We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Nieuwe servers: groeten uit het datacenter!

We hebben recentelijk nieuwe servers aan ons platform toegevoegd. 60 TB supersnelle storage en 512 GB RAM in een dag erbij. Hoe dan? Servers kopen bij de MediaMarkt, aansluiten en klaar? Ik ben toch niet gek… Het goed inrichten van servers voor webhosting vraagt net even een andere aanpak. Graag vertel ik hoe dit proces bij ons is gegaan!

Nieuwe servers toegevoegd: groeten uit het datacenter!

We willen onze groei en die van onze klanten kunnen faciliteren. Vandaar dat de wens voor uitbreiding ontstond. Dat vergt goede voorbereiding. Zo is het erg belangrijk om na te denken over de verhoudingen die zo’n systeem moet hebben, zoals tussen de hoeveelheid RAM en de hoeveelheid rekenkracht.

Uitbreiding van ons bestaande platform

Dat het hier gaat om een uitbreiding van het platform dat al meerdere jaren goed draait, maakt het bepalen van de juiste verhouding wel makkelijker. We kunnen dit immers overnemen van de bestaande systemen. Wel kijken we even goed of er niet ergens een bottleneck zit, zodat we dit bij uitbreiding wat ruimer kunnen dimensioneren.

We weten dus de door ons gewenste verhoudingen, maar wat doen we qua hoeveelheid? Bestellen we er één server bij, elke keer als het nodig is? Gelukkig niet! We maken een berekening van wat we verwachten voor de komende periode nodig te gaan hebben. Daar baseren we de hoeveelheid opslag, geheugen en rekenkracht op. Natuurlijk houden we een ruime marge aan, zodat er ook bij onverwachte gebeurtenissen voldoende capaciteit is.

Uiteindelijk weten we dus welke servers we willen hebben en hoeveel. Nu worden servers in een standaard formaat gemaakt, namelijk 48,3 cm (19 inch) breed. De hoogte kan variëren, en wordt uitgedrukt in rack units, meestal U genoemd. Eén U is 44,5 mm (1,75 inch). In ons geval gaat het dit keer om 3U servers en zijn dus 13,35 cm hoog. Servers worden in speciale kasten in een datacenter geplaatst, zogeheten racks. Die hebben vaak een hoogte van 42U.


Op zoek naar razendsnelle webhosting? Neem gerust eens een kijkje bij onze pakketten! Inclusief domeinnaam, gratis SSL en e-mail.

Bekijk onze hostingpakketten →


Extra ruimte in het datacenter

In ons geval hadden we niet genoeg ruimte in onze bestaande racks om de extra servers te plaatsen. Daarom hebben we een extra rack erbij genomen. Dit zijn lege kasten met stopcontacten, de netwerkverbindingen regelen we zelf. We plaatsen daarom in elk rack wat we hebben een aantal switches.

Op deze switches worden netwerkkabels aangesloten en deze worden netjes weggewerkt aan de zijkant van de switch. Ook stoppen we voedingskabels in de stopcontacten. We gebruiken hierbij vele meters klittenband, zodat de kabels netjes bij elkaar blijven. Dit ziet er niet alleen netjes uit, maar zorgt er ook voor dat het allemaal overzichtelijk blijft.

Netwerkswitches en stroomvoorziening

Er zijn switches voor zogeheten Out-of-Band Management en voor het normale netwerkverkeer. Ofwel, waar uiteindelijk bijvoorbeeld de websites via worden verstuurd. Deze switches worden dubbel uitgevoerd, zodat een hele switch mag uitvallen zonder dat dit consequenties heeft voor de uptime.

Nieuwe servers toegevoegd: netwerkswitches en stroomvoorziening.

Hetzelfde geldt voor stroom. Elke server heeft twee voedingen, waarbij dus altijd een voeding mag stukgaan. Deze voedingen zijn altijd aangesloten op verschillende feeds, dus ook het uitvallen van een hele feed heeft voor de uptime geen consequenties. Een feed is te vergelijken met een groep die je thuis in je meterkast hebt.

De laatste stappen

Ten slotte kunnen we dan eindelijk de servers plaatsen. Deze worden op de voedings- en netwerkkabels aangesloten en kunnen dan worden aangezet. Ze worden gekoppeld aan het juiste installatieprofiel met Foreman en worden dan getest. Een disk die niet naar behoren functioneert, wordt vervangen en naar de leverancier voor RMA teruggestuurd.

Wanneer we zeker weten dat alles helemaal in orde is, zetten we er voorzichtig een eerste klant op. In dit geval was deze klant “toevallig” ook medewerker van Antagonist en schrijver van dit blog. Nadat deze klant geen problemen ervoer, hebben we de servers ook opengesteld voor overige klanten en zijn de servers officieel in gebruik genomen.

Zorgeloos je website hosten

Bedenken wat je nodig hebt, het bestellen, het rack inrichten, het plaatsen, het installeren en uiteindelijk het in gebruiknemen – zoiets kost snel meerdere maanden. Tijdig starten is dus belangrijk, zodat je niet in de problemen komt. Al met al is het dus een aanzienlijke klus. Host je bij ons, dan hoef jij je hier zelf gelukkig geen zorgen over te maken. Je kunt dat mooi aan ons overlaten! 🙂

P.S. Op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die op ons blog verschijnen? Volg ons via Facebook, Twitter, Instagram, RSS en e-mail!

Deel dit blog
Sander Hoentjen
Sander Hoentjen

Sander is getrouwd en trots vader van twee dochters. Naast het gezinsleven is ICT zijn grote passie, en dan met name Linux-gerelateerd. Zodoende ondersteunt hij Antagonist als systeembeheerder.

Artikelen: 21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100