We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Aan de slag met WordPress Multisite!

Met WordPress Multisite creëer je een netwerk van meerdere subsites die je vanuit één hoofdinstallatie beheert. Ideaal om bijvoorbeeld een meertalige website mee te bouwen. Zo kun je verschillende gebruikers toegang geven tot de subsites en ze afzonderlijk laten beheren. Hoe zet je succesvol een WordPress Multisite op en waar moet je op letten?

Aan de slag met WordPress Multisite!

Wat kun je met een WordPress Multsite?

Met een WordPress Multisite creëer je een netwerk dat bestaat uit een hoofdsite met daaronder subsites. Tenzij je dit anders instelt, heeft standaard de hoofdbeheerder toegang tot alle installaties en hebben gebruikers dat alleen tot specifieke subsites. Erg handig als jij je website in verschillende talen aanbiedt en iedere taal door een andere persoon wordt beheerd.

Hoe start je een WordPress Multisite?

Een Multisite kun je op elke WordPress-website aanmaken. Je kunt het bij een nieuwe installatie automatisch in laten stellen of het handmatig configureren voor een al bestaande applicatie. Het is dus niet nodig om daar een specifieke plugin voor te gebruiken.

Nieuwe WordPress-installatie

Als je een volledig nieuwe installatie uitvoert, dan kun je er in Installatron voor kiezen om direct de Multisite-functionaliteit mee te installeren. Handig, omdat je dan zelf achteraf geen handmatige aanpassingen meer hoeft te doen. Wil je dus graag starten met WordPress? Onze pakketten zijn daar ideaal voor!

Start met WordPress →

Bestaande WordPress-website

Voor een bestaande installatie activeer je het door de bestanden wp-config.php en .htaccess aan te passen. Dit is mogelijk via bijvoorbeeld de File Manager in DirectAdmin. Open met Edit het bestand en voeg de onderstaande regels toe.

/* Activeren van Multisite */
define( 'WP_ALLOW_MULTISITE', true );

Plaats dit net boven deze regel:

/* That's all, stop editing! Happy blogging. */

Klik op Save om de wijziging op te slaan. Vervolgens open je via Edit het bestand .htaccess en vervang je de standaardregels van WordPress met:

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]

# uploaded files
RewriteRule ^files/(.+) wp-includes/ms-files.php?file=$1 [L]

# add a trailing slash to /wp-admin
RewriteRule ^wp-admin$ wp-admin/ [R=301,L]

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -f [OR]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d
RewriteRule ^ - [L]
RewriteRule ^(wp-(content|admin|includes).*) $1 [L]
RewriteRule ^(.*\.php)$ $1 [L]
RewriteRule . index.php [L]

Het inrichten van een WordPress Multisite

Er zijn verschillende manieren om een Multisite op te bouwen. Hoe jij wilt dat de subsites zijn te bereiken, bepaalt de structuur die je kiest. De opties zijn:

  • Submappen (domein.nl/nl & domein.nl/en)
  • Subdomeinen (nl.domein.nl & en.domein.nl)
  • Meerdere domeinen (domein.nl & domein.com)

Wil je submappen gebruiken, dan kun je direct aan de slag. Wil je werken met subdomeinen of andere domeinen, dan moet je op een paar punten letten.

Ik wil subdomeinen gebruiken

Als je subdomeinen wilt gebruiken, dan moet je een aanvullende aanpassing maken in het bestand wp-config.php. Open het bestand in de File Manager van DirectAdmin via Edit en voeg onderstaande regels toe, direct onder die je al bij ‘Activeren van Multisite’ hebt neergezet. Vervang ‘domein.nl’ met je eigen domeinnaam en klik daarna op Save om de wijziging op te slaan.

define('MULTISITE', true);
define('SUBDOMAIN_INSTALL', true);
$base = '/';
define('DOMAIN_CURRENT_SITE', 'domein.nl');
define('PATH_CURRENT_SITE', '/');
define('SITE_ID_CURRENT_SITE', 1);
define('BLOG_ID_CURRENT_SITE', 1);

Je kunt nu in DirectAdmin subdomeinen aanmaken die je wenst te gebruiken. Om te zorgen dat deze ook over HTTPS zijn te bereiken, is het belangrijk dat je ze als alias van je domein aanmaakt. Klik in DirectAdmin op Domain Pointers en voeg daar je subdomein als alias toe, bijvoorbeeld en.domein.nl. Maak ten slotte via Sites → Nieuwe toevoegen in WordPress de subsite aan.

Ik wil meerdere domeinen gebruiken

Als je verschillende subsites wilt gebruiken met elk een eigen domeinnaam, dan zul je gebruik moeten maken van domain mapping. Dit is interessant als je bijvoorbeeld een centrale organisatie hebt met meerdere locaties, waarvan elke locatie een eigen website nodig heeft.

Vanaf WordPress 4.5 is domain mapping zonder aparte plugin mogelijk. Het aanvullende domein moet dan als alias in DirectAdmin zijn toegevoegd. Je kunt hierna een nieuwe subsite aanmaken in WordPress via Sites → Nieuwe toevoegen. Vul het daar eerst als een submap in (e.g. domein.nl/en/).

WordPress Multisite: een subsite hernoemen.

Zodra deze subsite is aangemaakt, kun je de domeinnaam wijzigen bij Siteadres (URL), onder Informatie. Als voorbeeld heb ik domein.com als alias van domein.nl toegevoegd. Zoals te zien op de afbeelding hierboven hernoem ik daarom domein.nl/en/ dus naar domein.com, zodat deze subsite via dat laatste domein is te bereiken.

Een Multisite met meerdere talen

Met bovenstaande stappen kun je er dus voor kiezen om een website te maken met subsites in verschillende talen. Elke domeinnaam met bijhorende extensie (e.g. domein.de, domein.fr, domein.it, enzovoorts) verwijst dan direct naar de subsites in de juiste taal. Er zijn ook plugins die hierbij verder kunnen ondersteunen, zoals WPML en Polylang.

Er zijn ook plugins die specifiek zijn bedoeld voor Multisites. Zo heb je Multisite Language Switcher en MultilingualPress. Met deze laatste is het mogelijk om content en instellingen te kopiëren naar de subsite, zodat de inhoud hetzelfde is. Let hierbij wel op dat je geen duplicate content creëert, want dat is niet goed voor je positie in zoekmachines.

WordPress Multisite beheren

Als hoofdbeheerder kun je eerst instellingen aanpassen voor nieuwe registraties bij Netwerkbeheer → Netwerkinstellingen. Zo kun je instellen of gebruikers zelf subsites mogen aanmaken of dat er helemaal geen registraties door gebruikers mogen plaatsvinden. Je kunt hier tevens de welkomstmail instellen voor nieuwe gebruikers en sites.

Een nieuwe subsite maak je aan via Netwerkbeheer → Sites → Nieuwe toevoegen. Daar kun je het subdomein/de subfolder, de naam voor de website en het e-mailadres van de beheerder van de subsite invullen. Deze wordt vervolgens ook per e-mail op de hoogte gesteld.

WordPress Multisite: een nieuwe subsite toevoegen.

Daarna kun je instellen welke thema’s je voor alle gebruikers wilt activeren. Het is ook mogelijk om specifieke thema’s voor specifieke subsites te activeren. Hiervoor ga je naar Sites → Bewerken → Thema’s.

Plugins kun je voor het gehele netwerk activeren. Als je dat alleen voor specifieke subsites wilt doen, dan zul je als hoofdbeheerder naar het dashboard van de subsite moeten gaan om daar de plugin aan te zetten.

WordPress Multisite: plugins activeren voor het gehele netwerk.

Als hoofdbeheerder kun je ook updates uitvoeren van de thema’s en plugins. Nadat de update is uitgevoerd, zul je dit nog voor je gehele netwerk moeten doen. Dit is mogelijk met de knop Netwerk upgraden.

Wel of geen WordPress Multisite?

Een WordPress Multisite is niet voor alle situaties geschikt. Zijn de websites grotendeels hetzelfde, dan is het interessant. Echter, als je bijvoorbeeld veel verschillende thema’s en plugins gaat gebruiken op de websites, dan kun je beter voor een aantal losse installaties kiezen.

Merk op dat je voor een aliasdomein geen aparte e-mailaccounts kunt aanmaken, als je ervoor kiest om verschillende domeinnamen te gebruiken. Hoofddomeinen delen hun inboxen met aliassen. Heb je afzonderlijke e-mailadressen nodig voor je alias, dan kun je beter kiezen voor twee losse WordPress-installaties op bijvoorbeeld een Plus-pakket.

Let ten slotte op het hostingpakket dat je gebruikt. Bijvoorbeeld het Slim-pakket is ingericht voor het hosten van één website en heeft daar voldoende resources voor. Echter, als je een Multisite gaat hosten met vele subsites, dan heb je kans dat je resourcegebruik daardoor te veel wordt.

Voordelen

  • Je kunt vanuit één centrale inlogomgeving nieuwe subsites aanmaken.
  • Het is eenvoudig om content te verspreiden op verschillende websites.
  • Als beheerder kun je in één keer thema’s en plugins installeren, activeren en updaten voor het hele Multisite-netwerk.
  • Je kunt instellen dat gebruikers van een enkele subsite geen toegang hebben tot de andere sites.

Nadelen

  • Sommige plugins werken niet (goed) op een Multisite.
  • Alle subsites zijn afhankelijk van de hoofdinstallatie.
  • Een subsite binnen een Multisite is lastig te verhuizen of over te dragen.
  • Voor aliasdomeinen kun je geen afzonderlijke e-mailaccounts aanmaken.

Succes met WP Multisite

Hopelijk heb je zo een goed beeld gekregen van mogelijkheden die je hebt bij het opzetten van een WordPress Multisite en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Nieuwsgierig geworden om aan de slag te gaan met een Multisite of een normale WordPress-installatie? In beide gevallen zit je goed bij Antagonist!

P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, X, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!

Deel dit blog
Marieke Wientjes
Marieke Wientjes

Marieke staat, samen met haar collega's op Support, voor je klaar om alle technische vragen te beantwoorden. Zij zorgt er tevens voor dat onze premium diensten, zoals websites verhuizen en Sitedokters, tot in de puntjes worden verzorgd.

Artikelen: 17

17 reacties

  1. Bedankt voor deze uitleg.
    Ik heb vele handleidingen geprobeerd, en kwam toevallig op deze van mijn eigen host.
    Hij werkte voor mij nog niet helemaal – ik heb op http://iivq.net/installing-wordpress-multisite-with-different-domains/ een uitleg gemaakt met welke wijzigingen ik voor mijn setup moest maken – met name het toevoegen van define(‘COOKIE_DOMAIN’, $_SERVER[ ‘HTTP_HOST’ ] ); in wp_config.php en het wijzigen van twee RewriteRule’s in .htaccess.

  2. In het stukje ‘Ik wil subdomeinen gebruiken’ schrijven jullie: “voeg onderstaande regels toe, direct onder die je al bij ‘Activeren van Multisite’ hebt neergezet.”
    Bij ‘Activeren van Multisite’ moet de regel
    “define( ‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true );”
    toegevoegd worden en dat is bij ‘subdomeinen’ ook de laatste regel.

    Is het inderdaad de bedoeling dat deze regel er 2 keer in komt te staan?

    • Hi René,

      Het is de bedoeling dat die regel er één keer in komt. Als je die al hebt toegevoegd, dan hoef je dit niet nogmaals te doen. We hebben ter verduidelijking het blokje code in het artikel dan ook geüpdatet.

      Met vriendelijke groet,

      Het Antagonist-team

  3. Hallo,
    Als je multi-site (op subdomeinen) hebt geconfigureerd, moet je dan op ieder subdomein een WordPress installatie doen? Dan krijg je net zoveel databases als (sub)sites.
    Ik heb ook ergens gelezen dat alles in één database komt, met tabellen voor subsites, maar zie niet hoe ik dat voor elkaar krijg.
    Ernst Radema

    • Beste Ernst, WordPress Multisite gebruik je juist om te voorkomen dat je bijvoorbeeld per subdomein een installatie moet uitvoeren. Je installeert WordPress dus niet op ieder subdomein opnieuw. Er is sprake van één installatie, waar alle subsites (onderverdeeld per subdomein) in dezelfde database terechtkomen.

  4. Hi, bij inrichting WP multisites, kan je een aangemaakte subdomain naderhand wijzigen in een andere naamgeving? Of kan je werken met een alias domainnaam?

    • Hi Peter, het is mogelijk om een aangemaakt subdomein naderhand te wijzigen. Je krijgt dan te maken met een domeinwijziging voor die specifieke subsite. Vanuit WordPress zelf kun je in principe geen alias toevoegen aan een (sub)domein, omdat je alleen de velden ‘home’ en ‘siteurl’ hebt. We kennen het verder niet inhoudelijk, maar er lijkt een plugin te bestaan waarmee je dit alsnog kunt faciliteren.

  5. Hi, thanks voor deze informatie! Ik heb twee vragen hierover.
    – Kun je een bestaande website (die al op een subdomein draait) als subsite toevoegen aan de multisite omgeving?
    – Kun je een subsite dupliceren naar een andere subsite qua inhoud? (zoals het klonen in installatron)
    Thanks!

    • Hi Annika, bedankt voor je reactie!

      Wat betreft je eerste vraag, daar kun je WP Export/Import voor gebruiken. Wel moet het dan nog deels handmatig (zoals het thema en de instellingen). Wij vonden zelf dit artikel hiervoor wel bruikbaar.

      Wat betreft je tweede vraag, het is inderdaad mogelijk om de inhoud van een subsite naar een andere subsite te dupliceren. Bijvoorbeeld deze plugin lijkt je daarbij te kunnen helpen. Je kunt ook eens naar dit artikel kijken over WordPress-sites klonen.

      Veel succes!

  6. Beste,

    Ik heb Multisite op een subdomein geconfigureerd omdat ik op mijn primaire domein al WordPress had geïnstalleerd. Ik heb dus twee WordPress installaties voor zowel primair domein als subdomein.

    Via mijn subdomein probeer ik nu subsites aan te maken maar dan krijg ik de melding dat mijn subdomein mij te vaak heeft geprobeerd om te leiden en gaat de pagina offline. Hierdoor lukt het mij niet om in het dashboard van de subsite te komen.

    Primaire domein: http://www.mijnsite.nl
    Subdomein: http://www.test.mijnsite.nl
    subsite: http://www.test.mijnsite.nl/demo1

    Op deze manier wil ik demo’s kunnen praktiseren in mijn eigen ’testomgeving’.

    Ik vraag mij af of het mogelijk is om dit via een subdomein te doen?

    Graag je hulp!

    Met vriendelijke groet,

    Mitchell

    • Hi Mitchell,

      Kijkende naar je constructie lijkt het erop dat je een subdomein combineert met een submap. Dat resulteert in een omleidingslus. Je dient of voor een subdomein te kiezen of voor een submap. In plaats van test.mijnsite.nl/demo1 wordt het dus één van de opties hieronder:

      • demo1.mijnsite.nl (subdomein)
      • mijnsite.nl/demo1 (submap)

      Gaat het om veel sites, dan blijft met submappen het vaak overzichtelijker. Veel succes, hopelijk helpt dit je vooruit!

  7. Ik heb een bestaande site (.nl en.com) waarvan ik een multisite wil maken. Wat gebeurt er met de bestaande site? Blijven de huidige pagina/pagina’s “gewoon” bestaan zoals ik die heb opgebouwd en komen de multisites die ik maak ernaast?

    En het is nodig/noodzakelijk dat ik de alias in DirectAdmin registreer?

    Mvg

    • Leuk dat je met WordPress Multisite aan de slag gaat, Jaap! Als je een bestaande WordPress-installatie omzet naar een Multisite, dan wordt de bestaande site de hoofdsite van de Multisite. Die data blijft dus allemaal behouden.

      Om dan extra sites in de Multisite te kunnen gebruiken (op een eigen domein), moeten de domeinen daarvoor inderdaad als alias worden ingesteld binnen DirectAdmin.

      Kies daarbij als constructie voor een Multisite in submappen (in plaats van op subdomeinen). Voor SSL, SEO en je eigen overzicht is dat handiger. Als de nieuwe site is toegevoegd, kan de submap URL van die site worden gewijzigd naar een alias-domein. Veel succes!

  8. Beste,
    heb enkele dagen terug een verse installatie van WP gemaakt, met multisite geactiveerd. Ik moet ook gaan werken met submappen, dus dat komt goed uit… dacht ik. Schone installatie vanuit Installatron, geen themes of plugins geïnstalleerd, geen enkele content geplaatst, enkel 2 sites getracht te maken in de mappen /de en /en. Dus er zijn nu 2 sites, https://www.domein.nl/de en https://www.domein.nl/en, die beide bereikbaar zijn. Echter: de dashboards zijn niet bereikbaar, want domein.nl/de/wp-admin leidt tot een redirect loop.
    Omdat het een out of the box installatie betreft dus op deze plaats de vraag: moet ik nog iets op de installatie van Installatron corrigeren?

    Hoor het graag, thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100