafhandeling. Daarnaast zijn er verbeteringen doorgevoerd als: een betere compressie van afbeeldingen, toegenomen ‘browser rendering’, de toevoeging van een nieuwe ‘framework library’ en eenvoudiger beheer van modules.

Vernieuwde interface

Het ‘Admin Panel’ is visueel gezien onder handen genomen en dat komt de gebruikersvriendelijkheid ervan flink ten goede. Er is een duidelijke splitsing tussen het shop- en systeembeheer. Bij shopbeheer kan je denken aan onderdelen als ‘Producten’, ‘Klanten’ en ‘Marketing’. Bij systeembeheer vind je verdere configuratieopties en ook bijvoorbeeld de mogelijkheid om belastingregels te importeren.

Aan de slag met Magento 2: het vernieuwde dashboard

Een gestroomlijnder afrekenproces

Een soepel afrekenproces bij een webshop is erg belangrijk. Iedere seconde langer, kost je 7% conversie. Het dient de klant zo eenvoudig mogelijk worden gemaakt. Het afrekenproces in Magento 2 gaat er standaard van uit, dat je als ‘gast’ afrekent. Ben je een bestaande klant, dan kan je inloggen zonder dat je jouw wachtwoord hoeft te onthouden. Hinderlijke punten zoals het kiezen van het type creditcard zijn weggehaald. Voor een computer is het namelijk eenvoudig om op basis van de eerste drie cijfers te bepalen welk type het is.

Moet ik van Magento 1 naar Magento 2 migreren?

Goede vraag! Dat er een nieuwe versie van Magento uit is, betekent niet dat je per definitie gelijk móét migreren naar versie 2. Aangezien er grote verschillen tussen beide versies zitten, wordt er van een migratie in plaats van een update gesproken. Een migratie als deze, waar Magento de ‘Data Migration Guide’ voor beschikbaar heeft gesteld, kan nogal wat voeten in de aarde hebben.

Denk aan compatibiliteit. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een bepaalde extensie of thema dat je gebruikt niet goed werkt met versie 2. Bepaal verder wat de minst kritieke periode is voor de verkoop. Denk hierbij aan het laagseizoen of een periode waarin je gebruikelijk geen marketingactiviteiten doorvoert.

Aan de slag met Magento 2: migreren van Magento 1 naar Magento 2

Vanaf 18 november 2018 zal Magento 1 officieel niet meer worden ondersteund. De overstap hoeft dus niet gelijk, maar tot het laatste moment afwachten is niet aan te raden. Neem en gebruik de tijd om je eerst goed in te lezen, zodat je een migratie naar de nieuwe versie planmatig en stapsgewijs kan aanpakken.

Met een Magento-webshop starten

Begin je met een nieuwe Magento-webshop, dan is het wel te adviseren om gelijk met versie 2 aan de slag te gaan. De laatste versie is altijd hier te downloaden of kan je via Installatron op je pakket installeren. Hulp nodig bij het installeren van Magento? In dit artikel vind je gedetailleerde uitleg.

Zoals eerder aangegeven, stelt Magento hoge eisen met betrekking tot PHP-geheugenverbruik.  Wil je Magento zonder problemen draaien, dan is een Pro-pakket daarin je beste keuze (2 CPU cores en 2048 MB RAM). Nieuwsgierig geworden naar een pakket voor je Magento-webshop?

Bekijk hostingpakketten →

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken op Facebook, het +1’en op Google+ of het volgen op Twitter.

Deel App Tweet Mail Deel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *