We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

In 4 stappen aan de slag met je knappe blog!

Eens kijken: het onderwerp staat, de teksten zijn geschreven en je hebt de afbeeldingen die je wilt delen op je website klaarliggen. Ook heb je WordPress geïnstalleerd waar nu nog het standaardthema is te zien. Het is de hoogste tijd om dit naar een prachtige website om te zetten. Hoe begin je daarmee? Je bent misschien geen grafisch ontwerper, maar je wilt natuurlijk wel dat je blog er representatief uitziet. Deze stappen en plugins helpen je daarbij verder op weg!

Aan de slag met je blog: WP plugins

Stap 1: blog onder constructie

Je begint met je blog en stiekem heb je een aantal vrienden al verteld wat de domeinnaam is. Zij gaan alvast vol spanning kijken, typen het adres in en dan: een website in aanbouw, halve pagina’s die daar bovenop ook nog eens fouten bevatten. Dat is uiteraard niet de bedoeling!

Je hebt de mogelijkheid om de hoofdpagina van een plaatje met de tekst “Deze website is onder constructie” te voorzien. Echter, ik kies hiervoor graag voor een mooiere en leukere oplossing.

Aan de slag met je blog: kat met helm

Er bestaan namelijk plugins die de content van je pagina in aanbouw kunnen verbergen voor het publiek. Zo kun je in alle rust je website bouwen en testen zonder dat het al zichtbaar is voor je bezoekers. In dit geval bespreek ik de plugin cc-coming-soon die zowel gratis als betaald is te gebruiken.

Waarom deze specifieke plugin? Je kunt hiermee namelijk een veld op je tijdelijke pagina plaatsen waar mensen zich kunnen inschrijven. Zo kun je met deze bezoekers contact opnemen wanneer jouw website klaar en bereikbaar is. Bovendien is deze plugin ‘responsive’, het schaalt mee met de afmetingen van een scherm waarop de website wordt bekeken.

In de gratis versie zijn er een aantal aanpassingen die je kunt uitvoeren. Denk hier aan het kiezen van een lettertype, een logo en de kleur. Wanneer je voor de betaalde versie kiest, worden de mogelijkheden op het gebied van design uitgebreid met een aantal templates. Daarnaast kun je de bezoekers zich via het veld automatisch laten inschrijven voor een nieuwsbrief via MailChimp.

Stap 2: thema kiezen voor je blog

Naast het vinden van de juiste plugins voor een functionele en mooie blog is het een goed idee om eerst een passend thema te vinden. Hierin zitten vaak al handige elementen verwerkt waardoor jij zelf minder hoeft aan te passen.

Zo zit er vaak een leuke standaard home-pagina bij of templates voor de overige pagina’s. Er komen daarnaast ook vaak extra functionaliteiten bij, zoals een speciale foto-, recepten- of contactpagina.

Een thema kun je uitkiezen op basis van jouw wensen en vervolgens verder naar eigen idee aanpassen. Het verschil tussen gratis en betaalde thema’s is doorgaans dat een een betaald thema meer mogelijkheden biedt om het design eenvoudig naar eigen hand te zetten.

Wanneer je in WordPress naar thema’s zoekt, zijn er verschillende filters die je kunt gebruiken tijdens het zoeken. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar thema’s die specifiek zijn gebouwd voor jouw onderwerp.

Wil je bijvoorbeeld een thema in een specifieke kleur? Is het belangrijk dat deze responsive is? En hoe wil je dat de voorpagina er uit ziet: een grote foto, een slideshow of juist een aantal kleinere afbeeldingen? Er zijn dus vele eigenschappen waarop je kan filteren om zo het meest geschikte thema voor jouw website te vinden.

Stap 3: het opbouwen van pagina’s

Als de basis van je website eenmaal staat, kun je deze gaan vullen. Uiteraard kun je hiervoor een lange lap tekst kiezen met onderaan een plaatje, maar het kan ook zeker veel leuker en mooier!

De plugin siteorigin-panels helpt je daarbij verder op weg. Hiermee kun je namelijk de indeling van jouw pagina laag voor laag aanmaken. Je bouwt de pagina dan op in blokken die je vervolgens naar wens kan invullen. Hierdoor ontstaat er een mooie layout zonder vreemde inhammen of tekst die wordt afgekapt.

Deze plugin vergroot dus het gemak van het vullen van je pagina, bijna vergelijkbaar met een klik-en-klaar webprogramma. Je kiest een blok en vult deze vervolgens met een plaatje, tekst of widget.

Aan de slag met je blog: screenshot 1

Kijk ook eens naar de plugin so-widgets-bundle. Dat is een toevoeging op siteorigin-panels-plugin. Hiermee wordt het nog eenvoudiger om de blokken op de pagina te vullen. Je kunt hiermee bijvoorbeeld een Google Maps-gedeelte, een post-carousel of een slideshow toevoegen.

Stap 4: plugins zoeken die bij jou aansluiten

Het is altijd een goed idee om plugins te zoeken voor jouw specifieke onderwerp. Om je op weg te helpen, volgt hieronder een korte opsomming van een aantal handige plugins voor verschillende onderwerpen.

Foodblog

Stel, je bent een ster in de keuken. Dat wil je natuurlijk met de wereld delen. Je maakt zelf een template voor je recepten-pagina: eerst het aantal ingrediënten, vervolgens de stappen voor de bereiding en uiteindelijk een aantal foto’s. Dit kan veel extra tijd kosten.

Gelukkig is er ook een uitkomst; er bestaan namelijk recepten-plugins! Hierbij is wp-ultimate-recipe een van mijn favorieten. Deze is namelijk ook in het Nederlands beschikbaar (wanneer jouw WordPress-installatie zelf in het Nederlands is). Hiermee wordt jouw ingevoerde recept in een mooie layout gegoten.

Aan de slag met je blog: screenshot 2

Bovendien kun je hiermee vele extra details gemakkelijk toevoegen. Zo kunnen mensen snel doorklikken naar bijvoorbeeld hoofdgerechten, Italiaanse recepten of recepten die ‘kip’ bevatten. Een handige bijkomstigheid van deze plugin is dat er gemakkelijk een printbare versie gecreëerd kan worden.

Aan de slag met je blog: screenshot 3

Fotoblog

Voor een foto-, reis- of modeblog is het erg belangrijk dat je foto’s netjes en overzichtelijk worden getoond. De eerste stap om dit te realiseren, is het gebruik van een galerij. Nu is er standaard een galerij aanwezig binnen WordPress maar zoals je wellicht verwacht: die is dan ook erg standaard.

Je kunt in de plaats daarvan bijvoorbeeld kiezen voor NextGEN Gallery. Hier kun je verschillende galerijen binnen één omgeving beheren en gebruik maken van een slideshow of pagina met thumbnails.

Een andere optie is Final Tiles Grid Gallery waarmee je eenvoudig een overzicht maakt van alle afbeeldingen met verschillende groottes zodat je extra nadruk kunt leggen op bepaalde afbeeldingen.

Reisblog

Wanneer je een reisblog hebt dan kan het interessant zijn om hiervoor een speciale kaart toe te voegen. Dit kan met de plugin Nomad World Map. Je kunt hier plaatsen selecteren die je hebt bezocht zodat jouw route te volgen is op de kaart.

Aan de slag met je blog: reisblog

Voilà, met deze handige plugins kun je alvast met een mooie blog starten, zonder dat de website er direct uitziet alsof hij nog maar half af is. Weet je zelf een goede plugin wat je andere WordPress-gebruikers kan aanraden, laat het ons gerust weten!

Nog geen hosting of domeinnaam maar wel enthousiast geworden om te starten met een WordPress-blog? Kijk dan snel op onze WordPress-pagina voor meer informatie.

Start met WordPress →

P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, X, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!

Deel dit blog
Marieke Wientjes
Marieke Wientjes

Marieke staat, samen met haar collega's op Support, voor je klaar om alle technische vragen te beantwoorden. Zij zorgt er tevens voor dat onze premium diensten, zoals websites verhuizen en Sitedokters, tot in de puntjes worden verzorgd.

Artikelen: 17

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100