We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Facebook privacy: hoogste tijd om je appinstellingen te checken!

Facebook, toch al niet onbesproken wat betreft de privacy van gebruikers, is de laatste dagen veel in het nieuws vanwege het illegaal verzamelen van gebruikersgegevens door het techbedrijf Cambridge Analytica. Hoewel Facebook het bedrijf heeft geschorst en er een onderzoek is gestart naar het gebruik van gedeelde data is het wellicht toch een goed moment om ook zelf stil te staan bij de toegankelijkheid van je privégegevens!

Facebook privacy: hoogste tijd om je appinstellingen te checken!

Wanneer heb jij je privacy-instellingen bekeken?

Hoe bewust zijn we zelf eigenlijk van onze Facebook-instellingen? We gebruiken wel eens een app voor boekingen of we loggen in met onze Facebook-account om een spelletje te spelen, maar wat er vervolgens door deze apps allemaal wordt gedaan is niet altijd duidelijk voor de gebruiker. Instellingen voor het automatisch delen van je gegevens worden soms al standaard voor je aangezet zonder dat je hier iets van meekrijgt.

Natuurlijk ligt er voor een deel verantwoordelijkheid bij onszelf, maar wie checkt er nou eigenlijk altijd netjes de instellingen nadat je ergens met je Facebook bent ingelogd of wanneer je een nieuwe app hebt gedownload?

Welke informatie kan worden gedeeld met derden?

In principe kan alle informatie die je op Facebook invoert en deelt met je vrienden ook worden gedeeld met derden. Hieronder worden een aantal voorbeelden gegeven van privé-informatie die kan worden gedeeld, zonder dat je het doorhebt.

  • Persoonlijke foto’s en video’s.
  • Adres- en contactgegevens.
  • Religie en politieke voorkeur.
  • Persoonlijke interesses en activiteiten.
  • Werkhistorie en huidige werkgever.
  • Je vriendenlijst en alles dat je van je vrienden shared en liked.

Waarom zou ik dit willen voorkomen?

Uiteraard maken we een eigen afweging wat betreft de gevoeligheid van onze gegevens, maar besef je wel dat jouw gegevens op verschillende manieren kunnen worden gebruikt en misbruikt. Je gegevens gebruiken voor commerciële toepassingen, daar zijn vrijwel de meeste bedrijven op uit. Dit kan worden gedaan door verzamelde gegevens te gebruiken voor analyse, maar ook door je te mailen met spam.

Daarnaast is het – in extreme gevallen – ook mogelijk dat verzamelde gegevens worden doorverkocht aan partijen die het gebruiken voor fraude en oplichting. Tot slot bleek recent dat de gegevens die door Cambridge Analytica zijn verzameld ook werden gebruikt bij de Amerikaanse verkiezingen met als doel kiezers te beïnvloeden.

Controleer en beperk apps met toegang tot gegevens

Wacht niet te lang en kijk naar welke apps op dit moment toegang hebben tot je gegevens. Dit kan je doen door in te loggen op je Facebook-account en naar de app-instellingen te gaan. Hier krijg je een overzicht met pictogrammen van alle apps met toegang tot je account. Wil je direct een app verwijderen, klik dan simpelweg op het kruis naast het icoontje.

Facebook privacy: appinstellingen

Er zullen ook apps bij zitten die je wel wilt blijven gebruiken. Hiervoor zal je toch weer moeten inloggen met je Facebook-account of gebruiksvoorwaarden moeten accepteren, terwijl je ingelogd bent. Probeer voor deze apps in ieder geval de toegang tot je data te beperken en eventueel te verzoeken de reeds verzamelde data volledig te wissen! Voer hiervoor de onderstaande stappen uit op de desktopversie van Facebook.

Het beperken van toegang tot specifieke data

  1. Ga naar de instellingen van je Facebook-account, via het dropdown menu rechtsboven.
  2. Ga naar Apps in het linkermenu voor een overzicht van alle apps met toegang tot je gegevens.
  3. Plaats je muis boven het icoontje en klik op het potloodje om de instellingen van deze specifieke app te bewerken. Hier zie je de informatie die je deelt met deze app.
  4. Klik op de blauwe vinkjes om het delen van specifieke informatie te deactiveren.

Facebook privacy: app controleren

Verzoek indienen om verzamelde data te verwijderen

  1. Volg dezelfde stappen als hierboven om de instellingen van een app te bewerken.
  2. Klik vervolgens onderaan op App rapporteren.
  3. Kies de optie ‘Ik wil zelf een chatbericht sturen naar de ontwikkelaar’ en plaats hier een verzoek om data te verwijderen. Let op: dit zal bijna altijd in het Engels zijn.

Facebook privacy: app rapporteren

Bekijk zelf alle data die Facebook van jou bezit

Benieuwd welke gegevens Facebook nou eigenlijk allemaal bewaart? Het is mogelijk om dit in te zien via de instellingen binnen je account, via de onderstaande stappen.

  1. Ga naar instellingen in het menu, rechtsboven in je account.
  2. Selecteer binnen het tabblad Algemeen de optie ‘Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens’.
  3. Klik op Mijn archief starten en voer je wachtwoord in om het archief met je gegevens naar je PC te downloaden.

Facebook privacy: je gegevens downloaden

Hopelijk heb je zo meer inzicht gekregen in de verschillende instellingen die je bij Facebook kunt aanpassen met betrekking tot het delen van data!

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken op Facebook, het +1’en op Google+ of het volgen op Twitter.

Deel dit blog
Sebastiaan Löwik
Sebastiaan Löwik

Sebastiaan is onderdeel van het marketingteam bij Antagonist. Met zijn kennis en ervaring op het gebied van online marketing helpt hij onze webhostingdiensten nóg beter vindbaar te maken voor nieuwe gebruikers.

Artikelen: 11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100